Slovenija

'Demoniziranje procesa reforme dela'

Ljubljana, 15. 02. 2010 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Študenti pravijo, da na ministrstvu ne upoštevajo njihovih predlogov glede študentskega dela, zato ne bodo imenovali predstavnika v komisijo za pripravo zakona.

Minister za delo Ivan Svetlik
Minister za delo Ivan Svetlik FOTO: Dare Čekeliš

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so še naprej kritični do sprememb študentskega dela, ki jih pripravljajo na ministrstvu za delo. Ker ministrstvo ni upoštevalo njihovih predlogov, so se odločili, da ne bodo imenovali svojega predstavnika v medresorsko komisijo za pripravo zakona o malem delu, kot so se dogovorili na sestanku pri premierju Borutu Pahorju. Študentje naj bi pripravili okoli 200 strani dolg predlog sprememb, ki jih ministrstvo ni upoštevalo.

Vladi očitajo, da je pripravila zakon, ki ne upošteva realne situacije. Pravijo pa tudi, da študentsko delo nadomešča štipendije, ki jih je premalo, in da veliko študentov brez dela ne bi moglo študirati.

Na ministrstvu so odločitev obžalovali in poudarili, da novi zakon študentskega dela ne bo ukinil, ampak bo delo le bolj obdavčeno. Glede ukinjanja avtonomije pa je Zoran Kotolenko z ministrstva dejal, da bo ta ostala, saj se bo Študentska organizacija še naprej financirala iz koncesije. Je pa res, da se bodo določene aktivnosti financirale preko javnih razpisov, je dejal.

Po njegovih besedah vzporedno s pripravljanjem zakona o malem delu pripravljajo tudi spremembe zakona o štipendiranju, po katerih se bo število državnih štipendij študentom v primerjavi s približno 14.000 v lanskem letu povečalo na približno 40.000. Obe besedili nastajata vzporedno, veljati pa bosta začeli hkrati, je zagotovil Kotolenko.

Predsednica ŠOS Katja Šoba
Predsednica ŠOS Katja Šoba FOTO: Blaž Garbajs

Predlog MDDSZ: 14 ur na teden, 30-odstotni davek, vsi bi lahko delali malo delo

Kot je znano, je ministrstvo za delo pripravilo spremembe zakona o študentskem delu, ki bi se po novem imenovalo malo delo. Po predlogu bi na področju malega dela lahko delali tudi upokojenci in nezaposleni, časovno pa bi se skrajšalo na največ 672 ur na leto, kar je približno 14 ur na teden. Delo bi se lahko opravilo v enem kosu ali razdeljeno čez celo leto, plačilo pa ne bi smelo presegati letnega zneska minimalne plače. Pogodba o zaposlitvi bi bila še vedno brez dodatnih adimistrativnih ovir, saj bi ohranili napotnico kot napotitev na delo. Poleg tega pa na ministrstvu za delo v osnutku predlagajo, da bi se oseba, ki opravlja malo delo, vključila v invalidsko in pokojninsko zavarovanje ter v zdravstveno zavarovanje – kar bi pomenilo, da tudi takemu delavcu teče delovna doba. Delo je sedaj obdavčeno 12,5-odstotno, po novem pa bi bilo do 30-odstotno

Predlog študentov: Več nadzora države in skupne evidence vpisa

V Študentski organizaciji pa menijo, da študentsko delo ni treba ukiniti, lahko pa bi z nekaj ukrepi izboljšali njegovo izvajanje, da ne bi prihajalo do zlorab. Predlagajo, da bi država zagotovila boljši nadzor nad delodajalci. Poleg tega pa še, da bi uvedli skupno evidenco vpisa v posamezne fakultete, kar bi pomenilo zmanjšano število fiktivnih vpisov. Podpirajo pa spremembe zakona, da delodajalci študentov ne bi smeli zaposlovati na sistematiziranih delovnih mestih, to je tam, kjer je 40-urni tedenski delovnik.

ŠOS: ministrstvo zavaja javnost

Predstavniki Študentka organizacije Slovenije (ŠOS) so sporočili, da so študenti ogorčeni nad nadaljevanjem zavajajoče ministrstva za delo. Sklicujejo se na izjave Zorana Kotolenka, ki je dejal, da ministrstvo za delo  "transformira študentsko delo v drugo obliko dela…« in »…ureditev študentskega dela je mogoèa le v Zakonu o malem delu!“. Trdijo, da je s to izjavo ministrstvo priznalo, da gre za popolnoma novo obliko dela in ne le urejanje študentskega dela.

