Slovenija

'Delo poteka nemoteno'

Ljubljana, 01. 09. 2010 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delo v slovenskih bolnišnicah je po uveljavitvi preklica zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa potekalo nemoteno. Večina bolnišnic pa si je enotna, da se bo odločitev zdravnikov dolgoročno poznala predvsem v obliki daljših čakalnih dob.

Od danes naprej večina zdravnikov po državi ne dela več prek polnega delovnega časa. Za tak ukrep so se odločili zaradi sprejetja novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je precej posegla v plačila dežurstev.

Vlada in zdravniki še niso dosegli dogovora.
Vlada in zdravniki še niso dosegli dogovora. FOTO: Blaž Garbajs

Znižanje plačila dežurstev delavcem v javnem sektorju zadeva predvsem zdravnike, saj ti zaradi kadrovskega pomanjkanja – po nekaterih ocenah naj bi v Sloveniji manjkalo okoli 500 zdravnikov – opravijo tudi največ nadur.

V želji, da bi ohranili neprekinjeno zagotavljanje zdravstvenega varstva, so z umikom soglasij za delo prek polnega delovnega časa morali v posameznih zdravstvenih ustanovah reorganizirati delovni proces.

Trpeli bodo nenujni posegi

Z reorganizacijo naj bi poskrbeli, da bo zdravljenje bolnikov potekalo nemoteno. V ljubljanskem KC pravijo, da so se na nove razmere pripravljali celo poletje, zato tudi danes ne opažajo težav. "Delo poteka nemoteno," so sporočili. Kot dodajajo, predstojniki oddelkov sami organizirajo delo, razporejajo zaposlene in vedo, kdaj in v kolikšni meri bo prišlo do težav pri obravnavi nenujnih primerov oziroma na katerih področjih se bodo čakalne dobe povečevale. "O težavah na posameznih oddelkih ne moremo govoriti vnaprej. Zagotovo pa bo do težav prišlo. Najprej jih pričakujemo na oddelkih kirurgije in pri obravnavi pacientov, pri katerih so nujni različni diagnostični in terapevtski posegi radiologov. Ko se bodo težave pokazale – predvidoma po tednu ali dveh –, bodo pacienti pravočasno obveščeni," so še povedali v ljubljanskem kliničnem centru.

Zveza potrošnikov Slovenije bolnikom, ki mislijo, da bi se jim zaradi podaljšanih čakalnih dob lahko zdravstveno stanje poslabšalo ali pa bi bilo zaradi tega celo ogroženo njihovo življenje, svetuje, da pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vložijo vlogo za napotitev na zdravljenje, preglede ali preiskavo v tujino.

V UKC Maribor bo urgentna oskrba bolnikov in delo na oddelkih po besedah direktorja zavoda Gregorja Pivca tudi v prihodnje potekalo nemoteno. Delo v ambulantah bo prav tako večinoma potekalo nemoteno s tem, da se bodo nekateri urniki spremenili, tako da bo del dejavnosti potekal v popoldanskem času.

Urnik bo spremenjen v okviru klinike za interno medicino na oddelku za hematologijo in onkologijo, na oddelku za revmatologijo ter na oddelku za endokrinologijo in diabetologijo. Manjše spremembe urnikov ambulantnega dela bodo tudi v okviru klinike za pediatrijo. V mariborskem kliničnem centru so zaenkrat ustavili samoplačniške operacije in operacije za tuje državljane. Zmanjšal se bo tudi dodatni program operacij na ortopediji.

V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer je umaknilo soglasja vseh 59 zdravnikov, ki so dežurali, bodo zdravniki razporejeni preko celega dne v okviru rednega dela. To pomeni, da bo 24-urna urgentna služba zagotovljena in bo potekala nemoteno. Okrnjeni pa bodo programi za nenujne operacije, hkrati bodo daljše čakalne vrste tudi v nekaterih ambulantah, je dejal direktor bolnišnice Igor Horvat.

Večina dela zaenkrat poteka normalno, velike težave pa se bodo pokazale, če se bo takšno stanje vleklo mesec ali več, opozarja Horvat. Če se bo umik soglasij nadaljeval do konca leta, bi lahko ostalo nerealiziranih med 10 in 20 odstotkov rednega programa bolnišnice.

