Slovenija

Kranjec pričakuje tudi zmanjšanje javnega sektorja

Ljubljana, 18. 05. 2010 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je že sprejela izhodišča za rebalans letošnjega proračuna. Največ prihrankov bo na račun investicij. Guverner Banke Slovenije meni, da je to enostaven ukrep, želi pa si tudi zmanjšanje javnega sektorja.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega proračuna kažejo, da namerava vlada z njim privarčevati 496 milijonov evrov, saj bodo prihodki za 409 milijonov evrov nižji od predvidevanih, poročata časopisa Dnevnik in Finance. Vlada je izhodišča pripravila prejšnji teden, kljub rebalansu pa bo proračunski primanjkljaj ostal na ravni malo pod petimi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP). Premier Borut Pahor je pojasnil, da bi dodatno znižanje primanjkljaja zahtevalo drastičen rez v izdatkih.

Proračunske odhodke naj bi oklestili z znižanjem plač pri ministrstvih in vladnih službah za 12 milijonov evrov, z zmanjšanjem izdatkov za blago in storitve za 140 milijonov evrov, z znižanjem investicij in investicijskih transferjev za 273 milijonov evrov, z zmanjšanjem odhodkov za plačila obresti za okoli 25 milijonov evrov, z znižanjem transferjev za Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za okoli 20 milijonov evrov in z znižanjem vplačil v evropski proračun za okoli 25 milijonov evrov.

Višje trošarine na alkohol, cigarete, gorivo in elektriko?

Na prihodkovni strani rebalansa proračuna naj bi 30 milijonov evrov več pridobili od trošarine na električno energijo, 30 milijonov evrov več od trošarin na pogonsko gorivo, štiri milijone evrov več od trošarin na alkohol, 3,8 milijona evrov več od trošarin na cigarete in dva milijona evrov več od trošarin na plinsko olje za ogrevanje.

Višje bodo verjetno med drugim tudi trošarine na tobak.
Višje bodo verjetno med drugim tudi trošarine na tobak. FOTO: Reuters

Skladno s predvidenimi izhodišči bo, merjeno v odstotkih, z rebalansom največ izgubilo ministrstvo za zdravje, in sicer 31 odstotkov. Najmanj naj bi bili okrnjeni prihodki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, le za 0,56 odstotka. Največji rezi so na račun naložb, saj so črtane vse naložbe, ki še niso pripravljene na gradnjo.

Največ izgublja ministrstvo za promet

V absolutnih zneskih bo z rebalansom največ izgubilo ministrstvo za promet, ki bo ob dobrih 119 milijonov evrov. Železnice bodo dobile za 65,7 milijona evrov manj sredstev, cestna infrastruktura pa bo revnejša za 50,4 milijona evrov. Sledi mu ministrstvo za finance, ki bo izgubilo 105 milijonov evrov, a bo to v obliki znižanih transferjev. Ministrstvo za obrambo bo ostalo brez dobrih 48 milijonov evrov, ministrstvo za zdravje pa brez slabih 42 milijonov evrov.

Ministrstvo za finance varčevanja pri nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikih ni predvidelo, jih pa poziva, da poskušajo sami znižati svoje postavke, kolikor je mogoče. Za nevladne proračunske uporabnike (predsednik republike, državni zbor, državni svet, ustavno sodišče, volilna komisija ipd.) je v veljavnem proračunu sicer predvidenih 58,9 milijona evrov izdatkov, za pravosodne pa skoraj 193,6 milijona evrov.

Kranjec: Kaj pa obljuba o zmanjšanju javne uprave?

Izhodišča rebalansa je že komentiral guverner Banke Slovenija Marko Kranjec. Namero vlade, da z rebalansom zniža proračunski primanjkjaj, je pozdravil, hkrati pa se je vprašal o smiselnosti znižanja investicij. Ob tem je pojasnil, da je to najbolj enostaven ukrep, ki pa je lahko tudi najbolj problematičen. Spomnil pa je tudi, da je treba "počasi uresničiti napoved, da se bo zmanjšala zaposlenost v javnem sektorju". "Če se to ne bo zgodilo, ne bom izključil potrebe, da se tudi v plačah kaj zgodi," je zaključil.

