Slovenija

'Želimo si, da bi v Črni čim prej začeli z delom, da smo prebivalci na varnem'

Ljubljana, 24. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
10

Ponovno se je po Sloveniji sprožil preplah, ko je agencija za okolje zaradi možnosti hudourniških poplav v severnem in osrednjem delu države izdala oranžni alarm. Na Koroškem je včeraj popoldne ob meji z Avstrijo nastal močnejši nevihtni pas in se počasi pomikal proti jugovzhodu, na območjih, prizadetih ob poplavah, pa se je pojavila bojazen, da bodo padavinske vode zopet poplavljale.

Na srečo vreme tokrat ni povzročilo večjih nevšečnosti, a je bilo nelagodje ob takšni napovedi vseeno prisotno. Kako so se na to odzvali prebivalci in kako občina, je v oddaji 24UR Zvečer pojasnila županja Črne na Koroškem Romana Lesjak.

Kot je uvodoma pojasnila, so se v Črni takoj, ko je prišlo opozorilo, pripravili na to in poklicali vozila, ki delajo v strugah, saj so se bali, da bi ob primeru večjega deževja lahko vozila predstavljala oviro. "Nenazadnje pa smo se bali tudi za delavce," je dejala. A je poudarila, da je šla nevihta kar hitro mimo, dvakrat jih je vmes presenetila toča, ampak so jo tokrat odnesli poceni.

Črna na Koroškem dan po uničujočih poplavah
Črna na Koroškem dan po uničujočih poplavah FOTO: Aljoša Kravanja

Medtem sicer v Črni teče tretji teden po poplavah in sanacija je v polnem obsegu. Lesjakova je poudarila, da bi želeli, da te posledice poplav oziroma intervencijska dela čim prej odpravijo, vsakodnevno pa niso ravno zadovoljni s potekom sanacije, saj nimajo dovolj mehanizacije. "Želimo si, da bi v strugah bilo čim več strojev, nenazadnje si želimo, da bi čim prej začeli z deli, da se lahko pripravimo na prihajajočo jesen," je opozorila Lesjakova. 

Želijo si tudi, da bi bile vse pregrade na hudournikih očiščene, da bi bili očiščeni vodotoki, imajo pa tudi velike težave s cestnimi povezavami. "Radi bi, da so ceste varne, saj se bo kmalu pričela šola in ne vem, kako bo med temi oddaljenimi zaselki, saj so ceste v takem stanju, da si ne upamo reči, da so varne za ljudi."

Poudarila je sicer, da bodo storili vse, kar se da, vendar želijo, da ceste pregleda strokovnjak za promet, saj si ne želijo spravljati ljudi v nevarnost. "Imamo pa res izredno poškodovane ceste, odsekane, nastali so prepadi in to poskušamo reševati s projektanti, da bi vsaj nekako vzpostavili to varnost," je pojasnila.

Vsekakor je seveda varnost na prvem mestu. Kot je Lesjakova zaključila, si v Črni predvsem želijo, da bi sanacija potekala tako, da bi lahko rekli, da so vsi na varnem.  

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnica se briše
24. 08. 2023 16.48
Na sliki pa mazetka pobira sok k ji je padu na tla... Al ga pa je dala hladit!
periot22
24. 08. 2023 16.24
Žal vse vlade za Črno niso naredile popolnoma nič!
Dark Knight
24. 08. 2023 13.37
Rožice se že sadijo?
spoštovanje
24. 08. 2023 13.33
+1
kako že gre tista....Korošci smo zmerom za mušter bili
mackon08
24. 08. 2023 13.08
Ja no želijo si hitrejše obnove, samo niso edini tudi drugi si to želijo, Slovenija je majhna in temu primerno število mehanizacije in njihove trenutne razpoložljivosti.
Potouceni kramoh
24. 08. 2023 09.46
+4
Romana in Črnjani, niste si tega zaslužili glede na to kakšni dori l'di g'ra živite.Želim vam vse najboljše in čimprejšnjo sanacijo kraja ter vrnitev življenja v stare tire.
brabusednet
24. 08. 2023 08.49
+7
Korošči bodo vse srečni,ko jim Nika 8 marec rožce posadi.Rožice so torej sedaj najpomembnejše nisem vedel.Jaz sem pa denar doniral.Rožic pa ima žena polno na vrtu in okoli hiše.
mali.mato
24. 08. 2023 08.34
+5
Še nebo se je odprlo, ko je I8M v Črni sadil rožice!
pomaranča
24. 08. 2023 08.13
+5
Nepredstavljivo je, da se ti zgodi takšna katastrofa, ampak... Pišem samo za Braslovče, drugje ne poznam razmer. Ljudje so vikende spreminjali v hiše in kupovali hiše ob reki Savinji katere niso mogli zavarovati. Nekateri izmed njih so leta krasno živeli v svoji hiški v naravi (privoščim iz dna srca), ampak sem pa mnenja, da glede na to, da so se sami odločili za življenje na poplavnem območju in sprejeli tveganje, da bi morali tudi sami nositi posledice, žal... Zdaj bo s pomočjo donacij zrastlo kar nekaj novih hiš, ker dvomim, da se bo kdo dejansko preselil in bodo lepo živeli naprej in stiskali pesti, da se katastrofa ne ponovi.
SigmaP40
24. 08. 2023 08.09
-1
Romanja je prava županja!!!