To za bolnike pomeni daljše čakalne dobe za nenujne operacije, za bolnišnico pa zmanjšanje prihodkov in dolgoročno lahko tudi odvzem kakšnega od programov zaradi nerealizacije. Prav tako bi na dolgi rok imeli težave z medicinskimi sestrami, ki so dežurale z zdravniki, saj bi morale koristiti proste dneve in dopust, dolgoročno pa bi morali morda celo uvesti ukrep čakanja na domu, opozarja Horvat.

Strokovni direktor novomeške bolnišnice Josip Smodej pa je povedal, da delo v bolnišnici poteka organizirano, vendar tako stanje ni utečeno oz. ni tako, kot so ga bili vajeni doslej.

V bolnišnici bodo po njegovih besedah naredili čisto vse, da bi bilo pri delu čim manj izpada in da bi prišlo do 100-odstotne uresničitve programov. Vse pa kaže, da bo do izpada prišlo, pravi Smodej. Obseg opravljenega dela se bo tako zmanjšal, hkrati pa bolnišnico pesti kadrovski problem.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Zmanjšano ambulantno delo

V Splošni bolnišnici Izola pojasnjujejo, da bo zaradi ukrepa vlade postopoma zmanjšano ambulantno delo, oskrbeli pa bodo vse nujne primere in nosečnice. Na oddelku za kirurgijo bo po navedbah v. d. strokovnega direktorja Edvine Gregorič od danes naprej operativa zmanjšana za četrtino, od šestega septembra pa za polovico.

Na pediatriji bodo pregledani samo nujni ambulantni primeri, v turnusu bosta delala en zdravnik specialist in en specializant. Na oddelku interne medicine bo redno delo na oddelkih in urgentnih ambulantah potekalo brez sprememb, glede dela rednih ambulant pa je pričakovati 20-odstotno zmanjšanje.

Na oddelku za ginekologijo bosta delo v porodnišnici in urgenca potekala nemoteno. Pojavilo pa se bo ozko grlo v ginekološki operativi zaradi nizkega števila zaposlenih anesteziologov. Zelo bo zmanjšano delo v ginekološkem dispanzerju, pregledi nosečnic pa bodo potekali nemoteno, pravi Gregoričeva.

V sežanski bolnišnici pa so se po navedbah direktorice Silvane Šonc zdravniki odločili, da v tem mesecu ne bo nobenih sprememb. K taki odločitvi je najbolj botrovala kadrovska podhranjenost bolnišnice, je dejala Šončeva ter pojasnila, da bi vsakršna drugačna odločitev imela za delovanje bolnišnice težke posledice. Glede poteka dela v prihodnjih mesecih se bodo po besedah Šončeve usklajevali sproti mesečno.

 

 

