Slovenija

'Zaloga sladkorja se znižuje'

Bruselj, 21. 02. 2011 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi vrtoglavih cen in nedosegljivosti sladkorja se tudi Slovenija sooča s težavami pri nabavi. Ker se je Slovenija odpovedala proizvodnji sladkorja, je povsem odvisna predvsem od evropskega trga.

Sladkor
Sladkor FOTO: POP TV

Evropa se sooča s krizo v sektorju sladkorja zaradi vrtoglavih cen in predvsem zaradi nedosegljivosti sladkorja, kar je posledica neuspešne evropske reforme, je dejal kmetijski minister Dejan Židan. Na probleme pri zagotovitvi zadostnih količin sladkorja so opozorila tudi nekatera slovenska podjetja živilskopredelovalne industrije.

Minister Židan je zato danes podprl zahtevo Portugalske po odprtju posebne kvote za uvoz nerafiniranega sladkorja po ničelni carinski stopnji v višini 500.000 ton. Poudaril je, da bi se tako lahko bistveno izboljšale razmere v preskrbi s sladkorjem tako v EU kot v Sloveniji.

Odvisni od evropskega trga

Slovenija namreč s tem, ko se je odpovedala proizvodnji sladkorja, v bistvu nima več lastne proizvodnje in je povsem odvisna zlasti od evropskega trga, je povedal minister Židan.
"Posamezni proizvajalci hrane, ki pri svoji proizvodnji potrebujejo sladkor, so nam v zadnjih dveh tednih javili, da imajo težave pri nabavi, pri čemer ni več problem samo cena, temveč tudi dosegljivost," je pojasnil Židan.

Minister sicer meni, da je "presenečenje", da Evropska komisija ni opazila, da se zadnja tri leta zaloga sladkorja v Evropi počasi, a vztrajno znižuje. "Ta problem ne more nastati čez noč," je dodal.

Ob tem minister upa, da bo zgodba s sladkorjem dober nauk za posamezne politike, ki odločajo na evropski ravni.
Za Slovenijo rezultati nedavne reforme v evropskem sektorju sladkorja "nedvomno niso ugodni", je poudaril minister Židan. "S stališča Slovenije to ni bila uspešna reforma, saj ni prinesla učinkov, ki bi si jih želeli," je dodal.

Ponovno proizvodnja v Sloveniji?

Na vprašanje, ali je mogoče, da bi v Sloveniji ponovno uvedli proizvodnjo sladkorja, pa je minister dogovoril, da bi bilo to "v tem trenutku zelo težko". "Ne nazadnje smo črpali denar za zapiranje proizvodnje, in to ne malo, 38 milijonov evrov," je pojasnil.

Problem zapiranja proizvodnje v Sloveniji pa je bil po ministrovih besedah v tem, da je slovenski kmetijski prostor izgubil eno najbolj profitabilnih kultur in da tudi od zaprtja proizvodnje ni profitiral, saj so od 38 milijonov evrov, kolikor jih je bilo preko tega programa na razpolago, 35 milijonov evrov dobili tujci, ki so kupili slovensko tovarno sladkorja v Ormožu.

