Slovenija

Zamudnine pri dohodnini

Ljubljana, 30. 10. 2006 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Davčni upravi RS si prizadevajo izdati čim več dohodninskih odločb za leto 2005.

Na DURS poudarjajo, da je do zamud pri izdaji odločb prihajalo tudi v preteklih letih. Lani so tako po 31. oktobru izdali odločbe o odmeri dohodnine za leto 2004 še 12.238 zavezancem oz. enemu odstotku vseh, leto poprej pa odločbe od odmeri dohodnine za leto 2003 celo 25.306 zavezancem oz. 2,19 odstotka vseh.

Na Davčni upravi RS (DURS) si danes, ko se izteka zakonsko določeni rok za izdajo odločb o odmeri dohodnine za leto 2005, prizadevajo, da bi v tiskarno poslali čim več odločb. Pospešeno delamo na tem, da bi čim več zavezancev pravočasno prejelo odločbo, je Stojan Glavač z DURS. Koliko odločb bodo kljub temu izdali po poteku roka, ni znal povedati.

Po zadnjih javno objavljenih podatkih je DURS do 18. oktobra izdala skupaj 1.126.742 odločb
Po zadnjih javno objavljenih podatkih je DURS do 18. oktobra izdala skupaj 1.126.742 odločb FOTO: Dare Čekeliš

Napoved za odmero dohodnine za leto 2005 je vložilo 1,275 milijona zavezancev oz. devet odstotkov več kot leto prej. Po zadnjih javno objavljenih podatkih je DURS do 18. oktobra izdala skupaj 1.126.742 odločb, kar predstavlja 88,2 odstotka vloženih napovedi. Vendar na DURS poudarjajo, da so jih izdajali tudi še po tem datumu, večje število, nekaj deset tisoč, so jih denimo izdali konec prejšnjega tedna.

Na DURS imajo letos precej težav z ujemanjem podatkov. Kot je sredi junija na novinarski konferenci pojasnil generalni direktor DURS Ivan Simič, je kakovost kontrolnih podatkov letos verjetno slabša zaradi nerazumevanja sprejete davčne zakonodaje, problem pa je med drugim tudi pravilnost podatkov o dohodkih iz kmetijstva (subvencije), ki zahtevajo veliko dodatnega preverjanja. Težave so tudi zaradi spremenjene zakonodaje v zvezi z ugotavljanjem dohodka vinarjev, oljkarjev in čebelarjev, ki so veljale za nazaj.

Težavo poleg tega po Simičevih besedah predstavlja tudi pravilnost podatkov o dohodkih, ki so jih zavezanci ustvarjali v tujini. Z letom 2005 se je v Sloveniji uveljavilo načelo obdavčitve po svetovnem dohodku, kar pomeni, da je posameznik v državi obdavčen za vse dohodke, ne glede, kje na svetu jih zasluži.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritika@email.si
31. 10. 2006 19.04
Jaz se tudi pridružujem tistim, ki še niso dobili odločbe dohodnine. Mislim, da je to res žalostno kako je DURS organiziran in to, da se moram vsako leto od poletja naprej nazaj domov, da preverim ali sem dobil odločbo po pošti ali ne. MORAL BI BITI ZAKONSKI ROK DO KDAJ PRISPEJO ODLOČBE DOHODNINE, DA VSAK VE NA ČEMU JE. Nenazadnje so roki postavljeni za državljane, zakaj ne bi bili tudi za državne organe, če služijo nam?!
gadni@email.si
31. 10. 2006 17.33
To je sramota, lani sem odločbo dobil šele decembra, letos bom verjetno lahko vesel, če jo bom sploh dobil. Torej vsako leto kreditiram državo z 150.000 SIT. Vsako leto je slabše, saj imamo nesposobneže na oblasti.
Brzina
30. 10. 2006 21.58
Spoštovani DURS, bog ne daj, da bi kakšen d. zavezanec pozabil oddati pravi čas napoved, kajne? Upajmo, da bo sprememba zakonodaje o dohodnini obveljala in resnično tako delovala, kot obljubljajo.
Meki
30. 10. 2006 15.55
To je čisto metanje denarja stran, za zaposlene ki to pregledujejo pa razpošiljajo pa vse kar spada zraven. Danes bi se to dalo skoraj popolnoma avtomatizirati saj živimo v dobi računalnikov, ne pa da to pregleduje en kup ljudi, ki jih plačujemo mi, davkoplačevalci. Mislim saj je smešno koliko denarja država vrže stran za take in podobne zadeve, ki bi se jih dalo z uporabo današnje tehnologije zelo elegantno rešit z zanemarljivimi stroški (če primerjamo s tem koliko gre za plače tih ki tam delajo). Da ne omenjam te traparije, da dohodnine oddane prek e-davkov dejansko sprintajo in jih potem pregledujejo ročno...
Buča hokaido
30. 10. 2006 15.34
V naši družini smo trije, ki vsako leto čakamo dohodninsko napoved in vedno je eden tisti, ki jo dobi enkrat v oktobru. In vedno tisti, ki mora prejeti kar precej denarja nazaj. Letos čakamo še eno odločbo in tako pozno kot sedaj, nismo prejeli odločb še nikoli. Danes, 30.10., ni pismonoša prinesel še ničesar, torej bo v najboljšem primeru odločba prifrčala v četrtek ali petek, če so jo res danes odposlali. V kar pa že kar dvomim. Torej šele novembra. In vsako leto obljublajo, da bodo odločbe prišle prej, pa se to ni še nikoli zgodilo. V dobi računalništva in informacijske tehnologije. Vse pohvale vreden pa je sklep, da bodo prihodnje leto obrazci že izpolnjeni s podatki, ki jih Davčna uprava že tako ima. So verjetno brali komentarje na delo.si, kjer sem med drugim ravno to tudi jaz predlagala že v začetku tega leta.
ppia
30. 10. 2006 14.26
A bomo tisti, ki do konca meseca ne dobimo dohodnine, dobili kakšne obresti, glede na to da ima država na razpolago naš denar in nam ga še ni uspela vrnit? Sploh študentje, ki smo jo takole zalagali in ta denar nestrpno čakamo.
g12345@email.si
30. 10. 2006 13.58
in kaj če nisi nič od naštetega, se pravi en čisto navaden smrtnik, in si povrhu vsega oddal dohodnino v sistemu e-davki, ko ti je dejansko že izpisalo koliko ti pripada oz. moraš plačat - pa je še vseeno nisi prejel?