Slovenija

Nekrepova najbolj zamerita aroganco in neukrepanje

Maribor, 29. 06. 2011 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče je zaslišalo starše Bora Nekrepa, ki je po hudih zdravstvenih zapletih umrl star komaj 12 let. Zdravnici Kaničevi sta očitala aroganten odnos in neukrepanje kljub resnosti otrokovega zdravstvenega stanja.

Starša Bora Nekrepa na zaslišanju
Starša Bora Nekrepa na zaslišanju FOTO: Mia Media
Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 po obravnavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.

Mati Tatjana Nekrep Perc je s solzami v očeh opisala zadnje dni Borovega življenja. Povedala je, da je deček zbolel pred baletnim nastopom, ki je bil zanj zelo pomemben, zato so ga poskušali čim prej pozdraviti, a se je počutil vedno slabše. Ko se je začel vesti odsotno in zmedeno, so ga odpeljali k dežurnemu zdravniku v Slovensko Bistrico, ta pa ga je napotil v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Zdravnici Zlatki Kanič je mati očitala arogantnost in poudarila, da se zdravnica ni hotela pogovarjati z njimi, otroku pa naj sploh ne bi posvečala pozornosti. "Kaničeva je bila pri Boru le dve minuti," je dejala. Zdravnica naj bi s staršema komunicirala le dvakrat, pa še to "zelo na kratko in osorno".

Tudi drugo osebje na oddelku po navedbah staršev ni hotelo ukrepati, čeprav sta sama nenehno opozarjala, da je Borovo stanje zelo resno. "Nihče se ni želel z Borom ukvarjati. Tam smo bili sami in nismo uspeli nikogar dobiti, ki bi Boru pomagal," je dejala mati. Infuzijo naj bi mu dali šele takrat, ko sta jo izsilila starša, in čeprav sta starša po lastnih navedbah že prejšnji večer zahtevala premestitev v UKC Ljubljana, so se mariborski zdravniki za to odločili šele naslednji dan.

Po besedah matere je bil prvi, ki se je bil pripravljen pogovarjati z njimi, zdravnik Robert Pogorevc, ki jo je naslednji dan poklical po telefonu, ji pojasnil otrokovo zdravstveno stanje in ugotovitev, da gre za presnovno bolezen, ter povedal za nameravano premestitev v Ljubljano. V UKC Ljubljana so imeli do Bora in njegove družine po besedah matere Tatjane povsem drugačen odnos in so takoj ob sprejemu pacienta začeli takoj ukrepati.

Hočeta, da bi se spremenil odnos zdravnikov do ljudi

V nasprotju s trditvami Kaničeve sta starša zatrdila, da sta bila ves čas, kolikor so jima dovolili, pri otroku. Obenem sta odločno zanikala trditve, da je bil Bor pred prihodom v bolnišnico bolehen in shiran. "Bil je izjemno pameten, živahen in prijazen fant," je dejala Tatjana in poudarila, da je zdravnikom povedala vse, kar so hoteli vedeti o Borovi predhodni zdravstveni sliki.

V izjavi za medije v odmoru med sojenjem sta starša ponovila, da želita z obsodbo zdravnikov doseči le to, da zdravniki spremenijo svoj odnos do bolnikov in da se takšni dogodki ne bodo več ponavljali. "Ne gre za strokovno znanje. Ne verjamem, da je pri teh zdravnikih tako slabo strokovno znanje, ampak gre za njihov odnos," je prepričana mati.

Obtožnica Kaničevo in Pogorevca, sicer oba specialista pediatrije, bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti po 129. členu kazenskega zakonika, pri čemer jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Da je proces pomemben za preprečitev ponovitve te tragedije, je ocenila tudi odvetnica obtožene zdravnice Nina Zidar Klemenčič. "Najti je treba tiste ljudi, ki so res odgovorni," je poudarila. Kot je dejala, poskuša obramba pokazati, da zdravniki niso bili seznanjeni z vsemi podatki o Borovem zdravju in da ga ni zdravila le Kaničeva, ampak več drugih zdravnikov. "Kaničeva ga je po ugotovljeni visoki stopnji amoniaka zdravila sedem ur, nato ga je prevzel drug zdravnik in nato so ga premestili v Ljubljano, kjer je po osmih dneh umrl," je izpostavila. "V UKC Ljubljana je od drugega merjenja amoniaka do tretjega minilo več kot dvanajst ur," je dodala.