"Nova oblika dela pa nima več nič skupnega s socialnim korektivom, ki ga predstavlja študentsko delo. Za 3,7 odstotka trga dela, ki ga trenutno predstavlja študentsko delo, bo ob 190.000 študentih (zgolj 1/5 jih prejema štipendijo v višini 180 evrov mesečno ) in dijakih, konkuriralo še 500.000 upokojencev (ki vsi prejemajo pokojnino) in 100.000 brezposelnih. To je tudi eden izmed poglavitnih razlogov zakaj ŠOS ne želi sodelovati pri 'socialnem monologu', saj MDDSZ ne odstopa od svojih nerealnih izhodišč“, so še poudarili.

MLD kritični do organizacije ŠOS

V podmladku LDS Mladi liberalni demokraciji (MLD) pa ocenjujejo, da je "demoniziranje procesa reforme študentskega dela" očitno vse, česar je ŠOS trenutno sposoben. Drugače si v MLD ne znajo razlagati vnaprejšnje zavrnitve imenovanja predstavnika študentov v medresorsko komisijo za pripravo zakona o malem delu in današnjih izjav predstavnikov ŠOS, so zapisali.

"Izjava, da financiranje političnih podmladkov pomeni financiranje političnih strank, je neresnična in zavajajoča," menijo v podmladku LDS. Aktivnosti, ki jih izvaja MLD, so po njihovem namreč ločene od delovanja stranke in organizacije predvolilnih kampanj. Kot so še zapisali, si bodo prizadevali, da bodo "pri reformi študentskega dela v ospredju pravice in interesi študentov in dijakov, ne pa interesi posameznih stanovskih organizacij".

