Slovenija

Zdravstveni tehnik naj bi udaril pacienta in mu grozil, da ga bo ubil

Ljubljana, 08. 09. 2023 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, A.K.
Komentarji
263

V UKC Ljubljana obravnavajo domnevno nasilno ravnanje enega od svojih zaposlenih. Zdravstveni tehnik na Nevrološki kliniki naj bi udaril pacienta in mu grozil, da ga bo ubil. Vodstvo trdi, da so dogodek po posvetu s Službo za korporativno varnost prijavili Policiji, po presoji bodo uvedli tudi izredni strokovni nadzor. Zaposleni po njihovih trditvah po domnevnem incidentu ni bil več v stiku s pacientom in zdaj dela pod nadzorom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov primer nasilja?
    03:15
    Iz 24UR: Nov primer nasilja?
  • Iz SVETA: Udarci in grožnje na UKC
    03:53
    Iz SVETA: Udarci in grožnje na UKC

 

Incident, o katerem poroča N1, se je zgodil v nedeljo, 20. avgusta, na oddelku intenzivne nege Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Kot je razkril njihov vir, je pacient zaposlenim potožil, da se je tehnik razjezil nanj, ker ni želel sodelovati pri negi. Zato naj bi ga dvakrat udaril po glavi oz. ustih in mu zagrozil, da ga bo – če se ne bo nehal dreti – ubil. 

Tehnik naj bi takoj naslednji dan prijavil bolniško odsotnost, vodstvo klinike pa naj bi se čez nekaj dni odločilo, da ga umakne z oddelka. A že čez nekaj dni je bil spet na svojem delovnem mestu, čeprav je tam še vedno ležal omenjeni pacient. Po nekaj dneh so pacienta odpustili z oddelka, navedbe vira še povzema N1.

Incident se je zgodil na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.
Incident se je zgodil na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. FOTO: Aljoša Kravanja

UKC Ljubljana (še) ni uvedel izrednega strokovnega nadzora

Na UKC Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da so z incidentom seznanjeni, primer pa so vzeli zelo resno. "Po posvetu s Službo za korporativno varnost smo dogodek nemudoma prijavili Policiji. Policijska preiskava še poteka, ta trenutek okoliščine dogodka še niso v celoti raziskane. Opravili bomo razširjen varnostni pogovor in po presoji uvedli izredni strokovni nadzor," so zapisali. 

Ker okoliščine še niso v celoti raziskane, o konkretni zadevi ne morejo govoriti, bodo pa javnost o dognanjih seznanili, ko bodo prišli do vseh ugotovitev. 

Zaposleni, sicer dolgoletni sodelavec Nevrološke klinike, ki doslej ni bil vpleten v dogodek nasilne narave, po njihovih trditvah od domnevnega incidenta ni bil več v stiku s pacientom in dela pod nadzorom. Uvedli so tudi postopek za izobraževanje o preprečevanju nasilne komunikacije, ki sicer redno poteka na drugih oddelkih.

Poudarili so še, da imajo v UKCL ničelno toleranco do nasilja in nasilne dogodke najstrožje obsojajo. "Podobnega dogodka na Nevrološki kliniki doslej še nismo zabeležili. Se je pa že večkrat dogajalo, da so bili pacienti nasilni do zaposlenih," so še dodali in zatrdili, da na prvo mesto postavljajo varnost pacientov.

Generalni direktor Marko Jug je na novinarski konferenci glede otroške srčne kirurgije dobil vprašanje tudi o tem incidentu. Kot je povedal, je pacient 23. avgusta delovni terapevtki sporočil, da se boji, da bi ga nekdo lahko udaril. Ona je nato raziskovala, ali je prišlo do kakšnih težav. "Ugotovili so, da bi lahko tri dni prej šlo za verbalno in tudi morda fizično nasilje, zato je bil zaposleni takoj umaknjen iz procesa dela. Od 20. 8. je bil sicer že na bolniškem, tako da ni bil več nikoli v stiku s pacientom in je šlo samo za enkraten dogodek," je dejal. 

