Slovenija

Zakon za zdravnike in bogate?

Ljubljana, 16. 01. 2007 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V sindikatu in opoziciji so prepričani, da predlog zakona koncesije ureja v prid zdravnikov in bogatih.

Po mnenju Lekšetove gre iz zakona razumeti, da bo zdravstvo v prihodnje tržna dejavnost
Po mnenju Lekšetove gre iz zakona razumeti, da bo zdravstvo v prihodnje tržna dejavnost FOTO: POP TV

Ena od vročih tem javnih razprav do konca tega meseca bo Zakon o koncesijah, ki mu opozicija in sindikat zdravstva ostro nasprotujeta. Z vlado se strinjata, da morajo biti koncesije podeljene z javnim razpisom, vendar ne tako, da ima vse pristojnosti pri podeljevanju minister za zdravje.

Predlog zakona jasno kaže vrednote in stališča tistih, ki so ga pisali, po katerih so zdravstvene storitve tržno blago, so prepričani. Prav v zdravstvu pa - poudarjajo socialni demokrati - ponudba in povpraševanje nimata kaj iskati.

"Bolniki običajno ne znajo presoditi, kakšne storitve rabijo, kakšna je kakovost zdravstvenih storitev in kakšna je prava cena zdravstvene storitve," je povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Nevenka Lekše. Po mnenju sindikata komercializacija in tržno usmerjeno zdravstvo, ki temelji na profitu, ne vodi k večji učinkovitosti, dostopnosti ali pravičnosti, temveč nasprotno: draži zdravstveni sistem in prispeva k razslojevanju.

Vse skupaj spominja na helikopterske prevoze, poudarja Mlakarjeva
Vse skupaj spominja na helikopterske prevoze, poudarja Mlakarjeva FOTO: POP TV

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič glede omenjenih očitkov pravi, da so pred pripravo zakona številni ministru očitali, da zakona ni, sedaj pa, da je pisan v prid določene skupine. "Očitki so deževali ves čas. Naj vas spomnim, da so v preteklem letu bili očitki, da zakona ni. Minister je določil ekipo, pripravila je osnutek zakona, ki je zdaj v javni razpravi, sedaj se mu pa očita, da je naravnan na kožo določene skupine," je dejal.

Pripomb v času, ko teče javna razprava, na ministrstvu ne bodo komentirali. So pa zato bolj glasni kritiki zakona, ki menijo, da je treba dostopnost do zdravstvenih storitev zagotoviti vsem ljudem in zahtevajo, da se podaljša čas za javno razpravo.

Občine, ki so doslej podeljevale koncesije, bodo po novem le izvajalke javnih razpisov. Glavno in zadnjo besedo bo imel minister. "Po vsej verjetnosti se bo dogajalo to, kar se dogaja zdaj: da se bodo koncesije podeljevale v centrih, obrobja pa bodo ostala nepokrita in s slabšo dostopnostjo," je prepričana svetovalka predsednika socialnih demokratov Boruta Pahorja za zdravstvo Julijana Bizjak Mlakar.

Poleg tega koncesija dedna, minister pa javne prostore lahko daje v najem po svoji volji. "Lahko pride do tega, da je neka Mesarija, d.o.o. najprej poceni najame prostore, nato zdravnike in prodaja zdravstvene storitve ljudem, je dejala Mlakarjeva. Vse skupaj spominja na helikopterske prevoze, pravi, ko zasebnik storitve opravlja za višjo ceno, kot bi to storila javna služba, a se kljub temu javna sredstva podeli zasebniku.

