Slovenija

V Zdravniški zbornici besni, kako odgovarja premier?

Ljubljana, 14. 09. 2024 19.45 | Posodobljeno pred 3 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
440

Med predsednikom vlade Robertom Golobom in delom zdravništva prihaja do novih napetosti. Zdravniška zbornica Slovenije od premierja pričakuje, da prekliče izjave, v katerih je ocenil, da nekateri zaposleni v javnih bolnišnicah delajo malo ali celo nič ter da svoje paciente od tam vozijo v zasebna podjetja, s čimer ustvarjajo čakalne vrste. Predsednica zbornice Bojana Beović pravi, da gre za nedopustno posploševanje. In kako ji odgovarjajo v vladnem vrhu?

Ko je vlada prejšnji teden predstavila način, kako bi krepila javne zavode in razmejila javno od zasebnega, je povzročila vihar v dveh zdravniških skupinah. Diametralno nasprotno premier verjame, da bodo s tem, ko zdravnikom iz javnega sistema ne bodo dopuščali opravljanja samoplačniških storitev, pripomogli k skrajšanju čakalnih vrst.  

"Ta zakon bo naredil stop praksi, ki je danes precej prisotna, da nekdo, ki je zaposlen v javni bolnišnici, tam dela malo, lahko celo nič, si iz javne bolnišnice vozi paciente v svojo zasebno podjetje in potem seveda imamo s tem čakalne vrste toliko večje," je nedavno povedal premier v naši oddaji.   

Izjava, ki je bila kaplja čez rob za Zdravniško zbornico. Od predsednika vlade zdaj pričakujejo, da jo prekliče ali dokaže. "Gre za obtožbe, ki ne temeljijo na preverjenih podatkih in ki ustvarjajo nevarno in lažno sliko o zdravstvenem sistemu ter zdravnikih," je dejala Beovićeva. "Pričakujemo, da se to verbalno nasilje nad zdravniki v državi umiri. Prva tista, ki bi morala potegniti potezo v smeri umirjanja dialoga, ki naj postane med nami konstruktiven, bi verjetno morala biti vlada."

In kot je dodala, če gre za kakšne konkretne anomalije, je seveda treba o njih govoriti. "Direktorji državnih in občinskih zdravstvenih zavodov imajo nadzorne svete, ki jih imenujejo in svete zavodov imenuje vlada, tako da je neposredna možnost, da vlada take stvari preko svojih organov sankcionira."

A iz kabineta predsednika vlade odgovarjajo, da se premier vedno zahvali zdravnikom za požrtvovalno delo. In da je na primeru ponazoril nekatere prakse, ki se dogajajo, kar pogosto vodi do slabše dostopnosti storitev za paciente v javnem zdravstvu.  

Da pa je odprava tega in krepitev javne zdravstvene mreže cilj novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