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dukenukem
18. 05. 2010 19.47
vse skup je kaos ,folk sam na cesto in vržt vlado na prah ,takega nesposobnega vodstva ne rabi nihče
ivo55
18. 05. 2010 18.39
V Sloveniji prebivalstvo že sedaj živi neprimerno slabše kot se Grkom obeta življenje po najbolj črnem scenariju reform. Torej smo tako rekoč že globoko v bankrotu ali pa nekdo nepojmljivo krade po dolgem in počez.
zek
18. 05. 2010 18.13
V mandatu prejšne vlade smo vsi imeli službe pa smo JAMBRALI ---- Se morda še spominjate kako so sindikati v javnem sektorju kritizirali VIRANTA kako si drzne zvišati plače samo za par dest evrov in pritem so jih složno podpirali skoraj vsi politiki ,ki so sedaj na vladi--- Se morda še spominjate kako smo vsak dan poslušali kako kmalu nebomo mogli več preživeti ker imamo neverjetno INFLACIJO in tudi to so nam trobili prav tej isti politiki ,ki so sedaj na vladi----- NO PA SE SEDAJ SPRAŠUJEM KJE SMO DANES ------ Imamo ševedno vsi službe----- So v javnem sektorju višje plače---- Sedaj morda ni inflacije ----- PAHOR KJE JE SEDAJ TISTA TVOJA BOLJŠA POLITIKA ----- LEPO STE NATEG..... FOLK --- NIKOLI VEČ.
bostjan_safaric
18. 05. 2010 17.36
Javni sektor je takorekož že izginil. To, čemur pravijo javni sektor, je že zdavnaj privatni sektor, ki ima z javnim sektorjem le še to skupno lastnost, da se napaja iz davkov.
alanford457
18. 05. 2010 17.34
leta 90 sem imel plače okoli sto jurjev danes jih imam pa spet mi je potožil prijatelj s tem da je bilo leta 90 vse cenejše za 40 procentov pa so nam tako obljubljali obljubljeno prihodnost joj kam gremo
scipio
18. 05. 2010 16.48
vse zmanjšat, vse stanjšat. državno upravo skrčit za 30% vsa preostala ministrstva zmanjšat za 20% število občin zmanjšat za 50%, bo tolk manj tud županov pa naš parlament z 90 mandlcov na 59 zmanjšat in tudi pri vseh državljanih: odojke jesti odslej samo dvakrat na leto in ne več vsak teden, pit eno pivo na tri dni, in ne več tri pive dnevno. V leclerca in mercator hodt 1x na dva tedna. prenehat pit kokakolo in vodo iz steklenic in več seksat, seveda.
MERDE-AVE-MERDE
18. 05. 2010 16.34
Kranjec pričakuje tudi zmanjšanje javnega sektorja - TUDI JAZ !!
saintjozef
18. 05. 2010 16.33
@pika.poka Pa so rekli, da bo Slovenija druga Švica. So pa na žalost švica napisali.
vinadap
18. 05. 2010 16.27
pika.poka12 - haha,ja,v Švici dela v državni upravi ena oseba za pet oseb,pri nas pa pet oseb za eno osebo,pa še pri nas se jim vikend začne ob deveti uri,po kavi.
pika.poka12
18. 05. 2010 16.18
jzt preprosto ne razumem, kakšno paniko zganjate. Ali veste, da je v Švici na okoli 7,5 mio prebivalcev okoli pol manj uslužbencev javne uprave in kako pri njih lahko laufa. Medtem ko pa je zdravstvenih delavcev v Švici trikrat več. To pomeni, da imajo tam delavce, kjer jih največ potrebujejo. Ne pa pri nas v državni upravi, kjer potrebujemo dva človeka, samo da sortirata liste po datumih.
Samojed1982
18. 05. 2010 16.14
Škoda komentarja... Vrag naj vzame vse skupaj..
saintjozef
18. 05. 2010 16.11
janez0606 Se bom še naučil na življenje gledat in svari kot ti. L.P.
Dzingiskan
18. 05. 2010 16.11
Če ti je lepo, ne moreš zmanjšati samega sebe.
Nandy
18. 05. 2010 16.05
NE Slovenka leta pa najema drage stavbe in ustanavlja nove in nove kvazi službe na račun davkov in prispevkov.
janez0606
18. 05. 2010 15.54
Saint po tvojem je potem poizkus umora hujši od umora:)dej poglej kkakšne neumnosti pišeš, ker kakor jst vem je njen voznik(ki je pač njen podrejeni, in če meni nadrejeni nekaj dodeli, to tudi naredim, in tako je storil tudi on:)Vem da pri SKbju ni imela nič zraven,edini namen tega je bil da vam nakazem kako stvari potekajo če si pri koritu.Glede kamer pa, kamera ni samo ena, je pač okrogla zasteklitev, ki skriva več kamer ali pa eno ki se giblje, se pravi vsaj v določenem trenutku je bilo dvorišče pokrito,pa lahko bi se že prvič izrazila, da ne bi bilo dvomov, da kamere ne pokrivajo dvorišča, amapak prva izzjava je bila , da KAMER NA TEJ ULICI SPLOH NI, to je pa bistvena razlika.
gjuro3
18. 05. 2010 15.38
PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD! PAHOR JE POGUBA ZA NAŠ NAROD!
gjuro3
18. 05. 2010 15.37
GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM! GREMO SLOVENIJA, NAJ SE ZAČNE- DOL S PAHORJEM!
saintjozef
18. 05. 2010 15.34
janez0606 Stavit se res ne upam. Ko so ropali SKB je "ona" še svoj poklic opravljala, za kamero je pa jasno povedala, da ni vohunila na Baričevičevo dvorišče, divjal je pa njen šofer. Poizkus pobega zasluži 3x večjo kazen. Čestitka Kresalovi, da upa Bavčarja sploh omenit ! Zanimivo je najino gledanje na isto stvar.
Izbrisani2
18. 05. 2010 15.32
Vse kar pa dobim nazaj od te mačehovske države je pa prst v zadnjico!
Izbrisani2
18. 05. 2010 15.31
Državne banke najdejo 150 milijonov EUR za "posojilo" ali bolje rečeno DONACIJO Jankoviću, mi pa naj plačujemo za Grke, za EU, za to gnilo državo, skrata za vse! Ne kadim, ne pijem, z avtom se malo vozim, elektrike malo porabim, vsak dan pa dam več za komunalo, prispevke, davke, takse, trošarine, donacije in za razsipno potrošnjo države in njenih veljakov. Pljunem na to gnilo državo!