Slovenija

Maturanti odšli na Krf

Ljubljana, 21. 07. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neda Došenović/Š.Z.
Komentarji
53

V Jupiterju so pred odhodom na maturanstki izlet na Krf prejeli več klicev staršev, vendar pa ni bilo množične odpovedi. Nova gripa bi lahko postala razlog za odpoved potovanja.

Čeprav so se z maturantskega izleta z Iosa nekateri dijaki vrnili z novo gripo, sta se tako ministrstvo za zdravje kot tudi Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) strinjala, da ni razloga za odpoved potovanj. Vseeno je lahko nekomu nelagodno potovati na destinacijo, kjer so okužbo z novo gripo potrdili. Lahko v takem primeru potovanje odpove?

Vsi pristojni, tako ministrstvo za zdravje in ministrstvo za zunanje zadeve kot tudi Inštitut za varovanje zdravja, niso nikoli dali priporočila, da v tuje države ne bi bilo dobro potovati. Tako ni razloga, da bi načrtovane počitnice odpovedali.
Vsi pristojni, tako ministrstvo za zdravje in ministrstvo za zunanje zadeve kot tudi Inštitut za varovanje zdravja, niso nikoli dali priporočila, da v tuje države ne bi bilo dobro potovati. Tako ni razloga, da bi načrtovane počitnice odpovedali. FOTO: Reuters
V Sloveniji so doslej potrdili 72 primerov okužbe z novim virusom gripe. Večina obolelih se je vrnila iz tujine.

Kot je za 24ur.com sporočila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, bi gripa lahko postala razlog za odstop od pogodbe le v primeru, da bi takšna okoliščina objektivno predstavljala nevarnost. To bi bilo razvidno iz tega, da bi ministrstvo za zunanje zadeve potovanje v države, kjer takšna nevarnost obstaja, odsvetovalo.

Vse ostalo pa ostaja le na ravni subjektivnega občutka ogroženosti,” je pojasnila Grlićeva. Seveda lahko tudi v takem primeru potrošnik odstopi od pogodbe, koliko bo moral plačati organizatorju potovanja, pa je po besedah inšpektorice odvisno od pogodbenih določil – torej je vezano na trenutek odstopa oziroma to, ali je potrošnik našel zamenjavo. “V kolikor ima potrošnik sklenjeno zavarovanje za primer odpovedi potovanja, bo lahko nastale stroške morebiti pokril iz sklenjenega zavarovanja,” je nadaljevala Grlićeva.

Na tržnem inšpektoratu sicer niso prejeli še nobene prijave v zvezi s primerom agencije Jupiter. Anej Ferko iz agencije, ki je tudi na Krfu, je pojasnil, da je danes na grški otok odpotovalo približno 150 novih maturantov. Pojasnil je, da so pred odhodom prejeli več klicev zaskrbljenih staršev, vendar pa množične odpovedi maturantskih izletov ni bilo. Poudaril je, da na Krfu ni gripe, da na otoku ni posebne panike, vsi maturanti so zdravi. Zaskrbljenost maturantov in staršev je posledica obolelih maturantov, ki so se vrnili z Iosa

Potovanja ni potrebno odpovedati, poskrbeti je treba le za primerno higieno in <a href = "http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1927" target="_blank"> upoštevati nasvete IVZ</a>.
Potovanja ni potrebno odpovedati, poskrbeti je treba le za primerno higieno in <a href = "http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1927" target="_blank"> upoštevati nasvete IVZ</a>. FOTO: Reuters

Pod kakšnimi pogoji lahko potrošnik odstopi od pogodbe?

Vprašanje pogodb o turističnih aranžmajih je po besedah inšpektorata urejeno v zakonu o varstvu potrošnikov. Potrošnik lahko odstopi od pogodbe kadar koli, le da mora bodisi plačati stroške prenosa rezervacije, če na primer poskrbi, da bo namesto njega potoval nekdo drug, bodisi plačati administrativne stroške, če pravočasno odstopi. Lahko pa se zgodi, da mora plačati celo določen odstotek dogovorjene cene, če od pogodbe ne odstopi pravočasno.

