Slovenija

Podpisi pripravljeni, referendum bo

Washington/Ljubljana, 05. 11. 2009 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Če bo arbitražni sporazum s Hrvaško ratificiran, bomo o njem odločali na referendumu. Predsednik SLS Žerjav pravi, da si je stranka za razpis referenduma 'zagotovila vse podpise poslancev v opozicijskih strankah'.

Opozicija je strnila vrste. Danes so tudi iz največje opozicijske stranke SDS sporočili, da podpisi njihovih poslancev za referendum niso samo zagotovljeni, ampak celo že zbrani. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je dejal, da si je stranka za razpis referenduma o arbitražnem sporazumu "zagotovila oziroma pripravila vse podpise poslancev v opozicijskih strankah" in da so "pripravljeni za takrat, ko bodo potrebni – torej ko bo arbitražni sporazum v državnem zboru ratificiran". Žerjav pravi: za razpis referenduma bi potrebovali 30 poslanskih podpisov, imeli jih bomo 38.

''Naredil bom vse, da sporazum ne bo uveljavljen,'' pa obljublja predsednik strokovnega odbora za odnose s Hrvaško pri NSi Daniel Starman. Po njegovih besedah je nesprejemljivo, da je v tretjem členu arbitražnega sporazuma zapisano, da bo sodišče določilo stik Slovenije z odprtim morjem. Ker so možne različne interpretacije glede tega, kaj je Slovenija, bi bilo po njegovih besedah nujno, da bi pisalo, da sodišče določi teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem. Najhuje pa je po njegovem mnenju, da sporazum v četrtem členu arbitražnim sodnikom "zavezuje roke", s tem ko jim določa, na podlagi česa lahko razsojajo.

Danijel Starman
Danijel Starman FOTO: Dare Čekeliš
NSi obžaluje, da je premier Borut Pahor podpisal arbitražni sporazum s Hrvaško, ki Sloveniji ne jamči ohranitve nacionalnih vitalnih interesov. V stranki smo sprva podpirali Pahorja v zavzemanju za rešitev spora s Hrvaško, zdaj pa nam ni jasno, zakaj je iz rok izpustil vse adute ter Hrvaški na široko odprl vrata v EU, in to v času, ko nas je Evropa začela jemati resno. Pridružili se bomo prizadevanjem za izvedbo referenduma o arbitražnem sporazumu. Predsednica NSi Ljudmila Novak

NSi je že pred dnevi opozorila, da premier Borut Pahor krši 350. člen kazenskega zakonika, ki pravi, da je poskus spraviti Slovenijo v podrejenost ali odvisnost nasproti drugi državi kaznivo dejanje. Kot je danes spomnil Starman, zakon o kazenskem postopku določa, da lahko vsak državljan pristojnim organom naznani kaznivo dejanje, pri Pahorjevem podpisu arbitražnega sporazuma s Hrvaško pa gre po njegovem mnenju za poskus kaznivega dejanja.

V NSi menijo, da bi moral državni zbor o ratifikaciji arbitražnega sporazuma odločati z dvotretjinsko večino, in ocenjujejo, da v tem primeru ni možnosti, da bi bil sporazum ratificiran. Na novinarsko vprašanje, ali je prepričan, da poslanci največje opozicijske stranke, SDS, ne bodo podprli sporazuma, je odgovoril, da bi podpora SDS nespremenjenemu sporazumu pomenila politično smrt za Janeza Janšo. Sicer pa meni, da bi morala Slovenija po zavrnitvi arbitražnega sporazuma najprej doseči umik Hrvaške z ozemelj, ki jih je zasedla po 25. juniju 1991, nato pa bi moralo priti do konference držav, ki mejijo s Hrvaško, na kateri bi iskali rešitve ne le za slovensko-hrvaški spor o meji, temveč tudi za spora o meji, ki ju ima Hrvaška s Srbijo in BiH.

Šiško ovadil Pahorja

Predsednik Zveze domoljubnih društev Hervardi Andrej Šiško pa je sporočil, da je po podpisu arbitražnega sporazuma na skupino za pregon organiziranega kriminala vložil ovadbo zoper premierja Pahorja zaradi suma storitve kaznivih dejanj: napada na neodvisnost države, napada na ozemeljsko celovitost, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Obljubil je tudi sodelovanje pri razpisu referenduma. S skupine so danes sporočili, da ovadbe še niso prejeli.

