Slovenija

Zaostanki vse dražji

Strasbourg, 21. 12. 2006 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sloveniji so v Strasbourgu naložili nove kazni zaradi sodnih zaostankov, čakalo pa naj bi jo še več sto podobnih tožb.

Sodni zaostanki Slovenijo drago stanejo
Sodni zaostanki Slovenijo drago stanejo FOTO: POP TV

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je znova razsodilo proti Sloveniji zaradi sodnih zaostankov. Slovenija bo morala v petih primerih plačati skupno 15.400 evrov odškodnine in 4200 evrov sodnih stroškov, v enem primeru 1200 evrov odškodnine, medtem ko v dveh primerih odškodnine in stroškov ni dosodilo.

Sodišče v Strasbourgu je v vseh osmih primerih razsodilo, da je Slovenija s predolgimi sodnimi postopki kršila tako 6. člen Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do poštenega sojenja v razumnem roku, kot tudi 13. člen, ki določa pravico do učinkovitega pravnega varstva pred domačimi sodišči.

Sodni zaostanki so rena težava, menijo v Strasbourgu
Sodni zaostanki so rena težava, menijo v Strasbourgu FOTO: POP TV

Slovenija mora naloženo ji denarno odškodnino plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodb. Sodišče se je pri odločanju v danes objavljenih razsodbah tako kot doslej zgledovalo po prvem vsebinskem primeru, primeru Franja Lukende, v katerem je zaradi sodnih zaostankov prvič razsodilo proti Sloveniji.

Sodišče je v primeru Lukenda 6. oktobra lani razsodilo, da mu mora Slovenija zaradi sodnih zaostankov izplačati odškodnino za negmotno škodo v višini 3200 evrov in 965 evrov za sodne stroške. Takrat je tudi zapisalo, da zaradi nenehnega kopičenja nerešenih primerov na slovenskih sodiščih meni, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Podobnih tožb naj bi bilo na sodišču v Strasbourgu še več sto.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

david_off
22. 12. 2006 12.03
LDS je bila stranka kriminalcev. Zato ni cudno, da se tukaj gor oglasajo najvecji zagovorniki kriminalcev, kot so malasutra in podbne gnide. Vceraj je Beblerca izjavila, da je rusenje kriminalnih utrdb v Ambrusu lepo bozicno darilo......prebivalcem Ambrusa pa cisto res.
jaka37
22. 12. 2006 09.30
Koliko časa bomo še plačevali za nesposobnost partijske LDSovske vlade? 12 let smo jih gledali, plačevati pa bomo morali 50 let zaradi njihove malomarnosti in nesposobnosti.