Slovenija

Zavrnitev revizije

Ljubljana/Ravne na Koroškem, 27. 07. 2006 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrambno ministrstvo je zavrnilo zahtevo Sistemske tehnike po reviziji postopka izbire dobavitelja oklepnikov.

Ministrstvo za obrambo (MORS) je Sistemsko tehniko, ki je vložila zahtevek za revizijo postopka izbire dobavitelja oklepnikov za Slovensko vojsko, obvestilo, da revizija postopka ni možna. Ministrstvo je zavrnilo tudi zahtevo Sistemske tehnike za vpogled v razpisno dokumentacijo Rotisa, ki je bil kot zastopnik finske Patrie izbran za dobavitelja. V Sistemski tehniki so zavrnitev zahteve za revizijo pričakovali, presenetila pa jih je zavrnitev vpogleda v dokumentacijo. Ob tem pa je zahtevo Sistemske tehnike po zaustavitvi postopka nakupa vojaških oklepnikov zavrnilo tudi Okrožno sodišče v Ljubljani.

Pogajanja o nakupu oklepnikov finskega proizvajalca Patria med strokovno komisijo obrambnega ministrstva in podjetjem Rotis se nadaljujejo. Predvidoma naj bi se končala do oktobra.
Pogajanja o nakupu oklepnikov finskega proizvajalca Patria med strokovno komisijo obrambnega ministrstva in podjetjem Rotis se nadaljujejo. Predvidoma naj bi se končala do oktobra. FOTO: POP TV

Direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik je pojasnil, da je bila zavrnitev zahtevka za revizijo pričakovana, saj je to pravno mogoče. "Toda, če je nekdo prepričan, da ima pri sebi vse čisto, bi se zagotovi strinjal, da se naredi revizija. Temu pa ni tako," je poudaril Studenčnik.

Da je bila najugodnejši ponudnik, želi Sistemska tehnika dokazati tudi s tožbo zoper državo in podjetje Rotis, ki jo je konec junija vložila na ljubljanskem okrožnem sodišču. S tožbo zahteva, da država pogodbo o dobavi oklepnikov sklene z njimi. Sistemska tehnika tudi predlaga izdajo začasne odredbe, na podlagi katere bi se vsi postopki ustavili, je še pojasnil Studenčnik, ki ne ve, kako daleč so postopki na sodišču.

Dokumentacija vsebuje poslovne skrivnosti

MORS je ravensko družbo o zavrnitvi obvestilo v petek, Sistemska tehnika pa je bila z njo seznanjena v torek, revizija postopka v primeru naročila zaupne narave ni mogoča, kar je bilo znano že od samega začetka, zato gre samo za uraden odgovor. Zahtevo za vpogled v dokumentacijo pa so zavrnili, ker ta vsebuje poslovne skrivnosti.

Sistemska tehnika je zahtevek za revizijo postopka izbire dobavitelja oklepnih vozil na ministrstvo za obrambo vložila 12. julija. Z revizijo je želela dokazati, da je bila njihova ponudba boljša od ponudbe izbranega Rotisa, ki zastopa finsko Patrio. Hkrati so v ravenski družbi opozorili na več kršitev v postopku izbire. Da je bila najugodnejši ponudnik, želi Sistemska tehnika dokazati tudi s tožbo zoper državo in podjetje Rotis, ki jo je konec junija vložila na ljubljanskem okrožnem sodišču. S tožbo zahteva, da država pogodbo o dobavi oklepnikov sklene z njimi. Sistemska tehnika tudi predlaga izdajo začasne odredbe, na podlagi katere bi se vsi postopki ustavili, je še pojasnil Studenčnik, ki ne ve, kako daleč so postopki na sodišču.

Zavrnitev pričakovali

Direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik je pojasnil, da je bila zavrnitev zahtevka za revizijo pričakovana. Presenetila pa jih je zavrnitev zahtevka za vpogled v dokumentacijo Rotisa. "Ta zavrnitev je zelo nerodna, saj je institut vpogleda možen, ko gre za javna sredstva. Ministrstvo pa se izgovarja na poslovno skrivnost, kar je skregano z vso logiko. Pri tem uporabljajo oznako interno, kar je najnižja stopnja pri tajnih dokumentih," je zatrdil prvi mož ravenske družbe in dodal, da "tu ne gre za vpogled celotne javnosti v dokumentacijo in celoten postopek, temveč konkurenčnega podjetja".

Ti argumenti ministrstva za obrambo po Studenčnikovem prepričanju nikakor ne vzdržijo, "nekdo pa se strašno boji, da bi mi vpogledali v dokumentacijo". "Verjetno je marsikaj narobe. Z našim odvetnikom se bomo pogovorili o tem, kako in kaj je s to zavrnitvijo, ki je prav smešna," je povedal Studenčnik.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.