Slovenija

Želijo dostop do avtocest

Idrija, 17. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severnoprimorske občine se želijo s skupnimi močmi spopasti s prometno izoliranostjo od državnih cest.

Šest občin je že konec decembra lani sprožilo skupni projekt za enotno reševanje prometne problematike na območju, ki se razteza prek celotnega povodja reke Soče do Solkana in je zaradi zaprte geografske lege v povprečju 50 do 80 km odmaknjeno od avtocestnih povezav v Sloveniji, Italiji in Avstriji.

Posočje: Kako omogočiti pretočnost prometa v času turistične sezone? (Foto: D. Čekeliš)
Posočje: Kako omogočiti pretočnost prometa v času turistične sezone? (Foto: D. Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Potrebe prebivalstva, gospodarstva in turističnih obiskovalcev narekujejo varen in hiter dostop po državnih in občinskih cestah do avtocestnih povezav. Zato projekt predvideva pripravo enotnega programa investicijskega vzdrževanja, rekonstrukcij in novogradenj cestne infrastrukture ter sodelovanje s pristojnimi institucijami.

Nujni predori pod Vršičem

Občine tako med drugim za razbremenitev prometa v turističnih krajih menijo, da bi bilo treba dokončati obvoznice v Bovcu in Cerknem ter jih zgraditi v Kobaridu, Starem Sedlu, Kanalu, Volčah, Tolminu, Spodnji Idriji (predor), Godoviču in Črnem Vrhu. Poleg tega za skrajševanje razdalj in zagotovitev nemotenega prometa tudi v zimskih razmerah vidijo rešitev v gradnji več predorov, med drugim pod Vršičem.

Župani občin Bovec, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid in Tolmin ter predstavniki prometnega ministrstva, Direkcije RS za ceste in Družbe za državne ceste so na današnjem sestanku v Idriji govorili o reševanju cestne problematike na območju teh občin. Dogovorili so se za sodelovanje in izmenjavo mnenj pri načrtovanju obnove in novogradnje cestne infrastrukture.