Ker so zaznali sum kaznivega dejanja, je zaposlenega nato obravnavala služba za korporativno varnost, obveščena je bila Policija, ki je opravila razgovore. "Poleg tega smo takoj obvestili svojce in sprožili ostale postopke, ki sledijo takemu odklonu. Trenutno je stvar še v obravnavi, zagotovili smo, da ni moglo priti do ponovitve dejanja. Zaposleni je bil za en teden umaknjen iz delovnega procesa, po vrnitvi pa ni bil več udeležen v oskrbi teh sob, kjer je ležal bolnik in je bil vedno pod nadzorom," je zatrdil Jug. 

Zavrnil je informacije N1, da je tehnik po dogodku še imel stik s pacientom. Povedal pa je še, da bodo zdaj nadaljevali s postopki, in če se bo incident izkazal za resničnega, bo sledila izredna odpoved delovnega razmerja. "Moram pa poudariti, da je tu ničelna toleranca do nasilja obojestranska – tako do pacientov kot do zaposlenih," je še dejal. 

Interni strokovni nadzor po njegovih besedah sicer še ni bil odrejen, verjetno pa bo. 

Policija vodi predkazenski postopek 

Obrnili smo se tudi na Policijo, kjer so nam potrdili, da na podlagi pisne prijave ene izmed zdravstvenih ustanov na območju Ljubljane vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj, hkrati pa preverjajo elemente prekrška po Zakonu o javnem redu in miru. "Ker zbiranje obvestil še poteka, vam podrobnosti o tem ne moremo pojasnjevati," so zapisali na PU Ljubljana. 

Viri N1 sicer v nasprotju z vodstvom UKCL trdijo, da je bil omenjeni zdravstveni tehnik že v preteklosti grob do pacientov – nanje naj bi pogosto kričal, čemur so bili priča tudi drugi zaposleni. Ti naj bi o neprimernem vedenju svoje nadrejene tudi obveščali. 

Golob zahteva pojasnila

Na incident se je že odzval tudi predsednik vlade, ki trenutno opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra. "Zahteval sem pojasnila glede nedavnih dogodkov na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Ob tej priliki ponovno pozivam k nenasilju, strpnosti in solidarnosti," je sporočil.

Tudi na ministrstvu za zdravje so nevrološko kliniko UKC Ljubljana prosili za pojasnila o domnevnem nasilju zaposlenega nad pacientom. Pozivajo jih, naj izvedejo potrebne interne postopke in aktivnosti za čimprejšnjo razjasnitev okoliščin, so zapisali v odzivu za STA. Na ministrstvu so vodstvo klinike prosili tudi, naj ponovno pregledajo vse protokole in interna navodila, "da se v primeru kakršnega koli nasilja ukrepa takoj ter da se paciente nemudoma zaščiti".

V odzivu so zapisali, da so nad dogodki nasilja zgroženi in zaskrbljeni. "Vsakršna oblika nasilja je nesprejemljiva, še posebej pa obsojamo nasilje v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, kjer se zdravijo bolniki in so nastanjeni najbolj krhki posamezniki med nami. Kot družba moramo enotno storiti vse, da preprečujmo nasilje in da se ljudje v teh okoljih počutijo varne," so še opozorili.

