Slovenija

V iskanju zadovoljive rešitve

Ljubljana, 15. 04. 2008 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je pogajalcem Fidesa dala novo ponudbo glede zdravniških plač. Oboji si želijo sporazuma, pri katerem ne bodo trpeli bolniki.

Pogajalci zdravniškega sindikata Fides in vlade so popoldne sedli za pogajalsko mizo in pogovore nadaljevali pozno v noč, saj je za petek napovedana zdravniška stavka.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Dare Čekeliš

Minister za javno upravo Gregor Virant je po izčrpnih pogovorih ponudil 15 do 16 odstotno zvišanje zdravniških plač, s tem, da bi najbolj nagradili tiste, ki so najbolj obremenjeni. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa je na drugi strani spustil zahteve s 30 odstotnega zvišanja plač na dobrih 20 odstotkov, a ne pristaja na nikakršno skrajševanje dopustov.

'Bližje smo lažji odločitvi'

Tokrat se je pogajalcem pridružila tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, ki je med prekinitvijo pogovorov dejala, da si ne upa napovedovati, ali so se stavki s počasnim približevanjem izognili. "Verjamem, da bomo kot razumni ljudje prišli do nekega zaključka.“ Z ministrom Virantom so po njenih besedah poiskali 'kompromisni predlog'.

Pri zadnji ponudbi vlade zdravnikom bi ministrica težko povedala, točno za koliko odstotkov bi se dvignile zdravniške plače. "Nismo se toliko obremenjevali z odstotki, ponudba je nekje med 15 in 16 odstotki. Predvsem smo se usmerili na pogoje dela, ker tu je res težko trditi, da med specializacijami ni razlik," je dejala ministrica.

Po besedah ministrice tudi v primeru, da ne bo končne odločitve, bodo toliko bližje, da bo odločitev lažja. "Rekli smo: tudi če bomo tu dva dni, dajmo sedet in se zmenit. In upoštevajmo vse vidike," je še dodala.

Priprave na stavko

Bodo slovenski zdravniki v petek stavkali?
Bodo slovenski zdravniki v petek stavkali? FOTO: POP TV

Zdravniki opozarjajo, da, če stavka bo, bo najbrž trajala nekaj mesecev. V zdravstvenih ustanovah so na možnost stavke različno pripravljeni. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, denimo, še vedno upajo, da stavke ne bo in se nanjo še niso začeli pripravljati. Stavkovni svet centra bo sicer zasedal šele v sredo.

Prvi mož Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Pivec pa je že na začetku aprila poudaril, da je UKC Maribor v preteklosti že preživel nekatere zdravniške stavke, pa se je kljub vsemu uspel dobro organizirati. Tudi organizacijski načrt za primer razglasitve stavke imajo izdelan že od tedaj.

Zdravniki v šempetrski bolnišnici pri Gorici bodo ob morebitni stavki obravnavali nenujna bolezenska stanja za bolnike mlajše od 18 in starejše od 65 let. Prav tako bodo v celoti oskrbeli nosečnice, obolele za nalezljivimi boleznimi ter vsa nujna bolezenska stanja, ne glede na starost bolnikov. "Prebivalce severnoprimorske regije opozarjamo, naj spremljajo poročila in nato ocenijo, ali bodo 18. aprila iskali medicinsko pomoč za bolezenska stanja, pri katerih bi lahko zdravljenje brez škode odložili za nekaj dni," so zapisali.

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Damjan Polh verjame, da obstaja velika možnost za dogovor.

240 zdravnikov v celjski bolnišnici bo v primeru stavke sprejemalo le nujne primere in pacente do 18. leta ter po 54.letu, ostale bolnike med starostjo 18 in 54 let pa bodo prenaročili na dneve, ko bo stavka končana. Zdravniki ne bodo pisali izvidov ali opravljali rentgenov. Kdaj bodo začeli pošiljati obvestila o prenaročanju, še ni znano, saj bodo počakali do četrtka do polnoči, ko bo znano, ali stavka bo. Takoj, ko bo stavka končana, bodo imeli prednost tisti pacienti, ki bi morali biti sprejeti med stavko.