''Državljan Republike Slovenije, ki poskuša spraviti Republiko Slovenijo v podrejenost ali odvisnost nasproti drugi državi, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Kdor poskuša s silo ali grožnjo, da bo uporabil silo, odcepiti del ozemlja Republike Slovenije ali del tega ozemlja pripojiti drugi državi, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, se kaznuje z zaporom do enega leta. Če storilec z dejanjem iz prejšnjega odstavka povzroči večjo škodo ali huje prekrši pravice drugega, se kaznuje z zaporom do treh let,'' piše v Kazenskem zakoniku.

Pogled na Piranski zaliv
Pogled na Piranski zaliv FOTO: Špela Zupan

Šiško je sicer znan kot nekdanji vodja Stranke slovenskega naroda, nekdanji vodja navijaške skupine Viol in obsojenec za poskus umora Milana Klementa, pod katerega je po ugotovitvi sodišča leta 1992 podstavil eksploziv. V isti zadevi je bil osumljenec Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja SNS, oproščen.

Pomembno pa je, da bi takoj po referendumski zavrnitvi arbitražnega sporazuma Slovenija začela s celovitim seznanjanjem evropske in svetovne strokovne in politične javnosti o dejstvih, zaradi katerih Slovenija ne more in ne bo pristala na to, da bi Hrvaška postala članica Evropske unije, ne da bi se prej umaknila z zasedenih delov slovenskega ozemlja in morja in prenehala s prizadevanji, da Sloveniji odvzame teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Ob tem še enkrat poudarjamo, da Zavod 25. junij sicer podpira vstop Hrvaške v EU. Zavod 25. junij

V slovenskem Zavodu 25. junij medtem poudarjajo, da je podpis arbitražnega sporazuma nedržavotvorno dejanje, ki bo imelo za Slovenijo težko popravljive posledice. Vsebina arbitražnega sporazuma je po mnenju zavoda "dokazljivo škodljiva za Slovenijo, za slovenski pomorski status pa verjetno usodna". Napovedujejo, da bodo, če bo parlament sporazum potrdil, dejavno sodelovali v prizadevanjih, da se uveljavitev zakona prepreči z referendumom, ki bo po njihovem mnenju najpomembnejši po plebiscitu za samostojno Slovenijo.

Sicer pa so v Zavodu 25. junij prepričani, da bo imel že sam podpis sporazuma za Slovenijo "dolgoročne škodljive posledice, saj bo ob novem začetku iskanja pravične mejne rešitve predstavljal močan argument sosednje države, da je slovenska vlada na tako rešitev že pristala". Še več odzivov iz Slovenije …

ZDA pozdravile podpis arbitražnega sporazuma

ZDA pa so zadovoljne. V postopku ratifikacije sporazuma in arbitraže pričakujejo hiter napredek, ''ki je v interesu obeh držav in celotne regije. Hrvaški premierki Jadranki Kosor in slovenskemu premierju Borutu Pahorju čestitamo za sporazum," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ian Kelly. Ob tem je obema še čestital ''za pogumna in vizionarska prizadevanja za rešitev dolgoletnega spora glede slovensko-hrvaške meje''.

Podpis arbitražnega sporazuma
Podpis arbitražnega sporazuma FOTO: Reuters
Način, na katerega sedaj Slovenija in Hrvaška rešujeta spor glede meje, je najbolj evropski način miroljubnega reševanja dvostranskih sporov. / ... / Upam, da bo Hrvaška premagala še zadnjo miljo v pristopnih pogajanjih z EU in da bo podpis sporazuma razumela kot spodbudo v pogajanjih, ki se približujejo sklepni fazi. Evropski komisar za širitev Olli Rehn

Na vprašanje hrvaškega novinarja, kako komentira zaskrbljenost hrvaške javnosti, da bo končen rezultat sporazuma, da bo Hrvaška del svojega teritorialnega morja odstopila Sloveniji, ter navedbe hrvaških medijev, da je Washington porok sporazuma, da bi hrvaška stran pristala na sporazum, je Kelly odvrnil, da imajo ZDA pri vprašanju reševanja spora glede meje velik interes in da je pomembno, da sta Hrvaška in Slovenija dosegli rešitev. "Naš interes je dolgotrajna stabilnost v Jugovzhodni Evropi. Mi smo bili zainteresirani za dvostranske pogovore med državama. Najpomembneje je, da sta se državi uspeli dogovoriti o rešitvi, da nadaljujeta mirna pogajanja in arbitražo," je poudaril.

