Slovenija

DZ o naravnih nesrečah in Savi

Ljubljana, 25. 09. 2007 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
1

DZ je sprejel zakona o pomoči po naravnih nesrečah in pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save.

Spremenili bodo tudi prag za dodelitev sredstev za odpravo posledic naravne nesreče na poškodovanih stanovanjih.
Spremenili bodo tudi prag za dodelitev sredstev za odpravo posledic naravne nesreče na poškodovanih stanovanjih. FOTO: POP TV

DZ je sprejel novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč ter novelo zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save. Končal je tudi drugi obravnavi predloga novele zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje ter predloga zakona o družbah tveganega kapitala; oba zakona bo predvidoma sprejel v četrtek.

Uskladitev zakonodaje

Spremembe se nanašajo na uskladitev z zakonodajo EU, na poenostavitev pridobivanja sredstev državne pomoči za odpravo posledic škode v kmetijstvu ter na najmanjšo višino škode na stanovanju, za katero se lahko pridobi državno pomoč, je naštel minister za okolje in prostor Janez Podobnik.

Med rešitvami predloga novele zakona je Podobnik izpostavil, da se bo v odpravo posledic škode v kmetijstvu zaradi neugodnih vremenskih razmer v največjem možnem obsegu vključilo zavarovalnice. Predlagane rešitve bodo spodbudile nosilce kmetijskih gospodarstev, da bodo pristopili k že uveljavljeni zavarovalni shemi, ki jo izvaja kmetijsko ministrstvo za primere vseh neugodnih vremenskih razmer z izjemo suše, je dejal.

Novela o izkoriščanju Save

Z novelo zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save se bo celoten projekt izgradnje elektrarn na spodnji Savi prenesel s Holdinga Slovenske elektrarne na novoustanovljeno družbo, katere družbeniki bodo Holding Slovenske elektrarne, družba Gen Energija ter z njima povezane družbe. Prenos koncesije bo možen samo ob predhodnem dovoljenju vlade, prav tako tudi morebiten vstop tretjih oseb v lastništvo tega podjetja kot novega koncesionarja.

Vsak kmet, ki bo želel dobiti državno pomoč zaradi škode, bo moral svoje pridelke najmanj polovično zavarovati, je povedal Podobnik.
Vsak kmet, ki bo želel dobiti državno pomoč zaradi škode, bo moral svoje pridelke najmanj polovično zavarovati, je povedal Podobnik. FOTO: POP TV

K noveli zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje je DZ sprejel dopolnilo vlade, po katerem lahko družba za upravljanje od pristojnega davčnega organa med osebnimi podatki vlagatelja pridobi tudi davčno številko, vendar pa samo na podlagi njegovega pisnega soglasja. Večina sprememb zakona sicer zadeva poenostavitve poslovanja vzajemnih skladov in družb za upravljanje ter njihove nadzorne institucije - Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Šircelj o vzajemnih skladih

Državni sekretar Andrej Šircelj je ob predstavitvi novosti v zakonu izpostavil predvsem možnost preoblikovanja vzajemnih skladov ter poenostavitev poslovanja družb za upravljanje z uvedbo inštituta krovnega sklada. Teh v Sloveniji doslej še nismo imeli. Medtem ko je veljavni zakon doslej dovoljeval le dve obliki preoblikovanja investicijskega sklada, in sicer likvidacijo sklada ter prenos upravljanja na drugo družbo za upravljanje, pa se z novelo dodaja še možnost pripojitve celotnega vzajemnega sklada drugemu vzajemnemu skladu.

Dve dopolnili

DZ je podprl še dve dopolnili k predlogu zakona o družbah tveganega kapitala, ki so ju vložile poslanske skupine vladnih strank SDS, NSi, SLS in DeSUS. Ker so bila sprejeta dopolnila k manj kot desetini členov, je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič predlagal, naj se tretja obravnava predloga zakona opravi še na tej seji DZ.

DZ bo tako zakon, s katerim želi vlada opredeliti tvegani kapital in pojme, ki so povezani z lastniškim financiranjem podjetij, predvidoma sprejel v četrtek.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
25. 09. 2007 14.39
tej vladi gredo ujme in naravne katastrofe na roko, saj s tem dobijo njihovi LOBISTI Ali po domače FINANCERJI DOBRO PLAČANO DELO..med take spada tudi podjetje za sanacijo plazov ,POK (po domače merjasec ali prasec), ki je v lasti PODOBNIKOV.