Gospodarstvo

VIDEO: 'Država mora biti vzor drugim'

Rogaška Slatina/Ljubljana, 21. 05. 2010 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji delavci Steklarske nove so se pred vlado zbrali, saj jim država kot lastnica ni poplačala prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje v višini 2,5 milijona evrov, po lanski uvedbi stečaja pa so ostali tudi brez odpravnin.

Nekdanji zaposleni Steklarske nove so v zadnjih dveh tednih izpolnjevali obrazce za oprostitev plačila sodnih taks, saj nameravajo vložiti skupinsko tožbo zoper državo.
Nekdanji zaposleni Steklarske nove so v zadnjih dveh tednih izpolnjevali obrazce za oprostitev plačila sodnih taks, saj nameravajo vložiti skupinsko tožbo zoper državo. FOTO: K.H.
Ker se je pred vladno stavbo odvijal izredno zanimiv pogovor med državnim sekretarjem Pavlico in razočaranimi nekdanjimi delavci Steklarske nove, smo objavili celoten posnetek pogovora.

Sedem nekdanjih delavcev Steklarske nove se je danes ob prvi obletnici uvedbe stečaja nad družbo zbralo pred poslopjem vlade v Ljubljani. Opozorili so, da se v letu dni problematika neplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje še vedno ni uredila, zato spremembo zakona na tem področju pričakujejo čim prej.

Kot je izpostavil predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar, do danes nekdanji delavci Steklarske nove še vedno niso dobili poplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ravno tako se še vedno ni spremenil zakon o plačilu prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. "Do danes se ni zgodilo praktično nič, niti za tiste, ki že izpolnjujejo pogoje, da bi šli v pokoj, za tiste, ki so imeli beneficirano dobo," je poudaril Lombar, ki je pred vladnim poslopjem pričakal skupino nekdanjih zaposlenih v Steklarski novi. Poudaril je, da mora biti država vzor drugim. Če država ne poravna svojih obveznosti, kako naj bi jo drugi delodajalci, dodaja.

Dodal je še, da se v tem trenutku ne rešuje problem Steklarske nove, ampak bi s spremembo zakona – ta se pripravlja – rešili problem 150.000 zaposlenim, ki nimajo plačanih prispevkov. Problematika se mora po Lombarjevem mnenju rešiti v najkrajšem možnem času. "Leto dni ste seznanjeni s problemom, naredili pa niste nič," je državnemu sekretarju v premierjevem kabinetu Milošu Pavlici, ki je ravno prišel pred vlado, zabrusil predstavnik delavcev Stjepan Miklaužič.

Pavlica pa je pojasnil, da se s spremembo zakona ukvarja vrsta strokovnjakov, pri spremembi pa gre za to, da bi neplačane prispevke priznali kot plačane. Vendar so zelo deljena pravna mnenja, kaj to sicer pomeni za sistem socialnega zavarovanja v državi, je navedel.

Še vedno po njegovih besedah velja obljuba, da nihče v trenutku, ko se bo upokojeval zaradi neplačanih prispevkov ne bi smel biti prizadet. To se tudi doslej še ni zgodilo, je dejal in dodal, da to zagotavljajo tudi na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Predstavnik delavcev Božidar Hrup je poudaril, da ne drži, da noben delavec Steklarske nove še ni bil zaradi neplačevanja prispevkov prizadet. "Tisti, ki so imeli beneficirano dobo, bi bili že v pokoju, pa ne morejo biti," je izpostavil.

Pavlica pa je pojasnil, da tako Zpiz kot ministrstvo zagotavljata, da v prihodnjih dveh letih nihče ne bo izpolnil pogojev za upokojitev. Miklaužič je to zanikal, saj da so na ministrstvo poslali papirje z imeni ljudi, ki pogoje izpolnjujejo.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

Lombar je dodal, da ni pogojev, ker ni plačanih prispevkov. Pet ali šest ljudi ima beneficirano dobo, če bi bili prispevki plačani, bi se lahko upokojili. Dokumente so izročili generalnemu direktorju direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Petru Pogačarju in predstavnici Zpiza pred tremi meseci, takrat pa so jim tudi obljubili, da se sestanejo v roku 14 dni in problem rešijo, je še pojasnil.

Nekdanji zaposleni bodo po Hrupovih besedah kmalu vložili skupinsko tožbo zoper državo. Kot je poudaril, za stečaj družbe niso odgovorni delavci, ampak "nesposobno" vodstvo, ki pa ga je "postavila" država.

Zakaj so šli pred vlado?

Za protest so se nekdanji delavci Steklarske nove odločili, ker jim država kot lastnica ni poplačala prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje v višini 2,5 milijona evrov, po lanski uvedbi stečaja pa so ostali tudi brez odpravnin. Sicer pa so nekdanji zaposleni Steklarske nove v zadnjih dveh tednih izpolnjevali obrazce za oprostitev plačila sodnih taks, saj nameravajo vložiti skupinsko tožbo zoper državo.

Stečajni upravitelj Steklarske nove Štefan Rola pa pripravlja dokumentacijo za vložitev tožbe za odškodninsko odgovornost nekdanje uprave in nadzornega sveta podjetja.

Na problematiko, povezano s Steklarsko novo, se je odzval predsednik vlade Borut Pahor. Kot je dejal, se je vlada z njo ukvarjala ves čas in tisto, kar je lahko storila in je bilo v njeni pristojnosti, je tudi storila.

"Nismo ravnodušni do tega problema in ga rešujemo," je zagotovil. Po njegovem opozorilu je bila spremenjena tudi regulativa. "Do zdaj je bilo neplačevanje nacionalni šport, zdaj pa ni več," je še izpostavil Pahor in dodal, da "kdor ne bo spoštoval pravil, bo sankcioniran".

