Slovenija

Zaostanke bo odpravil Lukenda

Ljubljana, 12. 12. 2005 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po napovedih pravosodnega ministra Šturma naj bi s projektom do leta 2010 odpravili kupe nerešenih sodnih spisov.

Minister za pravosodje Lovro Šturm
Minister za pravosodje Lovro Šturm FOTO: POP TV

Minister za pravosodje Lovro Šturm je danes na novinarski konferenci predstavil projekt odprave sodnih zaostankov do leta 2010. Projekt so poimenovali Lukenda po Franju Lukendi, ki je uspel s pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice zaradi kršitve pravice do sojenja v razumnem roku.

Konec leta 2004 je bilo v Sloveniji 567.000 sodnih zaostankov, po besedah ministra je bilo od tega 310.000 vsebinskih zaostankov, pri katerih reševanje poteka predolgo.

Pripravo projekta odprave sodnih zaostankov je oktobra letos vzpodbudila sodba Evropskega sodišča za človekove pravice in takoj zatem še našega ustavnega sodišča. Obe sta ugotavljali, da sojenje v primeru Lukenda poteka nerazumno dolgo. Pravosodno ministrstvo, vrhovno sodišče in državno tožilstvo je tako pripravilo načrt odprave sodnih zaostankov do konca leta 2010.

Glavni načini za odpravo sodnih zaostankov so zagotovitev ustreznih delovnih prostorov, dodatno zaposlovanje v sodnem sistemu za določen čas v obdobju 2007 - 2010, odpiranje možnosti za stimulativno nagrajevanje sodnikov in drugih uslužbencev v letu 2006 ter še 26 dodatnih ukrepov.

Denar bodo vzeli iz sklada za porodniške dopuste

Minister je poudaril, da projekt Lukenda v letu 2006 ne bo imel finančnih posledic za državni proračun, in da obstaja skupna volja za odpravo sodnih zaostankov.

Po ministrovih besedah bodo za izplačilo stimulacij porabili sredstva, ki ostanejo zaradi odsotnosti sodnic, ki so na porodniškem dopustu. Doslej so morali ta neporabljena sredstva vrniti v državni proračun. Minister je prepričan, da projekt zaradi hitrejšega dela ne bo povzročil več sodnih zmot, in da obstaja skupna volja za odpravo sodnih zaostankov.

Lukenda si šteje v čast

Franjo Lukenda, ki je s svojo tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu sprožil projekt za odpravo sodnih zaostankov, si šteje v veliko čast, da so projekt poimenovali po njem. Opozoril pa je, da se je pri vsaki obravnavi na sodišču čutil psihično prizadetega. Kot je znano, je Evropsko sodišče razsodilo, da kršitve Lukendovih pravic izvirajo iz slabega delovanja slovenske zakonodaje in pravne prakse. Slovenska država bi morala z ustreznimi pravnimi ukrepi Lukendi zagotoviti pravico do sodnega postopka v razumnem roku.

Šturm bo pripravil nov zakon

Evropsko sodišče je tako določilo, da mora Slovenija Lukendi izplačati odškodnino za negmotno škodo v višini 3200 evrov in 965 evrov za vse stroške. Minister Šturm je pojasnil, da je država svoje obveznosti že poravnala. Uresničila pa bo tudi zahtevi Evropskega in našega ustavnega sodišča ter pripravila novo zakonsko rešitev, ki bo predvidela varstvo v primeru prepočasnih sodnih postopkov.