Slovenija

Zakon o pacientovih pravicah ostaja

Ljubljana, 06. 11. 2007 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zakon o pacientovih pravicah, ki bo največ doprinesel prav njim, bi bilo krivično umakniti, je pojasnila zdravstvena ministrica.

Zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič pravi, da bo zakon o pacientovih pravicah ostal
Zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič pravi, da bo zakon o pacientovih pravicah ostal FOTO: POP TV

Do državljank in državljanov bi bilo krivično umakniti zakon o pacientovih pravicah, ki bo največ doprinesel prav njim, je pobudo poslanske skupine Zares za umik zakona komentirala ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič.

Kot je pojasnila, skupina ljudi zelo resno pripravlja odgovore na pripombe, ni pa pojasnila, koliko dopolnil bo formalnih in koliko vsebinskih. Ogrodje zakona ostaja, usklajujejo pa se tudi glede instituta varuha bolnikovih pravic, je pojasnila ministrica.

Največja pridobitev zakona je po besedah ministrice gotovo ta, da ima pacient zelo jasen smerokaz, kje poišče pravico v primeru, da se z zdravnikom ni uskladil o tem, kaj je zanj najboljše in kaj je mogoče zanj še storiti. "Poti za iskanje tovrstne pravice so lahko različne, ampak odločiti se moramo za eno. Mi smo jo predlagali v zakonu, ki je zelo obširen, in računam, da je s tem zagotovljena pacientom tudi večja varnost," je dejala ministrica.

Ministrici se zdi skoraj nerazumljivo, da so zakon sestavljali desetletje, ob tem, da daje državljanom dodatno pravico. Čudi jo, da institucije v preteklosti niso bile dovolj jasne v svojih stališčih, je očitek poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem, da pripravljavci zakona niso upoštevali pripomb strokovne javnosti, varuhinje bolnikovih pravic Majde Žezlina in državnega sveta, odgovorila ministrica.

Ogrodje zakona ostaja, usklajujejo pa se glede instituta varuha bolnikovih pravic, pravi ministrica
Ogrodje zakona ostaja, usklajujejo pa se glede instituta varuha bolnikovih pravic, pravi ministrica FOTO: Kanal A


Na ministrstvu so dobili pismo varuhinje bolnikovih pravic in z njo so bile tudi v preteklosti povezave, tako da po ministričinem mnenju ne gre za neupoštevanje civilnih združenj ali institucij. Preprosto je od nabora želja nemogoče vse vključiti v zakon, je pojasnila ministrica in ob tem opozorila, da vsak zakon pomeni tudi nove stroške. Ker dodatnih virov ni kje vzeti, ostaja tudi plačljivost postopkov uveljavljanja bolnikovih pravic, je na eno od pripomb k zakonu odgovorila ministrica.

Mazej Kukovičeva namerava graditi pot naprej in pacientove pravice zakonsko urediti, zakon pa je mogoče kasneje nadgrajevati, je dejala. Ko je prišla na ministrstvo, so si namreč po njenih besedah zadali, da bodo nadoknadili zaostanke pri pripravi zakonov, ki so jih vnaprej napovedali. "Tudi zakon o pacientovih pravicah je zakon, ki gre resnično naproti zaščiti uporabnika," je prepričana ministrica.

Zalokar Oražmova je zakonskemu predlogu, ki ga bo na petkovi seji obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo, očitala, da je napačno sistemsko zasnovan, da ne bo v korist bolnikov in več let ne bo zaživel, saj ga je težko udejanjiti. Do predloga zakona je kritična tudi zakonodajno-pravna služba DZ, ki na 23 straneh predstavlja pripombe k več kot polovici členov zakonskega predloga.

Ministrica tudi meni, da bi bilo preuranjeno govoriti o prenosu pristojnosti z regijskih zavodov za zdravstveno varstvo na pokrajine, ker pokrajinska zakonodaja še ni pripravljena. Poudarila je, da nameravajo v vladi naloge, ki jih bodo lažje in bolje opravljale pokrajine, prenesti nanje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.