Slovenija

Železna omara odpovedala

Ljubljana, 09. 06. 2006 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Š.Z./M.R./B.M.
Komentarji
16

Ključa od omare, iz katere so izginile maturitetne pole, sta dva. Hranitelja trdita, da ključev nista pogrešala.

Železna omara v prostorih idrijske gimnazije, iz katere so izginile maturitetne pole, stoji v posebnem prostoru, do katerega imajo s ključem, ki je v tajništvu, dostop le učitelji. Pomembno je dejstvo, da v omaro ni bilo vlomljeno.

Ključa sta dva - prvega hrani ravnatelj Borut Hvalec v svoji pisarni v zaprti mizici. Ravnatelj Gimnazije Jurija Vege ključa ni pogrešal. Drugi ključ hrani tajnica šolske maturitetne komisije Ester Mrak - popoldne ga ima doma, dopoldne v učiteljski zbornici. Tajnica meni, da njeni kolegi sploh ne vedo, kako izgleda ključ, ki ga hrani v svoji šolski torbi. Omaro je v zadnjih dneh odklepala velikokrat, vendar zagotavlja, da v času, ko je bila sama v prostoru, k omari ni nihče pristopil.

Očitno so bili na delu mojstri. Poseg v vreče s polami so namreč odkrili šele izvedenci v Ljubljani. Velika uganka pa ostaja tudi žig idrijske šolske knjižnice na Dnevniku poslanih polah. Žig ni težko dosegljiv, prizna ravnatelj. Očitno gre torej za poskus diskreditacije idrijske šole ali njenega vodstva; ali gre za notranje obračune ali kaj drugega, pa bo najbrž odkrila kriminalistična preiskava.

Točno ob 9. uri so dijaki ljubljanske Gimnazije Bežigrad pričeli s pisnim delom mature iz nemškega jezika.
Točno ob 9. uri so dijaki ljubljanske Gimnazije Bežigrad pričeli s pisnim delom mature iz nemškega jezika. FOTO: Dare Čekeliš

Matura veljavna

Predsednik državne maturitetne komisije Bucik je zagotovil, da po doslej znanih podatkih ne kaže, da bi še kje prišlo do podobnega zapleta. Zatrdil pa je tudi, da bodo vsi postopki speljani pravočasno in da bodo dijakom sporočili uspeh na maturi v roku, to je do 17. julija.

Državna komisija za splošno maturo je sicer po več kot šest ur trajajoči seji sporočila, da dijakom ne bo potrebno ponovno opravljati mature iz psihologije, nemščine in biologije. Predsednik komisije Valentin Bucik je po seji povedal, da pri predčasnem razkritju maturitetnih pol v javnosti ne gre za napako v sistemu, ampak zlonamerno dejanje, ki ga bodo raziskali kriminalisti.

Komisija se je še enkrat seznanila s celotnim postopkom in ugotovila, da v sistemu izvedbe splošne mature pri primeru nemščine in psihologije ni mogoče govoriti o malomarnosti ali nestabilnosti sistema, ampak, kot je mogoče sklepati iz doslej znanih podatkov, je šlo za naklepno kaznivo dejanje in ne za sistemsko napako, je poudaril Bucik.

matura, gimnazija, Bežigrad, dijaki
matura, gimnazija, Bežigrad, dijaki FOTO: Dare Čekeliš

Kriminalisti zadevo še preiskujejo

Kriminalistična preiskava o razkritih maturitetnih polah še poteka, so potrdili na Policijski upravi Nova Gorica. Kriminalistična policija z ugotovitvami sproti seznanja okrožno državno tožilstvo, ko pa bo preiskava končana, bodo zoper znanega ali neznanega storilca kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti.

Pole predčasno v javnosti

V okviru letošnje splošne mature so v javnost predčasno prišle natančne vsebine delov maturitetnih pol iz psihologije in nemškega jezika. Prav tako naj bi se na internetnih forumih, ki jih upravljajo dijaki, pojavile teme maturitetnega izpita iz biologije.

Minister za šolstvo Milan Zver in direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc (na sredini): Čez noč so morali natisniti nove maturitetne pole za nemški jezik
Minister za šolstvo Milan Zver in direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc (na sredini): Čez noč so morali natisniti nove maturitetne pole za nemški jezik FOTO: Dare Čekeliš

Maturitetne pole iz nemškega jezika in psihologije naj bi domnevno ukradli na idrijski gimnaziji, ki so jo kriminalisti že večkrat obiskali. Ravnatelj Hvalec je povedal, da o uvedbi posebnih ukrepov še razmišljajo, vendar jih ne želijo podrobneje omenjati. Sicer pa je povedal, da matura na gimnaziji poteka po načrtu.

DOS: Dijaki niso nič krivi

V Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) upajo, da ne bodo “spet najkrajše potegnili dijaki, ki pri tem niso nič krivi”. Dijaki so tudi zaskrbljeni, predvsem pa razočarani, da je do kršitev sploh prišlo. Pričakujejo, da bo matura nemoteno potekala naprej in da bodo odgovorni za kršitev odgovarjali. Po njihovem mnenju naj bi bil za kršitev pri letošnji maturi objektivno odgovoren minister za šolstvo Milan Zver.

Minister je na vprašanje, ali razmišlja o morebitnem odstopu odgovoril, da bo ponudil svoj odstop v primeru, če bi bile “anomalije posledica slabega sistema, za katerega skrbi”.

Ravnatelj gimnazije zagotavlja, da ključa ni pogrešal.
Ravnatelj gimnazije zagotavlja, da ključa ni pogrešal. FOTO: POP TV

Matura sicer nemoteno poteka dalje. Zaradi ukradenih izpitnih pol so na Republiškem izpitnem centru že pripravili novo različico za opravljanje današnjega slušnega dela mature iz nemškega jezika. Na letošnjo maturo so se sicer prijavili dijaki iz 87 srednjih šol.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-te-ni-a-
12. 06. 2006 11.08
Kar naenkrat je vse potihnilo. Matura se ne bo razveljavila, odgovarjal ne bo nihče. Mi, maturantje iz biologije, si naj pa očitamo, da smo se en dan pred maturo raje učili kot pa iskali teme po internetu?? Odgovarjal pa ne bo nihče... Pa mi nej še kdo reče da se splača bit pravičen..
nekdo...
09. 06. 2006 20.23
Sploh se nič več ne bodo odločali. Odločeno je že! Zgodilo se ni nič in se ne bo zgodilo nič, kaznovan ni bil in ne bo nihče! Sicer pa dajmo pisat pritožbe tako kot smo jih nekateri že (čeprav se zavedamo da v tej skrompirani državi ne bomo dosegli ničesar)!
?arovnica
09. 06. 2006 18.52
Komisija je ugotovila, da je bila storjena napaka ter da vsi kandidati, ki so pisali izpit iz biologije, niso bili v enakovrednem položaju. Izpitno polo dve bodo tudi na predlog državne predmetne komisije za biologijo ocenjevalci ocenili. Končno odločitev bo komisija sprejela na podlagi analiz ocenjevanja, rešitev pa bo vsekakor v skladu z načeli pravičnosti in v prid dijakom, je poudaril Bucik.---kaj potem iz tega sledi??? Da bodo oni dali en celoten zaključek in se ne bo vedelo kateri dijaki so dejansko znali in kateri so zanli zaradi predhodno objavljenih tem, saj naj bi bile mature po šifrah in se naj ne bi vedelo kdo je kdo in iz katere šole prihaja...hm, upam, da se zavedajo, da držijo v svojih rokah usodo tisočih dijakov. Na podlagi česa se bodo odločili ali so analize ugodne ali ne oziroma ali so verodostoje ali ne?
knes
09. 06. 2006 17.11
tako, carovnica. naj zagotovi mesta ogoljufanim, drugace pa si najdite dobre pravnike in na sodisce.
?arovnica
09. 06. 2006 17.08
to je bilo pa rešeno čisto v slogu naših politikov. Zaščitimo sebe ni važno za kakšno ceno. Od ministra drugega tako nisem pričakovala, pričakovala pa sem enake pogoje opravljanja mature za vse-jaz jih nisem imela in grem takoj jutri še enkrat pisat maturo, če je treba. Upam, da mi bo minister vsaj zagotovil mesto na fakulteti, če mi že ni mogel enkovrednih pogojev!!!
simony
09. 06. 2006 16.49
sam da ne bo treba mature ponavlat :) :) :) toooo, žur je pred vrati :)
knes
09. 06. 2006 16.48