Tudi Pogorevc je v današnji prvi izjavi za medije po petkovem začetku sojenja poudaril, da so v UKC Maribor za Bora "naredili vse, kar je bilo v danih okoliščinah možno".

 

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

m0dridirkac
30. 06. 2011 16.54
>>da so zdravniki za svoje delo tudi visoko plačani ja, če je 10€ na uro zate veliko. Za primerjavo: jaz čistilki na črno plačujem 7€/uro, pa je to zelo nizka tarifa. >>iz malomarnosti nekoga,ali bi ti >>ga kdo ubil,ne bi zahtevala pravico? v konkretnem primeru ni nihče nikogar ubil. Še malomarnost bo zeloooo težko dokazati.
lukaspukase
30. 06. 2011 16.51
Ah,ko berem polovico komentarjev tu v stilu,ah saj je bila samo malomarnost,nič takega,se zgodi ,si tudi lahko svoje mislim.
lukaspukase
30. 06. 2011 16.43
Drži,da vse zdravnike ne moreš vrečti v isti koš. Drži pa tudi ,da so zdravniki za svoje delo tudi visoko plačani,zato malo prijaznosti z njihove strani tudi ne bi škodilo. Dam pa čisto prav Nekrepovima,da iščeta pravico.
lukaspukase
30. 06. 2011 16.40
ncis2229.06.2011, 21:5014 prov tečni so že s tem ratali. A ne more to potiho potekati, ne pa da skoz o tem pišejo in govorijo. Če bi men otrok umrl, prov zagotovo nebi tega vlačila pred kamere.. Sicer pa zdravniki ne morjo rešit vsakogar. Drugi pa ocenjujete zdravnike samo po tem kok pacijentov jim umre, noben pa ne pomisli, kok jih preživi ! Hm,torej,če bi ti otrok umrl,upam,da ne, iz malomarnosti nekoga,ali bi ti ga kdo ubil,ne bi zahtevala pravico? Bi tekla k storilcu,ali storilcem in bi jih objela,pa potreptljala po hrbtu in rekla - zdravo kolega ,kako si???
lukaspukase
30. 06. 2011 16.37
Saj se že na tem portalu in pod tem člankom jasno vidi,da si zdravniki ščitijo drug drugem krijejo hrbet. Vidim,da je kar nekaj sorodnikov in prijateljev od omenjenih zdravnikov tu gor.
simoncahotiza
30. 06. 2011 10.42
Mislim haloo kdaj bo konec tega vlačenja po zobeh.A res tale Bor nikoli ne bo mogle počivat v miru?Saj več nevem zakaj se sploh staršem v resnici gre ali res za pravico ali za denar?Vem težko je pretežko,če izgubiš otroka moj je bil tudi na nitki so mi povedali naj se pripravim,da nebo preživel in to ravno v Mb.Poznam Kaničevo je bila poleg na intenzivni tak je še in še otrok ne samo eden a zdravnikov je vedno premalo to je pa tudi dejstvo.Vsak se zmoti to je res mislim pa,da tudi njej ni vseeno,ko nekdo umre...Ampak zakaj pa so starši prikrivali resnico glede diete,ki je zdaj prišla na plano?Če bi povedali po resnici kot je bilo bi se mogoče zdravnica drugače obrnila naredila druge preiskave,ko pa se nekaj taji pa ne more vedet in videt v njegovo telo kar tak kaj se dogaja.Ne obsojam nikogar ampav v vednost drugim,da treba zdravniku povedat po resnici kaj te vpraša lahko marsikaterega reši. Bor pa naj počiva v miru ampak zgleda še dolgo ne bo.
tux187
30. 06. 2011 09.36
1P2L@ tocno to. Domnevam, da Nimajo ciste vesti zaradi necesa, zdaj pa hocejo krivdo naprtiti tistim, ki so ga zadnji zdravili. Tipicna slovenska reakcija.
m0dridirkac
30. 06. 2011 07.45
@Niko_K 2 minuti, 2 metra, a tebi so vse enote enake? Še vedno pravim, da je za vizualni pregled dovolj 2 minuti. V tem času lahko pregledaš vidne znake: obnašanje, dihanje, spremembe na koži,... In 30 minutno gledanje tega ne bo spremenilo. Da je na avtu guma prazna, vidim na oko, ne potrebujem manometra in ne gledam iz 5 različnih kotov. Sicer pa imate vsi nekako zgređeno predstavo o bolnicah. Vsi bi radi "dr. House" obravnavo (6 zdravnikov cel dan en glavobol obravnava) s slovenskimi kapacitetami (1 zdravnik za 15 urgentnih primerov, kot v tem primeru).