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
11. 09. 2023 11.44
-1
Ni vse črno belo. Enkrat sem bil prisoten v čakalnici ko je ena sitnoba stokala javkala, trkala na vrata ordinacije. Žalil je vse okrog sebe. Ko nam je bilo tega dovolj smo ga ostali čakajoči kolektivno utišali. Prej na smrt bolan se je pobral in čudežno ozdravel ter zapustil urgenco. Če bi naše delo opravil kdo od zaposlenih bi ta dogodek mediji pograbili in vik in krik nad zaposlene. Posamezniki so včasih tudi zgolj provokatorji. Videl na lastne oči
lokson
08. 09. 2023 21.06
+2
To, da članka ni več na prvi strani marsikaj pove.
Xdata1
08. 09. 2023 21.55
gongash
08. 09. 2023 20.50
-1
Kaj vam ni jasno. Odpoved takoj
Infiltrator
08. 09. 2023 20.43
+2
Pripadamo na vseh ravneh
V SHESHELJ
08. 09. 2023 20.39
+1
Psihicni oddelek, danes grozil, jutri moriu....ime in priimek objaviti, naj se ve kdo je ta papak
traparija
08. 09. 2023 20.38
hahahahhahaha spet se čudite. spet ne ločite med "svoboda" in "Svoboda". ni vam pomoči.
scipio
08. 09. 2023 20.30
"Imam rad to deželo, a sovražim tole njeno sceno..." (moj prevod L.Cohenovega verza iz pesmi Demokracija (angl. Democracy)) °...I love the country, but I can't stand the scene..."
rogla
08. 09. 2023 20.03
+1
Kdo so, ki bi naj bili dobri?
Podlupo
08. 09. 2023 19.51
+3
Empatija na višku!
Julijann
08. 09. 2023 19.42
+3
Sicer pa, kaj še pa sploh hodi narod po bolnicah. Urška nam je povedala, ko se je krohotala na seji, kjer so sprejemali protipoplavne ukrepe, da včasih se je pa dobro nasmejati, ker, smeh je pol zdravja, za drugo polovico nam je dal pa zdravstveni minister Golob nasvet, da moramo biti vegani, če pa še to ne pomaga za vse, potem pa vitamin D in morska voda. Zdravnikov, bolničarjev .... enostavno več ne potrebzjemo. In vlada se res obnaša tako! Adijo vsa pamet.
Macu Picu
08. 09. 2023 19.42
-2
Danes spet med plesom svobodnih zombijev mori covid.
Nimiuseen
08. 09. 2023 20.36
+5
Švejk 123
08. 09. 2023 19.36
-4
A je pacient bil mogoče Frenk7.
Julijann
08. 09. 2023 19.35
+5
..... Naj bi! Najprej se naj informacija preveri, če je res, potem se naj piše o tem. Kaj mi gredo na organ take novice .... naj bi, iz nepreverjenih virov ....
Dragica Cegler
08. 09. 2023 19.37
+0
Saj novinarji vedno napišejo,naj bi,ker imajo nepreverjene informacije.
Julijann
08. 09. 2023 19.39
+3
Potem pa nekoga po nedolžnem usirjejo, popravka pa nikjer.
vvvilice
08. 09. 2023 19.34
+2
Ni za v it v dom za starejše, ne v bolnico, ... Je tvegano!
Zverinjak
08. 09. 2023 19.33
+1
Če bojo taki delali v UKCju ali eni izmed ustanov, se ne čuditi ko se bo ljudem spipalo
brabusednet
08. 09. 2023 19.32
+0
A sedaj ste policaja zaposlili,da ga nadzira.Pod Golobovo zdravstveno reformo gre vse v vražjo mater.Plešite in ploskate volilci golobarjev.
Švejk 123
08. 09. 2023 19.34
-5
Misika1967
08. 09. 2023 19.28
+1
Ce bodo tak delali kmalu vec nebo cakalnih vrst,ker bodo ljudje iz strahu usli. To pa je prenova zdravstva,na trdo.
blazter
08. 09. 2023 19.25
+1
Ampak, trgovci in gostinci pa mirni, stranke varne.
King Kralj
08. 09. 2023 19.15
+8
Samo pravice, kaj pa dolznosti? Zakaj pa ni sodeloval pri terapijah? Ali je hotel cimdalj uzivat bolnisko? Kar precej vprasanj.
aviktora
08. 09. 2023 19.12
+2
Je pacient mogoče to sanjal?