Slovenija

Železničarske stavke ne bo

Ljubljana, 22. 11. 2005 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavkovni odbor Sindikata železniškega prometa Slovenije je odpovedal za sredo napovedano štiriurno opozorilno stavko.

Vlaki bodo jutri vozili po voznem redu
Vlaki bodo jutri vozili po voznem redu FOTO: POP TV

Kot so sporočili iz sindikata, je stavkovni odbor na današnji seji predlog poslovodstva Slovenskih železnic o uresničitvi stavkovnih zahtev ocenil kot zbližanje stališč glede posameznih zahtev. Ker ponujeni dogovor še ne omogoča dokončnega dogovora, je poslovodstvo pozval k nadaljevanju pogajanj. Ta naj bi se, kot so napovedali v Slovenskih železnicah, nadaljevala v sredo.

Predsednik sindikata Ivan Šenkiš je pojasnil, da so sredino stavko preklicali v znak dobre volje glede možnosti, ki bi se lahko nakazale v nadaljevanju pogajanj. Kot je poudaril, bi lahko bile predlagane rešitve poslovodstva z vidika časovnih okvirjev sprejemljive, saj se tudi sami zavedajo, da določenih zadev ni možno rešiti čez noč. Še vedno pa se pri posameznih zahtevah vsebinsko razhajajo, je poudaril Šenkiš in dodal, da se prav tako razhajajo glede predlaganega umika dveh stavkovnih zahtev.

Poslovodstvo je sindikatu predlog poslalo v ponedeljek, v njem pa, kot je pojasnil generalni direktor Slovenskih železnic Jože Jurkovič, v okviru svojih možnosti predlagajo rešitve za vse stavkovne zahteve, tudi dve najtežji. "Brez celovitega usklajevanja posamičnih zahtev s področja plačnih nesorazmerij ni mogoče rešiti," je že znano stališče poslovodstva ponovil pomočnik generalnega direktorja Igor Hauptman.

Glede odprave plačnih nesorazmerij poslovodstvo znova predlaga, da jih rešujejo v okviru celovite prenove plačnega sistema. Po Hauptmanovih pojasnilih predlagajo, da se v 14 dneh ustanovi delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov vseh reprezentativnih sindikatov in poslovodstva, ki bo po pregledu stanja v 60 dneh predlagala odpravo nesorazmerij.

Glede zahteve o dodatku za zaposlene na mejnih postajah pa poslovodstvo predlaga, da jih rešijo v pogajanjih o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe dejavnosti železniškega prometa, ki so jih začeli v ponedeljek. Kot je povedal Hauptman, predlagajo, da se dodatek črta iz t.i. priloge pet. Taka sprememba po njegovih besedah zahteva soglasje vseh reprezentativnih sindikatov in če se bo sindikat pozitivno opredelil, se bodo o tem pogajali ob spremembah kolektivne pogodbe.

Pred sredinim nadaljevanjem pogajanj je tako v zraku celodnevna stavka, ki jo je sindikat napovedal za prihodnji ponedeljek.