Slovenija

Zalar: Pred sistemsko rešitvijo interventni zakon

Ljubljana, 13. 02. 2009 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zalar je že pred aprilom napovedal predlog zakona za sistemsko ureditev plač sodnikov, vendar pa bo pred tem verjetno začel veljati interventni zakon o začasnem znižanju plač.

Aleš Zalar
Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Minister za pravosodje Aleš Zalar je napovedal, da bo vlada predlog zakona za sistemsko ureditev plač sodnikov v zakonodajno proceduro vložila že pred 1. aprilom, vendar pa je njegova uveljavitev pred tem datumom malo verjetna. Zato bo pred njim najbrž začel veljati interventni zakon o začasnem znižanju plač.

"Da pa bi skrajšali obdobje, ko bi imeli sodniki interventno znižane plače, sem predlagal sklep, ki ga je vlada sprejela, da se naloži ministrstvoma za pravosodje in javno upravo, da še pospešita svoje postopke za pripravo uskladitev sodniških plač z ustavno odločbo," je poudaril Zalar. "To sedaj tudi počnemo, menim, da bo danes končan prvi krog izračunov, na osnovi katerih se bo verjetno možno premakniti k začetku uvrščanja sodnikov v plačne razrede," je dodal. Odločbo ustavnega sodišča glede sistemske rešitve plač je tako treba uresničiti do konca junija.

Po ministrovih besedah se vsi strinjajo, "tako sodniki kot vlada, da ni optimalno, da prihaja najprej ukrep znižanja plač za en plačni razred zaradi finančne krize, v nadaljevanju pa ukrep sistemske prilagoditve plač glede na odločbo ustavnega sodišča". Po njegovih besedah bi si vsi želeli, da bi se to zgodilo vsaj sočasno, vendar pa vlada zaenkrat rebalansa proračuna še ne more sprejeti.

"To je eden od razlogov, ki sili v to rešitev, da bo po mojem za največ dva meseca začasni ukrep prehitel sistematično rešitev problema," je dejal. Kot je dodal, meni, da bodo sodniki razumeli položaj, "tudi zato, ker gre za ukrep, ki zadene vse funkcionarje, ne samo sodnikov".



Po ministrovem mnenju se verjetno tudi sodniki lahko strinjajo z ugotovitvijo, da bi bilo skrajno nenavadno, če bi veljal samo za druge funkcionarje, za sodnike pa ne. Dodal pa je, da ni nihče navdušen, "če se plače niža, tudi jaz nisem bil, ko se mi je znižala".

Zalar kljub temu dvomi, da bodo sodniki zaradi interventnega zakona zaostrili stavko. "Osebno tega ne pričakujem," je dodal. Dejal je še, da se bo sestanek s sodniki "zgodil takoj, ko bomo pripravili predlog". "Sodniki, kar se tiče stavkovnih zahtev, pričakujejo uvrstitev v 49. plačni razred."

Sodniki ne poznajo predloga?

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek je v zvezi s tem pojasnila, da vladnega predloga glede interventnega zakona ne pozna, zato pa jih v društvu ne glede na to, ali gre za interventni ukrep, "skrbi in preseneča, če se vlada z enim segmentom pogovarja, konkretno s sindikati, tega pa ne stori s sodniki, in to kljub odločbi ustavnega sodišča".

Roblekova je še opozorila, da je "že sam način, s katerim se vlada zopet loteva tega vprašanja, malce nenavaden". Kot je dodala, niti v sodniškem društvu niti v stavkovnem odboru o vladnem predlogu niso bili obveščeni.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 02. 2009 14.32
KAJ PA ZAKON O DELU ALI JE DOPUŠČENO 20 LET ŠTRAJKAT,KOT TO POČNEJO SODNIKI V SLOVENIJI TISTI PA KI KAJ NAREDIJO,TAKE HITRO DEGRADIRAJO NA NIŽJE POLOŽAJE ,IN V NIŽJI PLAČILNI RED
strogoff
14. 02. 2009 09.58
KRIVOSODJE _ _ _ _ _ _
Buena Vita
13. 02. 2009 17.05
SPET NATEGUJE LJUDSTVO