V novomeški splošni bolnišnici bo v primeru stavke stavkalo 250 dolenjskih in belokranjskih zdravnikov, pridružili pa se jim bodo tudi zasebni zdravniki koncesionarji. V času stavke bodo opravljali vse nenujne posege za prebivalstvo med 18. in 65. letom starosti. Dostop do osebnega zdravnika bodo imeli le mlajši od 18 let in starejši od 65 let. Za druge bo edini dostop do zdravstvenih storitev možen na oddelkih za nujno medicinsko pomoč ali pri dežurnih zdravnikih. Zdravniki bodo opravljali vse ukrepe v zvezi z okužbami ter storitve, povezane z nosečnostjo in porodom.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antares1989
17. 04. 2008 21.09
tut avtomehanik sedi u delavnci pa ne dela skos pa se noben ne buni k ti zaračuna 200€ za en kurčev ventil alpa filter!
nstojakovic@siol.net
16. 04. 2008 20.01
G.medico! Morate razumeti, če zdravniki v ambulantah sedijo in nič ne delajo je to super za zavarovalnico. Razen zdravniške plače ni drugih stroškov. Nekdo pa mora biti navzoč v ambulanti, če naprimer vi stopite naenkrat recimo hudo poškodovani. Ali si predstavljate situacijo, kaj bi bilo če nihče ne bi sedel in čakal na vas. Zapravljeni čas za čakanje je treba plačati!
antares1989
16. 04. 2008 16.01
abarth.carlo ti si mi nek car. a ti je zdravnik kriv da nis nardiu dobr šole pa da se morš borit za 30€ bruto? pr nas se sploh ne ceni izobrazbe... usak klinčev mizar pa avtomehanik, polagalc ploščic alpa kirkoli obrtnik več zasluž na mesec od enga priznanga kirurga. zato pa so šli najbolši al v tujino alpa privat. in pol se spet zgodi to, kar se u sloveniji nikol ne bo nehal dogajat... izobražen folk gre ven, kjer so bolši pogoji,plače in nasplošno višji standard... kaka perspektiva je pol to? zaslužl bi si enkrat višje plače ne pa 12% višje!
antares1989
16. 04. 2008 15.57
matr mi gre na bruhanje k vidm nakladanje vas "pametnih" komentatorjev ki vse veste o politiki in o tem kolk si zdravniki zaslužjo plače... katastrofa! da vas ni sram, a vas delavc za 30 € bruto plače urihta ko se rasfukate u nesreči al zdravnik k dobi u povprečju 1000€ na mesec?? mal poglejte kake plače so u eu pa u ameriki...u zda ma ena klinčeva nižja medicinska sestra višjo plačo k pr nas zdravnik... tam so povprečne letne plače okol 125 000 €, pa zdelte to z 12imi mesci (če bote znal)... pa ko se bote mal začel zavedat pomembnosti pa tega kolk ubistvu nardijo tti "pogoltni" zdravniki za vas se pa oglaste.... me prou zanima kolk od vas bi nardil 6 let medicine s sekundariatom ipd....
dzonvejn
16. 04. 2008 09.44
b77, če se ne motim, je delovna doba vseh več ali manj enaka, eni pač dlje študirajo, drugi gredo pa prej v penzijo.
dzonvejn
16. 04. 2008 07.51
b77, kolikor vem, je delovna doba bolj ali manj fiksna, če se zdravnik šola dlje kot avtomehanik, le-ta pač prej začne uživati pokojnino... In, kar se dodatnih plačil pacientov tiče, samo tole - frizerki vedno pustim malo tringelta, zdravniku ga nisem še nikoli (in pri tistih zdravnikih, ki jih dovolj dobro poznam, da vem, koliko dobijo denarja v žep direktno od pacientov, ti lahko povem, da je ta številka recimo v 12 letih dela do sedaj bila točno 0 EUR). Kar se hipokratove prisege tiče, če se ne motim, bodo odpadli le nenujni primeri... Kar se pa tiče podpore farmacevtov, pa ta seveda obstaja (večinoma za izobraževanja) - ampak, to je verjetno še sreča, ker si najbrž ne želimo, da bi bili zdravljeni s tistim znanjem, ki so ga zdravniki pridobili ob koncu študija...
dzonvejn
16. 04. 2008 07.23
Strelka, če te prav zastopim, praviš, da je denarja za zdravnike dovolj, le da se neupravičeno zadržuje na ZZZS? Kje ima pa potem Virant problem, da ga ZZZS ne vzame in da tistim, ki delajo (tudi medicinskim sestram, da ne bo pomote)?
abarth.carlo@email.si
16. 04. 2008 07.09
Ko pa se delavci borimo za 30 eurov bruto, bo pa prišlo do zloma gospodarstva. Banda dohtrska, se vidi da jim sedaj oblast vrača za nazaj, ko so edini stali Janši in Co. ob strani, ko so drugi sindikati stavkali. Bravo Virant, bravo JJ. Banda!!!
