Slovenija

Zakon o plačah povzročil razlike

Ljubljana, 16. 10. 2008 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat šolnikov je vložil zahtevo za presojo ustavnosti zakona o plačah. Menijo, da je zaradi zakona najbolj izgubil tehnični sektor.

Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Vir) je danes na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

Po navedbah sindikata je najbolj podcenjena plačna skupina J (računovodje, poslovni sekretarji, hišniki, kuharji, čistilke oziroma vsi strokovno tehnični delavci), kar velja za celotni javni sektor.
Po navedbah sindikata je najbolj podcenjena plačna skupina J (računovodje, poslovni sekretarji, hišniki, kuharji, čistilke oziroma vsi strokovno tehnični delavci), kar velja za celotni javni sektor. FOTO: J.D.

Sekretar republiškega odbora sindikata Vir Bojan Hribar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da prvi odzivi in primerjave plač po uveljavitvi novega plačnega sistema v javnem sektorju kažejo, da osnovni cilj (to je vzpostavitev enotnega, preglednega in poštenega plačnega sistema) ni bil dosežen. Ne le da nov plačni sistem ni odpravil nekaterih plačnih nesorazmerij, ampak je v nekaterih primerih vzpostavil nova, je poudaril Hribar.

Kršenje človekovih pravic

Pri posameznih plačnih skupinah je bila zato po oceni sindikata kršena temeljna človekova pravica enakosti pred zakonom. Ustavno sodišče pa se je, kot opozarjajo, že velikokrat izreklo, da brez utemeljenega razloga enakega položaja ni dopustno urejati različno.

Po navedbah sindikata je najbolj podcenjena plačna skupina J (računovodje, poslovni sekretarji, hišniki, kuharji, čistilke oziroma vsi strokovno tehnični delavci), kar velja za celotni javni sektor. Plačna nesorazmerja pa ugotavljajo tudi za plačno skupino D1, ki jo sestavljajo strokovni delavci visokega šolstva (bibliotekarji, lektorji, predavatelji, asistenti, docenti) ter plačni skupini D2 in D3, ko gre za strokovne delavce v šolah in vrtcih, ki ne morejo napredovati v nazive (pomočniki vzgojiteljev, organizatorji prehrane in zdravstveno-higienskega režima v vrtcih ter laboranti v šolah).

Sindikat Vir je ustavno sodišče zaprosil za prednostno obravnavo ter predlagal združitev z zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki so jo vložili sodniki.

Hribar: Podcenjevenje kadrov

Hribar je pojasnil, da je zakonodajalec s spremembami zakona o sistemu plač črtal prilogo, ki je določala t.i. zakonski okvir razmerja plač med posameznimi plačnimi skupinami in podskupinami. Zaradi črtanja te priloge ter naglice in okoliščin, v katerih so se sprejemale spremembe zakona, uredbe in aneksi h kolektivnim pogodbam, pa je po njegovih besedah pri urejanju nekaterih plač prišlo do velikih in nedopustnih nesorazmerij.

Primerjava najvišjih plač bibliotekarjev, asistentov, predavateljev in drugih strokovnih delavcev pa je pokazala, da imajo v svojih tarifnih skupinah najnižje plače. "Pri tem ne gre prezreti dejstva, da jih v primerjavi najvišjih plač prekašajo celo zaposleni na delovnih mestih, kjer se zahteva tri stopnje nižja izobrazba," je ob tem opozoril.

Med razlogi za podcenjenost plačne skupine J je Hribar navedel premalo posluha in podcenjevanje tega kadra s strani vlade oziroma ministrstva za šolstvo in šport. V visokem šolstvu pa so, je pojasnil, razlogi nekoliko drugačni. Na podlagi analize najvišjih plač v visokem šolstvu po uveljavitvi novega sistema so v Viru ugotovili, da imajo visokošolski učitelji nižje plače kot znanstveni delavci na primerljivih delovnih mestih, čeprav bi morali imeti v skladu s 55. členom zakona o visokem šolstvu enake.

Do podcenjenosti oz. nesorazmerja plač pomočnikov vzgojiteljev, organizatorjev prehrane in zdravstveno-higienskega režima v vrtcih in laborantov v šolah pa je prišlo tudi zato, ker ne morejo napredovati v nazive. Po Hribarjevih navedbah imata pomočnik vzgojitelja in laborant v primerjavi z organizatorjem praktičnega pouka v nazivu svetnik za praktično 600 evrov nižjo plačo. A glede na zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter zakon o vrtcih se za zasedbo teh delovnih mest zahtevajo identični pogoji, imajo pa tudi enak status strokovnega delavca.

Ker jih je zakon izenačil le v obveznostih, ne pa tudi v pravicah, je sindikat Vir vložil tudi zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Sindikat Vir je ustavno sodišče zaprosil za prednostno obravnavo ter predlagal združitev z zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki so jo vložili sodniki.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 10. 2008 08.20
Zdaj, po ekspozeju MojceCoh mi je pa jasno, kako sta do diplome prišla Janša in Pahor in sploh večina naših politikov!
MojcaCoh
16. 10. 2008 19.41
RE Balonton Js pravim, da je lepo gledat Slovensko sramoto to je pravosodnoi sistem.. Tu če bi danes vložil tožbo..bi prišel nekako na vrsto okoli leta 2096...druga obravnava nekje okoli..2145..potem vse do ustavnega sodišča če seveda ne bi kdo kaj založil..nekje okoli 2290..leta potem gor poa dol to pomeni nazaj na prvo in zopet do vrhovnega okoli 2356..lrta in pravnomočna okoli 2698..in če bi še kdo kaj pripomnil..in pritožbe pa tako malo gotovo brez Evrope po treh opominih nekje okoli leta 2550.. In to vse zaradi izjemno strokovnega dela..in sodelovanja vseh strok strokovno preverjeno z obilico humanosti etike morale ter seveda po zakonu.. Lp Mojca Coh
Buena Vita
16. 10. 2008 19.16
eh,jah, malček se pa strinjam z COHOVO,NO KAR PRECEJ,KER SEM HUD ZAGOVORNIK PROIZVODNJE,RES SEM ZABITO KMEČKO TESLO,VENDAR ČASTIM LE DELO,IN ZAME SO BLAŽENE ROKE KI USTVARJAJO,KAJ VEM,MOGOČE SE KJE MOTIM,NO ,SEJ POTREBUJEMO MEŠALCE MEGLE,PAČ TAK JE DANAŠNJI TREND ŽIVLJENJA, AMPAK, PROIZVOD JE PA ŠE ZMERAJ BOG,KI PRINAŠA ČISTI DOHODEK
Tonček Balonček
16. 10. 2008 18.48
MojcaCoh, ti si očitno ostala še pri Finžgarjevih romanih tipa Pod svobodnim soncem in slovenskih večernicah Ksacverja meška, potem pa prebrala še par ameriških bestsellerjev! Res je, v demokraciji je pač en človek en glas, na srečo je pa tu še vlada, predesednik in sodna veja, sicer bi bil pa res kažin, že tako nismo prav daleč od tega!!
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 17.51
MojcaCoh V katerem delu mi repliciraš in me demantiraš??!!
MojcaCoh
16. 10. 2008 17.35
RE Manjakkaki Družboslovne fakultete, so ustanovili zato ,da se manj sposobni, butasti iin bedaki lahko dokopljejo do potrdila, da so pametni..zato ta potrdila lahko dobiš za dvajset evrov vsepovsod tako za Ekonomijo in krajnsko organizacijo dobiš pa v Šparu zraven praška in še dve FDV-ja zraven..potem pa sediš in vedriš z tem kupljenim pildekom ali plakatom dvajset let pa te ne pogruntajo preprosto zato ker ti diplomanti tako ničesar ne znajo, nič ne izdelujejo, projektirajo in razvijajo..in absulutno ničesar od njih niti ne pričakujejo.. Tehniki to vedo in razumejo da si družboslovci delijo diplome ker je to vsekakor boljše kot pa, da kradejo krompir po njivah..ter sirjejo in težačijo naokoli.. Ono ostalo bodo pa tako naredili Tehniki..saj družboslovci bi še danes bili v jamah in si gate žez glavo slačli vse dčakavi dlako če jim ne bi tehniki pokazali kako izgleda WC školjka Asvalt in računalnik. . Lp MojcaCoh
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 17.29
Torej amater!
Tonček Balonček
16. 10. 2008 15.15
Me sploh ne zanima, imam 50.plačilni razred in žal mi je, da je Virant \"popušil\": Vzeli so mi par dodatkov, še dobro, da mi deluje s.p.! Lahko vsaj svetujem kot je treba! Dela po pogodbi sem že zdavnaj opustil!
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 14.56
T.B Kako pa da tak mojster zaporedij in limit ne razbere jedra iz spisanega, si se mar znašel v precepu, kot uradnik!?
killi-123@hotmail.com
16. 10. 2008 14.54
Objektivnost je nekaterim osebkom na forumu očitno španska vas.
Tonček Balonček
16. 10. 2008 14.35
A Rupel zdaj črti Titovo dediščino in \"odpravlja nesorazmerja\"? Na podlagi referenc, da ne izgubljam še dodatnih besed? A Podobnik je bil na čelu Telekoma v znak protesta proti kadrovanju na Titov način?
Tonček Balonček
16. 10. 2008 14.32
Tisti, ki so bili za časaTtita na položajih, so že zdavnaj v penziji, ta človek je umrl pred skoraj tridesetimi leti, lepo te prosim! Ne se smešiti s takimi pripombami!
manjakranjc@hotmail.com
16. 10. 2008 14.24
\"Zakon o plačah povzročil razlike\" Rdeči medij poptv, raje poročajte, da je ta plačna reforma odpravila nesorazmerja. Marsikomu gre v nos to, da je v javni upravi po novem \"branjevska\" ura pravilno tretirana, da o ljudeh brez referenc, postavljenih na položaj za časa Tita ne izgubljam besed.
Tonček Balonček
16. 10. 2008 13.54
A ni ta \"plačna reforma\" v kategoriji največjih uspehov \"te vlade\", skupaj z ukinitvijo nalepk in znižanju nortarskih tarif? Tu nekaj ne štima, a so rdečkarji spet sabotirali to prizadevanje?
ivo55
16. 10. 2008 13.51
Pa še obstaja kje planet kjer o plačah odloča ustavno sodišče? Bodo odslej - v primeru, da se bo s to tematiko RS sedaj ukvarjalo ustavno sodišče lahko delavci - ustvarjalci nove vrednosti v proizvodnji zaradi diskriminacije v primerjavi z delavci v EU tožili na evropskem sodišču ?