Slovenija

Odtrgalo le štiri ure staro streho, tramove, dimnik, porušilo zgornje zidove

Ljubljana, 03. 08. 2024 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.V., A.K., M.P., J.U.
Komentarji
169

V poznem popoldanskem in večernem času so se v osrednjem in severovzhodnem delu Slovenije pojavile nevihte z močnim vetrom in točo, Uprava RS za zaščito in reševanje pa je skupaj ugotovila 249 krajev izrednih dogodkov. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa, prekrivali poškodovane strehe in črpali vodo iz poplavljenih objektov.

Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da so izredne dogodke zabeležili v skoraj 250 krajih. Samo v občini Križevci pri Ljutomeru so izjemno močni sunki vetra, ki so presegali 100 kilometrov na uro, poškodovali več kot 80 objektov, ponekod je odneslo celotne strehe. 

Na hiši Marjana Pepelnika je povzročilo pravo razdejanje. Odtrgalo je streho, tramove, dimnik, porušilo zgornje zidove. Streha je bila povsem nova, dobro narejena, stara komaj štiri ure. Pepelnik sicer živi v Nemčiji, a je hiša v Sloveniji mu predstavlja drugi dom. To je namreč rojstni kraj njegove žene, ki je lani umrla.

Tudi drugod po Križevcih so posledice vidne skoraj na vsakem koraku. Poškodovane strehe, podrto drevje, škoda je zelo velika. V kraju je poškodovanih vsaj okoli 85 objektov, od tega dobra polovica težje. "Vsi občani predvsem gasilci in prostovoljci si prizadevajo pomagati pri sanaciji te škode," je dejal tamkajšnji župan Branko Slavinec, ki se je ob tem zahvalil vsem, ki so že od prejšnjega večera na nogah in sanirajo škodo.

Ceč kot 90 operativcev iz 12 gasilskih društev je bilo aktiviranih že včeraj. V štirih urah so po besedah poveljnika Gasilske zveze Križevci Mira Kosa sanirali 45 objektov. Z delom pa so nadaljevali tudi danes.

Zaradi neviht in močnega vetra 249 izrednih dogodkov

Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje je do izrednih dogodkov prišlo na območjih občin Apače, Benedikt, Celje, Cerkvenjak, Črenšovci, Črna na Koroškem, Dravograd, Duplek, Gornja Radgona, Gorišnica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Juršinci, Križevci, Kungota, Laško, Lenart, Litija, Ljutomer, Maribor, Ormož, Pesnica, Prevalje, Radeče, Radenci, Ravne na Koroškem, Razkrižje, Rogašovci, Semič, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveta Ana, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Šentilj, Škofljica, Šoštanj, Trbovlje, Velenje, Veržej, Vojnik in Zagorje ob Savi.

Močan dež
Močan dež FOTO: Shutterstock

Regijski centri za obveščanje Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje so aktivirali 106 gasilskih enot, ki so večinoma odstranjevale podrta drevesa, prekrivale poškodovane strehe ter črpale vodo iz poplavljenih objektov.

V času neurij se je sprožil tudi en zemeljski plaz. Župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da je bilo zaradi neurja poškodovanih 11 daljnovodov, zato je pričakovati daljši izpad električne energije.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel je medtem na Facebooku zapisal, da je sinočnje neurje tudi pri njih povzročilo težave pri dobavi vode in elektrike. "Zaradi izpada električne energije je motena tudi dobava vode, ker črpalke na črpališčih ne delajo. Z gasilci naše gasilske zveze smo dogovorjeni, da dobavimo vodo do občanov, ki jo nujno potrebujejo. Prav tako so na voljo električni agregati za zagon črpalk v individualnih vodnjakih, ki so še v funkciji." Kot navaja, naj bi Elektro Maribor danes odpravil težave na daljnovodnem omrežju, jutri pa na nizkonapetostnem.

Agencija RS za okolje je že v petek pozno zvečer na družbenih omrežjih objavila, da so izmerili nekaj zelo močnih sunkov vetra, najmočnejše na Koroškem. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je njihova postaja izmerila sunek 88 kilometrov na uro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšno vreme pa lahko pričakujemo danes in jutri?