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravakritika
22. 05. 2010 20.44
...eden od profiterjev Stane Valant se pa enmalo skriva..... Ta je imel prste vmes pri vseh teh svinjarijah, sedaj se pa misli kar lepo izmuzniti....
Nandy
22. 05. 2010 19.27
Slovenska država je reklama za javno Hišo...z Slabimi K.......in svinjskimi navadami vse skupaj en velik kup pervertnosti.
guna
21. 05. 2010 21.45
Država- kdorkoli že to je- nas je v kratkem času naučila : nepoštenja diskriminacije goljufije neodgovornos... da ne naštevam....same dobre lastnosti Kaj potem pričakuje od državljanov?
Peter Kralj 1
21. 05. 2010 21.42
Delavci, zgledujte se po mladih ...
anjerd
21. 05. 2010 20.18
Največ bi prišparali, če poslancem za njihovo nedelo ne bi plačevali nič, mogoče kakšno jajce ali kocko.
Tilen Drek
21. 05. 2010 17.12
....ni več besed za kar se dogaja v tako imenovani državi....
Izbrisani2
21. 05. 2010 15.12
Samo tega ne prosim, da bo ta država vzor!
pikador
21. 05. 2010 14.47
joj, kakšno vladno sprenevedanje - groza !! i
Nauders
21. 05. 2010 14.29
Slovenija ne more zdržati tak sistem preveč birokracije in javne uprave in slovenska vosjka...
Nandy
21. 05. 2010 14.19
Vi ste Hlapci posebne penzije so za tiste, ki niso ničesar prispevali v Pokojninski sklad.
Audy
21. 05. 2010 14.08
Iz četvorke pred parlament, samo da vas vidjo dijake, bodo takoj vse delavce poplačal!
zulj001
21. 05. 2010 13.52
Delavci v gospodarstvu ostajajo brez plačanih prispevkov in brez plač,istočasno pa ti kekci vladajoče koalicije prodajajo meglo o delitvi dobička med delavci....
informacija
21. 05. 2010 13.18
svulo,kaj ima sedaj mladina,torej tisti študenti in dijaki iz sredinega protesta z delavskim narodom!!!! Vlada in politiki pa so tako za bruhati!!!! Saj večina mladine z svojimi huliganskimi forami tudi!!!!
krivulja
21. 05. 2010 13.12
Neverjetno kako pomaga en pameten človek(ženska),ki je včeraj na Odmevih lepo skresala vsej Sloveniji resnico v obraz. Sedaj študentje niso več huligani? Dajte začnite misliti s svojimi možgani!!
suntrace1
21. 05. 2010 11.51
2.500.000 Steklarska Nova / 25.000 razbite šipe parlamenta = 100x še lahko razbijemo fasado! Ves ta dwenar se krade iz naših žepov, nihče od svetih krav pa ne odgovarjha za take MEGA svinjarije !!!
chiri
21. 05. 2010 11.30
janez0606 21.05.2010, 10:39 Poizkušaj tudi izračunat za tistega ki se je upokojil v starosti 50 let in teh ni malo, pokojnino pa prejema tja do 90 leta. Kdo pa tu kaj prispeva? Primankljaj je kar velik.
kolcamož
21. 05. 2010 11.14
mal pozn je , podpret bi morali študente, vaše otroke in zadnič bi se jim morali vsi ki smo nezadovoljni spontano priključiti in bi se moralo nekaj premaknit, tudi študentje so po tihem upali,da bi se to zgodilo, izpostastavili so se tudi za nas, dobesedno smo jih izdali in pustili na cedilu, naslednjič se ne sme to zgodit,ta stari smo preveč cagavi in preplašeni......na to igra država....
bron
21. 05. 2010 11.07
SKRAJNO RES NESRAMNO OD VLADE , KO JE VČERAJ BILO NA ODMEVIH. PAHOR SE BOLJ SPOSOBEN OČISTITI KOPAČKE KOD PA DA SE BI POGLOBIL V NAŠE GOSPODARSTVO IN PROBLEMATIKO BRESPOSELNIH IN OPEHARJENIH DELAVCEV. ŠTUDENTJE RES NIMAJO NOBENE PERSPEKTIVE DELAVCI NA CESTI TI BUŠMANI PA ZAPRAVLJAJO DENAR ZRAVEN ŠE PA ŠE ZADOLŽUJEJO V NEDOGLED KAJ RABIMO TAKO VLADAVINO NESPOSOBNO SAMI SEBI FILAJO ŽEPE DO NEOMOGLOSTI.SAJ ŠTUDENTI IMAJO VOLJO , DA SE KAJ SPREMENI SAJ NEKATERI NESPOSOBNI SEDIJO V PARLAMENTU ŽE OD MALIH NOG.DOL Z NESPOSOBNO VLADO PRI SEBI NAJ ZAČNEJO ŠPARAT.
janez0606
21. 05. 2010 10.39
DARGI LJUDJE SE JE ŽE KDO KDAJ SPRAVIL RAČUNAT KOLIKO PRISPEVAMO V DR: BLAGAJNO v 40 letih deloven dobve: 40x 12x (1200EURx 0,38)=218880 EUR, če poenostavimo bi morali potem 10 let prejemati pokojnino 1800 EUR ali 20 let po 900 EUR:)DALEČ OD DEJANSKEGA STANJA, hočem samo pokazati kako nas država krade.
yapi
21. 05. 2010 10.34
to je samo še en dokazan primer potuhnjenosti direktorjev in pa lastnika. ma briga jih za delovce. za to ne bo nben odgovarjal, pač napaka. vse bo pa dobil stečajni upravitelj. kolkrat sm že napisu da je slovenija oaza za gospodarski kriminal in nbenmu ni nč.