Slovenija

UKC Ljubljana ostaja brez reševalcev, ki se zaposlujejo bližje domu

Ljubljana, 29. 06. 2024 12.32 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi uvajanja satelitskih urgentnih centrov po državi na ljubljanski reševalni postaji zaznavajo odliv kadra. Od začetka leta je odšlo 17 reševalcev, kar predstavlja približno 10 odstotkov zaposlenih. Glavna razloga, ki ju reševalci navajajo ob odhodu, sta po besedah vodje postaje bližina stalnega prebivališča in manjše obremenitve.

Na reševalni postaji Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana odliv kadra v letošnjem letu zaznavajo zaradi ustanavljanja satelitskih urgentnih centrov in krepitve sistema nujne medicinske pomoči (NMP) na reševalni postaji. Kader bolj ali manj uspešno nadomeščajo, je za STA pojasnil Martin Čeh. "Satelitski urgentni center se odpira še v Velenju, kamor tudi vabijo kader iz naše ustanove," je opozoril.

Reševalci, ki so odšli, so se pred tem na delo v Ljubljano tudi po 15 let in več vozili iz zelo oddaljenih krajev. "To kaže, da so bili zelo pripadni reševalni postaji UKC Ljubljana in da kot ekipa delamo dobro," je poudaril. Po njegovi oceni bi moralo biti vzpostavljanje satelitskih urgentnih centrov bolj postopno, da bi imeli na reševalni postaji čas za učinkovito nadomeščanja kadra.

Reševalna postaja Ljubljana
Reševalna postaja Ljubljana FOTO: Luka Kotnik

Pri nadomeščanju se namreč srečajo z dvema izzivoma. Prvi je pridobivanje srednjega zdravstvenega kadra, ki ga skoraj ni. Zato so morali spremeniti kadrovski načrt, da lahko zaposlujejo več diplomiranega zdravstvenega kadra. Novi zaposleni pa potrebujejo vsaj eno leto dela na reševalni postaji, da so pri svojem delu samostojni in suvereni, je dodal Čeh.

Pri svojih prizadevanjih imajo podporo vodstva UKC Ljubljana, z razmerami pa so seznanili tudi ministrstvo za zdravje in podali predloge. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da so se s predstavniki ljubljanske reševalne postaje že sestali, da bi skupaj poiskali najboljše rešitve. "Ko bodo te sprejete, bomo z njimi seznanili javnost," so napovedali.

Po besedah Čeha so na reševalni postaji ministrstvu predlagali ustrezno vrednotenje bolj obremenjenih enot v sistemu NMP v Sloveniji. S tem so se na ministrstvu načeloma strinjali, je zatrdil.

Nujna medicinska pomoč
Nujna medicinska pomoč FOTO: Bobo

Na ministrstvu so se po njegovih besedah strinjali tudi z zaposlovanjem diplomiranega kadra na delovna mesta za zaposlene s srednjo zdravstveno izobrazbo. "Seveda je to v tem trenutku še strošek, ki ga nosi UKC Ljubljana in ni plačan od plačnika," je opozoril. Hkrati so na reševalni postaji ministrstvu predlagali prilagoditev količnika zasedenosti ekipe v NMP.

Čeprav podpira krepitev primarne in sekundarne ravni zdravstva, denimo družinskih ambulant, referenčnih ambulant in centrov za krepitev zdravja, Čeh opozarja, da se ob tem kadrovsko izčrpava terciarne ustanove. To je lahko problematično, saj je prav najkakovostnejša oskrba v univerzitetnih kliničnih ustanovah izjemnega pomena za zdravljenje najbolj kompleksnih bolnikov, je poudaril.

Zato bodo potrebne premišljene sistemske rešitve ministrstva v obliki ustreznega vrednotenja dela in obremenitev glede na zahtevnost in kompleksnost zdravstvene oskrbe, prenos kompetenc in uvedba kadrovskih normativov ter prilagoditev izobraževalnega sistema, je še opozoril.

