Slovenija

Zakon o humanitarnih organizacijah nujen

Ljubljana, 01. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji (FIHO) je na seji osrednjo pozornost namenil aktualni problematiki priprave zakonov o invalidskih in še zlasti o humanitarnih organizacijah.

Vlado Dimovski
Vlado Dimovski FOTO: Dare Čekeliš

Poslanec NSi Janez Drobnič, sicer član sveta fundacije, je marca vložil v DZ svoj predlog zakona o humanitarnih in dobrodelnih organizacijah, s katerim pa se številni člani sveta ne strinjajo in so Drobniča pozvali, naj predlog umakne.

Pravni svetovalec FIHO Milan Baškovič je na seji, ki jo je vodil predsednik sveta Janko Kušar, podal informacijo o aktualni problematiki priprave zakonov o invalidskih in o humanitarnih organizacijah - posebej glede na položaj in delovanje FIHO. Baškovič je poudaril, da je predlog zakona o invalidskih organizacijah zdaj v drugi obravnavi v DZ (svet FIHO je na zadnji seji 10. junija soglasno podprl predlog zakona v besedilu, ki ga je sprejela vlada), medtem ko je organizirana priprava zakona o humanitarnih organizacijah zastala in še ni prišel niti do vlade niti do DZ, čeprav bi morali doseči sočasnost uveljavitve obeh zakonov. Janez Drobnič je 7. marca vložil v DZ svoj predlog zakona o humanitarnih in dobrodelnih organizacijah. Na današnji seji je dejal, da predloga ne bo umaknil, dokler ne bo vložen drug predlog zakona, ki pa bo izpolnjeval določene pogoje, npr. da bo usklajen z zakonodajo. Drobničevemu predlogu med drugim očitajo, da se identiteta invalidov izgublja med drugimi bolniki, da prenaša denarna sredstva iz javne fundacije v integralni državni proračun in da ni usklajen s tistimi, katerim je namenjen.

invalid
invalid FOTO: Reuters

Po živahni razpravi ob vprašanju zakona o humanitarnih dejavnostih so na seji sprejeli več sklepov, s katerimi ugotavljajo, da je nujno sprejeti zakon o humanitarnih organizacijah. Še pred parlamentarnimi počitnicami bodo, po sklepu, ki so ga sprejeli, obiskali ministra za delo, družino in socialne zadeve Vlada Dimovskega in predsednika DZ Boruta Pahorja ter ju spodbudili k sprejemu zakona. FIHO torej daje pobudo, predlagatelj zakona pa naj bi bilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Razširjena delovna skupina, ki je začela pripravljati teze za osnutek zakona že pred dvema letoma, bo do obiska na ministrstvu in v državnem zboru pregledala besedilo tez in ga ustrezno dopolnila.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA