Slovenija

'Na žalost bo treba z zakonom udariti po mizi, ker nekateri nimajo meja'

Ljubljana, 25. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 10 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
37

Zdravstvo je na robu, novela zakona ogroža bolnike in vodi v zlom zdravstva – to so napovedi nekaterih najvplivnejših obrazov zdravništva, ki vlado pozivajo, naj iz novele umakne člen, ki zdravnikom, zaposlenim v javni mreži, prepoveduje delo pri zasebnikih. Kdo bo prevzel odgovornost, se sprašujejo, ko v bolnišnici ne bo več plastičnih kirurgov, ki bi zdravili opekline, kirurgov, ki bi operirali težke poškodbe glave, ortopedov in dermatologov. V oddaji 24UR ZVEČER sta svoje poglede soočila predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović in predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Bojane Beović in Erika Breclja
    19:27
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Bojane Beović in Erika Breclja
  • Iz 24UR ZVEČER: Je zdravstvo na robu zloma?
    04:41
    Iz 24UR ZVEČER: Je zdravstvo na robu zloma?

"Poslušam, da je v zdravstvu vse super, ko bo sprejet ta zakon, pa se bo vse sesulo," je uvodoma dejal Erik Brecelj, ki opozarja, da so ravno anomalije v zdravstvu pripeljale do tega, da je nov zakon potreben. "In to je zadnji vlak, bojim se, da je že odpeljal," je nadaljeval in poudaril, da v javnem zdravstvu dela na tisoče zdravnikov in medicinskih sester ter drugi kader, ki za svoje delo niso nagrajeni. 

Zasebni zdravstveni sistem, ki ga imamo v Sloveniji, je po njegovem mnenju slabo razvit in se v njem "ne cedita mleko in med". Sicer ocenjuje, da bi nekaj zdravnikov lahko odšlo, ne pa v takšnem obsegu, kot se zdaj napoveduje. 

Bojana Beović je poudarila, da je dovolj že, da bo iz javnega zdravstva odšlo nekaj sto zdravnikov. To bi na eni strani prizadelo majhne oddelke splošnih bolnišnic, kjer zadošča že, da odide en zdravnik, dejavnost pa tako ne bo več mogoča, na drugi strani pa bodo prizadete dejavnosti predvsem v terciarju, ki so po naravi dela take, da se del opravi v zasebnem sektorju. "Izrazit primer je plastična kirurgija, estetika ne bo nikoli del javnega zdravstva, smiselno pa je, da kirurge obdržimo tudi v javnem zdravstvenem sistemu." 

"Nihče se ne sekira, če plastik (plastični kirurg op. a.) v kliničnem centru za celo noč šivanja prstov nazaj dobi 150 evrov. Zdaj pa smo zaskrbljeni, kako bo," meni Brecelj, ki poudarja, da je treba nagraditi tiste, ki dobro in več delajo. "Kirurgi celo noč transplantirajo organe, pa so za to dokaj bedno plačani. Tudi nimajo kam iti. A bodo šli k zasebnikom opravljat transplantacije jeter? Njih ne vidimo, zdaj bo pa kar naenkrat to postal problem. Dajmo začeti nagrajevati ljudi, ki si to zaslužijo," je povedal. 

Beovićeva je povedala, da si zdravništvo že desetletja prizadeva za izboljšanje pogojev dela v Sloveniji in da zakon tega, kar govori Brecelj, ne naslavlja. "Ni res, govorimo o podjemnih pogodbah, o nagrajevanju, za katerega pa se bomo morali dogovoriti in ga izbojevati. Zaenkrat je na tem področju tišina, to mi je zanimivo," ji je odgovoril Brecelj. 

Po besedah Beovićeve so bile podjemne pogodbe možne že po zakonu ministra Loredana Bešiča, sicer za manjši obseg kot sedaj. "Normalno je, da smo zdravniki za dodatno delo nagrajeni, a ta možnost davčne olajšave za podjemne pogodbe bo na strani delodajalca. Plače zdravnikov podležejo zakonu o dohodnini in na koncu bo večji zaslužek po tej pogodbi verjetno izničen," opozarja Beovićeva. 

Brecelj sicer priznava, da to deloma drži, a da zakon ni želja zdravnikov. "Mi si ne moremo izmišljevati, kaj bomo. Tudi vprašljivo je, ali je zdajšnja oblika s.p.-jev res zakonita."

Beovičeva poudarja, da red v zdravstvu ne pomeni ločitev na javno in zasebno, ampak da nekdo, ki je zaposlen v zdravstvu, za svojo plačo v svojem rednem delovnem času naredi tisto, kar mora. "Ni prav nobenega razloga za to prepoved, sam predlagatelj novele niti ne ve, kakšen je obseg dela pri zasebnikih." Kot je povedala, ni mogoče, da bi v primeru plastičnih kirurgov, dermatologov in nekaterih drugih podjemne pogodbe kompenzirale to, kar lahko nekdo zasluži kot tržno dejavnost. "To tudi nima smisla. Državne bolnišnice so namenjene obsegu določenih storitev in ne bo nič bolje za paciente, če bodo bolnišnice izvajale še tržno dejavnost." 

Erik Brecelj
Erik Brecelj FOTO: POP TV

Sama meni, da bi se lahko zgodilo, da nekatere storitve, kot je denimo zdravljenje razvojne anomalije pri otroku, pač ne bodo več na voljo in bodo morali pacienti iti k zasebniku. Brecelj je ob tem spomnil, da gre lahko pacient na zdravljenje v tujino in mu je zavarovalnica dolžna poravnati stroške.

Brecelj ob tem meni, da bo nagrajevanje, če bo uspešno, imelo pozitivne učinke in da bo pretresov manj, kot si zdaj predstavljamo. "V javnem sektorju ni tako zelo slabo, v zasebnem pa se je treba zelo truditi za zaslužke in ni enostavno," je jasen. 

Komentiral je tudi informacijo, da imajo v UKC Ljubljana 24 let staro napravo za magnetno resonanco. "Jaz sem jim predlagal, da ga prodajo muzeju v Münchnu," se je pošalil. "Tukaj potem ni rešitev, da ne izdaš zakona, ampak da kupiš dva nova magneta." Poudarja, da je prostora za izboljšave v javnem zdravstvu še veliko, problem pa vidi v vodenju zdravstvenih ustanov. "Tega socializma more biti enkrat konec. To vlečemo že 30 let in to najbolj ustreza kapitalistom. Na žalost bo treba z zakonom udariti po mizi, ker nekateri nimajo meja. Ne morejo tisti, ki celo noč presajajo organe, imeti enako plačano delo kot jaz, ki dežuram na onkološkem inštitutu in me mogoče dvakrat ponoči zbudijo. Ceniti je treba ljudi, ki delajo dobro, in jih nagraditi. Oglašajo se tisti, ki bi jih ta zakon finančno prizadel," je bil oster. 