Medtem so v UKC Maribor za STA pojasnili, da so od začetka letošnjega leta v njihovem urgentnem centru odpoved delovnega razmerja podale štiri izkušene diplomirane medicinske sestre, od tega sta se dve zaposlili v bližnji reševalni službi.

Vlada je februarja sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju NMP prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih. Zdravstveni domovi, predvideni za satelitske urgentne centre, so lahko na podlagi uredbe dodatne kadre, denimo za izvajanje triaže, v različnih obsegih začeli zaposlovati v aprilu.

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povanpireni
30. 06. 2024 12.10
-1
Roko zlomljeno, padec na stopnicah že več kot dve leti mi ne morejo pozdravit. Avto plačam registracijo, avto pa doma stoji v senci. Ne rečem kompliciran zlom. Pred dvema letoma sam pri padcu ramo poškodoval, za 15 dni sam bil doma, danes je že dve leti in vedno ne morem roke normalno dvignit samo vedno obvestilo lastnemu zdravniku se javit znova oglasit brez pomoči...
Professor
30. 06. 2024 12.22
+2
Okrevanje se je v vašem primeru očitno zakompliciralo. Skoraj enako kot učenje slovnice..
avgust.
30. 06. 2024 11.26
+0
To je ta Golobova politika reševanja zdravstva, javne uprave in praktično vsega: peljati Tino na tekmo z Dončičem, pa nekajkrat na nogomet, pa križarjenje z Macronom, pa Jordanski posli,....ne pozabite čez dve leti, da nam ne bo spet Tina vladala.
Magnezij400
30. 06. 2024 10.55
+3
Delavcev je veliko sam sužnjev ni ki bo delali za mala plače
PREDSIGNAL69
30. 06. 2024 10.33
+7
Vedno se navajata nizka plača in oddaljenost od doma. To sicer največkrat drži. Nikoli pa se ne piše o slabih medčloveških odnosih, zaradi katerih zdravniki in sestre odhajajo drugam (no, dohtarji tu in tam le omenijo slabe odnose).
sloZebra
29. 06. 2024 20.32
+6
Povsod se z ljudmi dela po principu, če ne želiš potem pojdi , nisi nenadomestljiv je na pretek drugih. Realnost je pa taka, da nikogar ne zanima več delo - vsi bi bili neki influencerji in kripto magnati ... Spekter nalog vedno večji, kdor ostane še bolj obremenjen ...politika pa kakor se kurčila ne bo naredila ničesar, ker je korupcija na takem nivoju da nam ni več pomoči
Darko32
29. 06. 2024 20.51
+3
Priajtu delno imaš prav. Pred leti smo se pogovarjali po forumih, da je politika zaposlovanja zgrešena in v napačno smer. podjetja, katera so goljufala in niso skrbela za delvone pogoje so bila nagrajena v obliki subvencij in tisti, kateri so skrbeli za delovne pogoje in niso proizvajali invalidov pa so bili kaznovani in so morali vcelo plačevati drugim, kateri so goljufali. Sedaj smo pa prišli do tako imenovanega obrata in na isto točko. Z to razliko, da spet tisti, k iso ves čas goljufali sedaj dobijo račun in se jih vsi izgogibajo. Posledično so izgubili kadre na dolgi rok. Sedaj pa so prisiljeni dvigniti plače in vidimo, da celo tekmujejo kdo bo dal večjo plačo ali regres. V javni upravi pa je drugi problem in to je, da je preveč zaposlenih in bi vsi radi bili šefi, sekretarji in nevem kaj še vse. Zmetati na cesto 40% vsega kadra. Na sodiščih zmetati na ceto 35% vsega kadra in odvezti trajne mandate. Denar pa preusmeriti v zdravstveno področje in urediti takšna področja, kjer se pomaga ljudem. Zato je nekorektno, da neki luzerji hočejo za malomarno delo po4000€ neto in te, k iimajo prvi stik z bolnikom pa so malodane na socialni pomoči.