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjolnir
22. 02. 2011 19.24
Poslušaj ti en nepismeni(ni funkijonalno halooo) kje sem jaz napisal da nikotin ni substanca od katere postaneš odvisen. Sam ti si trdil, da si od heroina psihološko in ne kemično odvisen in da se lažje odvadiš od heroina kot od nikotina....kaka litertaura neki, to so najosnovnejše zadeve! Kaj sploh imam resno jemat nekoga ki trdi da lahko jemlješ heroin ne vem kako dolgo in ne umreš razen če se ne preoditraš. A si kdaj videl tiste ki so bili sam par let na igli?? Ni tekla beseda o deliriju pri heroinu in alkoholu, marveč o nikotinu in heroinu. Pri pravih alkoholikih je delirium tremens, ki je neako hud kot če ti manjka kokaina, z to izjemo da so halucinacije mal drugačne, alkoholiki pač imajo miši po telesu, kokainisti pa ščurke ki lezejo izpod kože. Ravno tako alkoholiki se ne morejo odvaditi brez klinike in zdravniške pomoči, a tudi heroina se skoraj nihče ni odvadil brez medicinske pomoči. Pri nikotinu spet ni tako težka pot, čeprav je odvisno od posmaeznika. Izzivanje odvisnosti.....kaj je tu za razlagati? Če skadiš dva čika, še nisi odvisen, noben ne seže po drogah, ker pravi "e, zdaj bom odvisnik". Začne kaditi eno za drugo, sprva ker mu paše, pozneje pa ne more brez. Pri alkotu je podbno. Sam pri heroinu, kokainu in ostalih trdih drogah ne moreš malo poskusiti, tu in tam jemati, ker že po nekajkrat nujno potrebuješ dozo. Kaj ti tu ni jasno? Kako to sploh razložiti modelu, ki meni da je vsaka odvisnost enaka in predvsem "psihološka". Sploh ti ni jasno, da si lahko kemično odvisen od samo nekaj substanc(sladkor, kava in ostalo ne sodi v to). Nimam pojma....to mi pravi en totalni polpismeni amater, ki v vsakedm komentarju pove drugo "dejstvo". terminologija je čist jasna, sam jo ti ne razumeš, ker se delaš pameten pa ne poznš niti osnov... In zakaj si tako zagret za te lažei?? Si nek lobist za legalizacijo trdih drog? Joj, sam še take rabimo, kot da nimamo že preveč narkomanije.
Mil?007
22. 02. 2011 18.26
Razlika je v tem, da nisi sposoben prebrat, kaj sem napisal, ker si funkicijonalno nepismen. Kaj misliš s tem, ko trdiš, da nikotin ne izziva odvisnosti. Daj mal razloži, kaj je to izzivanje odvisnosti in pol napiši še kako literaturo in strokovnjake poznaš, konkretno naštej, prosim, me prav zanima. Ma nimaš pojma vsaj kar se terminologije tiče, po moje kar neki na pamet pišeš. Pejt kakšnega reševalca vprašat kaj je bolj nevarno delirij pri alkoholiku ali pri džankiju, to, da si kak joint potegnu ne bo dovolj. Pa nauč se brat - funckcija v tem primeru šepa.
mjolnir
22. 02. 2011 17.07
NE, ne provzroča! Alkohol lahko uživaš zmerno clo življenje, trdih drog pa ne moreš. Tisto "občasno si dam šus" je nevarna laž, ki sam pomaga ustvariti nove narkomane, ker pač mislijo da se lahko kar tako odvadijo. Ne, ti nimaš pojma, govoriš na pamet, ne vem zakaj tako braniš heroin, niti me ne zanima, sam poznam dovolj primerov, ljudi iz stroke in literature ki bo enoglasno rekla da govoriš neznastvene neumnosti. Moj oče se je odvadil nikotina v nekaj dnevih, pred tem je 15 let kadil dve do tri škatle na dan, od heroina se še noben ni odvadil brez klinike in zdravniške pomoči. Sicer to velja tudi za tiste prave alkoholike. JAZ ne ločim....hahahahaha, eh amaterska modrost. TI si trdil da si od heroina odvisen psihološko! Pred tem si rekel, da si od sladkorja odvisen KEMIČNO. Razlika je v tem, da je psihološka odvisnost lahko od česarkoli, kemična pa zahteva substanco ki dokazano izziva odvisnost(dokazano z znastvenimi eksperimenti, da ne bo pomote) psihološka odvisnost pa ima druge, neotipljive in težko dokazljiv meheanizme. Ti si klasičen primer modela ki tako malo ve o stvari, da mu noben ne more dokazati kako zelo se moti. Vse to kar ti pravim ti bo rekel vsak zdravnik. Ne trdim da nikotin ne izziva odvisnosti, niti da se od heroinske ne moreš odvadiiti, a to da se lažje navadiš oz težje odvadiš na/od nikotin(a) kot pri heroinu bodo požrli sam tisti ki niso končali osnovne šole.
