Slovenija

Zdravniki svarijo pred posledicami novele: specialisti bodo zapuščali klinike

Ljubljana, 24. 09. 2024 19.32 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
110

Če bo novela zakona o zdravstveni dejavnosti sprejeta, lahko pričakujemo množične odhode zdravnikov, ki bodo prisiljeni izbrati med javnim in zasebnim, napoveduje del zdravnikov, zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu. Kot opozarjajo, so na udaru predvsem dejavnosti, ki so z zasebnim zdravstvom tesno prepletene že zdaj. Po besedah predstojnice Dermatovenerološke klinike bi od tam lahko odšla celo tretjina vseh zdravnikov. Kaj bo z obravnavo bolnikov, če bodo odšli posamezni strokovnjaki, skrbi tudi urgentne zdravnike in specialiste intenzivne medicine, ki sicer v zasebnem zdravstvu ne delajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novela zakona o zdravstveni dejavnosti
    03:46
    Iz 24UR: Novela zakona o zdravstveni dejavnosti
  • Iz SVETA: Zdravniki za delne zasebnike
    05:08
    Iz SVETA: Zdravniki za delne zasebnike

Po Zdravniški zbornici in stavkajočem Fidesu še nekaj vidnejših obrazov zdravništva. Novela zakona, s katero želi vlada zdravnikom prepovedati delo pri zasebnikih, je za javno zdravstvo škodljiva, so enotni. 

"Pričakujemo po grobih ocenah, da bo kliniko zapustila približno tretjina zdravnikov dermatovenerologov in s tem se bodo čakalne dobe podaljšale," pravi prim. doc. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike na UKC Ljubljana. 

"V zadnjem letu so nas že zapustili trije specialisti, to pomeni, da nas je trenutno samo še 11, večina specialistov resno razmišlja o odhodu v primeru, da bo zakon sprejet v taki obliki," medtem opozarja David Vozlič iz oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo. 

Dolge čakalne vrste po njihovem mnenju niso posledica dejstva, da številni zdravniki v prostem času delajo pri zasebnikih. Prepričani so, da za več dela v javni mreži marsikje primanjkuje medicinskih sester, pa tudi opreme in postelj. "Magnetni resonanci v glavni stavbi kliničnega centra sta stari 18 in 24 let. Ne predstavljam si, da bi te aparate še dodatno obremenili, predvsem pa enostavno nimamo kapacitet," pravi prof. dr. Dimitrij Kuhelj, predstojnik Kliničnega inštituta za radiologijo. 

"Imeli smo več 'jurišnih' akcij, kjer smo delali ob sobotah in popoldnevih, vendar se oddelek hitro napolni," dodaja doc. dr. Simon Hawlina iz Kliničnega oddelka za urologijo."Ti sicer dva dni lahko na polno operiraš od jutra do mraka, ampak potem ti postelj zmanjka, ker ti ljudje obležijo, ko ne gredo domov, ker to ni ambulanta," pove doc. dr. Leon Meglič iz Ginekološke klinike. 

Zavračajo tudi očitke, da nekateri zdravniki sredi delovnega procesa v javni ustanovi odidejo delat v privatno zdravstvo. "Predstojnik to vse ve, kdo dela, kdo ne dela, saj tukaj niso skrivalnice, on vse te podatke ima, dajmo se potem obnašati kot vodje," meni prof. dr. Samo Zver, predstojnik KO za hematologijo.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Shutterstock

"Pri nas ni nihče sredi delovnega časa odhajal delat nekam privat, mislim, da je tega zelo malo, ampak politika pa to izkorišča," pravi Meglič. 

Posledice za bolnike bi lahko bile hude. Tudi za urgenco ali intenzivno terapijo, torej tiste zdravnike, ki ne morejo delati za zasebnike. "Medicina je timski šport in če bodo ogrožene druge specialnosti, druge stroke, če bodo kadrovsko podhranjene, potem seveda nikakor ne bomo mogli zaobjeti celotnega obsega obravnave," opozarja dr. Gregor Prosen, predstojnik Urgentnega centra UKC Maribor. 

