Slovenija

Zaradi krize vedno več družinskega nasilja

Ljubljana, 07. 09. 2009 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Zaradi vedno hujših socialnih stisk smo sedaj priča velikemu porastu nasilja v slovenskih domovih," opozarjajo humanitarne organizacije, ki se nameravajo povezati in združiti moči.

Revščina
Revščina FOTO: Reuters

Slovenski Karitas beleži za okoli 30 odstotkov več prošenj za pomoč v obliki hrane in 100-odstoten porast prošenj za kritje stroškov elektrike in vode. Rdeči križ Slovenije trenutno prosi za pomoč že okoli 135 tisoč ljudi. Na Skupnosti centrov za socialno delo pa opažajo izjemen, tudi do 300-odstotni, porast osebnih stisk in nasilja v domačem okolju.

Predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, humanitarnih organizacij in organizacij s področja socialnega dela so zaradi žalostne statistike in vedno hujših socialnih stisk slovenskih državljanov danes stopili pred predsednika države Danila Türka.

'S skupnimi močmi smo močnejši'

Kot je povedal generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Janez Pezelj, so na srečanju določili smernice za delo v prihodnje, saj kriza po njegovih besedah še niti približno ni končana. Pojasnil je tudi, da bodo glede na to, tako kot do sedaj, z vsemi močmi sodelovali skupaj, saj so lahko "na ta način v tej mali državi bistveno bolj uspešni".

Zalog hrane v skladišču Rdečega križa zaenkrat še ne primanjkuje.
Zalog hrane v skladišču Rdečega križa zaenkrat še ne primanjkuje. FOTO: POP TV

Po mnenju generalnega sekretarja Slovenske Karitas Imreta Jerebica je nujno, da se nevladne organizacije v teh kriznih časih srečujejo z vladnimi. "Če znamo mrežno sodelovati, potem je naša pomoč učinkovita in potem je naša pomoč tudi pravočasna," je prepričan.

Ljudje trkajo na vrata nevladnih organizacij

Na Slovenski Karitas po besedah Jerebica beležijo za okoli 30 odstotkov več prošenj za pomoč v obliki hrane in 100-odstoten porast prošenj za kritje stroškov elektrike in vode. Trenutno pomagajo 90.000 posameznikom.

Po besedah predsednika Rdečega križa Slovenije Franca Koširja se povpraševanje za pomoč povečuje tudi pri Rdečem križu. Zaznavajo predvsem povečevanje povpraševanja po pomoči po prehrambenih izdelkih, prašku in oblačilih. V primerjavi z začetkom leta je teh prošenj za okoli 15 odstotkov več, predvidevajo pa, da bo ta odstotek do konca leta narasel na 20 ali več. Po Koširjevih besedah pri Rdečem križu Slovenije trenutno prosi za pomoč okoli 135.000 ljudi.

Predsednik Slovenske Karitas in murskosoboški škof Marjan Turnšek je ob tem dejal, da "v družinah in pri delavcih, ki izgubijo službo, nastanejo družinske psihične stiske, v katerih ljudje nujno potrebujejo pomoč". Kot je prepričan, bi pri tem vladne in nevladne organizacije mogle in morale veliko bolj sodelovati.

Centri za socialno delo želijo po besedah Darje Kuzmanič Korva iz Skupnosti centrov za socialno delo ustanoviti krizno lokalno skupino, kjer se združijo občina, Zavod za zaposlovanje, Karitas, Rdeči križ in vse druge nevladne organizacije, ki lahko pripomorejo k rešitvi posamezne zadeve v lokalni skupnosti, in se načrtno dogovorijo za različne akcije.

300-odstotni porast nasilja

Ob tem je Kuzmanič Korva dejala, da opažajo izjemen, tudi do 300-odstotni, porast osebnih stisk in nasilja v domačem okolju. Porast pa se, kot pravi, najbolj pozna na območjih, kjer je velika brezposelnost in kjer so nižji dohodki.

