Slovenija

'Zdravnikom dovoljenje za delo drugod le, če ni nedopustno dolgih čakalnih dob'

Ljubljana, 11. 09. 2024 15.11 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec Miha Kordiš (Levica) je predstavil spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je pripravila iniciativa Glas ljudstva, kot prvopodpisani pa ga bo v DZ vložil prihodnji teden. Kot je dejal, bi zakon odpravil popoldansko delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih in koncesionarjih ter uvedel konkurenčno prepoved dela.

"Javno zdravstvo se bori s privatizacijo, spodnašajo ga koncesije, 'dvoživke' in drugi interesi zdravniškega lobija. Vlada se je zavezala, da ga bo zaščitila, a so v prvi polovici mandata prednjačili ukrepi, ki privatizacijo še pospešujejo," je ocenil Miha Kordiš. Zato so v t. i. levem krilu Levice, struji, katere del je tudi sam, pristopili k podpori omenjenemu zakonu.

Izpostavil je rešitve za omejevanje privatizacije, po katerih naj bi kapacitete za delo prek rednega delovnega časa preusmerili v javne zdravstvene zavode. "Če so v javnem zavodu, v katerem zdravstveni delavec dela, nedopustno dolge čakalne dobe za storitve, ki jih opravlja, se soglasja za delo pri drugem delodajalcu ne more izdati. Namesto tega naj se delavcu ponudijo nadure, dopolnilno delo pri lastnem delodajalcu ali kak drug mehanizem, da se znotraj hiše počisti stanje," predlagane rešitve opisuje Kordiš.

Čakalna vrsta
Čakalna vrsta FOTO: Shutterstock

Če v javnem zavodu nedopustno dolgih čakalnih dob ni, so pa v drugih javnih zavodih, pa bi lahko izdali dovoljenje za delo samo v drugem javnem zavodu. Šele če nedopustno dolgih čakalnih dob ni, bi se lahko izdalo dovoljenje za delo pri drugem izvajalcu, ki ni javni zavod, predvideva predlog sprememb.

Vključili še nekaj drugih manjših sprememb

V predlog zakona so vključili še nekaj manjših sprememb, ki gredo predvsem v smeri osnovne higiene in odprave konfliktov interesov, je pojasnil. Tako hkrati v javnem in v zasebnem zavodu ne bi mogel delati vodstveni kader oziroma tisti, ki organizira delo na oddelkih, saj je konflikt interesov po mnenju predlagateljev v taki situaciji neizogiben. Prav tako bi morali v primeru nedopustno dolgih čakalnih dob zaposlenemu v javnem zavodu, ki ni zaposlen za polni delovni čas, najprej ponuditi pogodbo za polni delovni čas. Če tega ne sprejme, tudi soglasja za delo pri zasebniku ne more dobiti, je eno od rešitev opisal Kordiš.

Predlog sprememb je v civilni iniciativi Glas ljudstva nastal, ker vlada ni izpolnila obljub, da bo v zelo kratkem času odpravila popoldansko delo zdravnikov iz javnega dela pri zasebnikih. V prejšnjem tednu je namreč prišla v javnost informacija, da v dolgo pričakovanem vladnem zakonu te prepovedi sploh ne bo, ampak naj bi bila predlagana le prepoved dela izven javne mreže, je pojasnil. Prepričan je, da bodo koncesionarji tako še vedno kadrovsko, finančno in organizacijsko izčrpavali javne zavode prek "mehanizmov dvoživkarstva". Zasebniki interesa za skrajševanje čakalnih dob nimajo, saj daljše kot so, več lahko zaslužijo, meni Kordiš.