Kollerik
30. 06. 2024 10.24
Politika, leva in desna, je kaj hitro porihtala birokratske ovire za uvoz tuje delovne sile. V Velenju je že prispel prvi kontigent filipincev, na poti so #e drugi. Kar pa se občin tiče, ni jih že zdavnaj morili dat vsaj na polovico. Ker tam so prava gojišča kšeftov, kjer zelo lepo sodelujejo vaši in naši.
slayer2
29. 06. 2024 19.39
+5
Bo treba na cesto,za ekranom bomo težko kaj dosegli!!!
slayer2
29. 06. 2024 19.39
+6
Tudi pri nas odhajajo, povprečno trije na mesec,vodstvo pa, ah bomo že kako!!! Kretenizem,da mu ni para!!!
BroNo1
29. 06. 2024 19.00
+11
Prenehat plačevat nekoristne nevladne organizacije bo denarja za vse dovolj
Dinho8O
29. 06. 2024 18.48
+7
Vlada je zagotovo spet presenecena.
2fast4
29. 06. 2024 18.22
-8
Po drugih zdravstvenih domovih pa čisto veseli reševalci, takšne plače kot imajo sedaj, še nikoli niso imeli, pa še 6 plačilnih razredov pričakujejo za spanje ponoči...
Posteni
29. 06. 2024 18.25
+3
Ri_ss
29. 06. 2024 19.04
+7
Pridi. Dela ponoči, ob vikendih in praznikih je dovolj, saj zaposljujejo, boš imel še ti. MTer si pameten, ko pa neodzivni ležijo pa ne bi znal pomagat. Bi dal na bok pa čakal, da pride h sebi, če bi sploh prišel. Brihtnež.
Vselepo
29. 06. 2024 17.46
+4
Vec kot dve leti že bluzi Golobnjak, uničuje vse pred seboj, oziroma iz ze kaosa, vse vkup gre v totalni kaos, volilci Golobnjaka tudi vi ste za to krivi......
špaget
29. 06. 2024 17.55
+4
Plešasti 3x premier, zakaj ni pošlihtal zdravstva
Vselepo
29. 06. 2024 17.57
+4
Ko pa so levi na vse moz ne nacine z ulico blokirali.....
bronco60
29. 06. 2024 18.18
+2
špaget, zakaj ste pa kolesarili po obvoznici, zdej pa mate.
Kollerik
30. 06. 2024 10.21
-1
Pleško je pomagal rušiti taisto zdravstvo. Finančno in kadrovsko je pohabil tudi RTV. Podn od gn. oja
zorkom
30. 06. 2024 13.58
Kollerik-toti tvoj pa isti podn in še kaj ker tudi nič ne naredi,po domače nič boljši
lakala28
29. 06. 2024 17.25
+3
Da ne bi #e spet, dr. Golob s tem nima nič. Problem dela v Ljubljani je dostop do Ljubljane. Pogovarjam se z ljudmi, ki se vozijo v Lj v službo iz Kočevja in to je noro, kolik čas izgubijo na tej poti. In če je možno dobiti enako oz. isto plačano službo časovno bližje domu, jo bodo itak sprejeli. Brez slabe vesti. Osebno se mi zdi avstrijski model, ki vrača delovna mesta na podeželje, pameten. Taisto je imel že "diktator" Tito, pa smo se norca delali. Šestpasovnica ne bo rešila problema, ker ulice Ljubljane preprosto ne požirajo. Torej? Mogoče ima Janković celo prav, ko pravi, da je pritisk na Lj prevelik?
urban.decay
29. 06. 2024 16.31
+10
pa ne sam v zdravstvu…. v kerem koli sektorju je ljudem cedalje vec pomemben cas z druzino… veliko ljudi poznam k so dolga leta se vozil v lj pa si sedaj glede na to koliko casa prezivimo v kolonah iscejo sluzbo blizje domu…
setisfekšn
29. 06. 2024 16.17
+18