Kot je dejal Davor Dominkuš z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, so na srečanju pozornost posvetili tudi "razvoju politike oziroma ukrepom, ki bodo omogočili še večjo učinkovitost na tem področju". Ob tem je omenil zakon o socialnem podjetništvu, zakonodajo o prostovoljstvu in socialnovarstveno zakonodajo.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 09. 2009 08.46
Odkar so na oblasti, te verjetno bivši še booj maltretija, gotovo gre za levaka!
punca08
08. 09. 2009 08.35
turk pravi da je vse KUL in vedno ga potem mediji povzdignejo med zvezde. Pismo predsednik bi moral najbolj pravilno govoriti slovensko. Drgač pa nasilje - je bilo tudi prej - moj bivši me stalno maltretira, grozi pa ma puno dnarja. In naša vrla sociala mu stoji ob strani. SAM TOLIKO V VEDNOST
vesoljni
08. 09. 2009 08.26
Ne vem od kod toliko ubogih! Glede na to da moramo uvažati na tisoče delavcev, da lahko SCT ali katero drugo gradbeno podjetje naredi nekaj kilometrov ceste in da v Mercatorju zaradi pomanjkanja prodajalk zaposlujejo prodajalke, ki ne znajo govoriti slovensko se sprašujem koliko je resnično upravičenih prosilcev! Ta kriza je kot voda na mlin vsem delomrznežem! Če je človek pripravljen delati lahko dela in si zasluži svoj kruh! Problem pa je če reče za 400 evrov na mesec se pa ne bom matral! Bolje je dobiti nekaj sto evrov in nekaj hrane pa lahko ležimo doma cel mesec! Morda komu delam krivico vendar po vsem kar sem doživel v tej gospodarski krizi sem dobil takšno mnenje!
Tonček Balonček
08. 09. 2009 07.50
Kajenje, varčne žarnice in ločevanej odpadkov so naše največje prioritete! Odraslih s ene sme tepsti, ej kaznivo, otroke pač lahko!
CezDrnInStrn
07. 09. 2009 23.48
Če kaj rabite, POKLIČITE TURKA! Pride in reši VSE !
strigalca
07. 09. 2009 22.53
Ko bi razne vladne in nevladne organizacije usmerile toliko energije v preganjanje nasilja, kot jo posvečajo kadilcem, bi bila večina nasilnežev že davno v n*rišnic*h, ker drugam sploh ne spadajo. Pa na zaprtem oddelku. Finančna stiska pa je samo izgovor, da se lahko znašajo nad šibkejšimi. Kdor upa udariti ali verbalno napadati šibkejše, je samo navadna reva.
veryca
07. 09. 2009 21.15
Tem, ki so sedaj na cesti so trgali in ga dajali "romom" , sedaj pa ga naj njim trgajo in dajo naši sirotinji....
stojan1111111
07. 09. 2009 20.33
Svi se sprašujejo zaradi ćesa je kriza prišla?? Jast menim zaradi nepravilne raspodjele materijalnih dobrin (plača, pokojnin, socijalnih transverev) in je denar otišao menadžerima, tajkunima, bivšim presednicima in ljudima koji so sposobni da iskorištavajo delavce. V svetu već kot polovica kapital se nalazi vrokah 1 % ljudi, v SLOVENIJI VEČ KOT POLOVICA DENARJA SE NALAZI V MANJ KOT 1 % LJUDI
snupy1
07. 09. 2009 20.22
Bili so časi, ko je bilo šolstvo brezplačno. Bili so časi, ko je bilo zdravstvo brezplačno. Bili so časi, ko smo z družino hodili na dopust. Bili so časi, ko si brez problema dobil službo. Bili so časi, ko si dobil stanovanje. Bili so časi, ko so se otroci igrali na dvorišču. Bili so časi ..... A teh časov ni več. Ni ničesar od tega in normalno da se ljudje kregajo, A za našo družbo to nebi smelo biti normalno,
Tonček Balonček
07. 09. 2009 20.13
Silverwolf, zato pa imamo svečenike, ki kažejo pot, evangelij je na teh lokacijah v belem svetu edina pot, ki človeku in bogu hktrati! Kdor hodi za Jezusom, bo spotoma srečal še človeka, to pa je najlepše! Zaupajmo!
stojan1111111
07. 09. 2009 20.08
Boljši bi bil naslov zaradi krize sve već kriminala in nasilja v DRUŽBI V SLOVENIJI???
jazbins2
07. 09. 2009 19.57
jazbins2
07. 09. 2009 19.45
dovolj je eden tega objavite
jazbins2
07. 09. 2009 19.45
G.pezelj ne se hvaliti, da delate dobro, dobro delajo samo tiste ki delajo na
alterego
07. 09. 2009 19.21
porast družinskega nasilja pa alkoholizma tudi
nightangel
07. 09. 2009 19.18
Samo lapajo,kaj bi bilo treba naredit,pa neko psihološko pomoč,pa tako dalje,naj raje dajo ljudem zaposlitev,pa boljše plače,pa se bo marsikaj rešilo!
silesius
07. 09. 2009 19.03
to je šele začetek...
HellWolf
07. 09. 2009 19.02
Tonček Balonček: Cerkev nateguje ljudi že čez celo zgodovino. Sej je itak ena vlka profitna organizacija ko meglo prodaja. Zakaj misliš da se ljudje obračajo čedalje bol desno? Ker na levi ni več upanja. Napetost po družinah raste, saj marsikdo ne najde več poti kako preživeti lastno družino. Nabuhat požrešne manegerje.
Tonček Balonček
07. 09. 2009 18.53
par_isce_njo, zato kers o ljudje ovce in pač počnejo tisto, kar jim narekujejo ovčarji. Med ovčarji pa itak vedno potekajo boji in dela se tako, kot hoče zmagovalec. Če bo ukaz za protibirokratsko/jogurtno revolucijo, ne bo druge, kot da s esprijaznimo s tem, da smo emntalno najmanj 20 let za Beogradom! Morda nas bodo pa poslali osvajati južno mejo, tepsti javne uslužbence, zahtevati orožje, osvobajati Trst? Vs eje možno!
Svobodni
07. 09. 2009 18.49
To je cilj "skrite skupine".