Slovenija

Pirnat dvomi v ustavnost zdravstvene novele, večina zdravnikov kritična

Ljubljana , 23. 10. 2024 14.17 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pri zdravniški zbornici so izvedli obsežno anketo, v kateri je sodelovalo 3522 slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov. 83 odstotkov vprašanih meni, da uvedba omejitve dodatnega dela zdravnikov z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo pripomogla k izboljšanju kakovosti in obsega storitev v javnem zdravstvu, so sporočili iz zbornice.

"Rezultati so jasen pokazatelj, da predlagane spremembe zakonodaje in obstoječi pogoji dela v javnem zdravstvenem sistemu zbujajo globoko zaskrbljenost in nezadovoljstvo med zdravništvom," so poudarili na zbornici o anketi, ki so jo izvedli med 2. in 18. oktobrom.

68 odstotkov sodelujočih zdravnikov in zobozdravnikov tako po navedbah zbornice meni, da bo predlagana novela zakona negativno vplivala na njihov način dela. V primeru, da bi bila novela sprejeta v trenutni obliki, jih namerava 16 odstotkov zapustiti delo v javnem zavodu. 65 odstotkov vprašanih namreč meni, da javni zavodi v tem trenutku ne morejo zagotoviti večjega obsega storitev kljub pripravljenosti zaposlenih, da bi delali več.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Shutterstock

Skoraj 67 odstotkov zdravnikov in zobozdravnikov meni, da so javni zdravstveni zavodi slabo ali zelo slabo vodeni, predvsem na račun prevelikega političnega vpliva, slabe organizacije delovnih procesov in neučinkovitega upravljanja finančnih sredstev. Približno 80 odstotkov vprašanih meni, da bi boljše vodenje in organizacija pripomogla k večji učinkovitosti zdravstvenih rešitev, medtem ko bi k boljši dostopnosti do zdravstvenih storitev najbolj pripomoglo izboljšanje plačila in delovnih pogojev, povečanje števila zdravnikov in medicinskih sester ter večja fleksibilnost pri zaposlovanju.

Izrazito kritičen do novele Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) je tudi prof. dr. Rajko Pirnat s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Po njegovem mnenju novela vsebuje številne prepovedi, omejitve in posege v ustavne pravice zdravstvenih delavcev, kar po njegovem prepričanju odpira vprašanja o ustavnosti zakona.

Njegovi pomisleki se odražajo tudi v konkretnih izzivih, s katerimi se soočajo zdravstveni zavodi po Sloveniji. Vodstva zdravstvenih domov in bolnišnic po državi opozarjajo, da bo novela povzročila še večje operativne težave, posebej pri zagotavljanju specialističnih storitev in dežurne službe. Prof. dr. Pirnat zaključuje, da novela ne bo izboljšala zdravstvene oskrbe in bo imela dolgotrajne negativne posledice tako za zdravstvene delavce kot za bolnike.

Nataša Osterc Kranjec, v. d. direktorice Zdravstvenega doma Gornja Radgona, je izpostavila, da bodo največje težave ob sprejetju novele nastopile v specialističnih ambulantah. "Pridobili smo prostore in opremo za izvajanje teh dejavnosti, prav tako tudi kadre. Vendar pa novela od nas zahteva redno zaposlene nosilce teh dejavnosti, kar pomeni, da bomo izgubili te zdravnike. Posledično tudi našim uporabnikom – prebivalcem lokalne skupnosti – ne bomo mogli več zagotavljati teh storitev. Ti se bodo morali voziti v oddaljene kraje, kjer bodo čakali dlje časa. Težave se bodo pojavile tudi pri zagotavljanju dežurne službe, ker imamo zelo veliko zunanjih sodelavcev, ki nam pomagajo v nočnih dežurstvih, ob vikendih in praznikih," je poudarila.

 

Podobno skrb je izrazil tudi Boštjan Pihlar, direktor Zdravstvenega doma Ljutomer: "Leta smo vlagali v razvoj teh dejavnosti, pridobili kader, opremo, vključno z rentgenom. Sedaj pa se sprašujemo, ali bodo te dejavnosti sploh ostale. Zakon nas postavlja v neskladje s strategijo razvoja zdravstva, ki pravi, da je cilj približati zdravstvene storitve ljudem. Ne zdi se mi, da gremo v pravo smer," je opozoril Pihlar.

 

Nič drugače ni v Lendavi, je zaskrbljena Olga Požgai Horvat, direktorica Zdravstvenega doma Lendava, kjer so v zadnjih letih vzpostavili uspešno delujoče specialistične dejavnosti: "Imamo veliko starejše populacije, ki govori manjšinski madžarski jezik. Te ambulante jim omogočajo dostop do storitev v njihovem jeziku, kar je ključno za hitrejšo diagnostiko in prognozo bolezni," je dejala Požgai Horvatova in izrazila bojazen, da novela ogroža te storitve.

