Slovenija

Zapletena davčna zakonodaja

Ljubljana, 24. 02. 2006 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Polona Križnar
Komentarji
1

Nova davčna zakonodaja je očitno zapletena in nejasna, saj zavezanci za dohodnino z vprašanji oblegajo DURS.

Ali znate sami izpolniti obrazec za napoved dohodnine?
Ali znate sami izpolniti obrazec za napoved dohodnine? FOTO: POP TV

Vsi davčni zavezanci naj bi po pošti že prejeli obrazce za napoved odmere dohodnine. Nejasnosti in vprašanj davkoplačevalcev je veliko, dosedaj so jih prejeli 68 tisoč. Kar je dober znak, kako zapleteni in nejasni so zdajšnji predpisi. Vlada je nekaj poenostavitev davčne reforme že sprejela, vendar ne dovolj. Popravki zakonodaje bodo še sledili.

Danes odgovorni za davke v tej državi še vedno obžalujejo, da imamo davčno zakonodajo kakršno imamo. zapleteno in neprijazno. Malo so jo že popravili, vendar ne dovolj. "Prav gotovo je neka mera davčne negotovosti očitna, tega dejstva ne moremo tega zanikati. Hujše kot je, pa ne bo. V tem smislu lahko odpravimo negotovost, ker vlada resnično dela na tem področju, tako da bo javno porabo znižala in to nam ustvarja možnost določenih sprememb obdavčitve," pravi finančni minister Andrej Bajuk.

Do sedaj je dohodninsko napoved oddalo približno 12 tisoč davkoplačevalcev, ostali morajo državljansko dolžnost opraviti do 31. marca.

Zaradi nejasnosti in zmede dacarji vprašanjem davkoplačevalcev komaj sledijo. Ti v glavnem povprašujejo kdo so vzdrževani družinski člani, kdaj morajo upokojenci prijaviti davke, kaj je z davčnimi olajšavami, obrestmi... Kot pravi Ivan Simič iz Davčne uprave, so to vprašanja, ki prihahajajo bolj iz nepoznavanja zakonodaje, kot pa zaradi zapletenih navodil, saj navodila služijo zgolj pomoči pri izpolnjevanju obrazca za prijavo dohodnine.

Andrej Šircelj iz Finančnega ministrstva pa dodaja, da davčni zavezanci prvič dajajo napopoved za dohodnino po novi zakonodaji in da so torej vprašanja zavezancev normalna.

V prihodnosti razmišljajo, da bi se o davčnih težavah lahko pogovarjali tudi z robotom, ki je pač tako programiran, da pozna odgovore na standarna vprašanja. Letos pa uvajajo tudi novost - dežurstva. V zadnjem tednu bodo dacarji dežurali do 18 ure zvečer, zadnji dan - 31. marca pa do polnoči.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matjaz.hladnik@gmail.com
25. 02. 2006 17.37
+1
Mene pa zanima, zakaj novinarji vztrajno uporabljate izraz dacarji za davčne uslužbence? V SSKJ piše, da je dac bila v stari Avstriji davščina na prodajanje tržnega blaga, dacar pa uslužbenec, ki je pobiral dac. Kaj ima slovenska davčna službe zveze s staro Avstrijo?