Slovenija

'Slovenija in Hrvaška lahko rešita težave'

Metlika, 21. 05. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, ki sta se srečala v Metliki, sta prepričana, da sta državi sposobni reševati vsa dvostranska vprašanja.

Gordan Jandroković je glede bližnjega slovenskega referenduma o arbitražnem sporazumu dejal, da na Hrvaškem spremljajo dogodke v Sloveniji. Po hrvaški ratifikaciji sporazuma pa upajo, da bo ta dobil tudi podporo slovenskih državljanov, s čimer bodo lahko pristopili k arbitražnemu sodišču in končno po dvajsetih letih rešili to odprto vprašanje. "Sporazum je dober, koristil pa bo obema državama," meni.

Žbogar o sporazumu in referendumu ni govoril. Spomnil je, da sta se s hrvaškim kolegom na različnih mestih veliko srečevala, tokrat pa gre za njegov prvi bilateralni obisk na Hrvaškem.

Jandroković pravi, da na Hrvaškem spremljajo dogodke v Sloveniji.
Jandroković pravi, da na Hrvaškem spremljajo dogodke v Sloveniji. FOTO: MVPEI

Odprtje prehodne točke med državama

Ministra sta v Metliki obiskala sedež podjetja Kolpa, kjer sta izrazila zadovoljstvo s slovensko-hrvaškim dogovorom o odprtju prehodne točke Brezovica na meji med državama, ki je bila od leta 2006 zaprta za tovorni promet. Po tem dogovoru je Kolpa odstopila od napovedi, da bo 1. junija zaprla tovarno Kolpa Poliri v hrvaških Radatovićih zaradi prevelikih prevoznih stroškov. Tovornjaki so namreč morali blago med tovarnama v Metliki in Radatovičih prevažati preko drugega mejnega prehoda, kar je pot podaljšalo na 93 kilometrov, zdaj pa so jo skrajšali na 12 kilometrov.

Nato sta Žbogar in Jandroković obiskala podjetje Kolpa Poliri. Po obisku podjetja je naš zunanji minister poudaril, da sta državi z dogovorom o odpiranju prehodne točke v Brezovici za tovorni promet naredili veliko in pokazali, da spore lahko tudi uredita ter da politika ne le zapleta odnose med Slovenijo in Hrvaško, temveč rešuje vsakdanje probleme ljudi in gospodarstva. "Gre za majhen korak za slovensko-hrvaške odnose, a zelo velik za obmejno prebivalstvo", je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dodal vodja slovenske diplomacije.

Za Žbogarja je dogovor še ena potrditev, da je arbitražni sporazum, ki sta ga premierja Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor lani podpisala v Stockholmu, resnično odprl nova vrata v odnosih med državama.
Hrvaški zunanji minister pa je dejal, da sta Hrvaška in Slovenija z omenjenim dogovorom storili zelo veliko za delavce in celotno kakovost življenja ter uresničili temeljno funkcijo politike – skrb za življenjski standard, delovna mesta in kakovost življenja prebivalstva. Jandroković je še pojasnil, da zdaj v Radatovićih ohranili 60 delovnih mest. Dodal je, da bo prihodnji korak odprtje prehodne točke tudi za prebivalce. Žbogar pa je povedal, da prehodno točko v Brezovici lahko že zdaj uporabljajo delavci v omenjenih tovarnah in lastniki nepremičnin in zemljišč z obeh strani meje.

Ministra sta se nazadnje sestala marca v Cordobi.
Ministra sta se nazadnje sestala marca v Cordobi. FOTO: MVPEI

Zunanja ministra sta pogovore nadaljevala ob delovnem kosilu v Karlovcu. Po Žbogarjevih napovedih naj bi pregledala odprte zadeve in delovanje mešane skupine. Dotaknila naj bi se tudi razmer na Balkanu, za katere Žbogar sodi, da so se po podpisu sporazuma med Slovenijo in Hrvaško zadeve začele premikati tudi v širši regiji.

"Slovenija in Hrvaška sta dokazali, da lahko rešita probleme, s tem pa sta ostalim državam pokazali, da je mogoče reševati tudi težka vprašanja," je dejal Žbogar in dodal, da bo v duhu novega optimizma potekala tudi bližajoča se sarajevska konferenca o Zahodnem Balkanu, na kateri se bodo pod pokroviteljstvom španskega predsedstva EU 2. junija zbrali zunanji ministri iz regije. Jandroković je izrazil pričakovanje, da bodo v Sarajevu izražena jasna sporočila, ki bodo usmerjena k nadaljnji evropski perspektivi držav tega območja.