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geronemo
02. 09. 2010 07.52
Hehehe... zdaj bi še mogli sprejet zakon o plačani uspešnosti potem pa bi videli kaj lahko en zdravnik stori v 8 urah...
norisvet
02. 09. 2010 07.42
Novinarka, ki se verjetno ukvarja z zdravstvom, na posnetku sprašuje, verjetno najbolj znanega (svetovno) slovenskega kirurga, če je dolgo čakal.. To je približno tako, kot če bi športni novinar, po tekmi, pred stadionom spraševal Dedića v civilu, če mu je bila tekma všeč!
Soulless
01. 09. 2010 21.48
Zdravniki si zaslužijo dobro plačo,da nimajo skrbi in lahko imajo pri operaciji mirno roko.Se bi dali operirati zdravniku,ki ima probleme s plačevanjem položnic in ne ve,če bo lahko otroku kupil potrebščine za šolo,mu kupil oblačila,hrano in ga ne more peljati na morje?Jaz se ne bi-raje vidim,da jaz dobim čir na želodcu zaradi omenjenih problemov in me operira zdravnik,ki teh problemov nima...
maj25
01. 09. 2010 21.26
zero22: sploh ne, samo dovolj imam tega slovenskega primitivizma. Nic nimam proti pekom, zidarjem, avtomehanikom itd...seveda jih potrebujemo. Mi pa kri zavre, ko nekdo, ki komaj zna abecedo, daje populistične komentarje (ki sicer pri raji naredijo velik vtis). Mnoga razmišljanja ostalih tukaj gor so res na meji otroka, vse po principu baba rekla, baba kazala. Ampak tako pač je, če ljudje vzamejo novice tipa Svet za absolutno resnico (gre pa za tipišne oddajo, kateri se gre le za čim večji rating). p.s: Ne delam niti približno blizu zdravstva, da ne bo kake pomote.
12345s
01. 09. 2010 21.04
ha ha ha, pred UKC Ljubljana ustavijo vodilnega nevrokirurga in ga vprašajo če je dolgo čakal. 24ur pač.
am_staff
01. 09. 2010 20.52
Veliko je telefoniranja in opravljanja sami s sabo - da tudi to je delo obremenjenih zdravnikov, ki žrtvujejo sebe za nas državljane.
periot
01. 09. 2010 20.37
maj25 tvoje razmišljenje je na meji otroka,ker žališ ljudi ki imajo srednjo šolo kot so npr pek,mehanik trgovec itd.. rabiš jih pa vsakodnevno z izjemo avtomehanika edino če si tako visoko šolan da vse tole sam obvladaš!!!!!!!!!
pinkflowers
01. 09. 2010 19.42
Jaz močno upam, da nekateri ki pišete komentarja in ste kao zdravniki, to niste. Ne predstavljam si namreč da ima en zdravnik tak besedni zaklad in da se spušča ne neko primitvno raven debat. Nevmesno se mi zdi tudi to da žalite vse tiste ki pa niso zdravniki, ali nimajo ne vem kako visoke izobrazbe. V končni fazi vsak človek je sebe vreden. Kam bi prišli če bi pa bili vsi zdravniki. Jaz osebno nism študirala medicine ker me to ne zanima... In vsi tisti ki žalite zdravnike nehajte. Z njimi očitno ne moremo brez njih pa vprašanje če bi bili tu. Vsaka čast kirurgo, kapo dol in naj majo plače kakršne hočejo. Ostali bi pa morali imet malo drugačen plačilni sistem, pa včasih kdaj tudi odgovarjati za svoje napake.
alterego
01. 09. 2010 18.30
ah, Tonček Balonček, žal imaš popolnoma prav! je pa pri nas v elektrogospodarstvu isti šmorn in glej, tudi pri nas bojo menda privatizirali (potlej se bo v privat žepe basalo legalno)! kdo bo pa za to (gor)plačal, je pa itak jasno...
grdovreme
01. 09. 2010 18.15
tonček balonček: al pa da pahorju plombe naredi metalurg... :) namesto nevrologov pa elekrtičarje: grobo gledano je isto urologi-vodovodarji ortopedi,travmatologi: mehaniki mislim, da bo na koncu vse še dražje
grdovreme
01. 09. 2010 18.07
drage slovenke in slovenci, dosegli ste, kar ste hoteli. dežurstva bodo znižali, ker je 12al16E na uro pač po vašem mnenju preveč. in to kljub temu, da zdravnik prvih osem ur dela za denar, drugih 8 ur pa za prosti dan. izvolite malo poračunati... vse mečete v en koš: to je ravno tko, kot bi dejal, da so najdobičkonosnejši poklici frizer - vsak ima svoj salon, vsaj vsak dober, k ostalim pa itak ni za it; al pa keramičar, ki ti položi 3m kuhinjski pas v 40 min in računa 80 pod roko, seveda; ali montažer klim - 200Eur za 2 uri dela (nekaj odpade na material), ali ekonomist: kdor ni direktor, pa popoldan kaj privat računa; učitelji lahko nudijo popoldanske inštrukcije.... da ne omenim mehanikov, koliko računajo na uro za popravilo avta. glede na to se sploh čudim, da kdo zasluži manj kot zdravniki, vsaj tisti marljivi z odnosom do dela. kdor zdravnikom zvida, naj se vpiše na študij, saj je zastonj; pa še preko študentskega servisa lhko delate, če potrebujete danar. ali pa opravljajte poklic 2-3x toliko kot do sedaj, pa boste imeli plače kot 50% zdravnikov. dela za 5eur ja na trgu več kot preveč - lenobe pa tudi sam raje kot da zavidam frizerju, sam opravim šolo. vse se da, samo delat je treba, pa boste vsi meli dovolj
