Slovenija

Zbrani podpisi za izredno sejo

Ljubljana, 31. 01. 2006 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanski skupini LDS in SD sta zbrali potrebne podpise za sklic izredne seje DZ o napotitvi vojakov v Irak.

Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop
Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop FOTO: POP TV

Poslanski skupini sta zbrali potrebnih 23 podpisov poslancev za sklic izredne seje državnega zbora o vladni odločitvi o napotitvi štirih vojaških inštruktorjev v Irak. France Cukjati se na zahtevo LDS in SD še ni odzval. Kot so v kabinetu predsednika DZ, Cukjati zahteve še ni videl. Po zakonu mora predsednik državnega zbora od prejema zahteve izredno sejo sklicati najkasneje v 15-ih dneh.

Poslanski skupini LDS in SD od vlade pričakujeta, da bo na izredni seji DZ seznanila s pregledom vseh dogodkov, odločitev in sklepov, ki jih je sedanja vlada sprejela znotraj organov NATO od decembra 2004, in na podlagi katerih se je odločila za sodelovanje štirih inštruktorjev SV v misiji usposabljanja iraških varnostnih sil v Iraku.

LDS in SD od vlade pričakujeta tudi seznanitev z morebitnimi posrednimi in neposrednimi koristmi, ki naj bi jih Slovenija imela od napotitve pripadnikov Slovenske vojske v Irak, ter z ostalimi pomembnimi dejstvi.

LDS je v zvezi s to temo že predlagala razširitev dnevnega reda trenutne redne seje DZ, vendar predsedujoči na ponedeljkovi seji DZ Vasja Klavora (DeSUS) predloga LDS ni želel dati na glasovanje, ker je ocenil, da zahteva LDS ne izpolnjuje vseh poslovniških določil.

LDS in SD predlagata, naj DZ na izredni seji med drugim sprejme sklep, s katerim bi vlado pozval, naj prekliče odločitev o napotitvi štirih inštruktorjev SV v Irak, saj na podlagi sklepa vlade z 18. novembra 2004, resolucije VS ZN 1564 in odločitve Severnoatlantskega sveta iz 8. aprila 2005 Slovenija v ničemer ni bila zavezana k pošiljanju SV v Irak. Kot članica ZN ter tudi kot članica NATO lahko namreč sama izbere obliko izvajanja usposabljanja iraških varnostnih sil.

Stranki med drugim predlagata tudi sprejetje sklepa, s katerim bi DZ vlado pozval, da v prihodnje ob odločanju o sodelovanju pripadnikov SV v operacijah kriznega upravljanja obvezno skliče svet za nacionalno varnost ter o tem predčasno obvesti DZ in omogoči javno razpravo. V skladu s tem sklepom naj bi DZ vladi še predlagal, da glede na normativni delovni program vlade za leto 2006, v katerem je predvidena tudi sprememba zakona o obrambi, razmisli o morebitni spremembi zakona v smeri, da bi o takšnih odločitvah obvezno razpravljal ali pa tudi soodločal DZ.

Devet članic NATO v Iraku nima vojakov

Skupina poslancev in poslank LDS in SD v obrazložitvi sklica izredne seje poudarja, da se je Slovenija kot članica NATO že izkazala kot verodostojen partner pri reševanju iraške krize, zato odločitev o napotitvi vojakov v Irak ni ne potrebna ne primerna. Slovenija se nikoli ni strinjala z vojaškim posegom v Iraku in tudi nikoli ni aktivno sodelovala z ameriško-britanski koaliciji, ki je napadla Irak, s sedanjo odločitvijo vlade pa daje povsem nov signal o svoji mednarodni vlogi, še navajajo v LDS in SD ter poudarjajo, da devet članic NATO nima svoje vojske v Iraku in niti ne namerava sodelovati pri urjenju iraških varnostnih sil v Iraku.

S tem, ko se je vlada odločila za drugačno varnostno politiko, se mora zavedati, da gre za odločitev, ki bo nedvomno pomembno vplivala na nacionalno varnost oziroma stopnjo ogroženosti Slovenije, še meni skupina poslancev SD in LDS.

Vlada ne bo spremenila odločitve

Kot je v ponedeljek v zvezi z napovedjo LDS o morebitni zahtevi za izredno sejo o tej temi dejal predsednik vlade Janez Janša, je v DZ o vladni odločitvi o napotitvi vojaških inštruktorjev v Irak že potekala dolga razprava v odboru za zunanjo politiko, še ena razprava pa bi prinesla samo ponavljanje že znanih argumentov obeh strani.

V izjavi novinarjem med ponedeljkovo sejo DZ je Janša ponovil, da je nasprotovanje omenjeni vladni odločitvi legitimno in da ima opozicija ustavno pravico zahtevati izredno sejo DZ, vendar pa želi vlada voditi verodostojno zunanjo politiko, zato odločitve o napotitvi vojakov v Irak ne bo spreminjala. Četverica v Bagdad odpotuje čez 23 dni.

SORODNI ČLANKI