Slovenija je zafula šolski sistem do podna noben ne zna več prakticno nič naredi oz se mu ne ljubi na vseh področjih mulci se grupirano v brezdelju na telefonih nobenemu ni za delat in slovenija je v bistvu kolapsirala na vseh področjih!!in šulstvu in povsod!
Prijazna
29. 06. 2024 15.20
+3
Bomo že kako .Važno ,da sta Robi in Tina srečna.
lakala28
29. 06. 2024 17.43
+0
Robi in Tina s tem nimata nič. Problem je, da se na delov Lj ljudje enostavno predolgo vozijo. Tudi bolnik jajo ni tega niti poizkušal reševati, ker se je preveč ukvarjal s tem, da bo ponovno izvoljen. Zato pa imamo tako krasne novice iz Šentjerneja. Naj živi dodatek za delovno aktivnost!
medŠihtom
29. 06. 2024 15.16
+4
na javno zdravstvo pač ni dobro računat, moraš res bit tumplek da še "po starem" razmišljaš. javno zdravstvo gre pač v absolutni minimum oskrbe, najnižjemu sloju ljudi primerno in prav nič več. upam da vam je to jasno. malo denarja malo muzike. čimprej dojemite.
Hugh_Mungus
29. 06. 2024 15.55
+4
Neumnosti trosiš. Nivo oskrbe je za količino denarja nadpovprečen v primerjavi s tujino. Res pa je, da imamo nedopustno dolge čakalne dobe
Rožice so zacvetele
29. 06. 2024 16.03
+2
medŠihtom, pojdi v tujino v bolnišnico. Pri nas je SUPER.
petka5
29. 06. 2024 15.10
+14
Ja super, da se zaposlujejo bližje domu, da bodo imeli službo bližje... Ljubljana je pa največja boste pa ja našli reševalce iz lj in okolice, pa se potni stroški bodo manjši za ukc
Dragica Cegler
29. 06. 2024 16.56
+4
Pa saj imajo na Viču resevalce in doktorje.
main
29. 06. 2024 14.44
+22
Raje povejte, da so najemnine predrage in da so vsa parkirišča v bližini plačljiva. Hvala večnemu bogu Zokiju.
Verus Clavis
29. 06. 2024 15.50
-2
A ne ne. Remic pa ne bomo pisali , ker so mal grde
Verus Clavis
29. 06. 2024 15.50
-2
Ri_ss
29. 06. 2024 14.44
+17
En zdravnik je lepo reko. Naši se vozijo z rešilci, ki nikoli ne veš kdaj bodo crknili, imajo čez 300.000 km, fantje cele dneve vozijo paciente notri ker se telefonisti ne znajo iti stvari zaradi nekega Finka? Oprema je neporihtana, iz malic jih dvigujejo, nimajo reševalne postaje, neko ruševino imajo, ko je bil tam na praksi je miši videl in za povrh se sploh ne izobražujejo ker ni denarja za njih. Ma kdo bi tam sploh delal kjer je reševalec na zadnjem mestu. Še plač nimajo kak bi se zares šlo mater vola. Čim dlje od Ljubljane.
Posteni
29. 06. 2024 14.51
+6
Ja se strinjam drgac.. najvec sr... je naredu nov dispecerski sistem in ne suci... tam je najvec glavobola...
Ri_ss
29. 06. 2024 14.54
+3
Do naših krajev naj do nadaljnega še nebi prišel, nekaj naj bi tudi reševalce uvajali za pomoč da bi zagotovili zadosti kadra. Ma malora je boljše tako kot je. Naj se znajdejo v Ljubljani.
Posteni
29. 06. 2024 15.58
+1
Hja.. v nase kraje pa je.. v tem je poanta.. pa smo dalec od lj in kako fino je k fantje zdej po defoltu delajo fure za jar so prej bolj racionalno razporejali..
Hugh_Mungus
29. 06. 2024 16.00
-2
Polresnice pišeš. Avti so res veliko v uporabi, nikakor pa ne v stanju, ko "ne veš kdaj bodo crknili" -to velja za par starih, ne pa za večino. Lahko je pljuvat čez dispečerje,dokler ne izkusiš njihovega dela. Ljubljana je fenomen, kjer narod pričakuje rešilca tudi takrat, ko bi ga svojci lahko zaradi manjših težav pripeljali do urgence. Izobraževanja so stalna. Vedno bi jih lahko bilo več, ampak jih ni nič manj kot na periferiji. Laži je lahko trosit, težko jih je potem nazaj vzet