KOMENTARJI (440)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
16. 09. 2024 16.03
Golub naj navede konkretne primere in sproži disciplinske postopke proti kršiteljem, ki delajo malo ali nič in vozijo paciente v svoja zasebna podjetja .......Če ne pa naj javno prizna, da je lagal in zavajal ter, da ni sposoben opravljati te funkcije...
iskriv
16. 09. 2024 13.58
+3
Zdravniška zbornica , FIDES in privatni zdravniki so skupek , ki z roko v roki zavira in razkraja javno zdravstvo in ga želijo uničiti ter preiti na privatne prakse ! V podkrepitev gornjega je dejstvo , da je junija letos ( 2024 ) skupščina zdravniške zbornice za njegovega predsednika izvolila nikogar drugega kot Marka Bitenca, verjetno najvplivnejšega domačega zasebnega zdravnika, velikega mojstra prostozidarske lože in enega od zmagovalcev trenutnih procesov v domačem zdravstvu. Član istega odbora je tudi Dorijan Marušič, ki pogodbeno dela za MC Medicor, največjo zasebno kliniko pri nas, sicer pa svetuje ministrici Valentini Prevolnik Rupel. Med ostalimi sedmimi člani odbora je eden zaposlen v Bitenčevem zavodu Zdravje, drugi pri zasebnem kirurgu Tomislavu Klokočovniku, tretji je zasebni radiolog, četrti zasebni zobozdravnik ... Vprašanje, za čigave interese bo delal ta odbor, je seveda retorično. Že zdaj je jasno, da bo lobi zasebnikov počel vse, da ne pride do sprememb pri načinu plačevanja zdravstvenih storitev.
Jon Bacek
16. 09. 2024 13.52
-1
Glavno, da ZZZS iz obveznega zdravstvenega zavarovanja plačuje operacije spremembe spolov tudi v tujini.
cakra
16. 09. 2024 08.07
+2
Danes so ljudje nastrojeni proti Učiteljem, Policajem, kar pa je najhuje proti zdravnikom. Poznam jih kar nekaj ki bi zdravnike odgnali. Zato jim priporočam ko bodo zboleli naj ne jamrajo okrog njih.
ArkaMast
15. 09. 2024 20.25
+3
"Tudi taki so" .. je Golob prav povedal. Žal. Ni jih veliko, jih je pa spet preveč, da bi jih spregledali.
metuljka
16. 09. 2024 14.39
+1
če bi jih bilo malo, če bi se dogajala izjemoma, bi bila dostopnost normalna.. Sigurno jih je okoli 80 %, tistih 20 % pa morajo biti tiho !
peresni
15. 09. 2024 19.44
+0
A rabijo beli angeli smrti kaj denarja?
zrela hruška
15. 09. 2024 18.21
+3
jaz sem tudi besen, da imam peno na ustih... včeraj jih je po nedolžnem skupil mesar... imel je belo haljo ko ovi in se mi je spipalo!
St. Gallen
15. 09. 2024 17.24
-1
samoprispevek za skrajsanje cak vrst. muceki
Mladi? Plasto
15. 09. 2024 14.44
+9
v vseh letih spremljanja te zdravniške sage .... sem prišel do ugotovitve , zakaj prihaja do prolemov :D .... ogromno problemov nastaja ,ko nek velezdravnik , zaradi svoje stokovnosti in znanja , postane še predstojnik klinike sli ps zavzame kak vodstveni položaj !!! tako dobi izgovor , da mora opravljati več administrativnega dela ,ki ga takšno delovno mesto zahteva in posledično zmanjkuje časa za delo s pacienti !!!! sveda je rešitev enostavna , ker se rešuje z raznimi s.p. - ji popoldan , kjer lahko mirno podelajo vse paciente !!!!!!!! in sevda , dobro zaslužijo :D !!!! .............. ker to počnejo "šefi oz najbolj cenjeni zdravniki" ,ki so ponavadi tudi šefi oddelkov , so vsi ostali raje tiho , da ne bi v bodočnosti trpeli posledic , če bi namočili šefa ... sindikati jih podpirajo , ker so njihovi predstavniki študentski prijatelji s katerimi so se pijani in zadeti valjali po raznih zabavah in se seveda vsi poznajo med sabo :D ........
Mladi? Plasto
15. 09. 2024 14.28
+13
