Slovenija

Zaradi del bodo zaprli Brnik

Brnik, 22. 12. 2009 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi obnove vzletno-pristajalne steze bodo aprila za približno dva tedna zaprli letališče Jožeta Pučnika. Tretja faza obnove bo stala 3,6 milijona evrov, beležili pa bodo okoli 1,2 milijona evrov izgube.

Po uspešno končanih prvih dveh fazah obnove vzletno-pristajalne steze v letošnjem letu se bo Aerodrom Ljubljana aprila 2010 lotil najbolj zahtevnega dela obnove – srednjega dela steze. Po besedah predsednika uprave Aerodroma Ljubljana Zmaga Skobirja so za obnovo srednjega dela steze izbrali leto, ko bo potnikov zaradi učinkov krize manj, zunajsezonski april pa je vremensko tudi najbolj ugoden čas.

Obnova pristajalne steze na Brniku
Obnova pristajalne steze na Brniku FOTO: SCT

Srednji del vzletno-pristajalne steze je dolg 1100 metrov. Dela predvidevajo zamenjavo nosilnega sloja asfalta, zamenjavo zgornjega sloja in zamenjavo celotnega svetlobno-navigacijskega sistema, je pojasnil Stane Bobnar iz Aerodroma Ljubljana.

Po njegovih besedah so tehtali med dvema načinoma izvedbe del: med nočnim delom, ki bi čez dan omogočal promet, in popolnim zaprtjem letališča. "Na podlagi ekonomske in tehnološke analize smo se odločili za popolno zaprtje," je poudaril. Delo samo ponoči bi terjalo 60 dni, medtem ko bodo dela v času popolne zapore končana v 15 dneh. "V teh 15 dneh imamo tri dni rezerve zaradi možnih slabih vremenskih pogojev. Če nam uspe dela končani v 12 dneh, bomo letališče odprli v 12 dneh," je zatrdil Bobnar. Poleg časovnega vidika odločitve za popolno zaprtje je pomemben tudi finančni; v primerjavi z zgolj nočnim delom bodo na ta način prihranili več kot milijon evrov.

Za celotno obnovo vzletno-pristajalne steze bo Aerodrom Ljubljana odštel približno devet milijonov evrov. Prvi dve fazi obnove sta stali 5,88 milijona evrov, tretja faza pa bo vredna 3,6 milijona evrov. Obnova je potrebna za nemoteno delovanje letališča, obstoječa steza je namreč že precej dotrajana; nazadnje je bila obnovljena leta 1978.

V času obnovitvenih del, ki bodo trajala od 7. do predvidoma 21. aprila, se bodo letalski prevozniki preusmerjali na alternativna letališča. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo v tem obdobju letel z mariborskega letališča, tega bo uporabljal tudi turški prevoznik Turkish Airlines. Jat pa bo upravljal letališče v Portorožu. Drugi letalski prevozniki se o možnostih še določajo in bodo svoje odločitve sporočili v prihodnjih dneh.

Po besedah Adrijane Šelj iz Adrie Airways bodo vsem potnikom, ki bodo to želeli, organizirali brezplačen prevoz z ljubljanskega na mariborsko, na ljubljanskem letališču pa jim omogočili brezplačno parkiranje. Vozni red transferjev bo objavljen januarja na njihovih spletnih straneh. Adria bo v času zapore letališča letela po nespremenjenem voznem redu, bo pa prevoznik znižal število poletov na progah, kjer leti večkrat dnevno (Dunaj, München, Frankfurt, Zürich). O voznem redu bodo javnost pravočasno obvestili, prav tako bodo o tem obvestili vsa prodajna mesta Adrie Airways v Sloveniji in tujini, je zagotovila Šeljeva.

Obnova pristajalne steze na Brniku
Obnova pristajalne steze na Brniku FOTO: SCT

Na mariborskem letališču je tako aprila prihodnje leto pričakovati več prometa. Prvi mož Aerodroma Maribor, ki upravlja z letališčem, Matjaž Sonc pravi, da je prostora na platformi letališča dovolj, ne bodo pa za preselitev prometa iz Ljubljane v Maribor zadostovale obstoječe potniške zmogljivosti. Zato bo treba postaviti začasne montažne objekte.

Medtem ko bo Aerodrom Ljubljana zaradi zaprtja letališča beležil približno 1,2 milijona evrov izpada letaliških in komercialnih prihodkov, Aerodrom Maribor rasti prihodkov na račun preselitve prometa iz Ljubljane ne pričakuje. Kot je pojasnil Sonc, je mariborski potniški terminal delno v obnovi, zato bo treba z dodatnimi montažnimi deli zagotoviti minimalne standarde. "Računamo, da bomo skupen projekt izpeljali s pozitivno ničlo," je poudaril.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krasinius
23. 12. 2009 01.34
Letališče JP, A JE JASNO!!!
aeroplane1996
22. 12. 2009 19.33
Končno bo še Mariborsko letališče malce zaživelo.
aeroplane1996
22. 12. 2009 17.43
Pa in če to gradi SCT, je za letališče najboljši ponudnik. Končno bo spet lepa črna pista :P. Glede Frankfurta pa če si prav prebral, da niso mogoče obnovili 20metrov srednjega dela piste, pa tam tudi ni tak problem, če bi bilo letališče zaprto tudi 2meseca, zaradi tolikšnih pist, v drugem primeru pa bi bil problem z številom letal.
borut_p
22. 12. 2009 17.41
In za kaki denar so to naredili v Frankfurtu. Sam da jamrate pa ste vsi zadovolni, zakompleksani slovenci. A je bilo kaj narobe pri obnovi prvega dela na Brniku?
odbogaposlan
22. 12. 2009 17.27
Ja, maltar bi mogu še mau u šole hodit, da bi delali tako kot v Franfurtu! he,he
odbogaposlan
22. 12. 2009 17.27
A je Maltar spet na poslu?
carsko
22. 12. 2009 17.26
STC bo obnavljal? pol lahko pričakujemo da bo letališče odprto nekje pred začetkom naslednje zimske sezone. Drugače sem gledal enkrat na Discovery Channelu ko so v Frankfurtu pristajalno stezo obnovili kar čez noč. Ob mraku so začeli z delom, ob zori je na njej pristalo že prvo letalo. Mogoče se lahko kaj naučili od njih.
Janko Ig
22. 12. 2009 16.41
mednarodna oznaka je LJLJ kar pomeni Letališče Ljubljana in ne vem zakaj ga tudi doma tako ne imenujemo.
antilevak
22. 12. 2009 16.11
Niso zaprli BRNIK ampak LETALIŠČE JOŽETA PUČNIKA!!!!
Leandra
22. 12. 2009 15.46
-1
To je Letališče Brnik..in nikoli ni in ne bo Ljubljansko Letačišče nekega X Pučnika..?'
Adolph
22. 12. 2009 15.34
In ko bo to gotovo ,potem spet prva faza,. . . . da dela ne bi zmanjkalo