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jj444
03. 03. 2010 08.39
no bom dala se jaz svojo izkusnjo, delala sem eno leto v eni firmi kot študentka, morala sem se kar izkazati in biti pridna, sta pa ble na oddelku šefica in njena kolegica-redno zaposleni, ki sta dobesedno luft mesali v firmi. njun delovni dan je zgledal priblizno takole: zjutraj kavica, časopis, klepet o vcerajsnjem dnem, preveriti novice na internetu, ena je dobesedno 1h na dan prezivela na wc-ju in igrala igrice, malca, spet tortice, internet, časopis, itd... no js pa še ena študentka sva pa vse lepo nardile kar se je zahtevalo, delo ni bilo zahtevno pa vseeno, bile sva pridne., NO TOLIKO O TEM, TISTI KI PRAVITE DA SMO ŠTUDENTJE LENUHI, DELAMO ZATO DA SE IZKAZEMO DA ZNAMO BIT PRIDNI, PA DA SAMI PLAČAMO STROŠKE, NE NAŠI STARSI. no zgodba se je končalla tako, da sta bli šefica in njena kolega prestavljeni na veliko slabse delovno mesto, no zdaj vidite da delodajalec rajsi vzame pridnega studenta kot pa da enmu pogodbo in mu dobesedno spi na delovnem mestu, in pol študentje krademo zaposlenim delovna mesta - yeah right, ...
User437381
20. 02. 2010 15.33
Študentske organizacije res, ma študentski servisi več kot tolko ne zaslužijo...večji del koncesij ki doplačajo pri neto znesku gre v državno blagajno za razne študentske organizacije in podobno. Najbolj smešno mi je pa to ko pride absolvent totalno brez izkušenj in bi rad delal na nekem položaju ali pa tudi kot kak referent ampak brez nekih minimalnih izkušenj ne gre...pol pa je spet vse narobe....kdor hoče delat bo imel vedno za delat, stari in mladi, sam kaj ko mladi s(m)o preveč zbirčni!!!! ljudje v srednjih letih pa bi z veseljem delali, sam kaj ko njihove prošnje romajo v predale, češ da so že prestari t je šele srammota!!!!!! Najprej naj poštimajo zakonodajo okrog večnih študentov in starostne diskriminacije in diskriminacije glede na nacionalnost!!!!!
Penzic
16. 02. 2010 13.29
treba je izboljšati organizacijo študentskega dela, treba je izboljšati organizacijo dijaške prehrane......se vidi da so zadaj isti snovalci, kljub temu da se že leta in leta zavedajo da je zelo veliko zlorab, niso nikoli na njih opozorili, seveda za vse je kriva država, pri študentskih strukturah, ki so itak samo same sebi v namen in pa seveda da si lahko potalajo enormne presežke, študentom pa organizirajo kako pijanko al pa organizirajo kako delavnico kreativnega pisanja..... sicer pa bo z ukinitvijo študenskega dela nekaterim jasno kaj sploh pomeni imeti trgovino ali pa kafic, če na državni ravni predstavlja študentsko delo 3,7% (v kar sicer mal dvomim), me zanima kolk ga je v BTCju ozirma v sektorju trgovine in gostinstva...
aojz
16. 02. 2010 09.55
V tujini lahko dobi študent posojilo, ki ga odplačuje kasneje ko dela
kimg
16. 02. 2010 09.07
Podjetja oz. delodajalci, pri katerih so študentje delali preko študentskega servisa, so v letu 2008 prispevala kar 10,5 milijona evrov v Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Za leto 2009 nisem našla podtaka. Kje je sedaj ta denar ob dejstvu da je vsako leto manj štipendij? Študentsko delo ni edini problem, problem je predvsem sistem, kjer lahko študentje študirajo do 30 leta, pol je tukaj še velik enih pavzerjev in takih ki se zmišlujejo in se prepisujejo iz enga v drugi faks. To je treba prečistit, pa smo nekaj že nardili. Drugo je tudi nadzor teh podjetij, postaviti bi morali regulativo, v smislu da bi lahko samo določen delež študentov delal v nekem podjetju. Potem so tukaj tudi vpisi na fakultete, kjer je država izgubila že zdavnaj kontrolo, da ne govorim o vseh fakultetah in raznih privatnih visokošolskih zavodih, ki rastejo kot gobe po dežju, tega je v sloveniji preveč. in še in še bi lahko naštevala. to pa da študentje kradejo delo je blo pa že ne vem kolikokrat opevano...zakaj pa potem na zavodih in raznih zaposlitvenih portalih toliko dela da še izbiraš lahko? da o nesposobnih meneđerjih ki so zafurali podjetja in tako povečali brezposelnost na trgu dela ne govorim in niokoli niso za to odgovarjali, plačujemo za to pa mi davkoplačevalci...s tem novim zakonom bo takih ki bodo iskali delo še več in na trgu dela bo pravi kaos. potem pa je tukaj še socialni položaj.
Brabus
16. 02. 2010 08.55
Zopet ti študenti.Pri vsej tej zgodbi, v primeru, da se ukine študentsko delo,kar bi morali storiti že včeraj, največ izgubijo prav liderji in šefi štu. servisov.Zato jih je treba nemudoma zapret. Jst nevem, kaj bi študenti radi.Sej dobivajo lepo štipendijo, če bi rad pa delal, pa nej pstijo šolo in se naj zaposlijo.A ti bizgeci ne vejo, da jim bo nekoč ravno študent tudi njim UKRADEL delovno mesto Preveč jih naša država podpira in ujčka, zato pa kr neki demonstrirajo, podpihujejo jih pa liderji in lastniki štud. servisov. Zato pa študiraj, ali se pa redno zaposli.
janez.planinsek
16. 02. 2010 06.29
država bi morala štpendirati vsakega študenta za preživetje, podjetja katera rabijo študenta za delo naj ga štipendira,pa ne bomo imeli večnih študentov
janez.planinsek