Tonček Balonček
01. 09. 2010 18.01
Če ej Majdićeva osvojila medaljo s serijskim zlomom reber, to poemni, da je tudi na urgenci trikrat preveč strank! Skrajni čas je, d apometemo s temi hipohondri! Ljudje obiskujejo zdravnike brez zveze, zakaj pa v podsaharski afriki lahko shajajo brez vseh teh pediastričnih in onkjoloških monstrumom, dežurstev, zbornic, misjonarjev itd? Niti varuhinje pacientovih pravic nimajo (baje, da jo pri nas imamo, vsaj plačujemo jo, stavka pa sicer ne!). Kao bo pa zdaj z drugim in tretjim mnenjem? Se nam obeta še četrti, ali pa bo morebitu drugo mnenje le še tisto od patologa?! Kot prvo bi morali zdravniki pri nenujnih pregledih bojkotirati politične funkcionarje in tiste paciente, kis e norčujejo iz zdravniškega dela, kar je pa težko preveriti. Užival bi, ko bi v zdravniške klešče prišel kak dr. ekon. znanosti Maks Tajnikar in bi mu rekel, da ga bo anestezirala visoka medicinska sestra, saj uvajamo program ekonomizacije zdravstva!
pidy
01. 09. 2010 17.54
Tonček Balonček 01.09.2010, 17:36 če bi malo bolj pazljivo prebral komentar, bi videl, da sem isto napisal!
pidy
01. 09. 2010 17.52
aja, pa čestitke, da veš, koliko znaša Ludolfovo število. kaj je pa mensa, si pa poglej na netu... uboga tvoja glava...
pidy
01. 09. 2010 17.50
strogoff 01.09.2010, 17:24 pidy3,14čka MRŠ ! malo sfalilo do menze, Xe Xe, ja, do tiste delavske najbrž, kenede !! _ _ _ _ _ :-) enolončnico pameti za zdravnička pidy-ja prosim ! tvoj komentar pove vse o tebi in tvojem ubogem duhu. vrni se nazaj na delo.si, kjer so taki komentarji vsakodnevni, pa pod neznan se vpiši. tukaj pa ne smetit več. ok?
m0dridirkac
01. 09. 2010 17.39
@Mosad ???Dohajaš v čem??? Al se samo tolažiš?
Tonček Balonček
01. 09. 2010 17.36
Seveda poteka nemoteno, tudi sovjeski astronavti so med razpadom Sovjetske zveze popolnoma normalno krožili okoli Zemlej, po razpadu so pa pristali v Kazahstanu, nakatr so jih odpeljali v Rusijo. Celo niso bili izbrisani, čeprav pred pristankom niso zaprosili za Kazahstanske vize, zdravstveno zavarovanje jim pa tam ni več veljalo, saj ni bilo podpisane konvencije o tem! pidy nima pojma o zdarvstvu in financah v njem! Denarja je več kot dovolj, gre za lobijue, ki nabavljajop emdikamente, opremo, potrošni material itn, na čemer s emastijo dobavitelju in nabavniki, seveda pa potem zadeev "racionalizirajo", recimo pri stroških dela zdravnikov! V rtem je seveda srž problema, v katerega so vpleteni management in najvišji vodilni klinik! Varčujejo seveda na popolnoma napačnem koncu! Vs enabavne cene balga za slovensko zdarvstvo so nekaj deset odstotkov viošje od primerljivih tgov na Zahodu, kajti "tržišče" je izjemno motivirano, skorajda tako ot tisto na Balkanu! Nabave pač niso tako transparentne kot pri patriah ali avtocestah!
MOSAD
01. 09. 2010 17.35
modridirkac 01.09.2010, 17:3 Žalostno da ste tako šolani-pa še zmer tka tema!!! Zanimivo da vas en pek dohaja revčki!! ;))
m0dridirkac
01. 09. 2010 17.31
>>MOSAD >>Dohtar mi napiše zdravila vse živo zakaj??? >>AJA- vemo kdo plačuje namakanje RITI na raznih taborih!! Še en umotvor možganskega trusta z bližnjega vzhoda. Ko ti pa NE predpiše zdravil, jim pa spet je.b.e.š vse po spisku. "S" in "Z" že znamo postaviti? S svojimi možganskimi kapacitetami, S katerimi pišeš poste na 24ur, Z ihtavostjo S katero odgovorjaš, se mi zdi, da si en faliran študen Z dokončano (komaj) srednjo šolo, mogoče celo usmerjen program.
maj25
01. 09. 2010 17.31
Bolj kot berem komentarje, bolj ugotavljam, da bi morali uvesti sistem po zgledu ZDA. V kolikor imaš kaj pod palcem, ti bodo vrata do zdravstva odprta, v nasprotnem primeru boš končal na pločniku pred bolnišnico. S tem bi hitro počistili s pisuni, ki očitno kaj več od srednje šole niso oz nikoli ne bodo dosegli, vse po načelu Darwina...