"Če pride bolnik, ki ima gnoj v sklepu, se bo hrustanec v 24 urah nepopravljivo uničil. Jaz kličem ortopeda in mogoče mi bodo rekli, da je eden trenutno v KC in mogoče operira. In potem kaj ... ali bom jaz ta človek, ki bo mami to razložil, in njena pričakovana jeza bo usmerjena name. In kaj bom potem? Ji bom začel deliti vizitke privatnih centrov, kamor naj gre to uredit?" se sprašuje dr. David Zupančič.

Kaj na vse to pravi ministrstvo? Pisno so sporočili, da je novela v javni razpravi, da so odprti za vse izboljšave, pri tem pa da ne bodo odstopali od tega, da ohranijo javno zdravstvo dostopno, kakovostno in brez doplačil za vse prebivalce in prebivalke.  

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pingvinislo5
24. 09. 2024 21.59
+1
všečna poteza vlade za naivne volivce....a zdravstvo bo propadlo, ker bodo zdravniki zapustili javne ustanove...
Darko32
24. 09. 2024 21.47
+4
Dvoživkam je potrebno jasno povedati, da tako več naprej ne gre. Namreč poglejmo ironijo. Zdravnik, kateri je zaposlen v zasebni kliniki in sočasno še lastnik zasebne klinike mora hudičevo veliko delati, da poskrbi, da klinika deluje. Pri tem mora skrbeti še za bolnike in paciente za preglede. Vse skuapj mora organizirati. Ti, k ipa so dvoživke pa v javnem zavodu delajo in denar vlečejo. Koristijo prostore zdravstvenih ustanov in stroške mora plačati zavodi. Soačsno pa sami kasirajo stroške. Zato je to edino pravilno in na mestu. Sam sem obiskoval tako zasebne klinike kot zdravstvene ustanove- javne zavode. Videl sem, da v zasebnih klinikah imajo organizirano tako, da naročijo za en mesec naprej oziroma čakaš maksimalno en mesec. V javnih zavodih pa dvoživke goljufajo na veliko in potem dobivamo čakalne vrste neslutenih razsežnosti. BRECELJ pa je pri tem pokazal pravi obraz in je navaden barabin in izkoriščevalc. Tukaj je potrebno določiti cene za vse in morajo biti enake za javno zdravstvo in zasebnike. Sočasno pa določiti kazenske sancije in tudi odvzem diplome, ter v primerih določiti še drugo mnenje, kjer ne more dajati istega mnenja zavod v katerem je oseba se zdravila in je bila oškodovana. Opažam pa da se sedaj puntajo samo mutibariči in goljufi. Tisti, ki zagovarjajo zdravo poslovanje in opravljanje poklica v duho stroke pa se strinjajo z tem.
Uporabnik1816146
24. 09. 2024 21.47
+3
Ma kr naj jokajo bravo vlada dovolj je bilo moja mama je dobila rok za magnetno resonanco cez 1leto in pol. Pa se je odločila da bo raj plačala bla je naslednji dan na vrsti in isti specialist jo je obravnaval ki ji je določil kdaj bi lahko prišla na vrsto prek napotnice fuj fej bravo vlada ukinit dvozivke
TvojaMamica
24. 09. 2024 21.38
+5
Kam pa bodo šli? Noben privatnik jih nebo zaposlil za stalno.😅
truelies
24. 09. 2024 21.36
-5
Tukaj pišete pa naj zdravniki gredo. Nič bat saj bodo vsi zdravniki odšli. Ker javnega zdravstva več ne bo. Itak je to namera te vlade.
nikolinormalen
24. 09. 2024 21.35
+5
Lahk grejo recimo za policaja
Ici
24. 09. 2024 21.27
+9
Nihče ne bo odšel nikamor, ker je pri zasebniku potrebno delati 8 ur/dan in ker tam preprosto ne morejo ustvariti toliko prometa, da bi jih zasebnik lahko zaposlil pod enakimi pogoji kot javni sektor. 90% zdravnikov je vase zaljubljenih, poslovno nesposobnih egoistov, ki razmišljajo samo o nedelu. Bomo kmalu videli, kam bo kdo odšel. Še prosili bodo, da jih bodo vzeli nazaj. Kar brez skrbi.
Anion6anion
24. 09. 2024 21.22
+6