16. 02. 2010 06.20
študenti naj študirajo, ne pa delajo
Nataša Miteva
16. 02. 2010 03.28
BobbyMcGee...ne mečite vseh študentov v isti koš! Žal obstaja veliko takih ki študirajo zaradi statusa, je pa ogromno takih ki redno študirajo in jim to omogoča le delo prek študenta...
Javoje
15. 02. 2010 23.17
A o tem, kolikšen je osip na slovenskih univerzah in kako dolgo traja povprečno študij pa niti besede?
Principat
15. 02. 2010 23.16
v mesucu aprilu 2009 so dijaki dveh gimnazij v sloveniji na 24 urnem preštevanju vozil in znamke vozil ter primerjali z tovrniškimi parkingi napram zasedenosti parkinga okrog študenskega doživeli v preračunavanju ŠOOOOOK, pa na koncu je dijakinja zaključila z vzdevkom :jaz bom večna študentka
vanili
15. 02. 2010 22.11
včasih nam je bilo lepo. Sem si lepo privarčeval preko študenta za dober avto in motor. Na počitnice sem hodil v Grčijo, Turčijo,...Zdaj boste pa na tanko piskali do redne službe. Redno službo je pa trenutno zelo težko dobiti
filipt
15. 02. 2010 21.39
vlada se je v zadnjem času zlo izkazala z raznimi aferami in jasno je videti kako je v državi če imaš veze, vi ji pa še vedno verjamete. dejstvo je da država s tem zakonom rešuje le sebe in vse oderuške prijatelje, za vse ostale pa se požvižga. dolgoročno gledano je ta zakon 100% bolj škodljiv kot pa trenutno študentsko delo. trenutno situacijo na področju študentskega dela bi bilo potrebno le sistemsko urediti in bi bila zadeva rešena. vlada je vse že tolikokrat peljala scat, da vas bo zagotovo še večkrat...ne nasedajte!
Tommi Zu
15. 02. 2010 21.19
Studenti ste pa res copate. Namesto da bi si izborili minimalno urno postavko 5eur/uro stopicate na mestu, tako itak ne boste nikamor. ŠOU in ŠOS pa itak ne predstavljata interese študentov! Preverjeno!!!
manco-capac
15. 02. 2010 20.34
Če ukinejo študentsko delo, kdo bo pa financiral študentske servise in študentske funkcionarje? Kako bodo državne inštitucije in javna podjetja potem zaposlovala otroke svojih delavcev, ko le ti študirajo?
Nataša Miteva
15. 02. 2010 20.03
Res so potrebne spremembe za "preživetje". Dragi gospodi v vladi...Saj bi raje več časa preživljali za knjigami in ne bi delali, če bi bilo to možno. Starši so brez služb ali pa imajo minimalne plače, ki so...ni komentarja...Štipendije pa ne dobimo zaradi 1€, toliko presegamo...povejte samo, kaj bote s tem spremenili?! Da bo še več brezposelnih?! Študentje, ki ne bodo mogli delati, bodo zapustili študij in se prijavili na borzo...druga nam ne bo ostalo...Naredite spremembo, ki bo v korist večini. A ste se vprašali, koliko študentov preživlja starše, ker so le ti ostali brez službe?! A ste pogledali, koliko lljudi dela na črno?! A ste se pozanimali, zakaj podjetja iščejo ljudi za delo in jih ne najdejo?! Poznam ogromno delodajalcev, ki ne dobijo ljudi za izvajanje storitev...zakaj?!
kleopatra-1
15. 02. 2010 19.31
berem "študentsko delo bo le bolj obdavčeno" - že zdaj so študentje na slabšem, ker si ne morejo znižati davčne osnove na račun potnih stroškov, ki jih veliko študentov ima, nimajo niti malice ... in vem, da večina študentov mora delat ob študiju, zaradi študijskih obveznosti ne morejo sprejeti rednega dela - če jim delo ukinejo, marsikdo ne bo mogel študirati, enako tudi, če ga še bolj obdavčijo. Dragi Pahor and company, kdaj boste začeli delat v dobro državljanov in nas razbremenili nadpovprečno visokih davkov - verjemite, da nas bo veliko manj delalo na črno (ups! - ampak, tako je) in posledično boste dobili v državno blagajno večji priliv - tudi na račun večjega zapravljanja v trgovinah, ker bomo imeli višji standard. Poskusite pol leta živeti s plačo 600 €, se poskusite vživeti v kožo vaše raje, pa boste morda stvari razumeli in naredili drugače!
alterego
15. 02. 2010 18.44
a bojo ukinili študentsko delo ali ne!? saj nimajo jajc
kimg
15. 02. 2010 18.44
Podjetja oz. delodajalci, pri katerih so študentje delali preko študentskega servisa, so v letu 2008 prispevala kar 10,5 milijona evrov v Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Po vsakem opravljenem študentskem delu, študentski servis delodajalcu, zraven študentovega honorarja, dodatno zaračuna 12% koncesijsko dajatev, katere 1/4 se nameni za štipendije. Na podlagi Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti in Resolucije o nacionalnih razvojnih projektov (za obdobje 2007 – 2023) je bil ustanovljen Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Poslanstvo sklada je izvajanje štipendijske politike in dodeljevanje sredstev za vlaganje v razvoj človeških virov ter kadrov za večjo zaposljivost. Eden izmed virov financiranja določenih vrst skladovih štipendij je na začetku opisana koncesijska dajatev. Glede na to da je vsako leto manj štipendij...Vlada, kje je sedaj ta denar?
DarthRevan
15. 02. 2010 18.16
Sicer pa zdaj še tako pojete, ko boste pa vi na trgu dela pa ne vem kako vam bo všeč da bo delodajalec namesto vas vzel raje študenta prek napotnice ker se mu to pač bolj splača... ...ali morda mislite da z narejeno ekonomijo takoj dobite menedžersko mesto?