Slovenija

'Zakon ne bo ščitil pacientov'

Ljubljana, 04. 12. 2007 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SNS so prepričani, da je predlog zakona o pacientovih pravicah nedodelan. SDS je presenečen nad reakcijo opozicije.

V SNS so prepričani, da zakon v praksi ne bo ščitil pacientov in njihovih pravic.
V SNS so prepričani, da zakon v praksi ne bo ščitil pacientov in njihovih pravic. FOTO: POP TV

V poslanski skupini SNS so mnenja, da je predlog zakona o pacientovih pravicah, ki ga bo v sredo obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo, slab in nedodelan. "Zakon v praksi ne bo ščitil pacientov in njihovih pravic," so zapisali. V SNS so prepričani, da predlog zakona ni pripravljen v smislu zagotavljanja enakih pravic vsem pacientom in da gre v smeri elitizma.

Na kritike poslancev SNS in tudi drugih opozicijskih strank sta se odzvala poslanca koalicijske SDS, Franc Jazbec in Ivan Grill, ki sta izrazila presenečenje nad reakcijo opozicije in nevladnih organizacij, ki so se zavzeli za umik predloga zakona in upoštevanje novih pripomb. Kot poudarjata Jazbec in Grill, so v predlogu zakona upoštevane pripombe tako opozicije kot nevladnih organizacij.

SNS: Zakon gre v smeri elitizma

Po oceni SNS bo predlog zakona o pacientovih pravicah, v kolikor bo ta sprejet v nespremenjeni obliki, tudi v praksi težko uresničljiv. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je tudi zakonodajno-pravna služba DZ dala pripombe na kar dve tretjini njegovih členov. "Koalicija poskuša nepravilnosti, na katere je opozorila ZPS, odpraviti s svojimi dopolnili, kar pomeni še dodatno povečanje že tako velikega števila dopolnil," so še zapisali v SNS.

Ministrica za zdravje je odločena zakonsko urediti pacientove pravice.
Ministrica za zdravje je odločena zakonsko urediti pacientove pravice. FOTO: POP TV

Po mnenju SNS si je ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič s prestavitvijo druge obravnave predloga zakona na matičnem delovnem telesu zgolj "kupila čas", konkretnih izboljšav pa naj ne bi predlagala. Kot so zapisali, so v predlogu zakona predvidene rešitve narejene mimo koalicijske pogodbe. V tej naj bi bilo zapisano, da bo koalicija zagotovila ustanovitev neodvisnega instituta varuha bolnikovih pravic, ki bo vsem upravičencem brezplačno zagotavljal enako varstvo.

Predlog zakona naj bi, kot so zapisali v SNS, uvajal večje število zastopnikov pacientovih pravic, ki jih bo za dobo petih let imenoval minister oziroma ministrica. "Takšne določbe žal ne zagotavljajo, da bo omenjeni institut neodvisen, temveč ga delajo odvisnega in podložnega ministru," so še zapisali. Hkrati so ministrico in vladno koalicijo še enkrat pozvati k temu, da prisluhnejo številnim pripombam, ki naj bi jih, poleg opozicije, pripravile tudi nevladne organizacije in stroka.

SDS: Pripombe so upoštevane

Spremembe predloga zakona vključujejo tudi to, da bo zastopnik deloval nepoklicno in po regijah, če bo sprejeta pokrajinska zakonodaja. V vsaki pokrajini naj bi bil po en zastopnik, kar pomeni, da jih bo skupaj 14. Zastopnika bo imenoval najvišji organ v pokrajini, ki naj bi bil po napovedih pokrajinski svet.

Poslanca SDS Franc Jazbec in Ivan Grill sta presenečena nad reakcijo opozicije, saj je DZ v prvi obravnavi s 60 glasovi za in nobenim proti potrdil, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo. Jazbec je na novinarski konferenci še poudaril Jazbec, da so v predlogu zakona upoštevane pripombe opozicije in nevladnih organizacij. Med njimi je izpostavil funkcijo zastopnika bolnikov pravic, ki bo svoje delo opravljal brezplačno. Grill je dodal, da ga bodo lahko predlagali občinski in pokrajinski sveti ter različne civilne institucije.

Je pa Jazbec izpostavil, da ni bilo mogoče upoštevati tistih pripomb, ki bi porušile koncept zakona. "Te so bile vezane na centralni register čakalnih vrst, ki naj bi ga vodili po posameznih ambulantah, kar ni v skladu s prizadevanjem za oblikovanje enotnega registra," je poudaril Jazbec. Kot je dodal, tudi ni bilo mogoče upoštevati predlogov, da ne potrebujemo zastopnika bolnikovih pravic, ampak le varuha. "Slovenija ima enotnega varuha človekovih pravic, vendar je bil dosežen konsenz, da se bo pomočnik varuha človekovih pravic ukvarjal izključno z bolnikovimi pravicami," je pojasnil Jazbec.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

barbika51@gmail.com
05. 12. 2007 08.13
kaj opozicija spet javka? pripombe k zakonu so upoštevane. karkoli bodo predlagali na ministrstvu bodo sedaj negirali. najlažje je samo kritizirati in nič dobrega spraviti skupaj
Jožajoža
04. 12. 2007 19.24
pod to vlado je edina rešitev za bolnike samomor.