lansko leto ali leto prej , JE DRŽAVA NAMENILA VEČ 100 MILJONOV EUROV ZA SKRAJŠEVANJE ČAKALNIH VRST !!!!!!!!!! .......... DENAR SO PORABILI , VRSTE ŠE VEDNO SO !!!!!!!!! nikoli nimajo dovolj , vedno lačni denarja .... in enkrat jim je treba povedat -DOSTI JE BILO !!!! ......
borjac
16. 09. 2024 10.23
+2
Popravek , v zdravniške gobce so vrgli 200 milijonov evrov.
Balki36
15. 09. 2024 14.25
+3
Ma zdravnik...vsaj druzinski...je lahk dans vsak....telefon pa google...mal pobrskas...das diagnozo....ajnfoh res.....isto velja za psihologe....v bistvu mors sam 3 vprasanja znat...v cem je problem?.....kako se ob tem počutite?.....v kakšnem odnosu ste z očetom?.....pol pa daš recept za apaurin....al pa kak antidepresiv...lahk oboje....poves da je treba obvezno jemat z alkoholom....in to je to....paše ko ata na mamo....pa to
Balki36
15. 09. 2024 14.21
+2
Tale na sliki v zeleni obleki....je ful podobna uni gospe iz policijske akademije....citizens on patrol....ko jo Tacklebbery potegne iz doma upokojencev....pa to
kokoskakokodaka
15. 09. 2024 12.10
-2
Pogumni anonimneži za tipkovnicami lajajo na zdravnike. Večina ne loči med državnim, javnim in zasebnim. Ne razumejo, da če privatnik naredi storitev, da se s tem vrsta skrajša. Ne razumejo, da je koncesionar del javne mreže, da so zavodi praktično koncesionarji z nastavljenim vodstvom države. Ne razumejo, da smo po številu zdravnikov na prebivalca na repu EUja. Ne razumejo, da je bilo 20 let nazaj manj različnih specializacij, medicina in znanost gresta naprej in se zdaj zdravi več ljudi in starostnikov, katerih sicer ne bi mogli. Primankuje družinskih zdravnikov. ŽE zdaj imajo manj kot 10min na obravnavo pacienta. Država bi to gladko uredila tako, da se porazdeli vse med njih, četudi bo pršlo do 2 minutne obravnave. Pač raja je glupa, kot je rekel Jelinčič in dovoli se, da premier tako mimogrede žali delovno skupino. Drvimo v prepad, oddelki se že zapirajo, začuda se o tem skorajda ne govori. Že zdaj se opozarja, da ni dovolj zdravnikov v državnem aparatu, ko bodo šli pa na privat jih bo pa še manj. Čakalne vrste se vztrajno daljšajo ampak tem se pa spet ne sme pisati oziroma si ministrica lepo prilagaja statistiko, da vrste so krajše, čakajočih je pa več. Ploskajmo, mislim plešimo!
metuljka
15. 09. 2024 12.32
-1
a potem je edina možnost več denarja zdravnikom, več dopusta, nižji normativi za zdravnike, Golobu izglasovat nezaupnico, če se ne opraviči, ker po nemarnem blati preobremenjene zdravnike, ki nič ne odnašajo iz javnih ambulant, ne delajo na aparaturah v javnem sektorju, .. vse je v redu , samo narod naj utihne , naj čiča in čaka v praznih čakalnicah na obravnavo tudi več let
metuljka
15. 09. 2024 12.43
+2
dr. Trampuž je javno govoril, da so tudi v Nemčiji zasebne zdravniške storitve vprašljive. Njegove besede so bile, da se zasebniki ne lotevajo zahtevnih, dolgotrajnih zdravljenj, če ni velikega zaslužka. Te pošiljajo v javni sistem.
kokoskakokodaka
15. 09. 2024 12.47
+7
Vi ste eden od teh, ki jih opisujem. Ne, povsem enostavna rešitev je avstrijski ali nemški sistem. Preureditev ZZZS, pacient lahko gre kamorkoli in dobi stroške povrnjene. Tako vsi postanejo javni. Koncesije in programe ukinit. Dati možnost zdravnikom, da sklenejo pogodbo z zavarovalnico in tako lahko npr. obiščete kateregakoli dermatologa v sloveniji in dobite stroške povrjene. Pač vaš razum je povsem zamegljen in niste sposobni gledati objektivno kaj je boljše za vse. Bolnišnice in zdravstveni domovi pa bi se morali prilagoditi na nov sistem, ki ne temelji na pikah ampak na konkretno opravljenih storitvah. Plače pa seveda primerljive kot drugje v evropi glede na BDP države. Hrvaška ima nižji BDP od nas, plače hrvaških zdravnikov pa so z našimi izenačene. Vam je zdaj kaj bolj jasno?!
