Slovenija

'Zalar naj da konkreten predlog'

Ljubljana, 10. 12. 2008 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodniki ne bodo prekinili bele stavke. Predlog pravosodnega ministrstva je namreč premalo konkreten, zato pričakujejo novo ponudbo.

Sodniki v tem trenutku še ne bodo prekinili bele stavke, ker je predlog ministrstva za pravosodje premalo konkreten, je po današnji seji stavkovnega odbora slovenskih sodnikov pojasnila predsednica stavkovnega odbora Janja Roblek. Stavkovni odbor pričakuje, da bo vlada dala vsebinsko ponudbo o višini plač v 15 dneh po odločitvi ustavnega sodišča.

Za sodnike ni sprejemljiva zahteva vlade, da vsebinski predlog za nadaljevanje pogajanj pogojuje s sporazumno prekinitvijo stavke, so v stališče soglasno zapisali člani stavkovnega odbora.

Stavkovni odbor čim hitreje pričakuje novo ponudbo oziroma konkretizirano ponudbo, je dejala Roblekova in poudarila, da so se sodniki ves čas pripravljeni pogovarjati o vprašanjih, vendar morajo biti vsebinska, kot se glasi tudi sklep o začetku stavke. Konkretizirana ponudba po njenih besedah pomeni, da je konkretna tudi glede plačnih razredov oziroma kaj lahko vlada v tem spektru ponudi stavkovnemu odboru.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš
Predlog za prekinitev sodniške stavke, ki se je nanašal na dve stavkovni zahtevi (ureditev sodniških plač z Zakonom o sodniški službi ter primerljivost plač nosilcev različnih vej oblasti), ostaja aktualen še naprej. Ministrstvo upa, da bo stavkovni odbor o njem čimprej odločil. Ministrstvo za pravosodje meni, da je prekinitev stavke v javnem interesu, to pomeni zlasti v interesu strank v sodnih postopkih in zato izraža pričakovanje, da bo stavkovni odbor sodnikov pri svojih odločitvah upošteval tudi to dejstvo. Ministrstvo za pravosodje meni, da so nekatere zakonske določbe, ki urejajo plače sodnikov, v neskladju z ustavo in je zato smiselno, da se pravilnost tega stališča potrdi ali ovrže s pričakovano odločbo Ustavnega sodišča RS. Ministrstvo za pravosodje bo nemudoma po izdaji odločbe ustavnega sodišča tudi izpeljalo ustrezne postopke za uskladitev pravne ureditve na področju plač sodnikov z ustavo. Ministrstvo za pravosodje

Kljub temu, da je ustavno sodišče o sodniških plačah enkrat že odločilo, in bi vlada na podlagi te odločbe že lahko pripravila konkretno ponudbo, Roblekova realno pričakuje konkretno ponudbo ministrstva po novi odločbi ustavnega sodišča, ki naj bi bila izdana v kratkem. Stavkovni odbor v 15 dneh po seznanitvi z odločbo ustavnega sodišča pričakuje vsebinsko ponudbo o višini sodniških plač, pogajanja pa naj bi bila nato končana do 30. junija 2009, so zapisali v stališče. Slednjega so tudi že posredovali ministru za pravosodje Alešu Zalarju.

Kot je dejal član stavkovnega odbora Miodrag Đorđević, so rok postavili, ker želijo, da bi bila škoda čim manjša, tako za sodnike kot za državljane in njihovo pravno varnost. Po njegovih besedah ministru sporočajo, da so stalno pripravljeni na dialog, vendar morajo upoštevati voljo stavkajočih sodnikov, ki je oblikovana v stavkovnih zahtevah.

Ministrova ponudba je po njegovem mnenju trenutno bolj na ravni pisma o dobrih namerah, kar sicer ocenjuje kot pozitiven premik naprej. Đorđević je še dejal, da stavkovni odbor pričakuje vsebinsko ponudbo v zvezi s postavljenimi stavkovnimi zahtevami, in dodal: "Prej ko bo dana ponudba, prej se bodo lahko pogovarjali o prekinitvi stavke."

Stavkovni odbor v stališčih pojasnjuje, da se je ves čas od začetka stavke zavzemal za sporazumno reševanje nastalega problema in tudi sedaj izraža pripravljenost za sklenitev sporazuma med sprtima stranema. Načelno v ta sporazum lahko sodi tudi začasna prekinitev stavke, za čas dokler trajajo pogovori, vendar je zato, da se prekinitev doseže, potrebno sočasno delovanje obeh sprtih strani, so poudarili.