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FARM14931
02. 06. 2010 22.09
Slovenci bi se morali uprašati, koliko hrvatov je pri nas onvalidsko upokojenih, znajo stokati in jokati, da so se hitro upokojili ali pa so na našem spizu kot invalidi. Sem iz manjšega mesteca, kjer se vsi poznamo in tudi se sprašujemo, kako je to mogoče.. Seveda v osnovi moraš imeti tudi zdravnika z juga in vse urediš..Naši sosedi pa za delo v službah niso. le redki... Blagajno pa praznijo našim upokojencem in vsem nam saj so že po desetih,- petnajstih, dvajseti upokojeni. Ne razumem, kako jih nihče ne pokliče na ponovne preglede. To je tako ugnan narod, da je v stanju podkupit in podplačat vse živo, samo, da pride do ustreznih papirjev. Tu živijo in le redki govorijo slovensko tudi potrudijo se ne jih pač moramo razumeti... Glede meje tudi tam bo tako kot na invalidskih komisijah. Pač povsod zmagajo. Kdor zna pa zna..i
mamica55***
22. 05. 2010 11.47
hozo si lab provokator, pejd rajš u lipo vašo, nam Slovencem pa prizanesi s svoimi neumnostmi ! ! !
mali-kekec
21. 05. 2010 22.11
vinadap 21.05.2010, 14:14 1 hozo - verjel ali ne,jaz sem plačan zato,da tukaj sedim in tipkam. Mimogrede,poglej kaj pisariš. ja seveda tebe so najeli kot strokovnjaka da komentiraš na 24ur in lobiraš za slovensko nacifašistično idejo! Samo mi ni jasno kdo je toliko nor da te plača! ehhehe smešen si!
hozo
21. 05. 2010 20.52
kaj mislite da smo Hrvati na glavo pali ,da vam bomo dali zemljo na lepe oči.....to kaj je vaše se bo vidlo na sodišču,tu pa lahko pišete pravljice...
Machiavelli2
21. 05. 2010 18.25
Če je kar naenkrat vse tako enostavno, potem arbitraže ne potrebujemo. PROTI!!!
tapravslovenc
21. 05. 2010 18.14
PA KAJ POTEM POTREBUJEMO ARBITRAŽO, ČE LAHKO MINISTRA REŠITA VSE TEŽAVE
vinadap
21. 05. 2010 18.03
lufthansi - hahahahaha,hvala za podporo.
mamica55***
21. 05. 2010 17.55
žbogar, KAJ PA PLOVANIJA ? ? ? kaj pa umik hrvatov iz okupirane SLOVENSKE ZEMLJE IN MORJA ? ? ? KDAJ BOŠ NAREDIL KAJ KORISTNEGA ZA SLOVENIJO ? ? ?
SLOHaider
21. 05. 2010 17.42
PAHOR BI MOGEL VDARIT PO MIZI IN RECT , NE GRESTE TAK DOLGO V EVROPO DOKLER NE DOBIMO NASO ISTRO NAZAJ , KAR JE TUDI NASE OZEMLJE , CE SE KDO NI SLUCAJNO VEDEL , ZATO BOM PROTI ARBITRAZI , KER MOGOCE V PRIHODNJEM BO KDO BOLJ MOZAT KOT PA TA PAHOR
SLOHaider
21. 05. 2010 17.37
KAJ PA MI GRE NA ZIVCE PRI TEH HRVATIH , DA SMO MI ODLOCILNI CE GRE HRVASKA V EVROPO ALI NE , DEJSTVA SE TAKO IN TAKO VE , PA SE ZNANO JE KDO NJIH TUDI BLOKIRA ,TO JE ENA HRVASKIH FINT , DA SI PRIDOBIJO DVE MUHI NA EN MAH, SAMO TALE PAHOR PA JE TAK IN TAK NAIVNEZ , V TEH NITI DVEH LETIH NAS JE PAHOR SPRAVIL NA KOLENA V VSEH POGLEDIH
Tonček Balonček
21. 05. 2010 17.29
Te težave lahko reši samo Janez Ivan Janša, vse ostalo je popolnoma brez zveze, celo izdaja, kolaboracija in preostanki bolševizma, ki jim je podlegel celo papeč Ratzinger, kar je sramota za Vatikan! Vedno so nas podpirali, med prvimi je Sv. sedež amostojno Slovenijo priznal, skoraj takoj za Islandijo, zdaj pa nas je očitno Bog zapustil! Kaj resnično preveč grešimo in naz zdaj skuša? Ne na delu sam Satan?
Kofetar 1
21. 05. 2010 17.16
KDO BRIŠE Z EDIKSOM PRISPEVKE
vetlan
21. 05. 2010 16.01
Hrvati, ki to berejo in spremljajo dogodki v Sloveniji. Poglejte Grčijo, Portugasko itd. Če se je celo Slovencem zdaj odtrgalo, malo premislite glede vstopa v EU. Pamet v glavo.
saintjozef
21. 05. 2010 15.45
@zadranin No vidiš, da tudi brisanje komentarjev včasih prav pride. Kaj si po narodnosti, me ne zanima, upam, da si samo slabe volje in vseeno človek.
nootilis
21. 05. 2010 15.38
saintjozef21.05.2010, 15:35 a misliš sploh da me briga, če ti dvomiš če sem hrvat al pa ne
mutavi
21. 05. 2010 15.36
saintjozef, tudi jaz nisem vajen takšne retorike iz strani hr.
saintjozef
21. 05. 2010 15.35
@ mutavi dvomim, da sta Hrvata...., sploh zadranin
saintjozef
21. 05. 2010 15.34
@HOZO, ZADRANIN PRAVI OBRAZ STA POKAZALA. Ne pljuvajta po Hrvaški, JAZ jo bolj spoštujem kot vidva. NIMA HRVAŠKA TAKEGA SVINJSKEGA OBRAZA, KOT GA VIDVA KAŽETA !
mutavi
21. 05. 2010 15.32
zadranin, "tvoj" narod je tudi "moj" vendar si ne bom dovolil sprovocirati se in pasti na "podn nivo". Bodi to kar si, bodi kulturen hrvat, tako kot je večina. Govorim seveda o Hrvatih in ne primitivni diaspori, kateri kvarijo sliko Hr!
nootilis
21. 05. 2010 15.30
mutavi sej so mi vsi v redu razen tega fosila ki sm čaka da popluva moj narod, pa tudi brez argumentov če je treba