Slovenija

Zaradi Mercatorja do konca

Ljubljana, 29. 11. 2005 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

LDS in SD sta se odločili, da bosta zaradi zadeve Mercator pred upravnim in vrhovnim sodiščem tožili predsednika parlamenta.

Predsednik državnega zbora France Cukjati se že veseli odločitve sodišča
Predsednik državnega zbora France Cukjati se že veseli odločitve sodišča FOTO: POP TV

Poslanski skupini SD in LDS sta uresničili napovedi in se odločili za vložitev tožbe zoper predsednika državnega zbora na upravno in vrhovno sodišče zaradi onemogočanja ustanovitve preiskovalne komisije na zahtevo 31 opozicijskih poslank in poslancev s prvopodpisanim Milanom M. Cviklom (LDS) v zvezi s preiskovanjem okoliščin prodaje deležev paradržavnih skladov v Mercatorju.

V SD in LDS Cukjatiju očitajo, da je preprečil državnemu zboru na zahtevo poslancev teh dveh strank uvesti parlamentarno preiskavo, "kar bi državni zbor moral storiti na podlagi ustave", sta na novinarski konferenci poudarila Miran Potrč (SD) in Darja Lavtižar Bebler (LDS). S tem, ko njihova zahteva ni bila uvrščena na dnevni red novembrskega zasedanja DZ, je po mnenju SD in LDS predsednik parlamenta kršil ustavno pravico njihovih poslancev.

SDS: Bistvo je v optiki

Tudi Miran Potrč (SD) pričakuje odločitev sodišča, ki ga bo razveselila
Tudi Miran Potrč (SD) pričakuje odločitev sodišča, ki ga bo razveselila FOTO: Dare Čekeliš

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je napovedano tožbo zoper predsednika parlamenta Cukjatija ocenil kot "optično zadevo". Ker so bistveni elementi opozicijske zahteve vključeni v koalicijsko, ni razloga za ustanavljanje dveh komisij, pravi Tanko. Ker delo preiskovalne komisije poteka podobno kot delo sodišč, pa je smiselno upoštevati tiste ustavne določbe, ki urejajo delo pravosodnih organov.

Cukjati: Zaščitil sem pravico državljanov

Predsednik državnega zbora France Cukjati je še vedno prepričan, da je bilo njegovo ravnanje pravilno, zato razsodbo tudi "z veseljem pričakuje".

Darja Lavtižar Bebler (LDS)
Darja Lavtižar Bebler (LDS) FOTO: POP TV

Cukjati je znova pojasnil, da ene zadeve ne moreta obravnavati dve komisiji. Pri njegovi odločitvi naj bi tako šlo za tehtanje dveh pravic: pravice 30 poslancev, da preiskuje dejanja, in pravico posameznikov, ki naj bi jih komisija preiskovala. Ti morajo biti namreč zaslišani v skladu z ustavo, ki prepoveduje dvakratno sojenje, obsodbo ali zaslišanje za isto stvar. "Pri tehtanju obeh pravic se je odločil, da zaščiti pravico državljanov, saj so človekove pravice osnova, ki jo morajo vsi spoštovati," je svojo odločitev argumentiral Cukjati.

DZ bo sicer uvedel preiskavo na zahtevo 39 poslancev SDS, NSi, SLS in DeSUS s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS). Koalicijske stranke so zahtevo dopolnile tudi s prednostno obravnavo zadeve Mercator, s čimer so po njihovem mnenju upoštevali drugovloženo zahtevo 31 poslancev LDS in SD. Teh sodelovanje pri preiskovanju prodaj državnih deležev v podjetjih, ki sta jih opravila paradržavna sklada KAD in SOD v času Drnovškove in Ropove vlade, ne zanima.

SORODNI ČLANKI