Slovenija

Zaposleni do dela dobička?

Ljubljana, 05. 12. 2007 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Č./D.J.
Komentarji
8

V prihodnje naj bi bili tudi zaposleni deležni dela dobička. Za to pa se bodo odločala podjetja sama.

Če smo pri delnicah NKBM ostali napol praznih rok, pa naj bi bili v prihodnje tudi delavci deležni dela dobička v podjetjih, kjer smo zaposleni. Če bodo seveda lastniki na to pristali. Vlada je zakon pripravila, vendar pa z njim niso zadovoljni ne delodajalci ne sindikati. Motijo jih predvsem višina predlaganih davčnih olajšav.

Bodo delavci deležni dela dobička v podjetjih?
Bodo delavci deležni dela dobička v podjetjih? FOTO: POP TV

Res je, da podjetja po vladnem predlogu ne bodo dolžna deliti dobička z delavci. Za to se bodo odločala sama. In če se bodo, bi lahko redno zaposleni del dobička dobili ali kot denar ali kot lastniški delež podjetja. "Ta denar ostane v podjetju, delavec ima pravico do njega, to je njegov denar, vendar je v podjetju in davčne olajšave so po obdobju, če je ta denar v podjetju," pravi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Nesprejemljiva davčna olajšava

A tako za delodajalce kot za sindikate je predlagana 50 odstotna davčna olajšava na tako razdeljen dobiček nesprejemljiva.

"Naša pripomba je, da so davčne spodbude dejansko nestimulativne, zato smo tudi predlagal višje davčne olajšave za podjetja kot so predlagane," pravi Kristina Barič iz Združenja delodejalcev. Baričeva še pravi, da so predlagali, "da se celotni znesek dobička, ki se nameni za participacijo delavcev prizna kot davčna olajšava."

Sindikati predlagajo 75 odstotno davčno olajšavo. "Če teh olajšav ne bo zadosti visokih je to samo megla, pravljica za lahko noč, " meni Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov.

Akrapovič prehitel vlado

Korak pred vlado pa je podjetnik Igor Akrapovič, v njegovem podjetju namreč dobiček med zaposlene že delijo. Podjetje Akrapovič, ki v svetu velja kot izdelovalec najboljših izpušnih sistemov, namesto s 13. plačo zaposlene nagrajuje z delnicami podjetja. "Če gledamo na daljši rok, se da tu kar veliko denarja zaslužiti in je to kar dobra motivacija in odgovornost na njihovi strani," meni Akrapovič.

Igor Akrapovič, izdelovalec najboljših izpušnih plinov.
Igor Akrapovič, izdelovalec najboljših izpušnih plinov. FOTO: POP TV

Vodstvo družbe priznava, da je bilo nekatere zaposlene težko prepričati, naj postanejo solastniki podjetja, ponudbo jih je sprejelo okoli 70 odstotkov.

So pa rezultati takega načina delitve dobička vidni predvsem na dolgi rok. Ob tako izjemni rasti, kot jo beležijo pri Akrapoviču, se bo vrednost deleža, ki ga imajo v podjetju zaposleni, v nekaj letih bržkone precej povečala. Polega tega jim bodo na račun vsako leto kapljale tudi dividende.


KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
06. 12. 2007 10.54
pri akrapovicu je to cist mozn, kje drugje si bo pa verjetno samo vodstvo razdelilo dobicek...
mac4_m
06. 12. 2007 01.12
zakon je brezvezen. Uzakonit, da se morajo dobički in nagrade razdeljevati v enakih zneskih vodilnim in vsem zaposlenim. Razlika med storjenim je že zajeta v plačah, dobiček se naj pač deli enakomerno. Še tako se bojo prasci prehitro zredili tako da...
Puppy
05. 12. 2007 23.56
svecka zlo dobr sem tale člank zastopla.. pa še zmer ostajam pr istem mnenju... valda jih bo raj pobasal v svoj žep k pa dal zaposlenim,... js sem itak v "javnem sektorju" tko da mene to ne gane..vem pa prej k sem delala pr privatniku kako je to blo... dobil vse možne nominacije za gazele itd itd.. keša puno... a za plače ? 2-3 tedne zamika če se je dal. Šefi pa u BMW, MC, jahtice na morju itd. Na žalost je tko.. bolj si lopov, bolj si nagrajen! Slava tistim k se znajdejo...
mindfucker
05. 12. 2007 21.04
kaj?? je že prvi april??
Tonček Balonček
05. 12. 2007 21.02
Kot da do zdaj to ni bilo možno, ha, ha!!
svecka@email.si
05. 12. 2007 20.43
@Puppy Predlagano je da je za podjetja in tiste ki sodelujejo v delitvi dobička priznana posebna olajšava, tudi do 50%. Tak da naj bi se podjetjem mogoče izplačalo deliti dobičke, saj bodo lahko dobili velike olajšave, navsezadnje se tako grozno pritožujejo nad veliki davki.
Matej Rojc
05. 12. 2007 20.40
To zgoraj pa je res zabavno, ste prebrali ? "Igor Akrapovič, izdelovalec najboljših izpušnih plinov" :)))
Puppy
05. 12. 2007 20.28
Ja če se bodo pa sama odločala delit dobiček je pa itak jasno da ga ne bojo... pa kaj tej vladi ni jasn ? Mislm... svašta.