Slovenija

Zdravniki umikajo soglasja za nadure

Ljubljana, 16. 06. 2010 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavni odbor sindikata zdravnikov Fides je svoje člane pozval k umiku soglasij za nadurno delo. Nesoglasja naj bi podpisala že približno polovica članov Fidesa. V to nas je potisnila vlada, pravi Kuštrin.

Glavni odbor Fidesa se je za poziv svojim članom, naj umaknejo soglasje za nadurno delo, odločil, ker pogovor predstavnikov Fidesa s predsednikom vlade ni prinesel nobenih rezultatov, je po seji odbora pojasnil predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Po njegovih besedah naj bi v nekaterih zavodih še pred pozivom nesoglasje za nadurno delo podpisali in oddali že praktično vsi zdravniki.

Po Kuštrinovih besedah so še pred pozivom prejeli zelo veliko podpisanih nesoglasij za nadurno delo, podpisala naj bi jih že približno polovica članov Fidesa.
Po Kuštrinovih besedah so še pred pozivom prejeli zelo veliko podpisanih nesoglasij za nadurno delo, podpisala naj bi jih že približno polovica članov Fidesa. FOTO: Dare Čekeliš

Članica glavnega odbora, sicer pa zdravnica na ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Helena Mole pravi, da je na kliniki, kjer dela, skoraj polovica članstva že takoj predložila podpisane umike soglasij.

Kot je dejal Kuštrin, bodo podpisana nesoglasja predložili delodajalcem 29. julija, torej 30 dni preden bo sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju stopila v veljavo, če se bo to zgodilo. Predlog novele namreč predvideva prepolovitev plačila nadurnega dela, zato Fides od vlade zahteva umik omenjenih členov ter vrnitev k socialnemu dialogu. Minister za zdravje Dorjan Marušič pa vztraja pri tem, da predlog zakona ostaja v parlamentarni obravnavi in ga je moč spreminjati z dopolnili poslancev.

'Vlada nadurnega zdravniškega dela ne ceni'

V Fidesu so prepričani, da vlada s svojimi ukrepi in stališči zdravnikom, ki morajo dežurati, sporoča, da nadurnega zdravniškega dela ne ceni in ga zato tudi ne namerava ustrezno vrednotiti. Ob tem opozarjajo, da bodo nekateri zdravniki do 1. septembra na letni ravni že presegli 170 nadur. Umik soglasij v tem primeru pa predstavlja 40-urno tedensko obremenitev zdravnikov, torej obremenitev, kakršno imajo tudi drugi javni uslužbenci.

