Slovenija

Slovenijo dosegla močna nevihta s silovitimi sunki vetra

Ljubljana, 01. 08. 2024 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Rok Nosan, M.P., N.V., 24UR ZVEČER
Komentarji
180

V četrtek zvečer se je nad severovzhodno Italijo razvil večji nevihtni sistem, ki je ob spremstvu močnih sunkov vetra dosegel Primorsko. Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi napovedanih krajevnih neurij izdala oranžno opozorilo za celotno državo. Na Obali so veljali preventivni ukrepi, ladijski promet v koprskem pristanišču pa je bil začasno ustavljen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nevihte prinesle točo in veter
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Nevihte prinesle točo in veter
  • Iz 24UR ZVEČER: Stanje na terenu ob neurju
    01:31
    Iz 24UR ZVEČER: Stanje na terenu ob neurju

Še en nevihtni sistem je Slovenijo dosegel okoli 1. ure ponoči, najhuje pa naj bi bilo na Goriškem, Krasu in na Obali. A Arso poroča, da nevihte zdaj nad južnim delom postopno slabijo, zadnje napovedi pa kažejo, da bo padavinski sistem v prihodnjih nekaj urah razpadel. Je pa sprva še možen kakšen naliv.

Kot napoveduje Arso, se bodo nevihte nadaljevale ponoči, nastala bodo tudi krajevna neurja, širila se bodo proti jugu in zahodu. V drugem delu noči se bo vreme postopno umirilo, od zahoda se bo začelo jasniti. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 20 stopinj Celzija, na severozahodu pa okoli 14 stopinj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal Peter Jerina, vodja izmene ZGRS Sežana, je najhuje že šlo mimo in večjih škod, razen nekaj podrtih dreves v okolici Sežane in na Krasu, ni. So pa kljub temu pripravljeni, ob takih napovedih se organizirajo tudi različna društva, da lahko v primeru nezgod hitro intervenirajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nevihta se je nekaj pred 21. uro močno okrepila nad Italijo in dosegla Slovenijo, nad Koprom pa se je pojavil poličasti oblak. Z Uprave za pomorstvo so sporočili, da je ladijski promet v koprskem pristanišču začasno ustavljen zaradi močnega vetra, poroča Uprava za RS za zaščito in reševanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot poroča Arso, so sunki vetra v Vipavski dolini, na Goriškem in ob morju, presegli 70 kilometrov na uro. Najvišjo hitrost je izmerila boja Zarja v Tržaškem zalivu, in sicer 86 kilometrov na uro. Največ dežja je do 23. ure padlo v Kočevju, 106 milimetrov, sledita Pasja ravan z 62 in Kredarica z 42 milimetri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nevihte so po napovedih Meteoinfo Slovenija začele nastajati že popoldne, nato pa se bodo nadaljevale v noč na petek. Razmere v ozračju bodo ponovno omogočale nastanek krajevnih neurij. Kot poroča ARSO, so v zadnjih dveh urah močnejše nevihte z nalivi in ponekod tudi točo nastale v okolici Ljubljane, na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico ter v okolici Trebnjega in Mokronoga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V samo pol ure je v Kočevju padlo 58,9 mm dežja, danes že 85,4 mm, poroča ARSO.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprva bodo nevihte nastajale predvsem v severnem in vzhodnem delu Slovenije, kasneje pa se bo težišče nevihtnega dogajanja preselilo proti zahodu. Nad severovzhodno Italijo je namreč po napovedih nastal večji nevihtni sistem, ki se je nato v obliki nevihtne linije pomaknil proti jugovzhodu in v večernih urah (predvidoma po 20. uri) dosegel Primorsko ter bo nato prešel tudi hrvaško Istro in Kvarner. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob prehodu nevihtne linije največjo nevarnost predstavlja močan veter, ki lahko zlasti vzdolž obale v sunkih preseže 100 kilometrov na uro, poroča Meteoinfo.

Nevihte nastale že popoldne

Agencija RS za okolje (Arso) je na svoji Facebook strani zapisala, da so se v severozahodni, osrednji ter jugovzhodni Sloveniji prve plohe in nevihte začele pojavljati že okoli 16. ure. Močnejša nevihtna celica se je takrat razvila v okolici Bleda in se počasi pomikala proti vzhodu.