Psihologija sploh ni noben problem, ker do nje ni prisla taksna masa ljudi kot pri biologiji. Pri biologiji pa je do tega prislo toliko ljudi, da se lahko kriterij pomembno spremeni! Matura je tekma, kjer nekdo dobi vec ali manj in od tega je odvisno ali bos sprejet ali ne. To ni samo stvar 'opravljeno' ali 'ne opravljeno'. Vsak, ki je do tem prisel en dan prej, bo v tekmi za mesto na fakulteti izlocil nekoga drugag, ki tem ni videl. Jaz bi se proti tej svinjariji boril z vsemi sredstvi in na vseh sodiscih. Mimogrede - o 'visokih ocenah' se bridko motis, ker so ocene postavljene po Gaussu, torej ce doloceni vnaprej vedo kaj bo na maturi, se dvigne celoten kriterij in ti dobro resen test pomaga bolj malo.
karah
09. 06. 2006 16.34
Celotna psihologija je bila izredno lahka, kdor si je le malo pogledal, bo dobil visoko oceno. Seveda ni pravilno, da so nekateri imeli možnost predčasno videti polo, ampak vseeno: kdor se je učil, ni prikrajšan za nič. Sicer pa me veseli da se je razpletlo tako in da mature ne bo potrebno ponavljat... pravilna odločitev!
knes
09. 06. 2006 16.32
Punca, ki je poslala teme na internetni forum prihaja iz Crnomlja oziroma (po jeziku sodec) nekje iz Bele krajine. Cel dan pred maturo je poslala teme, ki so se potem res pojavile na testu. Tako se je ogromno dijakov lahko odlicno pripravilo na preizkus. Teme so bile kratke in se jih je bilo v enem dnevu mozno naguliti do popolnosti. Koliko je to posteno do onih, ki tem niso videli, je jasno - kot bi polovici tekmovalcev polomil noge in jim rekel naj gredo tekmovat v teku na 400m. Mimogrede - punca je teme objavila zato, ker jih na njihovi soli baje objavijo vsako leto in ker je mislila, da je to praksa na vseh solah.
pajkc@hotmail.com
09. 06. 2006 16.14
Tresla se je gora, rodila se je miš. Mislim, da to pove vse... Velik pomp za veliko niča... Sem mnenja, da bi se moral izpit iz psihologije ponoviti. Nekdo jo bo tukaj dobro odnesel (tisti ki je vedel kaj natanko je bilo v poli), zal to ne bom jaz... LP, m
sunshine@mail386.com
09. 06. 2006 16.06
manca87: Daj raje kaj konkretnega povej kot da tukaj nekaj namiguješ v tri krasne. KATERE šole na KAKŠEN način izboljšujejo rezultate svjih dijakov. Jaz sem namreč eno tako "ugledno" gimnazijo že zaključila in ni bilo nobenega govora o čem takem. Tako da če že iz lastne škodoželjnosti kuješ tukaj neke strašne teorije zarote, imej vsaj toliko jajc da zadeve argumentiraš.
tvoja_teja@email.si
09. 06. 2006 16.06
to ni pošteno... uni k so vidl pole itn. lahko sedaj pišejo zelo dobro in grejo na faks ki so ga vpisali mi pa lahko samo nemo opazujemo ...kruto in nepošteno
manca87
09. 06. 2006 14.18
Mislim, da je prva stvar, pri kateri bi mogli ukrepat ta, da se kaznuje odgovorne na šolah, ki so razobesile teme za biologijo. To je trenutno edina stvar, ki je povsem jasna, glede na to, da zadeve v zvezi znemščino in psihologijo še raziskujejo. Glede zahtev DOSa, ki namiguje na odstop ministra Zvera...smešno, politika pač...Če bi stvari tako funkcionirale, bi se podtikale stvari (še bolj) na veliko. Poleg tega pa sistem maturitetnega preverjanja ni bil postavljen letos, niti lani ne in ne predlani... Javna tajna je, da določene, sicer ugledne šole, na "svojevrsten" način izboljšajo znanje svojih dijakov v zadnjih dneh pred maturo ha ha
nekdo...
09. 06. 2006 13.04
za biologijo pa nebojo nič rešli čeprav se točno ve, na katerih šolah so izobesili teme, pa nebo niti nihče kaznovan čeprav je bilo to proti pravilom
jungle@email.si
09. 06. 2006 12.14
zgodil se je kriminal , ampak vsi šolniki z ministrom to jemljejo bolj z levo roko, ....al tut šolstvo ni zmožno skrit važnih dokumentov, .. tudi tu so kriminalci, zato upam, da jih bo policija dobila !!
svastapickarodi
09. 06. 2006 10.54
To se je pri LDS-u dogajalo nevede