Na ministrstvu sicer omenjenih informacij v javnosti doslej niso komentirali, osnutek vladnih sprememb zakona so namreč pripravljali do danes, ko jih predstavljajo zdravstvenim deležnikom.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
12. 09. 2024 12.22
+1
Pravilno, ukiniti dvoživke in na odgovornost poklicat tiste, ki so to omogočili za lasten profit ali križarjenja ali rajski otoki. Tudi tistim, ki so skakali po skladiščih in narekovali po diktatu pacienta, kdo mora dobiti sluzbo! Sekta je imela 3x možnost urediti zdravstvo, katerega so ravno oni skupaj z družinskimi belimi člani istvarili dvoživke in bančne racune v Hongkong
zoran pušenjak
12. 09. 2024 08.40
-1
Kordiš predlaga, ki si niti čevljev ne zna obuti.
brezveze13
11. 09. 2024 20.32
-1
mihu je zmanjkalo za šuse pa se je malo streznil in začel lobirati da ne bodo čisto pozabili na njega, Priporočam mihi da drži mesečnika malo na distanci da mu ne bo zopet zagodel, Mesečnik ima sistem kahla tako je tudi spodrinil igralko vijolico in prevzel njene posle
punkracij
11. 09. 2024 19.38
+3
Podobni predlagatelji bi morali ze davno biti na smetišču zgodovine,ljudje z neudelezbo na volitvah pa tem ljudem,ki jim je figo mar za ljudi,v prvem planu so sami in njihovi somišljeniki.
devote
11. 09. 2024 19.29
+1
pa je ja jasna zadeva...hrvatar pokupil vse koncesionarje da bo cuzal denar zzzs, sedaj pa cut. sam da zadeva ni ze predalec , vlada.... doktorcki ki so sli , so sli...za parama..
jutri_pa_res
11. 09. 2024 19.17
+2
Kordiš spada pa v Sovjetsko zvezo nekje v leto 1920, to je bilo politično okolje za njegovo mentaliteto. Vse državno, vse regulirano v nulo, ampak funkcionira pa nič...
nopino
11. 09. 2024 19.06
+5
Z g. Kordežem se strinjam v celoti. V vsej tej zafurani zadevi ne bo, tudi z temi ukrepi, nič doseženega vse do tedaj ko bo pipca na ZZZS priprta in pod hudo kontrolo. Ne oporekam visokim plačam (v mejah normalnosti), če smo sploh še normalni, ampak ti prejemki morajo biti rezultat dela v javnem zavodu. Problem je ZZZS in je pod nujno imeti močno kontrolo na izhodu denarja iz zdravstvene blagajne.
Samo12
11. 09. 2024 18.40
+0
Zdravniki ne bojo zapis ali javnega zdravstva, jer takvih ugodnosti in plaće ne boji imeli nikjer v EU. To samo grozniji. Će je tako budi zamah pa ze niso odšli drugam? Ker jim noben ne bo dal 60 dni dopusta, izobraževanja in nekaterim 30k€!
jutri_pa_res
11. 09. 2024 18.33
+4
Zgodba se bo pač obrnila. Zdravniki se bodo zaposlili na privat klinikah (vidimo, da se počasi že selijo) in javni zavodi jih bodo najemali po pogodbah...
Valkidžija
11. 09. 2024 18.18
-2
To je edini koristen predlog Kordiša odkar se smuka po poslanskih klopeh.
Samo12
11. 09. 2024 18.06
+1
Pravilno, ukiniti dvoživke in na odgovornost poklicat tiste, ki so to omogočili za lasten profit ali križarjenja ali rajski otoki
Andrej Lon?ar3
11. 09. 2024 17.52
+3
Glas ne vem katerega ljudstva nam bo uredil podaljšanje čakalnih vrst.
medusa
11. 09. 2024 17.45
+7
Pomahajte ljudje JAVNEMU zdravstvu ... papa javno zdravstvo , papa , blo je lepo , dokler je trajalo .. S svobod je vse lepo odšlo...
Samo12
11. 09. 2024 18.21
-3
Javnemu zdravstvu je edino mahal en pacient iz rajskih otokov oz privat jaht zdrav. lobistov in zdravnikov ter omogočil dvoživke. In zdaj bi sektaši debatirali o javnem zdravstvu
Smuuki
11. 09. 2024 17.40
+8
Vsaka prepoved za vse ali nobenega. Brez izjem. A ste vi na levi gladki ko ustvarjate anarhijo z izjemami? Vsi moramo delat razen romom tega ni treba. Vsi smo lahko testirani na alkohol in droge razen poslanci in vlada so izjema. Izjem je celo morje. Zakaj pa? Prvo delo ukinit vse izjeme bo kmalu red in bolj prizanesljivi bomo pri kaznih. Ker bodo zajele vse. Do takrat pa prvorazredni, drugorazredni in raja. Po indijsko caste.
kr--en
11. 09. 2024 17.37
+4
izredna ideja! V nekaterih zavodih se utapljajo v prekomernem delu, v drugih pa delajo neprimerno manj. Kljub temu oni drugi nimajo čakalnih vrst. Zdaj bodo tem drugim omogočili še dodaten zaslužek. To bo zanesljivo rešilo problem čakalnih vrst in spodbudilo one prve k še bolj zavzetemu delu, kajne?
Smuuki
11. 09. 2024 17.36
+3
Kako se bo golob odločil? Bo predsednik vlade alu bo direktor star dolar?
bobiv
11. 09. 2024 17.36
+2
Zopet neko polovičarstvo, dovoljenja za delo drugod ne sme bit!
Ana desetnica
12. 09. 2024 09.19
-1
In kdo te bo potem pogledal, ko boš nujno rabil pregled, zdravnika pa ne bo? Boš hodil v Italijo in Avstrijo samoplačniško? Tipično po slovensko, raje plačaš petkrat več tujcu, samo da domači zdravnik ne bi kaj zaslužil. Ok. Kar ste hoteli boste dobili. Nastradali bomo pa vsi, tudi tisti, ki vemo kam to pelje in se ne strinjamo. Zdravstvo je bila še edina stvar v tej državi, ki je kolikortoliko funkcionirala.
Jezni Penzionist
11. 09. 2024 17.36
+6
Da ima vodja oddelka v bolnici lahko svoj zasebni s.p., ki ima dobičke samo zaradi nedopustnih čakalnih dob? Dragi SDS kletniki v komentarjih, a vas res ni nič sram ko to zagovarjate? P.S. Keber mi je šel na živce s svojim zakonom ampak tukaj ima pa prav!
kiropraktik
11. 09. 2024 17.32
+2
A to velja tudi za zdravnike, ki vsakodnevno prihajajo čez mejo!
bobiv
11. 09. 2024 17.30
+11
Vsak zdravnik se lahko odloči, ali privat, ali zasebno, lboje pac ne sme več bit! Tudi zasebniki so koncesionarji, ki delajo dobro, ne moreš pa sedet na dveh stolih!