tux187
30. 06. 2011 06.24
puna kapa ze tega nekrepa in te zgodbe.
Niko_K
30. 06. 2011 02.04
@modridirkac ...si bil zraven, da veš, da nihče ni šel spat? V 2 min ugotoviš vse?. Ammm.. Imam osebno izkušnjo (sem pisal o tem malo prej) - potem boš trdil, da tudi zdravnik na 2 m NA HODNIKU vidi, da je s teboj vse ok?
Niko_K
30. 06. 2011 02.03
@anon_imus Vso srečo in upam, da se ne boš NIKOLI do NIKOGAR tako obnašal, kot se je g. Breznik - šef mariborske urgence obnašal do mene svojčas... Pa je kao bil neki superduper jaki boss.
anon_imus
30. 06. 2011 00.25
darko32 prijatelj, mislim da nimaš prav in da spet pišeš neumnosti... žal mi je, da sem se sploh spustil na tvoj nivo.. amapk ok.. ne bom ti razlagal razlik med rtg in mri.... maš v slo pisano knjigo Radiologija pa si preberi, zelene platnice (da lažje najdeš) tak mimogrede, eno bingo vprašanje... kolikšna je čakalna doba za mri in kolikšna bi bila če bi serijsko pošiljali ljudi na mri? koliko stane MRI naprava? koliko jih imamo v slo? kako je kaj s sevanjem?...... poišči si odgovore in boš sam sebi odgovoril... in dojel neumnosti, ki si jih danes pisal to s podpisi je povsod na zahodu, ne le v slo... in naj ti povem, da so ti podpisi za dobrobit pacienta in zdravnika... če ne verjameš pa si preberi kaj sploh piše na teh listih... mislim, da se najde tudi na spletu kopija.. ampak ti si bister deček, boš že pobrskal... Niko_K dobro predvidevaš, nisem še
m0dridirkac
30. 06. 2011 00.06
@Niko_K Ne govori neumnosti, nihče ni šel spat. Glede 2 minut pa: z vizualnim pregledom lahko v tem času vidiš vse in daljše ogledovanje nič ne pomaga.
Bangbros
30. 06. 2011 00.00
Niko_K 29.06.2011, 23:47 0 @Bangbros Jaz sem pa sit takšnih, kot si ti, ki štango držijo ljudem, ki se igrajo bogove. Od zdravnika se pričakuje, da OPRAVLJA SVOJ POKLIC! Profesionalno! To, da se posveti nekomu za 2 minuti in potem gre spat, ker pač nejevoljno mora dežurati, NI PROFESIONALNO OPRAVLJANJE POKLICA! @kranjica ...to kar bom rekel zdaj je grdo ampak, drugače tako verjetno ne bi dojela. Tebi bi privoščil, da ti otrok umre zaradi zdravniške napake, pa se potem duvaj! Vse lepo in prav samo naj to počnejo za zaprtimi vrati... 3 leta je bilo dovolj! Zdaj bo poletje je na vrsti je na vrsti Joško Joras..
Niko_K
29. 06. 2011 23.47
@Bangbros Jaz sem pa sit takšnih, kot si ti, ki štango držijo ljudem, ki se igrajo bogove. Od zdravnika se pričakuje, da OPRAVLJA SVOJ POKLIC! Profesionalno! To, da se posveti nekomu za 2 minuti in potem gre spat, ker pač nejevoljno mora dežurati, NI PROFESIONALNO OPRAVLJANJE POKLICA! @kranjica ...to kar bom rekel zdaj je grdo ampak, drugače tako verjetno ne bi dojela. Tebi bi privoščil, da ti otrok umre zaradi zdravniške napake, pa se potem duvaj!
kranjica 1
29. 06. 2011 23.04
