Slovenija

Zares: Nestrankarski kandidat

Ljubljana, 12. 07. 2007 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Danilo Türk presega ozek strankarski način delitve na leve in desne, menijo v združenju Zares.

Türk že s svojim načinom razmišljanja presega ozek strankarski način razmišljanja in presega raven delitve na leve in desne, meni Lahovnik.
Türk že s svojim načinom razmišljanja presega ozek strankarski način razmišljanja in presega raven delitve na leve in desne, meni Lahovnik. FOTO: POP TV

V združenju Zares bodo podprli Danila Türka za kandidata za predsednika republike, je povedal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik. Türk je namreč nevpleten v aktualne politične konflikte v Sloveniji ter sposoben preseganja razdeljenosti na leve in desne v slovenski politiki. Kot tak je tudi bližje predstavi združenja Zares o dobrem predsedniku republike, je pojasnil Lahovnik. V Zares so v profesorju na ljubljanski pravni fakulteti Danilu Türku prepoznali osebo, ki ima izjemno sposobnost povezovanja in velik mednarodni ugled.

Podporo Türku za kandidata za predsednika republike so izrekli tudi SD, DeSUS in v Zvezi društev General Maister. V zvezi menijo, da ima Türk "velik ugled tako v Sloveniji kot po svetu ter izkušnje, premišljenost in druge kvalitete, ki jih potrebuje predsednik Republike Slovenije". Türka so sicer kot možnega kandidata evidentirali že 3. aprila letos.

V združenju se prvotno sicer niso nameravali posebej angažirati v predsedniški tekmi. Po Lahovnikovih besedah so se namreč želeli osredotočiti na oblikovanje nove stranke, ki bo zrasla iz Zares, ter na parlamentarne volitve. Z umikom predsednika SD Boruta Pahorja iz predsedniške tekme pa se je zgodila precej enotna strankarska podpora desnosredinskemu kandidatu Alojzu Peterletu. S tem se je odprl prostor, hkrati pa postavil izziv, ali lahko v Sloveniji pride do nestrankarske kandidature, ki bi jo lahko podprlo zelo veliko število volivcev, je pojasnil Lahovnik.

Prizadevanja Zares so bila tako vseskozi usmerjena v oblikovanje skupne kandidature, ki ne bi bila strankarsko definirana. Prav zato so veseli, da bo Türk kandidiral kot kandidat volivcev in na tak način izpostavil, da gre za nestrankarsko kandidaturo. S tem bo tudi njegova kandidatura bolj verodostojna, je poudaril Lahovnik. Dodal je, da bo protikandidat Peterle težko rekel, da ni strankarsko definiran.

Türk za izboljšanje politike

Sicer pa so letošnje volitve za predsednika republike zelo pomemben političen dogodek, je poudaril Türk. Ob tem je izpostavil svojo željo po dvigu ravni v slovenski politiki ter prizadevanje za kvaliteto v politiki, kjer sta pomembni zlasti povezovalnost in odprtost. "Taki procesi, kot sta volilna kampanja in izvajanje funkcije predsednika republike, so priložnost, kjer se lahko da vsaj znaten prispevek k izboljšanju nivoja slovenske politike," je menil.

Dejstvo, da ni član nobene politične stranke ter da nikoli ni bil, pa ne pomeni, da je brez političnih izkušenj, je poudaril Türk, ki je bil včasih slovenski veleposlanik pri Združenih narodih. Kandidatura za predsednika republike namreč po njegovem mnenju ne zahteva pripadanja strankam.

Da bo nosilec Türkove volilne liste Pahor, nista mogla potrditi niti Lahovnik niti Türk. Kot je dejal Lahovnik, bodo na tej listi verjetno podpisani vsi, ki podpirajo Türkovo kandidaturo, vendar pa politiki najbrž ne bodo prvi na njej. Resnično podporo bodo namreč po Lahovnikovem mnenju dali ljudje in različni strokovnjaki. Tudi Türk meni, da mora tak spisek vsebovati ljudi iz različne družbene sfere. Predsednik namreč predstavlja vse državljane.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
13. 07. 2007 09.22
matej.rojc: jaz bom pa volil, da te odstranijo s tega foruma; si prebutast, da bi lahko komentiral. Vidiš, kako boli, če ti nekdo vrne z isto mero. Bilo je namerno!
Matej Rojc
12. 07. 2007 21.41
Tisti, ki boste volili klerikalnega kljukca s strehe ste pa res butalci.
max99
12. 07. 2007 21.35
Ljudstvo bo volilo...!! Lojze ti si glavni, imaš polno podporo....
highlander
12. 07. 2007 20.15
Mi je pa hecno, najprej Gantar in Širca nagovarjata Gasparija, da bi postal predsednik stranke v nastajanju. Jih je, kot nestrankarsko opredeljeni človek, pač zavrnil. Sedaj pa so podprli Turka. Človek naj bi bil dober za predsednika nove stranke, ne pa za predsednika države. Ali se samo meni to zdi čudno ali kaj? Ker edini razlog, ki mi pade na pamet zakaj to delajo je, da se mu maščujejo ker jim je dal košarico.
Milan Hišan
12. 07. 2007 19.09
Aja sej res.Zares ni stranka! Ha ha ha Torej so vsi "zaresovci" nevtralni.
Luka Kovi? 1
12. 07. 2007 18.58
Peterle je seveda bolj znan, kot drugi kandidati. Kdo pa sploh ve, da poleg Peterleta, Gasparija, Turka kandidira še kdo? Še trije so, a razen Jelinčiča ne vem za njuni imeni. Morebitna kandidata Turk in Gaspari sata mednarodno priznana strokovnjaka. Prvi na področju mednarodnega prava, drugi na področju financ. Splošnemu občestvu pa sta neznana. O Gaspariju smo letos sicer lahko slišali veliko, ko kot kandidat za guvernerja Banke Slovenije ni bil povšeči vladni koaliciji. O Turku smo slišali le v obrobnih mednarodno-političnih novicah: naš predstavnik pri ZN, visok uslužbenec OZN ipd. Pred njima je obsežna naloga, da se predstavita slovenski javnosti. Če ju bomo poznali, bomo lahko odločali. Sta dobra, sta osebi, ki po svojih kvalitetah lahko konkurirata Peterletu, ki je dober kandidat. Če bomo vedeli o čem odločamo, bo odločitev težka. Jaz navijam za Turka.
oljka24@email.si
12. 07. 2007 17.54
Potemtakem bi bil Kučan tudi nestrankarski kandidat,če bi kandidiral
Matej Rojc
12. 07. 2007 17.23
lebdim, mislim da klerik kljukec z orglicami in harmoniko ni primerna oziroma resna izbira.
balon200
12. 07. 2007 17.22
Peterle je še vedno pred Turkom in Gasparijem,.ki ju raja sploh ne pozna,...kdo sta,..kako se odločata in kaj se jima sploh plete po glavah. V bistvu sta Turk in Gaspari skoraj totalna neznanca za laično javnost. Pahor bi bil vsekakor boljša izbira ker ga folk enostavno bolje pozna,....pač se ni odločil za kandidaturo. Sploh ni enega tapravega kandidata poleg Peterleta,....hm,..kdo bi lahko še bil,....en tak pametni znani odprtoglavec,.....sploh ga ni madona. Bom še napisal, če se kakšnega spomnim ;-). Zgleda bom moral tudi po estradi in še kje iskat,...v parlamentu so sami neki zakulisni tipi.
lebdim@email.si
12. 07. 2007 17.19
js loh že volim ... sploh ne vem, koga bom volil ...
malasutra@gmail.com
12. 07. 2007 17.01
nisem navdušen. no, ja. vsaj po igranju orglic ne slovi. drni je še vedno kapaciteta proti vsem tem kandidatom.
balon200
12. 07. 2007 16.51
Ma ja, sicer zgleda k ena angelška zavrta rit,..ampak mal bolš kot Gaspari, s tistimi očali, ki so podnevi še temna. Predsednika se mora videt,....njegovo odprto glavo,.... ni dobro, da zgleda kot nek strokovni molj.