Beovićeva je poudarila, da je treba najprej urediti financiranje, upravljanje zdravstvenih zavodov in izboljšati pogoje dela, ki so izrazito slabi. Zakon pa po njenem mnenju naslavlja le nekatere obrobne probleme. 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Julijann
25. 09. 2024 08.28
Pri vsakem poklicu se najde gnilo jajce. So pa zdravniki, ki se intenzivno posvečajo pacientom v javni ustanovi in tudi v zasebni, kamor gredo popoldan.
Denisovans
25. 09. 2024 08.27
-1
Ne razumem zakaj je takšna polemika? Delalo se bo kakor bo določila vlada. Če se bodo skrajšale čakalne dobe odlično, sicer bo pač vlada odstopila in bodo poskusili z drugim modelom.
AtomicPutin
25. 09. 2024 08.29
Stvar je prav v temu, da se poskusa te nove modele ze 30 let in da smo zdaj na nivoju Kosova (verjetno je tudi tam zdravstvo v boljsem stanju)!
AtomicPutin
25. 09. 2024 08.26
+2
4.000 je za zdravnika SRAMOTNA placa!!!! Vsak RES ne more biti zdravnik!!!!!!!
roten
25. 09. 2024 08.26
+1
Beovička ti še boriš da uničiš javno zdravstvo
Samo navijač
25. 09. 2024 08.26
+2
Upam da umetna inteligenca globoko prodre v zdravstvo. Pa da imajo na ta nacin konkurenco . Njihov napuh bo prizemljen na tak način. Sj zdaj ti ze dobet telefon izmeri pritisk, sladkor, pa se marsikaj da ne nastevam.
Geniusslo
25. 09. 2024 08.24
Prvič je treba poskrbeti za lopovščino pri osnovnih stvareh kot so zdravila in ostale medicinske stvari, ki se jih enormno preplačuje. Potem bo dovolj denarja za vse
apodgra
25. 09. 2024 08.24
+1
Če b i kdo ,bi morala najprej oditi Beovičeva. Kaj dela zdravniška zbornica in njen široki aparat. Oni so tisti, ki bi morali skrbeti za razvoj zdravstva in poskrbeti za normalno delovanja zdravstvenih ustanov. Covid jo je poplavil na površje iz neznane zdravnic je čez noč postala vsevednica zdravstvene stroke. Normalno je da se zdravniki ne bodo kar tako strinjali z novimi ukrepi, ki jim bodo stopili na žulj. Tisti zdravniki , ki ne želijo delati v javnem sektorju naj odidejo in ustanovi svoje firmo . Bomo videli, koliko takih bo odšlo. Ne vem v čem je težava - Tisti ,ki dela sedaj pri zasebniku , bo pač delal po novem v javnem sektorju popoldan in zato dobil zato plačilo. Morda pa jih moti to, ker so pri zasebniku zaslužili več, ko bodo zaslužili v javnem sektorju Tam so morali delati več in so bili plačani po storjeni uslugi. V Avstriji in Nemčiji zaposleni zdravniki v javnem zdravstvu ne morejo popoldan delati za privatnika. Še nekaj naj se ti zdravniki zavedajo , kdo jim je pokril stroške šolanja . NI edini poklic , ki je vreden največ. Kdo so tisti ljudje, ki so ustvarili vse te pripomočke , aparature, zdravila in ostalo medicinsko opremo . Če vse te pripomočke odvzamemo zdravnikom , goli in bosi. To je tako, kot . če bi pilot vozil brez radarja .
ARNO50
25. 09. 2024 08.24
+1
Upam, da bo Brecelj tudi prevzel vso odgovornost.....
simc167
25. 09. 2024 08.23
-2
dokler bo pukljasti hodil na jadranje in golf z največjimi profiterji in lopovi v zdravstvu tako dolgo bo v zdravstvu sranje.
apage
25. 09. 2024 08.26
Dvomim, da ima Janša tako močno moč, da pilotira celoten zdravstveni sistem iz ozadja..
Julijann
25. 09. 2024 08.21
-1
Soseda je že starejša in s starostjo pridejo tudi novi in novi zdravstveni problemi. Sva dogovorjena, da ko kliče za naročanje na klicni center eZdravje na brezplačno telefonsko številko, naj si vzame kar prvi možen termin, četudi je izven naše UE. potem pa pride do mene in pravi, oprosti, za tole sem dobila pa najprej v Velenju pri zasebniku. Ni problem, te zapeljemo. In še več takih . Zakaj je potem datum za en specialistični pregled najhitrejši pri zasebniku? Pa še za njega se čaka izven dopustne meje glede na napotnico, medtem, ko bi za isti pregled v javni ustanovi dobila še par mesecev kasneje. Soseda pravi, hvala Bogu, da imam vas za soseda, ker drugače bi vedno čakala na izvajalca v celjski bolnici, ki je najbližja naši občini.
Grinsekatze
25. 09. 2024 08.23
+3
Julijan, kako greš z napornico k zasebniku? To je pptem koncesionar in s ten del javnega zdravstva. Pri zasebniku plačaš komplet storitev.
Julijann
25. 09. 2024 08.29
Seveda. Ampak vsak koncesionar ima na vratih naposano, zasebna ambulanta, a ne.
AtomicPutin
25. 09. 2024 08.20
-1
A zdravniki se stavkajo?? Nic se ne pona ali opazi.
Samo navijač
25. 09. 2024 08.19
+2
Po zakonu bi morali že sedet politiki,doberšen del belih halj ,ker so zavestno sodeloval pri covid genocidu nad Slovenci.
Svnski
25. 09. 2024 08.17
+6
Pred leti sem dobil napotnico za kirurga za manjši poseg. Kirurg je rekel da tega ne delajo, ker da jih baje zavarovalnica ne plača. Svetoval mi je naj grem k neki kozmetičarki, kjer da imajo včasih kirurga. No se naročim, pridem do njih in je ta isti kirurg tam. Mi je pobral 100€ za 15 minutni poseg. Jaz sem moral, po takratni plači, 17 ur delat da sem zaslužil ta denar. On pa v svojem delovenm času v zdravstvenem domu ne dela, pride samo počivat, pa ljudi pošilja v svojo popoldansko dejavnost.
Perovskia
25. 09. 2024 08.20
+2
Saj ti je prav povedal. ZVarovalnica ne placa. Zzzs dela miljonske dobicke in 500 zaposlenih, ki jih ne rabimo. Ampak je levica nazaj parazite leve lenuhe dala.
jank
25. 09. 2024 08.17
+4
Vsa čast poštenjaku in pokončnemu dr. Brenclju, ki je nalil čistega vina pohlepnežem, ki nas skupaj z Beovičevo hočejo prestrašiti, češ da bo prišlo s prepovedjo dvoživkarstva do kataklizme v javnem zdravstvu.
mario7
25. 09. 2024 08.13
+1
Kako to, da beovićka ni za rešetkami? Veliko ljudi ima na vesti....
St. Gallen
25. 09. 2024 08.15
+1
Julijann
25. 09. 2024 08.13
+3
Vlada bi mogla s takim zakonom ven takoj. Tako pa že v tretje leto pražijo in zdravnike, predvsem pa nas paciente.
NoviceResnice
25. 09. 2024 08.11
+0
Ta Vlada je daleč najboljša Vlada na svetu...bije bitko z zdravniki, podjetniki, nutrijami, zmankšuje davke, plače, noro ...tok dobr....
yoej
25. 09. 2024 08.11
+5
V realnem sektorju obstoja tudi konkurenčna klavzula. Ne predstavljam si, da bi zaposlen v trže ju popoldan delal pri konkurenci
mali.mato
25. 09. 2024 08.12
-5
jedupančpil
25. 09. 2024 08.10
+2
zdravstvo je na robu ze 25 let..... in nic drugega kot kradli boste se naprej dokler se bp dalo
blekk
25. 09. 2024 08.08
+0
Komercializacija zdrastva... Doktorji, kje ja vaša hipokratova zaprisega?? A boste woke ljudem odstrankevali organe čeprav so ti fizično čisto OK, ampak samo za denar?