Slovenija

Žgajner Tavš: Dohodnina v prid invalidom

Ljubjana, 11. 12. 2007 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Žgajner Tavševa predlaga, da se za prejemke za pomoč invalidom, ki jih izplačujejo invalidske organizacije, ne plača dohodnine.

Za občasno nudenje pomoči in nege invalida naj se ne plača dohodnina
Za občasno nudenje pomoči in nege invalida naj se ne plača dohodnina FOTO: POP TV

Poslanka SNS Barbara Žgajner Tavš je na ministra za finance Andreja Bajuka naslovila pobudo za spremembo zakona o dohodnini. Žgajner Tavševa predlaga, da se prejemke za opravljanje občasne in začasne nege ali pomoči invalidom, ki jih fizičnim osebam izplačujejo invalidske organizacije, ne všteva v davčno osnovo oziroma da se za njih ne plača dohodnina. Poslanka SNS zato poziva ministra, da v najkrajšem možnem času pristopi k spremembi omenjenega zakona.

Komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti bo v sredo razpravljala o uresničevanju invalidskega varstva v razmerju do človekovih pravic invalidov. Komisija je v zadnjem obdobju prejela več vlog invalidov in društev, ki opozarjajo na pomanjkljivosti pri zagotavljanju specifičnih potreb posameznim skupinam invalidov.

Poslanka SNS pojasnjuje, da so invalidi paraplegiki včlanjeni v regijska društva, ki so zadolžena za nudenje potrebne občasne pomoči invalidom pri vsakdanjem življenju in sodelovanju pri izvajanju socialnih programov. Problem po mnenju Žgajner Tavševe nastane, ko mora društvo izplačati prejemke tuji osebi za občasno nudenje pomoči in nege invalida za katere se ne plača dohodnina. To jim namreč sedanji zakon o dohodnini ne dovoljuje.

Poslanka SNS meni, da društvom, ki delujejo na lokalni ravni in so včlanjeni v zveze reprezentativnih invalidskih organizacij, veljavni zakon o dohodnini povzroča velike težave pri zagotavljanju in plačevanju občasne tuje pomoči in nege invalidom.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.