Ne morem več samo brati... 1. Bogovi v belem = naziv, ki ga LJUDJE pripisujejo zdravnikom, še posebaj takrat, ko pričakujejo od njih nemogoče in še posebaj takrat, kadar se zavedajo, da so mogoče sami krivi za situacijo - npr. da so prišli prepozno, da so otroka prepozno pripeljali, da niso upoštevali prejšnjih zdravnikovih navodil... Skratka, še posebaj takrat, ko jih zagrabi panika. 2. Staršem zagotovo ni lahko ob izgubi otroka, ampak pozabljamo, da sta pri vsaki stvari dve plati zgodbe - v tem primeru ena, ki jo že tri leta poslušamo od staršev in druga, ki se do danes še sploh nikoli ni smela povedati. Vsi ljudje smo subjektivni in vidimo iste stvari in iste situacije vsak po svoje. Isti odnos zdravnik-pacient je lahko za nekoga zelo v redu, za drugega pa skrajno neprimeren; kdo ima sedaj prav? Ste pomislili, da se je mogoče staršem ZDELA cela večnost, ko ni bilo nobenega zdravnika okoli (vsi vemo, kako počasi tečejo sekunde, kadar to najmanj želimo)... Po moje pa tudi starši, ki so bili na trnih, niso imeli ravno idealnega odnosa (razumljivo sicer)... Za to, da je zdravnik aroganten in ima slab dan, ni opravičila in pacienti definitivno niso krivi, ampak konec koncev so zdravniki še vedno samo ljudje. Za takšne stvari bi se morali opravičiti, se pa nikakor ne strinjam, da bi morali priznati napake tam, kjer jih niso naredili , samo da bi bil mir. Nobenega od zdravnikov ne poznam neposredno, ampak poznam ju toliko, da ne glede na to, kaj se tisto noč dogajalo, ne verjamem, da sta bila MALOMARNA. To so hude obtožbe in ne vem, zakaj bi zdravnika morala to priznati, četudi malomarna nista bila?! Strokovna napaka - da, slabe volje oz. nesramna - mogoče, ampak to po moje ni vplivalo na to, da se vseeno ne bi trudila za Bora po svojih močeh in na podlagi podatkov, ki sta jih imela na voljo. V medicini ni nič črno-belo in vedno je več možnih diagnoz, na žalost kdaj zdravniki izberejo tudi napačno. Tudi če strokovni kolegi menijo drugače, nikoli ne veš, kdo ima prav, dokler se nekaj ne poskusi. 3. Zakaj so starši popolnoma zdravega fantka pripeljali v bolnico in kako mu je lahko amoniak v eni noči do kome narasel, se sprašujem tudi sama... 4. Upam, da se stvar kmalu zaključi in upam, da ne bo odvzeta licenca dvema dobrima zdravnikoma, ki sta poleg te smole tudi rešila že veliko življenj. Res je, da imamo v Sloveniji mnogo slabih zdravnikov, ki so tu zaradi denarja ali ugleda in jih pacienti ne brigajo, ampak v tem primeru si pa upam trditi, da dr. Kaničeva in dr.Pogorevc nista med njimi. Ne posplošujte, če ne poznate.
Yasha Yash
29. 06. 2011 22.23
Bogovom v belem, se težko pride do živega. Vrana vrani ne izkljuje oči. Žal. Borovi starši, pa naj že enkrat fantak pustijo v miru počivat in se posvetijo svojemu otroku, ki je ŽIV. Zagotovo doživlja travme.
skodelica kave
29. 06. 2011 22.19
res ž malo pretiravajo ....
Bangbros
29. 06. 2011 22.11
@ncis22 Če delavec za trakom naredi napako, gre pred disciplinsko in je odpuščen, če zdravnik naredi napako in UBIJE človeka, gre pred zravniško zbornico in mu dajo opomin in dela dalje... Mislim halo!!!!!!!!!!!!!!! ZARADI MALOMARNOSTI JE OTROK UMRL, A TI NI JASNO!?!?!?!?!?!?! Potem pa ko bo s tabo kaj narobe bodi lepo doma pa je stvar rešena... Saj te noben ne sili k zdravniku! Resnično tega priimka in te zgodbe sem že sit!
Niko_K
29. 06. 2011 22.05
@ncis22 Če delavec za trakom naredi napako, gre pred disciplinsko in je odpuščen, če zdravnik naredi napako in UBIJE človeka, gre pred zravniško zbornico in mu dajo opomin in dela dalje... Mislim halo!!!!!!!!!!!!!!! ZARADI MALOMARNOSTI JE OTROK UMRL, A TI NI JASNO!?!?!?!?!?!?!