Slovenija

Zakon o delovnih razmerjih je neustaven

Ljubljana, 19. 10. 2009 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je odločilo, da je zakon o delovnih razmerjih neustaven, saj delavce pri delodajalcih, kjer ni organiziranega sindikata, postavlja v slabši položaj. Združenje svetov delavcev je zadovoljno.

Ustavni sodniki
Ustavni sodniki FOTO: POP TV

Ustavno sodišče je oceno ustavnosti zakona o delovnih razmerjih opravilo na pobudo Združenja svetov delavcev slovenskih podjetij, sveta delavcev družbe Iskraemeco in sveta delavcev družbe Adria Airways. Odločbo je izdalo že 1. oktobra, v njej pa je zapisalo, da je del zakona, ki določa, da se v podjetjih, kjer ni reprezentativnega sindikata, lahko pravice, ki se sicer urejajo v kolektivnih pogodbah, določijo s splošnim aktom delodajalca, v neskladju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom. Delavci pri delodajalcih, kjer ni organiziranega sindikata, so v primerjavi z delavci pri delodajalcu, kjer je ta organiziran, v slabšem položaju, saj se "urejanje njihovega položaja drugače kot pri kolektivnem dogovarjanju, pri katerem imajo delavci vpliv na vsebinsko določitev pravic, prepušča enostranski volji delodajalca".

Državni zbor mora v dveh mesecih od objave odločbe v uradnem listu neskladje odpraviti. Do takrat pa morajo po odločitvi ustavnega sodišča delodajalci v postopkih sprejemanja splošnega akta delodajalca v primerih, ko pri njih ni organiziranega sindikata, pred sprejemom tega akta pridobiti mnenje delavskih predstavnikov.

"Kadar pri delodajalcu ni organiziranega sindikata, mora biti zaradi načela enakosti pred zakonom prav tako zagotovljena možnost delavcev, da prek sodelovanja drugih predstavnikov delavcev, ki bi bili za to izbrani po posebnem, zakonsko določenem postopku, sodelujejo pri določanju njihovih pravic," je zapisalo ustavno sodišče.

Delavski zaupniki in delavski sveti s pristojnostmi sindikata

Ustavno načelo enakosti pred zakonom je kršeno tudi v delu tega zakona, ki določa postopke nasprotovanja in zadržanja odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Veljavni zakon daje pooblastilo za sodelovanje v postopku odpovedi pogodbe o zaposlitvi le sindikatu, katerega član je delavec ob uvedbi postopka, kar pomeni, da delavcem, ki niso člani sindikata, takšno varstvo pravic v postopku odpovedi ni zagotovljeno, ugotavlja ustavno sodišče. Ustavno sodišče pa je še odločilo, da imajo do odprave protiustavnosti sveti delavcev ali delavski zaupniki v primerih, ko je zoper delavca, ki ni član sindikata, sprožen postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, enake pristojnosti kot sindikat.

Združenje svetov delavcev zadovoljno

Na to so se odzvali tudi v Združenju svetov delavcev. "Ustavno sodišče je končno preprečilo vsaj nekatere najbolj skrajne oblike in posledice izvajanja t. i. splošnozastopniškega sindikalnega monopola nad urejanjem delovnih razmerij v imenu vseh zaposlenih," so zapisali na svoji spletni stani.

Po njihovem mnenju je odločba izjemnega pomena za nadaljnji razvoj sistema sodobne industrijske demokracije v Sloveniji, in sicer kljub temu da ustavno sodišče ni razglasilo za neposredno protiustavna dela zakona o kolektivnih pogodbah, po katerih so stranke kolektivnih pogodb v imenu delavcev lahko samo sindikati. Sodišče ugotavlja, da z vidika sposobnosti biti stranka kolektivne pogodbe v primeru teh dveh oblik delavskega predstavništva (sindikata in sveta delavcev) ne gre za primerljiva položaja.