 

Dušan Kovač, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, je poudaril, da je prihodnost murskosoboške bolnišnice zaradi novele zelo negotova. Največje težave imajo že zdaj na ORL-oddelku, kjer sta ostala le še dva zdravnika, ki operacij ne izvajata več, kar pomeni, da je delovanje oddelka odvisno od pomoči zdravnikov UKC Maribor. "Specialistov preprosto ni na voljo," je opozoril Kovač.

 

Na to, da novela prinaša zmanjšanje zdravniškega dela, opozarja tudi prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. "V času, ko moramo starajoči se populaciji zagotoviti vedno več zdravniških storitev, se odločamo za ukrepe, ki bodo zdravniško delo zmanjšali. Tega res ne moremo razumeti," je poudarila.

 

 

 

Z zdravniške zbornice so ob tem posredovali tudi izjavo pravnika Rajka Pirnata z ljubljanske pravne fakultete, ki je kritičen do predloga novele. Meni, da ta vsebuje številne prepovedi, omejitve in posege v ustavne pravice zdravstvenih delavcev, kar po njegovem prepričanju odpira vprašanja o ustavnosti zakona.

Še bolj nerazumljivo pa se mu zdi, zakaj zakonodajalec meni, da bo z discipliniranjem zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev rešil zdravstveni sistem. "Zakaj se vlada odloča za vzbujanje nezadovoljstva med zdravstvenimi delavci, namesto da bi jih spodbujala k večji storilnosti, mi ni jasno. Te logike preprosto ne razumem in prepričan sem, da bo rezultat slab," je dejal.