medico
16. 04. 2008 07.03
...po drugi strani pa menim da obstaja tud veliko zdravnikov ki pa sedijo v ambulantah in nič ne delajo in glih tako polnijo svoj račun!!! ampak ljudje pa sej to je vedno blo in tud bo ostalo.... nism vidu in ne poznam nobenega direktorja firme ki bi u roku nekaj dni po diplomi/maturi obogatel!!!
medico
16. 04. 2008 06.56
ah dejte no...študiramo in se šolamo skoraj 25let pol pa še dežuramo ob delu, odpovedali smo se najlepših let mladosti, nosimo največo odgovornost zato ker delamo z ljudmi!!! HAlooo... Nihče od vas se pa ne toži ko gre v frizerski salon in mu tam zaračunajo minimum 50eurou za pranje las...
Tonček Balonček
16. 04. 2008 06.40
Še tole! Do kdaj bo gospodarstvo zdržalo? V Sloveniji se delež brutto domačega proizvoda, namenjenega v zdravstvu že vrsto let zmanjšuje, blilo je že osem odstotkov, zdaj ej dobrih šest! Sicer pa je denarja dovolj, le da izgieva v raznih SCT-jih, svetovalcih, farmacevtskih družbah in drugih dobaviteljih ter "zunanjih" sodelavcih!
Tonček Balonček
16. 04. 2008 06.37
A bi ta Kresalova dama lahko utihnila v zvezi z nakladanjem o učinkovitosti. Menda ne bo trdila, da je njena plača rezultat učinkovitosti in storinosti, napaja se pa iz članarine LDS-ovcev. Enako velaj za vse njene profgesionalne pripočnike, katerih delo je nakladanje medijem in strankarskim fenom! Da ne bo pomote, enako je v vseh strankah, le da vsi ne solijo pameti drugim, sicer je pa trosenje puhlic osnovna preokupacija politikov! koni9 je zadel žebljco na glavico v zvezi z vojaki, ki so več ali manj vse življenej dežurni, dopoldne in popoldne. Za razliko od gasilcev in policistov, ki delujeo tudi v praksi, se vojaki (na našo srečo), kar naprej pripravljajo in usposabljajo, raznih "činovnikov" imamo kot kakšna ruska armada, pa se nihče ne sekira. Na Kosovu dobro zaslužijo,cee čete varujejo po en samostan s tremi ostarelmi nunami... n za to prejemajo neke dodtke za envarnost itd. Prim,erjava zdtavnikov z birokrati je bnevzdržna, kateri birokrat se zjutraj preobleče in zapre v operacijski bolok uza vse dopoldne,. kjer je praktično odrezan od sveta, brez telefona, kavic in prebiranja dnevnega tiska? Moti me tudi povzdigovanje kirurgije, ki v medicini ni ravno na piedistau medicinskih znanosti! Kje so anesteziologi, reanimatologi, porodničarji in drugi. Mogoče so to manj atraktivne stroke, ljudsko mnenje o mediciniv klinikah emelj več ali manj na TV nadaljevankah in dr.romanih, saj so med operacijami večinoma v nezavesti n za anesteziologa še vedo ne, v bistvu ger pa za nadzorovano zastrupitev....kjer je resnično potrebno zaupanje v zdravnika, ki to dela za urno tarifo študentskega servisa, pomnoženo z 2!! Ni mi jasno, zakaj je Virant tako polpularen, saj v javnem sektorju marsičesa noče ne videti ne slišati!
killi-123@hotmail.com
16. 04. 2008 00.32
Do kdaj bo naše gospodarstvo in proizvodnja lahko zdržalo. Javni sektor povišuje plače 20%, policija,vojska,doktorji itd, prejemniki iz državnega budžeta po 20-30%, gospodarske panoge pa 28EU. Verjetno samo do bankrota države.
jansa-arms
16. 04. 2008 00.04
kaj pa delajo vojaki( cel kup častnikov),ko pa ni nobene vojne? kako se pa meri njihova storilnot? a virtualne žrtve štejejo na internetnih vojnih igricah? le nekaj njih ima plačane počitnice na kosovu!
strelka23
16. 04. 2008 00.01
dzonvejn ura avtomehanika je približno 4€ na uro brutto ostalo požre njegov šef tako kot zdravnikom plače ZZZS.Naj razčistijo z njimi.
b77
15. 04. 2008 23.44
1. mehanik se šola v breme države_____ let 2.ko je mehanik zaposlen palčuje v proračun dajatve___let več, ko zdravnik še študira cca 15 let. 3. zdravnik z hipokratovo prisego na koncu šolanja nekaj priseže_____, Celjski pravijo da bodo stavkali več tednov če bo treba 5. vse doktorate in šolanja si plačajo zdravniki sami oziroma!? 6. nikakor jih ne podpirajo formacevti 7. za resnično dobro opravljeno delo ne dobijo dodatnih plačil od pacienov oziroma? 8. nikoli ne naredijo napak vsaj pri nas v Sloveniji ne, ker so resnično družbeno odgovorni ali pa se motim? itd.... Na koncu moje skromno mnenje! Naj si sami plačajo vsa šolanja in izobraževanja potem pa jim bo to država vrnila v 15 letih njihovega kvalitetnega dela!