Po včerajšnjem nevihtno burnem dnevu bo danes vremensko dogajanje nad Slovenijo bolj umirjeno, nastalo bo le nekaj kratkotrajnih ploh. Spet bolj nevihten bo, kot kaže, jutrišnji dan, ko bodo nevihte nastale predvsem v severnem in severozahodnem delu države. Ker pa bo v zraku manj energije, ni pričakovati tako hudih neurij kot včeraj, napoveduje naš hišni prognostik Rok Nosan. 

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaba67
07. 08. 2024 12.29
Plejnate strehe imajo v Italiji, pa na šolah in trg. centrih, in še na izgled so nagrabžne, dobre za točo za veter pa katastrofa....
Lutra Lutra 1
06. 08. 2024 15.03
+2
Zelo mi je žal za lastnika, ki je doživel to katastrofo. Zelo pa zamerim mojstrom, ki bi ljudem morali svetovati, da povsem drugačno vreme, kot smo ga poznali do sedaj, zahteva tudi drugačne kritine. Kovinska kritina iz tako velikih plošč je absolutno neprimerna. Ko se veter upre v tako velike plošče, ki so pritrjene z močnimi vijaki, dvigne celotno streho s tramovi vred. Nekaj takega, kot če bi imeli streho pokrito z letalskim krilom. Pravzaprav so naši predniki že pred sto leti vedeli, da je naprimernejša opečna kritina za večino področij Slovenije. Če je veter, dvigne nekaj kosov opek lesena konstrukcija pa ostane nedotaknjena. Tudi sanacija opečne kritine je najlažja, najhitrejša in najcenejša.
Buča hokaido
06. 08. 2024 17.21
+1
Pa ne samo to. Nekaj dni prej napoved neviht in neurij, oni pa ta isti dan pokrivajo streho.
disident2
05. 08. 2024 17.24
Počasi, ampak res počasi bo v človeško pamet prodrlo, da so strehe z velikimi napušči prve na udaru vetra. Stara kmečka arhitektura je poznala rešitev z kratkim max. 0.5 m napuščem in holkelo, t.j. zaobljenim stikom med streho in zidom, ki preprečuje vetru, da bi se uprl v streho in jo odtrgal. Nova arhitektura zaradi sodobnih materialov ne pozna več napuščev. Fasade so vodo odbojne in zato napušč ni potreben. Pred leti, ko je divjal tornado čez Črnivec, je v vasi Gozd odtrgalo klasično in dobro grajeno streho z gruštom, izruvalo vse iz betonskega venca in ga delno podrlo. Pločevinasto Trimo streho, kot je na sliki reši edino če je postavljena brez napušča ali pa če je napušč dvojen in streha ni odvisna od njega.
Lutra Lutra 1
06. 08. 2024 15.07
Še večji problem, kot so veliki napušči, so kritine iz velikih kovinskih plošč, ki so močno pritrjene na konstrukcijo in jih veter ne more izruvati. Zato pač dvigne celotno streho s konstrukcijo vred. Država bi pri izdaji gradbenih dovoljenj dejstvo, da se ekstremni vremenski pojavi z vetrom dogajajo vedno pogosteje, to morala upoštevati in zahtevati od investitorjev, da kritine iz velikih pločevinastih plošč ne sodijo v naše podnebje.
zmerni pesimist
04. 08. 2024 18.07
+0
Še fušarji boljš naredijo
Rudolf Maister
04. 08. 2024 13.08
-3
Pravi ona komunistka v Črni ,županja ali kaj je že, da bi imeli radi samo mir. Hja bolj mir kot ga imaš ga ne moreš imeti.Ljudje spijo v kurnikih, fant od tine pa vandra po svetu in vas niti ne povoha. Ja mir pa imate ali ne?
traparija
04. 08. 2024 12.33
+4
