Slovenija

Zaščitite osebne podatke!

London/Ljubljana, 11. 01. 2008 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Voditelj BBC je nepremišljeno objavil številko svojega bančnega računa, češ, kaj mi pa morete. Kmalu so ga okradli.

Pirc Musarjeva opozarja državljane, naj poskrbijo za zaščito osebnih podatkov, saj so zlorabe pogoste in enostavne
Pirc Musarjeva opozarja državljane, naj poskrbijo za zaščito osebnih podatkov, saj so zlorabe pogoste in enostavne FOTO: POP TV

Na spletni strani Informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije je objavljen poučen primer, ki poudarja pomen nepremišljenega razkrivanja osebnih podatkov in enostavnosti zlorabe.

Voditelju BBC-jeve oddaje o avtomobilizmu Jeremyju Clarksonu se je namreč zgodil neljubi pripetljaj. Voditelj je v časopisni kolumni objavil zaupne podatke o svojem bančnem računu. Z objavo je želel sporočiti, da se zloraba osebnih podatkov ne zgodi tako zlahka, kot so mnogi prepričani. Menil je, da je "afera, povezana z izgubljenimi osebnimi podatki o 25 milijonih Britancev, ki se je zgodila britanski davčni upravi, pretirana in preveč napihnjena". Clarkson je bil prepričan, da objavljeni podatki ne predstavljajo grožnje, da bi ga kdo opeharil. Prav nasprotno, menil je, da lahko drugi le polagajo denar na njegov račun. Zgodilo pa se je, da ga je neznanec prikrajšal za 500 britanskih funtov. Denar je nato bil nakazan kot dobrodelni prispevek organizaciji Diabetes UK. Clarkson je priznal, da se je motil.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je z objavo primera želela opozoriti, da morajo državljani poskrbeti za varnost osebnih podatkov, kajti zlorabe so pogoste in enostavne.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlab
12. 01. 2008 14.22
Draga Nataša, nagrada je vaša! Kaj pa vsi računi ki jih dobimo od podjetij? Na njih so številke njihovih bančnih računov. Sedaj pa hitro poskrit te račune, ker kmalu bodo vse firme nasrkale, ne bodo imeli za plače, ne boste se mogli niti usrat ker kmal tud vode ne boste imel v kotličku. Kaos, apokalipsa... Namreč zdaj zdaj bo nekdo uporabil vse te javno dostopne številke računov in pokradel ves denar vsem firmam. Tako je to, Nataša že ve. Ali pač to le ne gre tako zlahka? In pa, tramih, številka KREDITNE kartice je pa nekaj čisto drugega, aprou? Tukaj govorimo o številki bančnega računa! Dejte ločit hruške in banane.
YesNo
12. 01. 2008 01.25
Pozabil na javne dostopne točke, kjer identitete ne preverjajo.
pravicen
11. 01. 2008 17.29
tramih ja ti podatki pa so zelo uporabni če je ta bil na javno dostopnih računalnikih (internet caffe...) ali točkah LOL LOL
YesNo
11. 01. 2008 15.56
@mojemnenje To je možno že s številko bančne kartice Visa, EC, in nekaterimi drugimi preko interneta ter brez povezav z bančnimi uslužbenci. Je pa res, da sledi ostanejo zato je tisti, ki mu je to dokazal denar preusmeril na dobrodelno ustanovo. Še vedno je ostal IP transakcije in čeprav je mogoče bil na net konektan preko providerja ki nudi dinamični IP je tukaj še čas in številka od kje je bilo dostopano na internet za to zlorabo. Verjetno bo v tem primeru ob prijavi policiji in dokazu da je šlo za zlorabo, lahko dobil denar nazaj od omenjene dobrodelne organizacije. V filmih res pretiravajo ko prikazujejo razne hacker-je, ki obvladajo ukaz kao "bypass security" a vendar ob današnji e-upravi lahko naročiš tudi identiteto, ki ti ne pripada. Ostalo vse pa je potem še bolj enostavno.
makajjezvami
11. 01. 2008 13.24
Ja ampak brez vdora v sistem ali bančnega delavca to res ni možno.
Garin?a
11. 01. 2008 13.06