Slovenija

Zavašnik piše iz pripora

Ljubljana, 25. 01. 2006 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastnik lokala Lipa se je napisal pismo, v katerem razgrinja svoj pogled na tragedijo konec decembra lani.

Robert T. Zavašnik: ' V kolikor bi bilo možno odkriti resnico, bi želel pri tem sodelovati in pomagati.'
Robert T. Zavašnik: ' V kolikor bi bilo možno odkriti resnico, bi želel pri tem sodelovati in pomagati.' FOTO: E plus

Potem, ko je včeraj okrožno sodišče v Ljubljani priprtemu Robertu Tomažu Zavašniku podaljšalo pripor za nadaljnja dva meseca, se je lastnik lokala Lipa v javnosti oglasil s svojim pismom.

Zavašnik navaja, da je v priporu po krivici. "Sam nikogar ne obsojam, niti ne kličem na odgovornost, kljub temu pa iz vsega srca povem, da nisem kriv tega, kar so me obdolžili in kar se je zgodilo."

Lastnik lokala Lipa je zaskrbljen, ker so na prostosti tisti, ki so po njegovem mnenju povzročili tragedijo. "To tragedijo bi lahko preprečila policija, če bi pravočasno posredovala. Policija je bila obveščena o dogajanju na parkirišču nekaj minut po 21. uri, na sam kraj je prišla šele po reševalcih."

"Sam sem najbolj zainteresiran, da se odkrijejo tisti krivci, ki so povzročili, da med nami ni več Katarine, Natalije in Anje. To je strašna tragedija, ko so ljudje brez kakršnega razloga pohodili drug drugega." Po njegovem mnenju bi bila dolžnost policije, da bi nasilneže popisala in ugotovila njihovo identiteto ter zoper njih ukrepala.

Zavašnik trdi, da je lokal Lipa "varno obratoval, ker gre za novogradnjo", ki je bila zgrajena "v skladu s predpisi, z veljavnim lokacijskim dovoljenjem, gradbenim in uporabnim dovoljenjem".

Ves čas obratovanja naj bi imel težave "z zavistjo posameznikov in njihovo nevoščljivostjo", ti posamezniki pa naj bi vplivali na inšpekcijske službe, lokalno skupnost, državne organe, policijo. Zavašnik zagotavlja, da sam ni imel "nobenega vpliva na delo državnih organov, zlasti ne na delo upravne enota Šiška".

"V kolikor sem naredil karkoli narobe, bom za to odgovarjal. Vendar pa ne morem biti kriv za to, kar nisem storil in biti po krivem obsojen in v priporu."

Zavašnik svoje pismo končuje s svetopisemskimi primerjavami, češ da je bil "tudi Kristus obsojen od ljudi" in da si "sedaj veliko posameznikov umiva roke z vinom kot Poncij Pilat". Pismo, ki ga objavljamo v celoti, je javnosti posredoval njegov odvetnik Milan Vajda.