tako imenovana "hiša", zmazek, vkup nametan materjal brez protipotresnih stolpov in železja. vrh sten mansarde brez železobetonskega venca. kvaliteta zidanja na minimumu, statika popolnoma neustrezna . in pravijo da je streha sidrana, kam že z lesenimi letvami, v malto in cegel? tole bi se prejkoslej samo od sebe podrlo. nič ni odtrgalo streho, ni bila nikamor pritjena ker ni venca, pač pa je samo dvignilo prosto postavljeno streho. in spet bo zavarovalniška goljufija če bo za nekvalitetno gradnjo kot je tale pričujoča na slikah kdo želele kakršnokolo omembe vredno finančno povračilo. slovenija, nesposobnost, lopovščine in izigravanje na vsakem koraku
Monster_cat
04. 08. 2024 11.45
+8
Glede na izgled tele hise .....tezk verjamem, da je bla streha kvalitetno izdelena....
niktalop
04. 08. 2024 11.27
+5
Krovca bi doletela tožba in zahtevek za odškodnino, saj je očitno da je ostrešje postavil popoln amater brez znanja in izkušenj.
Boris Kavčič
04. 08. 2024 15.42
niktalop
04. 08. 2024 15.50
Jožajoža
04. 08. 2024 10.32
-4
Še dobro,da imamo levo vlado.leve vlade vladajo v ljudi ,katerim je človek največje bogastvo.desne,,hanševa pa ljudem jemlje ,praktično iz ust,in si ,ko je na oblasti,polni svoje žepe.
Fregasto
04. 08. 2024 10.49
+2
disident2
05. 08. 2024 17.34
ivan z Doba
04. 08. 2024 09.55
+0
Naj mi teoretiki zarote razložijo kako to, da pred 30, 40 leti ni bilo takih neurij v Sloveniji in da ni klimatskih sprememb!
katalizatorček
04. 08. 2024 10.02
+2
cca 1980 leta dvignilo celotno streho v okolici kočevja in pristala na sosedovi hiši,tako da se to skozi dogaja
disident2
05. 08. 2024 17.43
Kaj imajo pri tem teoretiki zarote? Mimogrede, izraz "teorija zarote" je izumila CIA v začetku 60', da bi z norčevanjem odvrnila od odkritega kriminala. Vremenske spremembe so bile in bodo. Zato so vasi, da jih ne bi poplavilo, gradili na vzpetinah. Strehe so bile prilagojene močnim neurjem. Gozda niso sekali kar vsevprek, ker ima zaščitno funkcijo, tudi pred vetrom. Sicer se je pred kratkim končala mala ledena doba in je sedaj faza segrevanja in potem se bo zopet obrnilo navzdol. Svet in oceani so prevelik sistem, da bi ljudje lahko vplivali na globalne spremembe.
zmerni pesimist
04. 08. 2024 09.26
+2
Ko se na hitro in slabo naredi malo več cementa več železja in to pritrditi in narediti čim manj napušča
druga Švica
04. 08. 2024 09.23
+6
Ne pokrivajte streh z pločevino….!!!
podalpski1
04. 08. 2024 09.14
+10
Če bi pa lege mal pršraufal,kot se dela,bi morda bilo drugače. Samo mislim tako!
podalpski1
04. 08. 2024 09.13
-1
Izgleda,da bomo prišli vsi v Sloveniji na vrsto,da nam ujma podre hiše.
Razmisljajoc
04. 08. 2024 08.51
+6
Nad nekaterimi komentarji se je res potrebno krepko zamisliti ..........................
boslo
04. 08. 2024 09.01
-2
Grande cojones
04. 08. 2024 08.48
+1
Imamo enako zadevo pri nas v Apačah pri Gornji Radgoni. Na novem objektu (dvojček) je veter tako rekoč odpihnil del opečne stranske stene v prvi etaži. Stena ni bila postavljen niti en mesec.
mackon08
04. 08. 2024 08.41
+12
Izvedba strehe na nuli. Pa takšne strehe več nihče ne vgrajuje. Ene ne izuči nič.
04. 08. 2024 08.23
+17
Mojstri ki znajo vse — posledice se vidijo
PomisliNaSonce
03. 08. 2024 21.59
-4
Res bi blo dobro, da se oglasi oseba ki upravlja z prenosnim visokonapetostnim omrežjem v Sloveniji in pojasni...od kje dobiva navodila za to energijsko poigravanje na celotnem ozemlju in širše...
boslo
04. 08. 2024 08.07
-2
Uporabnik1888402
03. 08. 2024 21.53
+3
Zato je mene koleno bolelo ...