Na zbornici zato vlado pozivajo, naj prisluhne opozorilom zdravnikov in zobozdravnikov. "Tudi rezultati ankete jasno kažejo, da so spremembe nujne, vendar morajo biti zasnovane premišljeno in v dialogu z zdravstvenimi delavci, ki najbolje poznajo realnost zdravstvenega sistema. Zbornica si bo prizadevala za konstruktivna srečanja z odločevalci z namenom oblikovanja rešitev, ki bodo omogočile izboljšanje delovnih pogojev in posledično tudi boljšo oskrbo pacientov," so še sporočili z zbornice.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PEPINA
23. 10. 2024 17.05
Ja, gosp. Bejovič je vprašala tiste za katere je vedela, da ji bodo pritrdili. A je bila kaka kontrola nad anketo.
Julijann
23. 10. 2024 16.48
Križana gora. Kar za čakat je, kdaj se bo komu kaj " sfuzalo". Sem danes peljal našo dobro sosedo, ki je res sama, brez avtomobila, avtobusna povezava pa je bolj švoh, na en pregled. Nekaj časa sem bil ob njej, ker je kazalo, da se bo pregled drastično zavlekel čez napisano uro, sem potem šel in ji dejal, naj me pokliče. Sem pa še ujel hudo jezo nekoga, ki mu je šlo čakanje na živce in je malo porogovilil in seveda je hitro priletel varnostnik. Navsezadnje res ni normalno, da imaš določeno uro za pregled, ki se potem raztegne na uro in pol kasneje.
Bratje Slovani
23. 10. 2024 16.42
Pirnat dvomi,če je dobil keš.
medekmali medekmali
23. 10. 2024 16.38
-1
G.pirnat je znan pravnik ki je levo obrnjen in je sedaj sam kriv zato ker podpiral je ta zakon in širil da če ga bo kdo uredil ga bo golob in kaj zdaj spet nič. lepo bi bilo videt breclja ki je takšen zagovornik strokovnosti poštenosti in kadrovski poštenosti. mislim da je zrel za odstop
Nightingale
23. 10. 2024 16.32
+3
Če cvilijo pomeni, da gremo v pravo smer...
slovenka62
23. 10. 2024 16.30
+2
Vse je v razsulu na prvem mestu zdravstvo.
pešec
23. 10. 2024 16.22
+2
Glede na število doktorjev in primerljivost dela, delajo javno z ročno zavoro, v privatnem pa morebiti površno ali pa spustijo vse zavore. Pirnat pa upokojenec in me zanima katere zdravstvene usluge koristi, javne ali pa privatne in napiše za njih vse traparije, ki jih želijo slišati.
petka5
23. 10. 2024 16.04
+1
Dej Pirnat nehaj... Zakaj pa potem vsi ostali poklici ne smemo delati popoldan privat se iste dejavnosti.. to je enako kot konkurenčna klavzula v gospodarski dejavnosti...
Julijann
23. 10. 2024 16.15
+3
Vprašaj se drugače. Če ne bodo smeli več zdravniki, zakaj bodo lahko ostali v JS. Zakaj prepived ne tudi profesorjem ...
metuljka
23. 10. 2024 16.01
+3
vsi moji plusi, oziroma minusi so izginili !!!!! kakšen je ta portal, podružnica Nore
Levcekk
23. 10. 2024 16.01
-1
Kaj mar državi za bolne.Še več,država celo zlorablja zdravstvo zoper mene,da bi me ustrahovati,izsiljevali,utišali itd..ker sem glasen in kritičen zoper politik ustrahovanj,zlorab institucij,korupcije v vrhu politike oz.države in me ne morejo imeti v oblasti/lasti.Med drugim so mi v UKCL po ukazu države načrtno z neustrezno imunnosupresivno terapijo in istočasno zavlacevanjem z biopsijo uničili transplantirano ledvico.Nadalje pa je država zlorabila prav tako psihiatrijo in sicer so načrtovano moje nestrinjanje z zdravstveno obravnavo zlorabili za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji,kjer so mi brez vsakih simptomov postavili diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice,da bi me tako država/družba prikazala kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Dejstvo je,da me iz zgoraj navedenih razlogov država/družba in posebej pomembno vlogo ima pri tem Policija,ki opravi levji delež in v kateri domeni je da ima vse pod kontrolo v zvezi z menoj in daje napotke kako me zavajati,manipulirati,lagati,psihično uničevati z namenom preusmeriti fokus in prikriti resnico ter delovanje sistema,že dolgo želijo spraviti ob pamet(zapirati na psihiatrijo),etiketirati in tako utišati/uničiti da bi rešili težavo z menoj.Prav tako Policija deluje kot koordinator med institucijami,družbo,državo itd..tako,da usklajeno delujejo zoper mene.Istocasno pa vse zanikajo in se zeli za moke težave oz.zlorabo institucij,predvsem zdravstva okriviti vse druga in vsakogar drugega razen države,institucij in služnost celotne družbe oz.njihovo delovanje.Celo PV.Golob in gospa z transplantirano ledvicosta skupaj nedavno nastopila na POP.TV v oddaji Focus na temo zdravstvo,da bi se prikazala država institucije v lepi luči in nedolžni.Glej moj Facebook, Instagram Borut Zabret,kjer sem vpogled objavil kot dokaz zdravstveno dokumentacijo.
prepih
23. 10. 2024 16.01
+3
Zanimivo je da vedno in vedno predlagajo neke nove spremembe češ da bo potem za vse bolje in na koncu vsi dobro vidimo da je še slabše. Tudi spremembe katere so predlagali sami zdravniki niso nam uporabnikom bile v prid. Kaj pa sistem pred 1991 takrat vseh teh težav nismo poznali potem pa so se začele spremembe in glej kje smo danes.
zibertmi
23. 10. 2024 15.50
+2
ta se tud obrača po vetru
medekmali medekmali
23. 10. 2024 15.45
+1
purnat si je upal vdarit po lastnih rokah 🤣🤣🤣🤣🤣🤣bolano kaka sramota je naša vlada in sodatvo
mastablasta
23. 10. 2024 15.41
+0
kot mi je znano razne, tudi kolektivne, pogodbe v gospodarstvu ne dovoljujejo hkratnega dela za konkurenčno podjetje. ne vem zakaj bi naj to bilo zdravnikom z ustavo nekako dovoljeno, kot nas to skuša prepričati strokovnjak Pirnat? saj če ga njim ne bi smeli omejevati, potem drugi delavci tudi ne bi smeli imeti tovrstnih omejitev v pogodbah.
mastablasta
23. 10. 2024 15.42
+4
večje plače ne pomagajo k boljši oskrbi, to smo že ugotovili po raznih povišanjih plač zdravnikom. večkrat so jih že bistveno zvišali, pa še vedno ni boljših storitev. tako, da se lahko pogovarjamo samo še o pogojih dela in organizaciji.
mackon08
23. 10. 2024 15.26
+3
Lendava je v Sloveniji zato naj ne bluzi o jeziku.
zoran pušenjak
23. 10. 2024 15.25
-2
Saj zdravstva za malega človeka po novem letu več ne bo, kar je cilj Goloba in njegovega Golobnjaka
mastablasta
23. 10. 2024 15.44
+1
po mojem ne. tako je želel urediti Janša, da bi bilo vse "privat" kot v ZDA. dzravstvo je potem na voljo, vendar je dostopno le nekaterim in hkrati je po večini precej tudi slabe kakovosti, saj se režejo vogali kjer je le možno. ustvarjanje odvisnikov od protibolečinskih tablet ni smisel zdravstva.
periot22
23. 10. 2024 14.46
+4
Pirnat naj gre v penzijo ne da se briga za resor ki se ga ne tiče!
peresni
23. 10. 2024 14.23
+0
So že poskusili v Nemčiji? Aja ..ne znajo jezika.
Julijann
23. 10. 2024 16.05
+3
No.no. jih kar nekaj dela v Švici in to v nemškem pogovornem območju, pa delajo tudi v Celovcu, kjer morajo govoriti tudi nemško. Si kar pozabil, da se otroci že v OŠ učijo tudi nemški jezik, ne le angleškega.