Slovenija

Zgodba o brniškem stolpu

Ljubljana, 13. 02. 2008 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./T.U./Š.Z.
Komentarji
5

Tovšakova naj bi bila pridržana zaradi dajanja daril članu razpisne komisije v primeru gradnje nadzornega stolpa.

Prvi javni razpis Kontrole zračnega prometa za gradnjo kontrolnega stolpa na Brniku se je izjalovil že 28. maja. Takrat naj bi se tudi začela kriminalistična preiskava sumljiv poslov v gradbeništvu, katere rezultat je prijetje predsednika uprave SCT Ivana Zidarja, generalnega direktorja Primorja Dušana Črnigoja ter predsednice uprave Vegrada Hilde Tovšak.

Razpis kmalu razveljavijo, saj "nobena od petih prispelih ponudb ni bila sprejemljiva“, za 24ur.com pove direktor Kontrole zračnega prometa Srečko Janša. Prijavljeno je bilo pet ponudnikov: SCT in Primorje, Vegrad, Pomgrad, ki je ponudbo oddal skupaj s Konstruktorjem in Kraškim zidarjem, Gradis in srbsko podjetje ter na koncu še avstrijski Strabag.

Na ponovni razpis se prijavijo vsi omenjeni ponudniki. Takrat naj bi najugodnejšo ponudbo oddalo podjetje Vegrad. Toda v Kontroli zračnega prometa se jeseni lani odločijo, da bodo izvajalca izbrali s pogajanji, saj naj ne bi bili zadovoljni s cenami ponudnikov. Odločitev so nameravali sprejeti v februarju letos. Zaradi kriminalistične preiskave pa bodo primorani zaključiti in ponoviti razpis.

Posel gradnje kontrolnega stolpa, skupaj s komunalno infrastrukturo in dovozno cesto, je v celoti vreden okoli 30 milijonov evrov.

Kdo je prejemal sporne nagrade?

Peter Fašun, odvetnik Hilde Tovšak, je za 24ur.com dejal, da je Tovšakova osumljena dajanja spornih nagrad oziroma daril eni osebi. Prav ta skrivnostna oseba pa naj bi bila članica razpisne komisije.

Srečko Janša je navedel imena vseh članov razpisne komisije. Pet članov je zaposleno v Kontroli zračnega prometa - šef razpisne komisije Gregor Medvešek ter člani Darja Brod, Žiga Ogrizek, Majda Zadnik in Tomaž Žibert. En član pa je iz zunanjega podjetja Praetor, ki je vodilo omenjeni javni razpis. Njegovo ime je Ivan Bohnec.

Janšo smo povprašali, kako komentira navedbe nekaterih medijev, da so kriminalisti opravili hišne preiskave pri Medvešku in Žibertu. Odgovoril je, da se je sestal z Medveškom, ki pa je zanikal, da bi ga obiskali kriminalisti. Z Žibertom se ni pogovoril, tako da ne more komentirati navedb.

Poklicali smo tudi Bohneca iz podjetja Praetor, ki je dejal, da so jih včeraj obiskali kriminalisti in zahtevali dokumentacijo o razpisu za gradnjo stolpa. Sam oziroma podjetje ni predmet preiskave, je še dejal Bohnec. Povedal je še, da je Vegrad oddal najugodnejšo ponudbo, tako da bi prav to podjetje bilo izbrano na razpisu.

Koga so še pridržali?

Poleg omenjene trojice naj bi bili pridržani tudi vodilni menedžer SCT Robert Kuzman, namestnik Tovšakove Ivan Kroflič ter podjetnik Srečko Gabrič.

Prav Gabriča povezujejo s stranko SDS, saj je njen član, vendar naj ne bi več aktivno sodeloval v stranki. To pa je presenetljivo, saj naj bi leta 2006 na jesenskih lokalnih volitvah kandidiral na listi SDS. Na občini Osilnica so za 24ur.com potrdili omenjeno informacijo, dejali pa so, da so njegovo kandidaturo zavrnili, saj jo je vložil prepozno. Gabrič je kandidiral na listi SDS za občinskega svetnika, so povedali na občini. Gabrič je tudi lastnik podjetja Krempa d.o.o., podjetja za turizem, trgovino in servis.

Navedbe, da je Rajko Janša lobiral za Gradis Celje, so v celjskem podjetju zanikali. Kot so zapisali, njihovo podjetje na javnih razpisih konkurira s kakovostnimi ponudbami in ne lobiranjem.

Po neuradnih podatkih naj bi Gabrič lobiral za družbe SCT, Vegrad in Primorje. Na drugi strani naj bi Rajko Janša, brat premierja Janeza Janše, lobiral za Gradis Celje in srbskega ponudnika. Borut Petek pa naj bi lobiral za avstrijski Strabag in skupno ponudbo Konstruktorja, Pomgrada in Kraškega zidarja. V Strabagu trdijo, da Petka ne poznajo. ''Strabag ni v nikakršni povezavi in na nobenem mestu z omenjenim gospodom ne izvaja kakršnega koli lobiranja,'' so pojasnili.

Na razpisu naj bi bil izbran prav Vegrad, kar nam je v telefonskem pogovoru potrdil tudi član razpisne komisije Bohnec, saj je ponudil najugodnejšo ponudbo. Srečko Janša, direktor Kontrole zračnega prometa, je za 24ur.com dejal, da bodo zaradi kriminalistične preiskave primorani zaključiti in ponoviti razpis. V primeru, če bodo Zidar, Črnigoj in Tovšakova pod drobnogledom oziroma, če jim bo dokazano kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril, pa njihova podjetja ne bodo mogla več sodelovati na razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa, je še dodal.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 02. 2008 16.03
Kakšni štosi bi šele bili pri gradnju nove ljubljanske katedrale, igralnic v N. gorici in nekega letalskega muzteja v obliki piramide! Kdaj bodo vrtali pod Vršičem in gradili triglavske žičnice! Tunel pod Karavankami je že dev leti enosmeren, s "krajšimi prekinitvami" v dvosmernega! Genialno! To so vrtali še komunajzarji!
Tonček Balonček
13. 02. 2008 15.38
Rajko ni vmešan, gre za insinuacije! Dokaze prosim!!