Ali bodo v zavodih ostali samo mladi zdravniki in tisti pred upokojitvijo, se sprašujejo v sindikatu
Ali bodo v zavodih ostali samo mladi zdravniki in tisti pred upokojitvijo, se sprašujejo v sindikatu FOTO: Reuters

V sindikatu so kritični tudi do zakona, ki ureja status svobodnega zdravnika specialista. V sindikatu se sprašujejo, kako bo zbornica podeljevala status svobodnega zdravnika ter ali bodo v zavodih ostali samo mladi zdravniki in tisti pred upokojitvijo. Svobodni zdravniki bodo imeli po njihovem mnenju velike privilegije, saj zakon bolj ščiti njih kot pa javne zavode ali javni interes.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxsterr
17. 01. 2007 12.55
desnaleva, evo,da je ironija še večja,naj povem,da je moj zdravnik dejansko z urgence in da dela na urgenci.Samo toliko glede nujne medicinske pomoči. Danes sem kot samoplačnik šel na rentgen kolka.Ob plačilu 48 Eurov sem dobil tudi izvid.Ko sem z izvidom potem šel do mojega zdravnika,je bil začuden da sem bil tako hitro na vrsti.Ko sem mu razložil,da me vedno bolj boli in da ne morem čakati do 5 februarja, ter da sem si slikanje plačal sam, je bil zelo presenečen.No po ponovnem pregledu mi je predpisal neke injekcije.Trenutno mi je bolje,bolečina pojenja,ampak za to sem moral plačati 48 Eurov.To je svinjarija.Saj mi ni žal tega denarja,ker mi je dejansko bolje,ampak lahko bi se temu že zdavnaj izognil. Ne vem minister Bručan bluzi o vsem mogočem sranju tudi manipulira z velikim denarjem, koncesijami...,celo o zmanjšanih čakalnih dobah,dejansko pa bi po njegovem (v konkretno tem primeru) moral čakati in trpeti do 5 februarja. Ura tema! Kje je tu zdrava logika? Je ni!.Vse bolj postajamo Albanija . Tako to gre pri nas v zdravstvu spoštovan/a desnaleva...
civitasstain@gmail.com
17. 01. 2007 08.59
Pametno, da se spara, ampak ne na napacnem mestu.....
andrej.rajh@ibe.si
17. 01. 2007 08.50
Zavarovalnica že sedaj plačuje storitve v privatnih ambulantah v tujini (v primeru nujnih stanj). ČE se nujno stanje zgodi v Sloveniji, zavarovalnica ne povrne stroškov zdravljenja, če se oglasimo pri zasebniku brez konncesije. V kolikor bi država želela uvesti tržne razmere v zdravstvo, potem jih naj uvede na celi črti. Vsakdo se lahko gre namreč koncesionarja z javni denarjem. V Sloveniji moramo vzpostaviti sisitem ko bo slovesnki zdravnik tekmoval (cenovno) z madžarskim, avstrijskim, srbskim, bosanskim, hrvaškim, makedonskim, italijanskim, češkim, slovaškim itd...Torej v primeru, če se bo zdravstvo sprivatiziralo, pričakujem, da mi bo zavarovalnica povrnila stroške zdravstvenih storitev tudi v tujini
desnaleva@email.si
16. 01. 2007 20.40
miran.pavličič v tvojem primeru bi moral z napotnico naravnost na nujno medicinsko pomoč(urgenco), seveda pa ti mora napotni zdravnik napisati, da je slikanje nujno. V tem primeru bi sicer čakal "le" nekaj ur. Tako to gre pri nas v zdravstvu.
victoriosus
16. 01. 2007 20.36
G. Pavličič, ne rečem, da je vse lepo in prav. Če je res tako, kot pravite, je nekaj hudo narobe, ampak s sistemom in tudi z zavarovalnico. Dvomim, da bi to moralo zahtevati "žrtve". Bi bil pa tudi jaz vesel, da ne bi bilo čakalnih dob. Tudi mene motijo "privilegije", ampak takšen sistem imamo. Ta zakon TEGA NE BO REŠILO, kar verjemite, ker je usmerjen drugam. SEM TAKOJ ZA, če bodo kakšne koristne spremembe. In mi je žal za Vašo nogo, upam, da vam ne bo treba tako dolgo čakat. Lp!