Kasneje so močnejše nevihte z nalivi in ponekod tudi točo nastale v okolici Ljubljane, na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico ter v okolici Trebnjega in Mokronoga, poroča Arso. V okolici Grosuplja in Trebnjega je padala toča, nevihta pa se je od tam pomikala proti Krškem, poroča spletni portal neurje.si. Toča je pobelila tudi Kredarico, v pol ure je padlo 29,8 milimetrov padavin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografije strel pa nam je bralka Sabina poslala tudi iz vasi Čadovlje pri Golniku.

Za celotno državo velja oranžno opozorilo

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi napovedanih krajevnih neurij, ki bodo nastajala od sredine dneva do petka zjutraj, izdala oranžno opozorilo za celotno državo. Najbolj burno vremensko dogajanje pričakujejo proti večeru in v noči na petek, ko bodo ob prehodu vremenske fronte nastala krajevna neurja.

Nevihta na Gorenjskem pred letom dni
Nevihta na Gorenjskem pred letom dni FOTO: Bobo

"Sunki vetra bodo lahko ob morju presegali tudi 100 kilometrov na uro in tudi smer bo zelo neugodna, severna do severozahodna, kar pomeni tudi slabe novice za vse, ki morda kampirajo kje na prostem v Istri ter na Primorskem. Priporočamo jim spremljanje dogajanja ter seveda, da se po potrebi umaknejo na varno," je opozorila dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Eva Bezek.

Napoved visokovodnih razmer
Napoved visokovodnih razmer FOTO: Arso

Kot opozarja Arso, lahko krajevne plohe in nevihte povzročijo hiter prehodni porast hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske vode na manjših območjih. Verjetnost za ta pojav je sicer večja na območju severne in zahodne Slovenije.

Močnejše nevihte z močnim vetrom zahodnih smeri bodo v noči na petek predvidoma dosegle tudi Istro in Kvarner. Vreme se bo v petek zjutraj sprva prehodno umirilo, a nas bo popoldne ali zvečer od severa zajel nov pas neviht, ki se bodo lahko nadaljevale še v noč na soboto.

Tudi v petek čez dan lahko ob krajevnih plohah in nevihtah prehodno narastejo posamezni vodotoki in manjše reke.

Plohe in nevihte bodo nad našimi kraji nastajale tudi v soboto popoldne. Kakšna bo možna tudi v nedeljo, a bodo predvidoma manj intenzivne kot današnje in petkove, so zapisali na Arsu. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 23 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 29 do 34 stopinj Celzija.

V obalnih mestih opozarjajo goste

V kampu Adria Ankaran so pred napovedanim poslabšanjem vremena že spraznili vodotoke in obrezali drevesa, svoje goste pa so opozorili na vremensko napoved in jim svetovali, da pospravijo svoje stvari, da jih v primeru močnejše burje ne bi odneslo, so pojasnili. Opozorili so tudi gostinske lokale, da pravočasno pospravijo senčnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kampu Fiesa zaenkrat niso posebej opozarjali svojih gostov, v kampu Lucija pa se tako danes kot ob vseh drugih vremenskih preplahih ravnajo po navodilih in glede na obvestila civilne zaščite ter o slabi napovedi goste opozarjajo že ob njihovem prihodu. Tako so storili tudi tokrat.

Zaradi napovedanih neurij bosta v nakupovalnem središču Aleja in Citypark v Ljubljani ponoči odprti parkirni hiši. Prebivalci Ljubljane bodo lahko svoja vozila pripeljali zvečer in jih naslednje jutro odpeljali. Parkiranje bo brezplačno, so sporočili iz Aleje in Cityparka.

