Slovenija
Oglas

Zavarovalnica, ki skrbi za življenje v ravnovesju

Ljubljana, 07. 10. 2024 00.15 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na slovenskem zavarovalniškem trgu se je pojavila nova zavarovalnica s polnim imenom AVRIO zavarovalnica obrtnikov in podjetnikov d. d. AVRIO zavarovalnica d. d. je življenjska zavarovalnica, ponuja pa naložbeno in rentno zavarovanje.

AVRIO zavarovalnica
AVRIO zavarovalnica FOTO: Arhiv ponudnika

Čeprav se zdi, da gre za novo ime na trgu, ima AVRIO zavarovalnica pravzaprav zelo bogato zgodovino. Njen ustanovitelj je Sklad obrtnikov in podjetnikov (SOP), ki deluje že od leta 1956. Takrat so bili namreč obrtniki izključeni iz tedanjega javnega socialnega sistema, zato so se odločili stvari vzeti v svoje roke. Z odzivanjem na spremembe so upravljali SOP, ki obstaja še danes in izplačuje preko 8 mio EUR pokojnin letno in pobere za 7 mio EUR letne premije.

Za nadaljnji razvoj poslovanja je SOP leta 2020 ustanovil AVRIO zavarovalnico d. d., nanjo pa je prenesel tudi že del svojih zavarovanj. Poleg tega je začel razvijati tudi nove produkte, s pomočjo katerih svojim zavarovancem pomaga zavarovati tveganja dolgoživosti, smrti ali invalidnosti in istočasno omogoča investiranje na finančnih trgih. To omogočata produkta rentno zavarovanje (RZ) in naložbeno zavarovanje (NZ). Čeprav sta obe zavarovanji dolgoročni, pa ju lahko zavarovanec v primeru, da nujno potrebuje denar, kadarkoli prekine in tako dobi izplačilo sredstev s svojega računa.

AVRIO zavarovalnica
AVRIO zavarovalnica FOTO: Arhiv ponudnika

Rentno zavarovanje (RZ)

Pri rentnem zavarovanju je poudarek na zavarovanju tveganj dolgoživosti, smrti in invalidnosti. Ko zavarovanec doseže starostni pogoj, s tem zavarovanjem pridobi dosmrtno rento. Tako ima zagotovljen dodaten vir prihodkov do svoje smrti, s pomočjo katerega si izboljša pogoje življenja v obdobju, ko ni več delovno aktiven. 

In ker je življenje včasih res nepredvidljivo, je z rentnim zavarovanjem mogoče zavarovati tudi nesrečne dogodke. Če zavarovanec postane invalid, dobi invalidsko rento, v primeru smrti pa njegovi družinski člani prejemajo družinsko rento. Rente so vnaprej zagotovljene, obenem pa je zavarovanec, če AVRIO zavarovalnica doseže presežni donos, udeležen tudi v delitvi dobička.

AVRIO zavarovalnica
AVRIO zavarovalnica FOTO: Arhiv ponudnika

Življenjsko zavarovanje z naložbenim tveganjem (NZ)

Pri življenjskem zavarovanju z naložbenim tveganjem (NZ) je večji poudarek na investiranju. Naložbena politika je zmerna, izvaja pa se v okviru notranjega sklada Moderato. Investiranje ni vezano na primerjalne indekse, temveč je prepuščeno odločanju upravljavcev finančnih naložb. 

Naložbena politika je prilagojena tako, da bi bilo nihanje vrednosti premoženja čim manjše in da bi bil donos zmeren. 

Tako kot njen predhodnik SOP, ki je dosegal nadpovprečne donose, tudi AVRIO zavarovalnica samostojno aktivno upravlja naložbe. Primerljiv produkt na SOP-u, s primerljivo naložbeno politiko, je v zadnjih 10 letih dosegel povprečni letni donos nad 8 %.

AVRIO zavarovalnica
AVRIO zavarovalnica FOTO: Arhiv ponudnika

Poleg investiranja sredstev pa je zavarovanec zavarovan še za primer smrti. V primeru smrti namreč družinski člani dobijo vnaprej določeno zavarovalno vsoto ali sredstva na osebnem računu. Izplača se višji znesek. 

Zavarovanec je o donosu obveščen preko vrednosti točke premoženja (VEP), ki se mesečno objavlja na spletni strani www.avrio.si in preko vpogleda v svoj osebni račun. Sredstva lahko dobi izplačana v obliki enkratnega izplačila ali pa rente. Poleg obstoječe naložbene politike AVRIO načrtuje tudi razvoj notranjega sklada z bolj dinamično naložbeno politiko. In dobra novica je, da bodo zavarovanci lahko prehajali med obema naložbenima politikama.

AVRIO zavarovalnica
AVRIO zavarovalnica FOTO: Arhiv ponudnika

Vizija AVRIA: Skrbeti za življenje v ravnovesju

V AVRIO zavarovalnici se zavedamo, kako nepredvidljivo in izzivov polno je lahko življenje, zato želimo svojim zavarovancem ponuditi produkte, s katerimi bodo poskrbeli, da bo njihovo življenje vsaj nekoliko bolj v ravnovesju.

Zaveza AVRIA je nadaljevati poslanstvo Sklada obrtnikov in podjetnikov, kar pomeni, da bodo v ospredju še vedno vsi tisti, ki so zaradi oblike svojega dela izpostavljeni večjim finančnim tveganjem, torej obrtniki, samozaposleni, mali podjetniki in drugi.

AVRIO zavarovalnica
AVRIO zavarovalnica FOTO: Arhiv ponudnika

Vsi zavarovanci lahko postanejo tudi člani SOP-a, ki AVRIO zavarovalnico upravlja. Tako se bo še vedno ohranila vzajemnost upravljanja, kar so stranke prepoznale kot veliko prednost. To v praksi pomeni, da v družbi ni delničarjev, zato je njen glavni cilj skrb za zavarovance. Tako je SOP npr. z nadpovprečno uspešnim upravljanjem naložb dosegel finančni presežek ter od leta 2019 šestkrat izplačal dodatek k pokojninam v skupni višini 12,5 milijona evrov.

Pravijo, da so spremembe edina stalnica v življenju. Če želimo uspešno pluti skozi vse, kar nam življenje prinese, moramo ostati prilagodljivi in ves čas iskati ravnovesje. S tako strategijo vzajemnosti in skrbi za stranke AVRIO nadaljuje tudi danes in tako ohranja življenje v ravnovesju ter skrbi tudi za boljši jutri. Ne nazadnje AVRIO v grščini pomeni prav to – jutri.

 

Naročnik oglasne vsebine je AVRIO zavarovalnica.