dzonvejn
15. 04. 2008 23.14
Vse, ki imate toliko za povedati o plačah zdravnikov (v to ali ono smer), bi prosil, če lahko spodaj dopišete znesek v EUR, ki bi se vam zdel pošteno plačilo za opisano delo. Povsod pišite NETO zneske, dodatkov za prevoz in malico pa ne upoštevajte (ker to tako ali tako ni vezano na posamezen poklic). Plačilo za eno uro opravljenega dela: - zdravnika v rednem delovnem času: ___ EUR - zdravnika v dežurstvu (ponoči, vikend,...): ___ EUR - zdravnika specialista v rednem delovnem času: ___ EUR - zdravnika specialista v dežurstvu (ponoči, vikend,...): ___ EUR - vašega avtomehanika v rednem delovnem času: ___ EUR - vašega avtomehanika izven delovnega časa (ponoči, vikend,...): ___ EUR Pri tem upoštevajte, da so zdravniki dostikrat prisiljeni v dežurstva (40-urni delovni teden za njih praktično ne velja), da so pogosto v primeru dežurstev v službi od jutranjega prihoda do popoldanskega odhoda NASLEDNJI DAN. V vseh primerih upoštevajte, da gre recimo za ljudi z ustreznimi delovnimi izkušnjami (in ne za kakšne pripravnike/sekundarije/...), da se je za zdravnika specialista potrebno izboraževati praktično še enkrat dlje kot za avtomehanika (veliko zdravnikov ima poleg specializacij opravljene še magisterij/doktorat, avtomehanikov s takšno izobrazbo pa vsaj jaz ne poznam). Rešitev vsega skupaj je pa verjetno dokaj enostavna - ukinimo zdravstveno zavarovanje, pa naj si vsak sam plača zdravstvene storitve, zdravstvo pa privatizirajmo. Saj imajo v gnilih kapitalističnih državah to že vse dobro pogruntano. Nekateri si pač ne bodo (bomo) mogli privoščiti, da bi bili zdravljeni, life sucks. Disclaimer: Sam sicer nisem zdravnik, poznam jih pa kar nekaj (kaksnega tudi tako dobro, da sem že kdaj videl kakšen njihov plačni listek). In ne, ne mislim se "spravljati" na avtomehanike, namesto njih lahko vpišete podatke za vodovodarja, elektroinštalaterja, ...
mrhe2003
15. 04. 2008 23.02
Mislim, da je tako, da si večina ljudi želi višjih plač. Vedno znova pa se zvišujejo le enim in istim - to so ljudje, ki so plačani iz državnega proračuna. To so zdravniki, policisti, sodniki, profesorji, učitelji ... mislim, da jeedina pravična in učinkovita rešitev plačilo po produktivnosti. Postaviti je treba sistem, ki bo produktivnost vrednotil, ustvariti je treba večjo konkurenčnost na trgu dela na teh področjih - torej je treba reformirati šolski sistem. Mislim, da je g. Virant sposoben uveljaviti tak sistem, na področju sodstva mu je to že deloma uspelo. Minister Virant svoje delo opravlja dobro, kar kaže tudi na dobro delo vlade.
za_ra
15. 04. 2008 22.58
Nič nimam proti zdravnikom,nasprotno vedno pravim tisti ki si to zaslužijo npr.kirurgi (sploh vrhunski kot je bil dr.Sojak, samo žal ga ni več v Sloveniji ker je bil res premalo plačan za svoje dosežke)taki si zaslužijo dobre plače, ker drugače bodo vsi pobegnili v tujino. Ne razumem pa kako si zasluži en splošni zdravnik isto plačo, ko pa samo sedi tam in piše napotnice. Torej naj jim zvišajo, ampak samo takim ki si to zaslužijo. Saj ne bo dolgo, ko lahko pričakujemo že stavko šolnikov, nato še sodnikov itd. Noben pa se ne vpraša če bo naše gospodarstvo to preneslo,ker če bo šlo gospodarstvo v p.m.,potem bodo šli za njim tudi vsi tile gospodje,kdo pa bo potem delal za njih?
bema1201
15. 04. 2008 22.57
Saj zato se levici gre da se vse sesuje ne samo plačni sistem.Najraje bi videli da bi Slovenija v celoti bankrotirala.Potem bi bil najsrečneši človek na svetu Kučan, pa Potrč , Golobič, Lahovnik, Cvik itdl. Saj se ti ljudje, ki sem jih naštel na vse možne načine trudijo da bi uničili vse kar se dobrega naredi. Če bi toliko energije vložili v vladanje takrat ko so imeli oblast, ne bi bilo tolko zanikrnih cest, bolnic ipd.