Maxsterr
16. 01. 2007 20.20
Victoriosus, saj kapaciteto imajo,vendar je po dogovoru z zavarovalnico točno določeno število slikanj na dan. Vsako dodatno slijkanje ki pač presega neko določeno število (normo),potem zavarovalnica enostavno ne plača.Haloo??To je to.Sramota,ki se lahko zgodi le v Sloveniji,ali pa kje v Banana republikah.Potem pa se hvalimo, da imamo socialno in pravno državo.Ja če še tretjič plačaš imaš vse . Je pa dejstvo,da mi ki plačujemo v blagajno dejansko moramo čakati pred drugimi ,ki mogoče ne plačujejo ampak so po ministrovi normi pač na vrsti. Takšne stvari so boleče in nesprejemljive.Kot da komaj čakam ,da se lahko grem slikat.Zelo primitivno, zelo bolano Dejansko bi za takšne spodrsljaje moral nekdo leteti
ernest83
16. 01. 2007 20.18
Ni mi jasno zakaj treba čakat, če plača zavarovalnica. Sej tako in tako nekdo plača. In tudi zavarovalnica mora nazadnje plačat vsem, tudi če 3 leta čakajo. Ali upajo da bo koga pobralo ta čas, ali pa da se bo razjezil in sam plačal, ali kako? To nima nobenega smisla.
victoriosus
16. 01. 2007 19.53
Zelo enostavno bom povedal: naj se povečajo kapacitete rentgena in naj si zrihtajo še kakšnega zdravnika, čeprav jih je tako ali tako premalo. Pa ne bo treba nikomur čakati do 5. februarja. S tem da verjetno tudi ostale boli, kajne?
Maxsterr
16. 01. 2007 15.43
Saj se že sedaj obnašate kot da ste najmanj bogovi. Konkretno bom opisal svoj primer. Že nekaj dni me kar precej boli leva noga.Sprva sem mislil,da sem mogoče nehote nerodno stopil in si napel mišico.In sem si rekel.OK bolečine bodo mimo čez par dni. Seveda se to ni zgodilo.Bolečina je iz dneva v dan večja,tako ,da sem včeraj obiskal svojega zdravnika.Do tu vse lepo in prav. Dobil sem napotnico za slikanje.Ker sem to hotel napraviti še isti dan,mi je uslužbenka na sprejemu prijazno povedala,da se moram naročiti in da bo treba počakati do 5.februarja.Kako naj čakam do 5 februarja,če pa imam vsak dan večje bolečine? sem skušal biti prijazen. Ja imamo gužvo je bil odgovor. Pazi gužva na rentgenu?! Seveda nisem bil zadovoljen, in sem potem vprašal po drugi alternativi.Dobil sem odgovor,češ če boste samoplačnik,pa lahko opravimomo slikanje že naslednji dan. Se pravi,če bom odštev določeno vsoto iz svojega žepa,potem se DA,drugače pa NE.Moram povedati ,da sem osnovno ter dodatno zavarovan ,vendar je tako kot sem opisal. In sedaj bom zaradi bolečine samoplačnik drugače pa moram čakati do 5 februarja. Z vso odgovornostjo trdim,da si zdravstvo tega v Sloveniji ne bi smelo dovoliti.To kar imate z zavarovalnicami je Vaš problem,zaradi butastih dogovorov oz zakonov pa pacient oz bolnik ne sme in nebi smel trpeti. Mislim ,da je vsa stvar zrela za pravno službo.Žalostno tudi s strani sindikatov ,a ne ga.Nevenka Lekše ? pa je to,da sindikat ostaja ravnodušen ob takšnih dejanjih odgovornih. Kaj če je v konkretnem primeru kaj resnega Vi pa ste ob vsem tem kljub napotnici lečečega zdravnika ravnodušni. Pa verjamem ,da je takšnih primerov na stotine pri nas,samo kaj če je pri nas to VSAKDANJA PRAKSA.Saj smo vedno bolj številke soc.zavarovanja,le ljudje ne. Me pa zanima ,kaj bi se zgodilo ,če bi to kdo prakticiral recimo v Avstriji,Nemčiji itd. Verjemite,da ne dolgo.