metuljka
15. 09. 2024 13.31
+5
Jasno mi je, da imamo truplo, za katero se zdi da je morda mrtvo, še ni jasno, eni nas prepričujejo, da je naravna smrt, enim pa se zdi, da so mu malo pomagali na drug svet . In ti , za katere mi mislimo da so mu pomagali, trdijo, da smo v zmoti , končna strokovna ugotovitev je, da si je kriv sam ..
Mladi? Plasto
15. 09. 2024 14.18
+4
@kokoska ... seveda je kokoska najbolj pametna --- že kot žival :D ..... ko bi po tvoje dali čim več koncesij in dela koncesionarjem ,ki bi potem lahko sklepali pogodbe z zavarovalnicami itd , bi prišli do stanja ... ko bi dohtarji tako kot v ameriki , seveda postavili svoje cene , zavarovalnice bi jim sveda plačale in potem strošek prenesle na paciente !!!!!!! ... tvoje mantranje , kako bi blo fajn met več koncesijonarjev je samo tihi smrdeči podtaknjenec :D
štrekeljc
15. 09. 2024 12.04
+10
Nečesa ne smemo pozabiti: v privatnem zdravstvu je pozdravljen bolnik izgubljena stranka!
kokoskakokodaka
15. 09. 2024 12.14
+0
Ne, ozdravljen bolnik je super reklama! Žal se ljudje staramo in zbolimo. Nismo neuničljivi. Vsi smo ali pa bomo nekoč stranke in vsak dan se rodijo nove.
štrekeljc
15. 09. 2024 17.40
+5
Reklama je nezanesljiva, neozdravljen bolnik pa zanesljiva stranka!
brezveze13
15. 09. 2024 11.45
+6
ELITA KI BIMORALA NORMALNO DELOVATI ŽE IZ NASLOVA HUMANOSTI izgleda da so tako obsedeni z svojo izobrazbo katero jim je plačal narod , da so pozabili na vso etiko človeške humanosti in kulture, in sramotijo ne samo državo ki s tem kaže svojo neurejenost ampak tudi sami sebe in tudi njihov poklic. Sramota od teh nenasitnežev ki imajo brez fuša po 15000 k plače in si upajo izsiljevati
zibertmi
15. 09. 2024 11.38
+11
in to govori ena največjih zaslužkaric v zdravstvu v času covit vlade,poleg bitenca in stranke sds
NeXadileC
15. 09. 2024 11.34
+3
Zakaj so spet uvedli obvezno zdravstveno zavarovanje, kot je bilo v ex-YU? Ker se jim tako ni treba bati za denar več, tudi delati ali boriti tudi.
NeXadileC
15. 09. 2024 11.31
+5
Glavni akterji in tudi zločinci se ne pojavijo v javnosti, osebno ali skupaj, ampak na frontno črto napotijo sindikat(e), kot združeno, splošno, anonimizirano vojsko, ki prestopi okvir svojega namena.
NeXadileC
15. 09. 2024 11.27
+3
Tole je zloraba sindikata, podobno kot to piločne tudi Policija.
Predlagatelj
15. 09. 2024 11.15
+9
Številni komentarji ne izhajajo iz definicije javnega zdravstva. Javno zdravstvo so zdravstvene ustanove, ki izvajajo storitve za naš davkoplačevalski denar, ki ga vsak mesec prispevamo in se zbira v naši edini javni zavarovalnici – Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije - ZZZS. Zdravstvene storitve za ta davkoplačevalski denar izvajajo bodisi državni zdravstveni zavodi (zdravstveni domovi in bolnišnice) ali zasebni izvajalci, ki imajo pogodbo z ZZZS. Torej so tudi privatniki del javnega zdravstva, če imajo koncesijo in delajo po napotnicah in njihovih storitev ni treba plačati iz svojega denarja. Pri večini javnih zavodov je izvajanje storitev zelo kakovostno. So pa odstopanja, ker dobijo koncesijo tudi tisti, ki za to nimajo pogojev glede prostora, opreme in kadra. V teh primerih pa gre za nepravilnosti, ki bi jih inšpekcija morala odpraviti. Tudi privatniki