Napovedal je še, da bodo ZDA podprle rešitev vprašanja meje, v katero bosta privolili Hrvaška in Slovenija. Na vprašanje, ali držijo navedbe hrvaških medijev, da je bil arbitražni sporazum napisan v State Departmentu, pa je Kelly dejal, da ne ve za to.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trzican
07. 11. 2009 21.11
tudi sam se pridružim izjavi "TIST KJE ZA NI SLOVENC"
trzican
07. 11. 2009 21.09
sedaj sami vidimo ka so v resnici hrvatje ,Nikoli jum ne smemo zaupati ker bomo nasrkali.Slovenci vsi na REFERENDUM !!!!
Desno
07. 11. 2009 11.23
DEFINITIVNO PROTI,,,tist k bo za ni SLOVENEC
zvezdicamateja
06. 11. 2009 18.00
dannajja... am kdo bo postal hrvaški državljan? prosim če mal definiraš tole, ne pa si zmišluješ zgodbic
JADE7
06. 11. 2009 15.48
najbolj glasni so pa TISTI, ki NISO storili nič- v vezi s tem problemom, ko so bili na oblasti..... pametovat ni težko......itak.....ccc
vodabik
06. 11. 2009 13.42
dannajja vprašanje tebi: Koliko pa jih sploh govori slovensko? Kamor koli stopiš ali greš ,povsod naletiš na tuj jezik.
galiot
06. 11. 2009 13.02
NE VEM ,DA SE V 18 LETIH NI NIČ PREMAKNILO,POD TAKTIRKO RAZNIH VLAD LEVI,DESNI IN SEDAJ EN PREMIK NAPREJ PA SPET NI V REDU.SMO MI EN ČUDEN NAROD.VSI VSE VEMO,KO JE PA TREBA PA NIČ NE VEMO.KDO BO PA REFERENDUM PLAČAL SDS,SLS,ALI NACIONALNA STRANKA.MI KOT DRŽAVLJANI,VAS PLAČUJEMO IN TO DOBRO.VLADA,PARLAMENT IN VSE KAR ZRAVEN PAŠE,STE NAŠ SERVIS IN ZAHTEVAMO,DA STVARI UREDITE TAKO KOT TREBA,NE PA ZA DRAGIMI REFERENDUMI.ZAČNITE DELAT NAM V PRID,NE SAMO ZA SEBE.VSAK DELAVEC MORA DELO DOBRO OPRAVITI,PA JE POTEM PONIŽAN Z MIZERNO PLAČO.VRH JE PA DOBRO PLAČAN IN ZAČNITE ZA SVOJA DELA ODGOVARJAT,NE PA SPRAŠEVATI LJUDSTVO KO VAM KAJ NE GRE.REFERENDUM RAZMETAVANJE DENARJA....
dannajja
06. 11. 2009 12.51
A se je morda že kdo vprašal kateri jezik bodo potem MORALI govoriti SLOVENCI ki so do sedaj bivali v SLOVENIJI, sedaj bodo pa kar naenrat HRVATJE??? Bodo morali pridobiti HRVAŠKO DRŽAVLJANSTVO ali jih bodo IZGNALI, tako kot se je dogajalo v ISTRI???? REFERENDUM!!!
zmha
06. 11. 2009 12.08
in tako bodo zopet sli denarci delovskega stanu 100.000 jih pa nima dela....ej ej ej ej ej
papez46
06. 11. 2009 11.58
Stvari se po 18 letih končno premikajo! To kar je bilo podpisano, pomeni, da se bodo končno sploh začeli dogovarjati in pogovarjati. In to je v redu. Kaj se bodo dogovorili - če se bodo sploh kaj - je pa druga tema. Vsi kontraši, pa so kontra le zato, ker in da so proti. Vsi so imeli priložnost kaj narediti. Pa NISO! Ker jim takšno stanje ustreza, da lahko kadar jim ustreza to temo iz omare ven potegnejo in RASTEJO. Referendum je nepotreben. Gre za populizem najnižjega nivoja. Problem meje je širok in zahteva znanje mednarodnega prava. in sedaj bo SLO laična javnost odločala o takih strokovnih stvareh. Ne ga srat ljudje. Imamo vlado in parlament. Zelo drago jih plačujemo. Naj delajo svoje delo in stojijo za svojimi odločitvami. Amen.