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
02. 08. 2024 12.01
+1
Na SV drzave ni bilo niti kapljice dezja.
klemzy9
01. 08. 2024 21.57
+1
dej mal dezja poslte na Rab.... zakaj pa zej ne nabijate da ma morje 30 stopinj pa folk strašite, v 10 dneh ni presegu 26
anabanana
01. 08. 2024 21.47
+1
katete farbe bo alarm jutri❓
anabanana
01. 08. 2024 21.40
+1
vijolčast alarm za portal
anabanana
01. 08. 2024 21.39
+0
iz muhe slona, vreme bo
anabanana
01. 08. 2024 21.37
+1
evo, vse slike vlečete iz FB, fertig delo, 😵, zakaj pa dobite plačo,
Monster_cat
01. 08. 2024 21.58
+1
Jim placas vsak mesec prek poloznice operaterja
rzui
01. 08. 2024 21.33
+2
St. Gallen
01. 08. 2024 21.21
+2
zakaj ni vijolicna preko cele stajerske? Saj je vseeno kaksne barve malate
Mio56
01. 08. 2024 21.09
+5
od vse silne napovedi neurij, vetra in nevem kaj se vse trenutno 2 kapljici dezja in to na mikrolokaciji Snežnika!! Vreme bo!
MEDKO
01. 08. 2024 21.07
+8
Na Goriškem mal močnejša poletna nevihta, brez pretresov
Iqos
01. 08. 2024 21.04
+5
Po radarski ne bo nč strašnega...sam paniko delajo.
Important notice
01. 08. 2024 21.01
+13
Bodo poskrbeli za poplave, da bodo ljudje spet nakazovali denar, ki ga bo potem država zapravila za orožje Ukrajini, Izraelu in za razne izlete in križarjenja.
DINAMIK
01. 08. 2024 20.51
+3
Strašite ljudi,da vas ni sram!
Monster_cat
01. 08. 2024 20.42
+0
Sj najbolj ziher je celo drzavo pobarvat v oranžno...nekje bo zihr prav
old skul
01. 08. 2024 20.39
-5
Ma kaj se krepi dejte nehat no
MajaZzz
01. 08. 2024 20.43
+3
Bolj je udarno napisana novica bolj klikamo in bolj se krepi denarnica tega medija.
smehec
01. 08. 2024 20.38
+1
Lahko bi vedeli da če nonstop paničariš po nepotrebnem, te ljudje ne bodo jemali resno takrat ko bi te morali. Za vsako ploho imamo alarme opozorila in celo dramo po medijih…
MajaZzz
01. 08. 2024 20.45
+4
Jp pol bo pa rdec alarm kot Lani bomo sli pa na pir in cez pol ure s pirom vred s tokom😅
sevenup
01. 08. 2024 20.35
-6
Saj sem rekel, da nič ne bo. Kaže sicer 88%, da je dež a ni. Očitno samo paniko delate za breveze.
coca.eskim
01. 08. 2024 20.51
+4
Monster_cat
01. 08. 2024 20.03
+5
Nevihta na Gorenjskem pred letom dni po zgornjo sliko!!! Vi to resno??
anabanana
01. 08. 2024 21.41
+2
Nikdar več
01. 08. 2024 19.56
+15
Fino je priti s 36 C na 20.... Upam pa, da ne bo hudega, kar se neviht tiče.
zapiramvamustaaa
01. 08. 2024 19.55
+17
Prosim naj pride ta osvežitev malo na obalo ker ta vročina in sparina ni humana☠️💀🙏
boslo
01. 08. 2024 19.56
+2
Na štajerskem tud nič, hebeš tako kablovje
zapiramvamustaaa
01. 08. 2024 19.58
+0
Na katastrofa ene uničujejo z sušo in vročino druge z točo in poplavami.Vse po planu agende.
boslo
01. 08. 2024 20.01
+1
Kopiraj nam ta plan, da bomo tudi mi pripravljeni
zapiramvamustaaa
01. 08. 2024 20.04
+1
Pravkar sem ti povedal:En del Slovenije suše in sparina dva meseca drugi del pa vsaka 2 tedna hude nevihte ter toče.Popoln plan mar ne?
boslo
01. 08. 2024 20.11
+5
ZIPPO
01. 08. 2024 20.24
+4
Če osvežitev ne pride na obalo, pridi ti v Ljubljano, tu ni več sparine 😉