brez koncesije bi naj opravljali storitve le, če imajo izpolnjene vse pogoje. Ker nadzor ni učinkovit, se dogaja vse mogoče. Organizacija javnega zdravstva pa je res v številnih primerih neustrezna. Res se dogaja, to tudi zdravniki vedo, da nekateri izgorevajo zaradi preobremenjenosti, nekateri pa si z delom ne zaslužijo plače, ki jo dobijo. Vsi zavarovanci pa vemo, da pri nekaterih specialistih, ki delajo v ordinaciji javnega zdravstva, pridemo na vrsto po nekaj mesecih ali letih, hkrati pa v nekaj dneh ali tednih pri istem zdravniku, če dela še privatno. Zato lepo prosim zdravnike in njihova združenja, da se prenehate sprenevedati v javnosti in se delati lepe. Če probleme hočemo rešiti, jih najprej moramo priznati! Seveda pa je tudi res, da moramo biti do večine zdravnikov, ki nam prizadevno pomagajo, za njihovo delo hvaležni. Čas je, da začnemo ločevati zrno od plevela.
metuljka
15. 09. 2024 11.25
+3
Koncesije so se izrodile in so tudi prej del problema kot pa rešitve. Podeljevanje koncesij je bilo domačijsko in je še danes, tudi tam je ogromno plevela. Baje se jih že ponuja na trgu, preprodaja .. Sovpada , podeljevanje koncesij in nastanek čakalnih vrst. Verjetno ni zgolj slučaj .
kr--en
15. 09. 2024 11.53
-1
štrekeljc
15. 09. 2024 12.03
+7
Predlagatelj, moja izkušnja s koncesionarji: imel sem nenevaren, toda nadležen lipom, ki ga je bilo treba kirurško odstraniti. Pogledam čakalne vrste in ker je bila pri nekem koncesionarju najkrajša, pokličem. Kar takoj so me postavili na realna tla. Napotnica velja samo za prvi pregled (ki sem ga itak že prej opravil!), operacijo morate plačati, so mi povedali. Na vprašanje koliko, sem dobil odgovor 2.200 €. Ker se Gorenjec, sem raje počakal, da sem prišel na vrsto v UKC. Z lokalno anestezijo so mi lipom odstranili v 15 minutah!
metuljka
15. 09. 2024 12.15
kr-en - ja, baje jih tudi dedujejo, kar naj bi bilo prepovedano ! O tem se nič na veliko ne piše, sem pa prebrala, zato baje
Predlagatelj
15. 09. 2024 13.33
+1
Se strinjam. Tudi izdajanje koncesij bi morali "usešno" nadzirati. Morda bi med pogoje spadal tudi vsaj eden redno zaposleni, ali ekipa.
štrekeljc
15. 09. 2024 14.41
+6
kr-en, moja dobra prijateljica je imela ambulanto s koncesijo. Ko se je upokojila, je koncesijo PRODALA, ambulanto pa oddala v najem.
oježeš
15. 09. 2024 20.55
+1
Pri nas je več problemov. Recimo, službe za nadzor so, ni pa nadzora, če pa že je in se ugotovijo nepravilnosti pa ni sankcij, ni osebne odgovornosti, vsak dela kar misli, da mu prinaša dodaten prihodek, ker ljudje so postali preveč lakomni na denar. V politiki in odločujočih službah imamo ljudi, ki ne razumejo svojega dela ali pa so podkupljeni, da ga ne opravljajo. Pomembno je, da imajo krasen naziv, službo in denar. Ko bi nadzirali in sankcionirali prekrškarje bi se zadeve kmalu uredile. Ne takoj, pač pa v doglednem času. Odgovorni v nekaterih službah držijo štango pokvarjenim in tak krog se širi. Vse slabo pa verjamem, da poteka iz vrhov navzdol. Kajti delavca, ki greši, ga hitro ali odslovijo ali kako drugače kaznujejo, na vrhovih in v politiki, pa si samo menjajo službe. Običajno pridejo še na boljše mesto, kjer lahko še naprej ordinirajo po svoje in nikakor, da bi bili obravnavani, kot delavec, ki naredi napako. In ta krog se le vrti, ne bo pa mu nikoli zmanjkalo igralcev, ki izkoriščajo sistem in igralcev, ki izkoriščevalcem držijo štango, pa so v službah, kjer bi morali preprečevati prekrške in kraje.
lolek12345
16. 09. 2024 13.59