Slovenija

Zapleti glede Fakina

Ljubljana, 14. 03. 2007 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidatu za direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Fakinu je prisluhnila le opozicija.

Odločitev predsedujočega parlamentarni komisiji za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milana M. Cvikla (LDS), da se komisiji kot zainteresiranemu delovnemu telesu na nujni seji predstavi kandidat za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, je že ob začetku današnje seje povzročila zaplet. V koalicijskih SDS, SLS in NSi so namreč zahtevali odpoved seje in navajali, da po poslovniku med pristojnostmi nadzorne komisije ni kadrovskih zadev.

Koalicijski poslanci zapustili sejo

Trije poslanci omenjenih strank - Zvonko Černač (SDS), Josip Bajc (SLS) in Ciril Testen (NSi) - so zato sejo, ki se je kljub njihovemu nasprotovanju nadaljevala, zapustili. Še pred tem so izrazili nezadovoljstvo nad načinom dela komisije pod Cviklovim vodstvom. Kot pravo mesto za razpravo o soglasju k imenovanju generalnega direktorja ZZZS so navedli mandatno-volilno komisijo in kot zainteresirano delovno telo odbor za zdravje ter omenili, da je možnost za predstavitev kandidata tudi v poslanskih skupinah.

Samo Fakin
Samo Fakin FOTO: POP TV

Vendar je Cvikl vztrajal, da sklic nujne seje, na kateri bi se seznanili s kandidatom in njegovo vizijo oziroma programom, ni v nasprotju s poslovnikom. Kot je navedel, je komisija pristojna tudi za nadzor nad poslovanjem ZZZS, ki pa je v veliki meri odvisno od tega, kdo ga vodi. Da je dodatna možnost seznanitve s kandidatom le pozitivna, sta menila tudi Vili Trofenik (LDS) in Aurelio Jurij (SD), ki sta skupaj s Cviklom v nadaljevanju prisluhnila Fakinovi predstavitvi ter mu izrekla podporo.

Slednji je v odgovoru na vprašanje, kakšno podporo ima znotraj koalicije, odgovoril, da "zaenkrat še ni rekla ne", podpirata pa ga SLS in DeSUS. Z ministrom za zdravje Andrejem Bručanom ima korekten odnos, zaupal pa mu je "bolj zoprne naloge", med njimi ugotavljanje konvergenčnega dolga slovenskih bolnišnic. Prav tako je pomagal pri pripravi programa za sanacijo izolske bolnišnice in sodeloval pri sanaciji jeseniške bolnišnice. Ob tem je dejal, da je običajno tam, kjer je "največji ogenj", zato ima določen odstotek sovražnikov.

Zdravniške organizacije proti Fakinu

Kot je znano, so zdravniške organizacije - sindikat, zbornica in društvo - tudi na državni zbor poslale dopis, v katerem ga ocenjujejo kot neustreznega za predlagani položaj. Fakin je v današnji predstavitvi svojega programa sicer med drugim menil, da bi se s pravim gospodarjenjem, managementom v javnih zdravstvenih zavodih dalo prihraniti kar nekaj denarja ali skrajšati čakalne dobe. ZZZS bi moral po njegovih besedah delovati v smeri nadzora kakovosti storitev in določiti standarde kakovosti storitev. Plačni sistem najbolj odgovornih delavcev bi morali vezati na produktivnosti in kakovost, pa bi "stvar špilala", je med drugim menil.

Revizijsko poročilo

Komisija je sicer danes pred tem na redni seji obravnavala tudi revizijski poročili računskega sodišča o računovodskih izkazih in pravilnosti poslovanja tako zdravstvene kot pokojninske blagajne, v obeh primerih za leto 2005. Za ZZZS je računsko sodišče izreklo pozitivno mnenje, v razpravi pa so bila izpostavljena tudi nekatera vprašanja, ki jih revizija ni podrobneje vzela pod drobnogled, na primer glede nadzora nad kakovostjo izvajalcev ali sklepanja pogodb in aneksov za nazaj.

Pri ZPIZ je računsko sodišče ugotovilo nekaj primerov naročanja storitev v nasprotju s predpisi javnega naročanja in previsok obračun obveznosti RS zaradi napačne valorizacije. Generalni direktor ZPIZ Marijan Papež je povedal, da že pripravljajo odzivno poročilo in da so že sprejeli ustrezne ukrepe. Tudi v tem primeru so imeli člani komisije številna vprašanja.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
15. 03. 2007 04.09
mislim, da tej osebnosti ne smejo dat oblasti. se je pokazalo v preteklosti. v tem je štos. zdravniki imajo prav.