Ko govorimo o okoliščinah, ki se jim potrošnik ni mogel izogniti, in bi bile ob sklenitvi pogodbe utemeljen razlog, da pogodbe sploh ne bi sklenil, pa mora povrniti le stroške, ki jih je organizator imel z njegovo prijavo – ob pogoju, da potrošnik najde zamenjavo ali da takšno zamenjavo najde organizator sam.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pantokrator
22. 07. 2009 11.55
Raj povejte kolk je pršlo nazaj nosečih, so polne semenčic kot sončnica...ha...ha....
Tonček Balonček
22. 07. 2009 08.15
Na Hrvaškem so pa bombe in avtomobile raznaša po Dalmaciji. Mi gremo v Španijo in čakamo na Etine eksplozije!
Tanja321
22. 07. 2009 01.12
Tanja321
22. 07. 2009 01.10
Jaa, al se pa gremo kr zapret vsak u svojo bajto in nkol več it vn kr zun mrgoli kup bacilov, k so potencialno nevarni in pol je tm še cesta, na kateri ns lohka kadarkol avto zbije, da ne govorimo o morju, kjer te lohka krč in se vtopiš. Sam pol če smo u bajti je tuki še štedilnik in k kuhamo se lohka kj vname in fjuuu gre hiša in mi zravn. Al pa pač žvimo normaln naprej in si pač sam mal roke umivamo in po najbolših močeh skušamo ne dobit gripe.
emt8000
21. 07. 2009 17.37
-Asgard-,ne toliko grozljivk gledati o zombijih pa bo,he,he.
TOTALEN_KURAC
21. 07. 2009 16.18
zupancicevajama se podpisem
No_pasaran
21. 07. 2009 15.48
Limbek ne se jezit. Teh par dni ki ti je ostalo, preživi židane volje v naravi, poskusi poravit vse napake v življenju, ne ukvarjaj se s takimi stvarmi kot je gripa. Sej je težko otroku povedat koliko je veliko vesolje, pa kako gripa nastane, pa kje ostanjeo seve .... Limbek pusti stat. Pejdi lepo na eno pivo in življenje bo lepše..... še teh par dni ki ti ostane do svinjske gripe.
zupancicevajama@email.si
21. 07. 2009 15.32
En liter vodke dnevno je boljse kakor Tamiflu.
Yjsgramor Skyerim
21. 07. 2009 15.19
... okej, okej... sej bom ostal doma.. na bolniški.. takoj ko pridem z dopusta, heh...
joze5
21. 07. 2009 15.17
pa s to gripo nam prav možgane že perete....
kubo
21. 07. 2009 14.54
Ugodno prodam prasicjo gripo. V casu recesije lahko prihranite in ostanete doma. A morate res .....
meme2
21. 07. 2009 14.28
Prav je da so šli! Sei tudi mi k smo bili na Iosu, smo se bali it na začetku (nekateri, jst med njimi priznam :)) ma mi je še osebna zdravnica svetovala naj grem, in za nič na svetu ne bi doma ostala. ker je bla reees ena lepa izkušnja! nepozabljiva. ti ki so šli na Krf, naj samo pazijo na higieno pa bo vredu! če pa slučajno kdo zboli, se bo pozdravu, naj ne delajo panike! ni vredno! toliko so delali paniko z tem koliko je prišlo domov iz Iosa bolanih, ... hmmm to ni nič v primerjavi z hrvati... 62 okuženi...pri nas 18 ... in še vsi ti so že pr koncu z zdravljenjem! tako da... bodimo veseli da jim zdravilo pomaga! :)
lalalalalalalalalalalallaa
21. 07. 2009 14.18
limbek tvojih litanij se mi pa še brat ne da xD
ni_vazn
21. 07. 2009 14.10
NE HODT NAZAJ .. KR TM OSTANTE
vazicka
21. 07. 2009 13.28
po vsakem maturantskem, absolventu ali kakem podobnem potovanju obleži določen procent folka v postli z vročino, glavobolom, bolečinami v mišicah in še kje drugje. do zdej ni noben zganju haloja ob tem. upam sam da ljudje ne bojo nekontrolirano odpovedovali teško dočakanih dopustov
direkt35
21. 07. 2009 13.22
Limbek ne pametovoti ker si en velik konj,delas se pametnega bodi ti doma ce nimas denarja da bi kam sel ..
ietsspesiaals
21. 07. 2009 12.58
po pa noge slikajo ffak ka je z vami ldje bozji ej
Suckhead
21. 07. 2009 12.57
Če se ga bojo vredo napili itak ne bojo zboleli
anzi_mahackala
21. 07. 2009 12.57
gripo lahko fašem tak v Sloveniji kot v Nemciiji ali Grciji..odpovedal se ne bom ničemur..če je usojen bom naleteu.. :))
odsotna
21. 07. 2009 12.49
propaganda na veliko...da ja ne bi kdo na gripo pozabu. bravo uspeva vam, vidm da je folk čedalje bolj paranoičen, se vsaj noben več ne obremenjuje s svojo us rano plačo ane