PinkFrog
06. 11. 2009 11.55
killi-123 Praviš, da ne zameriš SDS, ker je imel Janša samo en mandat, zamerim pa SLS in SNS, ker so bili stalno zraven. Tako razmišljanje je narobe svet.Janša je imel en mandat, ko je bil predsednik vlade in je imel večino. Vse odločirtve so bile v njegovih rokah a ni hotel naprimer sprejeti izhodišč zgodovinarjev in drugih strokovnjakov, naprimer Dr. Karneljeve in Dr, Klasinca iz SLS, da bi morala Slovenija zahtevati vsaj uspostavitev zgodovinske občine Piran s Kaštelom in Savudrijo, ker sta bili v nasprotju z mednarodnim pravom oduzeti opčini Piran. In ko je šlo za izvedbo sklepa Piranskega sodišča o odstavitvi cveljičnih loncov na levem bregu Dragonje s tim. Europske poti, je njegov minister Mate deloval kot hrvaški in ne kot slovenski notranji minister. In takih primerov je še veliko.Janša bi lahko v enem mandatu vodenja vlade lahko naredil desetkrat več kot SLS v petih mandatih sodelovanja v vladi in stokrat več, kot Jelinčič, ki še nikoli ni bil vladna stranka. Tako je to.
Marko Varga
06. 11. 2009 11.51
Janšo spet nihče nič ne vpraša.he,he,he,he,he..
nefretete
06. 11. 2009 11.28
SherlockH 06.11.2009, 10:56 0 Nefretetka Lep pozdrav, kako? Rabiš novo izpeljanko...? Šerlok, živijo. Imaš kaj novega na zalogi?
M-teorija
06. 11. 2009 11.26
SherlockH 06.11.2009, 10:57 -1 Špicelj Kako kaj yugo general? Še zdaj lobira za državno rento? Se morda motim ali ni to morda tolikokrat omenjeni ad hominem način.
SherlockH
06. 11. 2009 10.57
Špicelj Kako kaj yugo general? Še zdaj lobira za državno rento?
SherlockH
06. 11. 2009 10.56
Nefretetka Lep pozdrav, kako? Rabiš novo izpeljanko...?
Marko Varga
06. 11. 2009 10.48
pritisk iz tujine je sigurno bil,mislim v pogledu,da se Hrvaška odblokira in da se sklene nek sporazum....ne pozabite,kako so nam ukazali,da priznamo kosovo,čeprav smo takrat presedovali EU...ta isti sluga Rupel sedaj celo knjige piše na račun tega predsedovanja,ki nas je pripeljalo do bankrota,mnogo pa so k temu pripomogli tudi SDS-ovci,ki so v tem času jedli večerje za 1500€ in pili draga vina,ljudje pa so takrat tolkli hudo bedo zaradi hiperinflacije in stalnih podražitev...
RenatoI
06. 11. 2009 10.39
Koga briga kaj si mislijo ZDA? Gre se o nas, o Sloveniji, ZDA nima tu kaj za iskati.
Marko Varga
06. 11. 2009 10.38
prvo je treba obsoditi ljudi,ki so dopustili premik meje na sedanjo točko,nato zapreti ljudi,ki so Hrvatom prodali orožje in kasneje jedli in pili na ta račun pri naših sosedih.. je pa res,da gre za iste osebe...
killi-123
06. 11. 2009 10.29
Ne bom izpostavljal Janšo,ker je imel oblast samo en mandat, zamerim pa SLS in SNS. Zopet so najbolj glasni,čeprav so bili v vseh dosedanjih koalicijah. Zakaj potem ta reč ni bila že rešena. Imeli so vse vzvode,samo interesa ne,kakor izgleda. Seveda,na račun česa bi si potem nabirali politične točke?