Mil?007
22. 02. 2011 16.44
Ne vem od kje ti to, očitno ne ločiš telesne in psihološke odvisnosti. Od vseh snovi s katerimi se ljudje zadevajo pri bas najhujšo telesno odvisnost povzroča alkohol. Telesna odvisnost, ki jo povzrola nikotin se je težje rešiti kot te, ki jo povzroča heroin. Sicer ta cold turkey pri heroinu zgleda hujše, ja in kaj pol. Jaz ti samo pravim, da se človek od heroina prej telesno očisti kot od nikotina, to ti hočem povedat. In brez zamere, po moje si ti tisti, ki nima pojma.
mjolnir
22. 02. 2011 16.12
123milan ne zanimajo me te teorije, ker nimajo nobene znastvene utemeljitve! Edine resničn, otipljive psihijatrične bolezni so na BIOLOŠKI osnovi in gentsko pogojene. Seveda, če je nekdo imel brezčutne starše, da se to pozna, a psihiatri o tem vedo najmanj. Večina jih se pri teh zadevah še oklepa šarlatana po imenu Freud, vsaj pri nas. Nikotin ne izziva večje odvisnosti, čik lahko skadiš tu in tam, heroina pa ne moreš jemati občasno, to lahko sam z alkoholom, čiki in travo. Ne zanimajo me te pravljice, brez zdravljenja noben še ni jemal heroin ali celo kokain desetletja. NI samo predoziranje, so tudi škode ki jih naredi možganom(mnogi ostanejo neprištevni ostanejo tudi potem ko prenehajo), dementnost, jetra, kup endokrinih motenj....to vse je senam bolezni ali težav ki jih provzroči tako življenje in noben nima veze z predoziranjem. Predoziranje je takojšnja smrt, če ga ne rešijo pravočasno. In to je kemična(ne reče se "fizična") odvisnost, tudi tista od nikotina je kemična, sam je MANJ močna od heroinske. Brez zamere, sam preveč modruješ o zadevah o katerih veš zelo malo.
Mil?007
22. 02. 2011 16.01
Saj tudi nikotin izziva celo še hujšo telesno odvisnost od substance kot heroin a se te fizične odvisnosti človek v obeh primerih reši v nekaj dneh psihične pa v nekaj letih če sploh. Starih džankijev, ki so samo na heroinu je kar nekaj, so sicer kot okostnjaki in jih ne boš videl okoli, če jih ne poznaš. Od same heroinske odvisnosti ni umrl še nihče, če se ni predoziral.
Mil?007
22. 02. 2011 15.52
Prašaj kakega psihiatra gre za odtegovanje ljubezni v otroštvu oz. nezmožnost strašev dati ljubezen otroku. To je vse.
mjolnir
22. 02. 2011 15.43
123milan Ni sam pomanjkanje ljubezni, kdo pravi da je sam to kar nadomeščajo z hrano, alkoholom. Enim manjka smisla v življenju, drugim duhovnost, tretjim nek cilj, namen itn Enim je preprosto dolgcajt, pa si mal "popestrijo" življenje, pol jim se hitro maščuje, ker imajo 120 kil ali pa potrebujejo fiks petkrat na dan, ali postanejo nori.
mjolnir
22. 02. 2011 15.24
123milan Nimaš pojma!! Heroin DOKAZANO izziva odvisnostod substance, kemično odvisnost! Starih džankijev je malo, bodisi se pozdravijo in prenehajo, bodisi umrejo. Zanimiva mamilarska porpaganda BTW, umreš lahko sam od predoziranja, drgač se lahko fiksaš desetletja in ti ni nič? Ko vlada taka dezinformiranost je pol čudno da je tolk novih džankijev, ker jih taki prepričujejo da to ni tako nevrano. Odvsinot od heroina JE kemična, sladkorna ne narašča posebno pri otrocih, ta sladkorna kjer si "pokuriš" zaloge inzulina zaradi pretiravnja s sladkarijami ne nastopi pred 25-30 letom, pa še to je nadpovprečno zgodaj. Napačnemu prodajaš to nakladanje, v družini imam dva zdravnika (pediatra-otroci, ane) pa en je še sam sladkorni bolnik.
Dras5
22. 02. 2011 14.13
vsi razvojni programi v živilsko predelovalno industrijo so nam uspeli zmanjšati samoprehranjenost iz 85% (1992) na 32% ( 2011 februar-Čater). Najboljša rešitev za ponovni zagon te dejavnosti je obnova tovarne sladkorja. Če ima kdo boljšo rešitev naj jo prosim objavi.