Glede predloga ministrstva pa stavkovni odbor meni, da koalicijski sporazum ne more biti podlaga za nadaljevanje pogajanj, ampak je to lahko zgolj zaveza vlade kot pristojnega organa države proti stavkovnemu odboru. Tudi zaveza vlade, da bo pri pogajanjih spoštovala odločbo ustavnega sodišča, je zaveza, ki vlado zavezuje že po ustavi, zakonu o vladi in zakonu o ustavnem sodišču. To pa pomeni, da zaenkrat vlada stavkovnemu odboru ni ponudila niti tistega minimalnega predloga, ki bi omogočal stavkovnemu odboru, da odloči o prekinitvi stavke, je pojasnila Roblekova.

Stavkovni odbor je med drugim sprejel stališče, da bi se morali vsaj okvirno dogovoriti o roku, v katerem naj se pogajanja končajo. Poleg tega pa stavkovni odbor izraža pripravljenost sodelovati v delovni skupini, ki bo celovito razrešila vsa odprta vprašanja položaja sodnikov in sodstva v RS.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaCoh
12. 12. 2008 14.13
Zalar to je tvoje maslo..?? Zanimivo da že eno leto rogovilijo in delajo sranje, nemir glede plač ravno tisti, ki ničesar ne ustvarjajo, nič ne projektirajo, nič ne izdeluheho za na trg in prodajo, nič ne prispevajo k dodani vrednosti in nacionalnemu bruto produktu.za plače tečnarijo samo družboslovci na enostavnih delih brez kakršne koli odgovornosti, da koristi niti ne omenjam..samo tisti na proračunu, samo zapravljivci, zgubaši, tieti z dolgim gopcem ki se jih vsi na svetu otepajo in potrošniki..preprosto, ker nimajo drugega dela kot samo zijajo čez okno, tratijo papir, delajo materijalno škodor in pasejo faušijo na delovnem mestu.. To je tisti kader..ki se jim reče davčni Odvisniki, ki so hujši od vseh Alkoholikov, Narkomanov, Kadilcev in ciganov skupaj..njihovi Diplomi pa se reče Položnica. Predstavnikom tega Zalarjevega garjavega pravosodnega sistema mora pa Ljudstvo z rokami povedat,i da niso Absolutna oblast za kar se imajo in kar izjavljajo..? Webmaister a tebe resnica boli ali moti pusti komentar na miru.. Mojca
maty.med
11. 12. 2008 00.54
po mojem sodnikom sploh ni do tega da bi prekinili stavko ker se jim itak ne ljubi delat. in kaj pomeni da delajo toliko kolikor so plačani. imajo prenizke normative. to bi mogli spremeniti.
zakretene
10. 12. 2008 23.34
En ali dva...?
de-lay
10. 12. 2008 23.18
Dej zakretene ne bodi tak. Je bil pa že kakšen primer na leto več rešen....
zakretene
10. 12. 2008 23.08
Saj ne stavkamo, vedno delamo s takšnim tempom...
bnam 2707
10. 12. 2008 20.48
Zalar naj predlaga odpustitel vseh sodnikov in razpis za nove pod pogoji: za 4 letni mandat izvoljenih sodnikov v DZ, zaostreno osebno odgovornost pri napakah v razsojanju,prepoved stavke,kler se ti ljudje plačujejo iz davkoplačevalskega denarja. Stimulativno plačilo po kvalitetnih in hitrih razsodbah Dvomim,da se večina dosedanjih ne bo prijavila na razpis,saj je državna služba najbolj varna zaposlitev in dobro plačana za tako slabo delo,kot ga opravljajo nekateri sodniki. Vlada se mora na taka izsiljevanja tretje veje oblasti odzvati odločno in brez popuščanja,če želimo nekoč imeti pravno državo.
Buena Vita
10. 12. 2008 18.59
pošlji komentar pazi ker so komunisti na oblasti prepovedana svoboda govora samo v sloveniji, na pop teveju,in in,24 kur
Buena Vita
10. 12. 2008 18.37
kaj tega niste vedeli, sej je ravno ta kvazi minister lobiral za stavko,,še pomnite tovariši,8 januarja,nej minister pove kaj je mlatil ,in mešal meglo,Virant bi sodnikom prestregel peruti,žal je ta bimbiljn začel lobirat, zalar plačaj--ODSTOPI,SAMO TAKO NAREDIŠ USLUGO SLOVENIJI,DRGAČ DELAŠ SRAMOTO
tapravslovenc
10. 12. 2008 17.38
če zalar nima konkretnega predloga , mu ga lahko dam jaz, to je : ODSTOPI ČIMPREJ
germany
10. 12. 2008 17.38
sramota za slovenijo da mamo takega ministra........