Sestanek Fidesa in vlade.
Sestanek Fidesa in vlade. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada je na očitke Fidesa minuli teden odgovorila, da se predlog ne nanaša samo na področje zdravstva, temveč za sistemske spremembe organizacije, izvajanja in plačila dežurstva v celotnem javnem sektorju, kjer je glede na naravo dela treba zagotavljati nepretrgano izvajanje dejavnosti v določenem obsegu. Zato je predlog sprememb zakona po mnenju vlade utemeljen.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
16. 08. 2010 02.04
Samo v vednost sveži suhoparni statistični podatki: bruto izplačane plače v javnem zdravstvu so znašale junija letos 63,2 milijona evrov, junija 2008 pa 50,8 milijona evrov bruto. Tako pravi statistika AJPES-a. Torej v enem mesecu znaša razlika dobrih 12 mio EUR. Koliko na leto?
Javoje
13. 08. 2010 02.07
dr med.: vse drži, popolnoma se strinjam. Edini problem je, da je držalo zadnjih 15 let, pa problema ni bilo! In "stroka" - ne vlada - je bila verjetno tista, ki je de facto poskrbela za pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji. Potem pa je sledila privatizacija - vrste v javnem zdravstvu in - samoplačniki popoldan v zasebnih ordinacijah. Za to je v glavnem šlo - in verjetno še gre.
polikarbonatka
18. 06. 2010 18.26
Dragi zdravniki,ni vam treba delati nadur,začnite delat v izmenah.
m0dridirkac
18. 06. 2010 11.50
No, zdaj se vidi nivo tistih, ki tu pljuvajo in kritizirajo. Če članka ni na prvi strani, zraven ene velike slike, ga ne znajo poiskati v arhivu.
dr.med.
17. 06. 2010 17.33
Hipokratove prisege smo se in se bomo vedno držali. Saj ne bo štrajka. REDNO DELO IN NADURE PO ZAKONSKIH DOLOČILIH BOMO OPRAVLJALI V POLNEM OBSEGU! Govora je o delu PREKO ZAKONSKIH DOLOČIL. To delo je PROSTA IZBIRA vsakega posameznika. V hipokratovi prisegi ni govora o obveznem delu preko, kot se delodajalcem zljubi. Organizacija dela je v rokah organizatorjev dela ter politike. Še enkrat. Govorimo o NAŠEM PROSTEM ČASU. Nismo sužnji. Sami se lahko odločamo, če bomo delali več, kot je potrebno ali ne. Tudi zdravniki imamo življenje, družine, kot vsi ostali. Kdor noče delati VEČ pod pogoji, ki jih ponuja delodajalec, tega tudi ne rabi. In to velja za VSE ne samo za zdravnike. Takšni predpisi so sprejeti tudi na evropski ravni: Največ 48ur/teden, 20 nadur/mesec in 170 nadur/leto Danes se število nesoglasij za delo preko zakonskih omejitev bliža 50% in hitro raste. Bomo videli. Še ena "pametna" poteza naše vlade. Naj se raje ukvajajo s podporo gospodarstvu ali pa razlastninijo kakega tajkuna ali mafijaša, pa bo proračunska luknja takoj polna! A tega si ne upajo ali ne znajo. Odločijo se naj torej, ali so nesposobni, ali strahopetni, ali koruptni ali pa morda vse hkrati!
m0dridirkac
17. 06. 2010 14.39
@M-teorija Ja, in hipokratov zrezek je zelo znana kulinarična specialiteta, ki dobro napolni želodec. In ko nekdo pride na obisk, lahko ponudim hipokratov narezek, vse skupaj pa poplaknemo s hipokratovim vinom. V trgovini in na bencinski črpalki pa so hipokratovi boni priznano in rado videno plačilno sredstvo.
M-teorija
17. 06. 2010 14.19
Samo naj se držijo Hipokraove prisege, drugo se bo pa rešilo samo od sebe. Saj me ostalim pravi: "dal bom svoje življenje in vedo svojo varoval vseskozi neomadeževano in pošteno;Če bom torej to prisego vestno izpolnjeval in je ne bom prelomil, naj mi bo dana sreča in blagoslov v življenju in poklicu, da me bodo vsi ljudje imeli zmeraj v čislih, če pa jo bom prekršil in postal krivoprisežnik, naj me zadene nasprotno!"
porka.malorka
17. 06. 2010 14.00