Proti je samo Fides in zdravniška zbornica.
jank
24. 09. 2024 21.17
+7
Pojdite pogledat na Google dejavnost teh kričavih zdravnikov, ki napovedujejo zdravstveno kataklizmo, če bo sprejet zakon o zdravniški službi. In kaj ugotovimo? Velika večina njih so dvoživke. Zakaj nihče od njih ne želi delati več v javnem zdravstvo za plačilo po podjemni pogodbi vsaj v obsegu kot to sedaj delajo v privatnem zdravstvu, kar omogoča predlog novega zakona? Ali je kdo od njih povedal, da mu drago nujno dodatno permanentno izobraževanje plačuje samo javno zdravstvo, oni pa brez sramu to znanje prodajajo privatnikom, ki za to ne dajo niti centa. Je to prav in pravično? Samo upamo lahko, da vlada ne bo popustila. Nič ali skoraj nič se ne bo hudega zgodilo, še najmanj pa množični odhodi zdravnikov v privatni sektor, ker je ta zelo šibak.
zrela hruška
24. 09. 2024 21.14
+6
to vaše popoldansko "fusanje!" in posledično ustvarjanje čakalnih vrst bi lahko bilo pretolmaceno kot kaznivo dejanje, dragi dohtari! to vam pa ni kapnilo?
kivzfccz
24. 09. 2024 21.08
+7
Vsi ki jim je drzava plačevala šolnino bi morali OBVEZNO delati 20 let v javnem zdravstvu,da odplacajo svoj dolg do države. Potem pa naj delajo kjer hočejo. Če je to predpisano za policijo in podobne službe niso doktorckii nadljudje.
sosed5
24. 09. 2024 21.07
+3
Najbolj sramotno pa je, da smo slovencki zaplankani do onemoglosti. V cisto vsaki stvari, ki je ali bo dobra za nas preroste in postene drzavljane vpeljemo politiko in politicni pokvarjen diskurz. Domobranci in partizani pa se ne bodi nikoli razumeli, pa se oblast je slast, ne za delavce, za politike in njihove podrepnike. Vprasanje, ce ne prihaja odresitev, vojna !!
anabanana
24. 09. 2024 21.05
+3
pa naj grejo, itak ni nobene koristi od nekaterih dr
Uporabnik1921539
24. 09. 2024 21.05
-5
koncno so povedali tako,kot se bo zgodilo.Normalno je,da visokospecializiranega kadra ne bo nihce za....val.Bo pac javno zdravstvo crknilo.Jaz ze sedaj placujem vse,kar potrebujem.Narobe je le se to,da moramo placevati za javno zdravstvo,ki ha ne koristimo.Sploh pa....naj vsem dajo bruto place in si bo vsak placeval,kot se bo odlocil.Za zdravstvo,za ZPIZ,itdKdor ne,pa pac ne.Pa bomo hitro videli,kako se bo JU skrcila
natmat
24. 09. 2024 21.05
+6
Lepo je biti ortoped: če obupate v čakalni vrsti, vas jutri pregledajo za 100 evrov Zakaj se čakalne dobe na prvi ortopedski pregled v javnih bolnišnicah daljšajo, medtem ko jih ni v samoplačniških ambulantah, za katere delajo zdravniki iz teh istih bolnišnic? In kako bi nov zakon spremenil sistem, ki so si ga ortopedi prilagodili v svoj prid?
Castrum
24. 09. 2024 21.01
+3
Rešitev je dejansko zelo enostavna - glede na to, da zaposleni plačujemo v blagajno ZZZS, bi nam moralo biti omogočeno, da pač izberemo sami kam gremo - ali k zasebnemu dohtarju ali k dohtarju v javnem zavodu. Itak bi eno in drugo morala plačati ZZZS. ....Če bi to bilo - ne bi bilo čakalnih vrst.
sosed5
24. 09. 2024 21.04
+2
Betuul
24. 09. 2024 21.01
+2
V yu so bili najbolj pomembni delavci po fabrikah, ter drugi temu kooperanti! O zdavnikih se še slišalo ni! Don dons so huj ko
medusa
24. 09. 2024 21.01
-1
Scijete proti vetru...
medusa
24. 09. 2024 21.02
-3
sosed5
24. 09. 2024 21.00
+9
Zdravniki se naj samo pogledajo v ogledalo in vprasajo, KDO JIM JE PLACAL SOLANJE IN SPECIALIZACIJE !!!
Antena
24. 09. 2024 20.59
+8
Naj vrnejo tudi šolnine z obrestimi vred, pa da vidimo