Mil?007
22. 02. 2011 13.56
mjolnir 22.02.2011, 13:13 Malo se pozanimaj kako je zadnje čase akutno sladkorno beleznjjo pri otrocih. Stanje že primerjajo z epidemijo.
jani666
22. 02. 2011 13.41
Tovarno sladkorja Ormož so pa zaprli!!! BRAVOOO!!!!
Mil?007
22. 02. 2011 13.41
Eni se zaradi pomanjkanja ljubezni bašejo s heroinom drugi pa s sladkorjem. v čem je razlika. Tudi pri heroinu je glavni problem psihološka odvisnost ne telesna. Pa tudi od uživanja heroina razen zaradi predoziranja še ni nihče umrl. Vpraši kakega starega džankija.
mjolnir
22. 02. 2011 13.13
Joj, joj, joj......govorimo o gospodarstvu, propadanju kmetijstva, uničevanju domače industrije pa je vse polno fanatikov ki jim se celo življenje vrti okrog prehrambenih piramid in štetja kalorij. O škodljivosti sladkorja pejte razpravljati na kak medicinski ali nutricionistični forum. Tako tudi borci za "pravice" živali, ko je neka kriza, podražitev mesa, pol se javljajo "kaj mi mar, sem ponosen vegetarjanec". Mislim, jejte kar vam paše, zaradi mene tudi travo, sam ne vlačite vaše trivialne skrbi v tako pomebno temo. In sladkor je "največji strup" hahahaha....kaj šele praviš na monoksid iz avtomobilov, kaj pa ozonska luknja, kaj nešteto kemikalij ki jih imate tudi v t.i. "zdravi" prehrani, sploh soja, ki je resnični strup.
mjolnir
22. 02. 2011 13.07
123milan65 Še en prhrambeni fanatik! Tako kot alkohol, za sladkor tudi obstaja meja, če jo spoštuješ ne boš predebel. Američani niso predebeli sam zaradi sladkorja, še najmanj. Bolj to da ne jejo dovolj zelenjave, nimajo kompletnega obroka, primanjkuje vlaknin in tako dalje. Osbno pijem kavo z štirimi kockami, pa še včasih do 10 dag čokolade na dan, pa še kako sladkarijo in imam 86 kiln na 185 višine. Poznam pa take model, ki ne uporablajo sladkor,, ker pač "škodi", imajo pa 20 kil čez ker se nažirajo z špehecom, jajci in tono kruha in krompirja. Pa tudi ni sam pomebno kaj in koliko poješ, odvisno je tud kolk pokuriš. Poleg tega od samega sladkorja ne moreš postati odvisen, kvečjemu obstaja odvisnost od hrane, ki pa ni na osnovi substanc, pač pa psihološka.
hotchilipoper
22. 02. 2011 11.24
To pa so gospodarstveniki,zaprejo tovarno,da potem plačujemo dražji cuker iz tujine
Mil?007
22. 02. 2011 11.06
Če že morate uporabljat sladkor vam priporočam, da uporabljate nerafiniran rjav trsni sladkor iz kake tropske države, se prav čuti koliko sonca je v njem.
Mil?007
22. 02. 2011 10.34
Bel rafiniran sladkor je strup 20. stoletja. Skupaj z alkoholom, tobakom, belo moko in ostalimi rafiniranimi živili je glavni vzrok bolezni, ki nas uničujejo. Saj je tudi proizvodnja heroina in koke izredno profitabilna vpliv na človekovo zdravje teh substanc je primerljiv rafiniranemu sladkorju, od katerega človek prav tako postave odvisen. Ko nekateri pljuvate čez zavaljene američane in njihove prehrambene navade je vse OK, ko pa se pri nas zapre cukrarna pa vsi jočete.
goso
22. 02. 2011 10.25
Čebelce pa pesticidi pobirajo al pa jih oslabijo, da jih druge bolezni krepnejo. Sicer pa je nujno treba na odgovornost poklicat tiste,ki so se odločili da fentamo proizvodnjo sladkorja. Da so pa tujci pobrali 35 mio je pa evro škandal in skrajen cajt je, da politična banda spregleda, da evropa ni naša mati ampak mafija.
artifakt
22. 02. 2011 10.16
@ G-i-z-m-o ...predlagam, da te teze nabiješ na vrata parlamenta! ... dejasnko so take spremembe v tej državi potrebne, to kar se dogaja je že pošteno smešno, kot da so naši politiki v nekem western filmu, na vsake toliko obračun mož na moža, stranka na stranko, levi proti desnim itd.... folku se NE DA poslušati teh "zagot", politiki ste bili "izvoljeni" da VODITE ljudstvo, ne pa svoje kapitalistične interese....