Dragi zdravniki. Dejstvo je da naša država ni zmožna takih plač kot jih imajo nekateri ne vsi. Zato se bo treba prilagajat finančni zmožnosti države. Ni normalno da neki zdravnik v zdravstvenem domu dobi če 12 jurjev. Zakaj.??? Glede nadur je pa tako. Treba bo narest plan kaj vsak zdravnik dela 8ur. In ga nadzarovat. Treba bo delat gospodarno z urami,ki so plačeni. Če nekdo dela nadure naj jih dela ampak res dela.
m0dridirkac
17. 06. 2010 13.43
>>ynos >>Kaj pa nekateri, ki jih še plačanih nimamo in nas nihče ne sprašuje po kakšnih soglasjih? google: delovna inšpekcija ali pa google: prosta delovna mesta ali pa google: pogajanja z delodajalcem ali pa bodi tiho.
ynos
17. 06. 2010 13.24
Vsaj plačane nadure imajo. Kaj pa nekateri, ki jih še plačanih nimamo in nas nihče ne sprašuje po kakšnih soglasjih?
snupy1
17. 06. 2010 12.52
Nej še soglasje za dopust podpišejo, da ga bojo mel tko k usi max 30.dni in ne dva mesca al pa še več. Če jim pa kej ni prou nej se pa prdružjo vsem tistim, ki gredo naprej v druge države, kjer se baje manj dela za več dnarja.
m0dridirkac
17. 06. 2010 11.26
>>Gangrena666 >>Tako kakor uvazamo gradbene delavce, >>naj vlada sprosti uvoz zdravstvenih delavcev Saj uvoz je sproščen. Lahko pridejo, kadar hočejo. In čakamo.... Glej, en čeh prihaja. Ah ne, je šel naprej v Nemčijo. In čakamo.... Opa, en Rus prihaja. In tudi ustavil se je pri nas. In mi smo mu vsi veseli plačali še dodatne izpite in nostrifikacijo diplome, po 2 letih pa je dobil dovoljenje za delo v EU in hitro odšel naprej v Pariz. Glej ga, še en hrvat prihaja, v eno obmejno bolnico. Ampak ta bi delal samo popoldne in zvečer, ker je bilo to (do sedaj) bolje plačano. NISMO ZANIMIVI!!
boko1970
17. 06. 2010 10.27
Dajte si malo prebrat kaj smo že pisal. Še enkrat. Nismo zanimivi. Smo le odskočna deska za EU. Zato prosim no, dajte komentirat če vsaj malo poznate stvari o katerih tukaj debatiramo.
Spetsnaz
17. 06. 2010 10.18
Tako kakor uvazamo gradbene delavce, naj vlada sprosti uvoz zdravstvenih delavcev in bo konec te samovsecne in arogantne kaste zdravnikov.
rewritable@email.si
17. 06. 2010 10.13
ladislav: če ne ločiš med nalogami ZZZS (Fakin) in Zdravniškim delom (Kuštrin), je bolje, da se v tej temi ne oglašaš več in da o tem nimaš mnenja oz. ga obdržiš zase.
m0dridirkac
17. 06. 2010 10.05
>>ladislav >>Žena od avgusta lansko leto čaka na operacijo kolena. Vprašaj na ZZZS, kdaj ji bodo plačali operacijo.
Ladislav ?rnologar
17. 06. 2010 09.27
Velika noč v bolnišnico, vseskozi je dežural en stažist. Ponoči sem po vsem oddelku iskal dežurno sestro- spala je v neki prazni sobi. Žena od avgusta lansko leto čaka na operacijo kolena. Zdravniki pa šetajo in šetajo. Plačaj pa si takoj na vrsti. Kje je human zdravniški poklic?!
zulj001
17. 06. 2010 09.14
Kuštri n trdi,da je zdravnikov premalo.Postavlja se vprašanje,kaj pa če premalo delajo! Sistem je tako nastavljen ,da ČAKALNE vrste morajo biti. Če teh nebi bilo, nebi bilo NADUR in SAMOPLAČNIŠKIH ordinacij.
hotchilipoper
17. 06. 2010 08.29
boko1970
17. 06. 2010 08.11
Prej ste jamrali, da se vsi grebejo za dežurstva, da služijo s tem, da so požrtni na denar,... Zdaj ko bodo pa izkoristili svojo pravico do omejenega max dela preko svojega rednega delovnega časa pa vam spet ni prav. Torej odločite se že enkrat kaj bi radi. Glede primerjave delavcev, ki asfaltirajo in zdravnikov pa ne bom izgubljal besed. Bedno. Glede "uvoza" tuje delovne sile kot vas veliko navaja. Pridejo, malo oddelajo pa gredo drugam kjer je manj dela in več €. Preverjeno. Kljub raznim ponudbam (stanovanja). Osebno upam, da se zdravniki ne bodo odločili za to možnost. Kajti prikrajšani bomo zopet tisti, ki živimo izven centrov (LJ, CE, MB,..), kjer je pomanjkanje najbolj občutno.