Po drugi strani pa je sodišče zapisalo, da ne iz ustave ne mednarodnopravnih instrumentov ne izhaja zahteva, da bi morale države v nacionalnih zakonodajah kot stranke kolektivnih pogodb poleg sindikatov določiti tudi druge organizacije delavcev, ampak izhaja le možnost, da to storijo. "Naš zakonodajalec ima torej v tej odločbi vso podlago za takojšnje spremembe spornih določil zakona o kolektivnih pogodbah in za zakonsko vključitev tudi voljenih delavskih predstavništev – skupaj s sindikati, ne namesto njih – v sistem kolektivnih pogajanj (t. i. partnerski model delovanja obeh vrst delavskih predstavništev). Če smo se iz primerov Gorenja in Mure vsi skupaj kaj naučili, bo to brez dvoma tudi nemudoma storil," pravijo v združenju.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
20. 10. 2009 10.20
Ne kmetija slavnih, ampak kmetija kapitala in hlapcev. Kapitalisti bodo nekaj dobili, ker imajo denar, hlapci pa ne bomo nič dobili, ampak bomo morali še državi prinesti, ker nas spravljajo nazaj v suženjska razmerja.
Uroš Palhartinger
20. 10. 2009 09.59
Sindikat je dober le za organizacijo piknikov seveda ob predplačilu participacije za prijavljene... In seveda za prodajo ozimnice...
Buena Vita
19. 10. 2009 22.01
ALTEREGO MENI SE ZDI DA V SLOVENIJI NI NOBENEGA SINDIKATA KAR IMAJO V SLOVENIJI ZA SINDIKAT,JE V DEMOKRATIČNO USMERJENIH DRŽAVAH ODERUŠKA MAFIJA
hrcekmuri
19. 10. 2009 20.40
PROBLEM PRI NAS JE SE VEDNO KUMUNISTICNA URAVNILOVKA-OD EKONOMIJE PA TAKO IN TAKO NIHCE NIMA POJMA.NIHCE NI SPOSOBEN IZRACUNATI KOLIKO SO STROSKI ZA NEKO IZDELAVO NEKEGA IZDELKA -MEJO RENTABILNOSTI,KDAJ JE BOLJSE DA NIHCE NIC NE DELA-PRED VSEM JE PA PROBLEM RAZVOJ??? KJES MO
alterego
19. 10. 2009 19.49
pajtlerca, kolk novih sindikatov pa še rabimo? jih je že zdaj tolk, da jih še jaz ne znam na pamet niti pol naštet. manjka pa res sindikat krščanske usmeritve, kot je rekel Tonček Balonček, katerega zavetnik bo sv. Jožef Delavec
Buena Vita
19. 10. 2009 19.42
Buena Vita
19. 10. 2009 19.18
LE NAJ SE OMISLIJO DELOVCI NOVE SINDIKATE ,PO VZORU KOT JIH IMAJO V ITALIJI,FRANCIJI,ANGLIJI,,,,,,
Buena Vita
19. 10. 2009 19.16
JOJ,JOJ TILE SODNIKI PA NISO OD MUH KJE SO PA ŠE DELOVCI KI SPLOH HOČEJO SINDIKAT,, SAJ JE RAVNO SINDIKAT TIST KI SE ODERUŠKO OBNAŠA DO DELOVCEV
didlos
19. 10. 2009 18.48
Sindikata res ni več, ker ga nikoli bni bilo, le da nam je to sedaj jasno ! Semulič pa še vedno vleče plačo in vsi ostali - z njihovimi plačami, za katere ne storijo ničesar, lahko nahranimo mnogo kruha potrebnih ust - Vsi se morate izpisati iz sindikatov takoj, da prenehajo obstajat ! Kar se pa ustave tiče, pa naša celotna država ni ustavna in si ne zasluži imena država, ker je navadna KMETIJA SLAVNIH !
Leandra
19. 10. 2009 17.10
Problem je Sindikat.. Upoštevati je potrebno tudi mnenje ostalih..sindikat tako nihče ne priznava več..