geny42
29. 06. 2024 16.51
+4
No, če ne delaš na RPL, potem o avtoparku ne piši, ker je več kot očitno, da nimaš pojma. Če so se kupili 4 novi NRV v zadnjih 3 letih, potem to nikakršna pridobitev. Glede na osip, je pa itak vseeno, saj jih do konca leta s to inteziteto odhodov sploh ne bomo več potrebovali. Kar se tiče razvajenosti ljubljanske populacije je pa tako - dispečer ima baje vse možnosti ne poslati NRV na npr. klopa na riti, ampak po domače povedano ne upa, ali pa mogoče ne sme, da Andrejčku ne bo kvarilo statistike na raznoraznih kvazi prilazih kako je dispečerija uspešna! A je razlog da se pošlje NRV za 250.00€ z dvema po slovenskih normativih visoko usposobljena reševalca, ker nimajo lastnega prevoza? Pomojem ne, ker obstaja tudi taksi. Res pa je, da ekipe ni potrebno plačati na urgenci ko prisejo tja, taxista pa pač. In takšnih primerov je kar nekaj vsakodnevno! Izobraževanja so, interna kot tudi eksterna, je pa res da določeni po nekem ključu priljubljenosti pridejo malce večkrat na vrsto kot drugi. Čeprav vodstvo trdi drugače. Nekdo je napisal da bo reorganizacija uspešna. Za koga že?! Za pr posameznikov, ki si z grešeno postavljeno reorganizacijo ustvarjajo neke svoje “vrtičke” in postavljajo spomenike, ki bodo neslavno končali na smetišču zgodovine!?! Žal pa to palčujejo državljani, ki definitivno ne bodo prišli do pravičasne in ustrezne oskrbe. Čas bo pokazal svoje, ampak žal prepozno! Izjava g. Čeha pa je polresnica, saj vsi vemo, da je navedel razlog odhodov, ki je šele na 5. mestu. Vse prej pa je zatajil! To vedo tudi v vodstveni strukturi UKCL, pa se nihče ne zgane
Posteni
29. 06. 2024 17.17
+3
No.. geni.. potem sva na isti strani. Razlog za odhod so druge zadeve in ne blizina doma in suci ?! 😉.. odnosi, disp... in se kaj 🙈
Ri_ss
29. 06. 2024 19.09
+0
Gremo po vrsti. Sem se pozanimal. V garaži imajo 4 dokaj nova vozila, dva sta slabo opremljena z modrimi lucmi, naj bi bila naknadno dodelana za urgenco, imajo pa 4 vozila z več kot 300.000, 2 od tega 400.000km, dva več kot 200.000. Uzun pa 500.000km. Dispečerji pa dajejo intervencije tam kjer celo svojci sami povedo, da lahko pripeljejo sami svojca. Pošiljajo avte na taxi fure itd. to so naši telefonisti hahaha. Izobraževanj pa ni, imajo neke tečaje osnove. Le malo kdo ima itls, otroka in internistiko narejeno, to samo neke mentorje posiljajo. Tu ima kolega vse narejeno in vsako leto ga posiljajo. Tako da ne trosi, v Lj so resevalci podhranjeni in jih ne izobrazujejo kot bi si zeleli in nimajo moznosti.
geny42
29. 06. 2024 20.18
+1
Ja no, 15.7. pridem v nočno pa pridi pogledat realno stanje voznega parka. Pa bos potem malce spremenil svoje misljenje. Na izbrazevanje sem pa napisal kaj in kako. Delam na Resevalni od leta 2003 in moslim da nisi pravi naslov da bi mi govoril kaj in kako je v nasi podirajoci se stavbi. Namesto novih avtov bomo kupili resevalne jopice, ker to se rabi, ko se ladja zacne potapljati
ActiveR
29. 06. 2024 14.42
+9
Golobova reorganizacija bo razbila zdravstvo, kot se razbije steklo, ko pade iz 10. nadstropja.